Je móet solidair zijn! Je móet van me houden! Je móet gewoon!

Screenshot_9

(Door: Karolina Stonjeková – Vertaling: Z.B.)

Ik ken geen  ander woord dat door de huidige nationale en internationale politici meer misbruikt wordt dan het woord solidariteit… Solidariteit, de onophoudelijke mantra van de linkse intellectuelen. Met het woord kan men alles staven en rechtvaardigen, van belastingverhoging tot de herverdeling de vluchtelingen. En dat terwijl het woord in zijn oorspronkelijke betekenis de meeste nobele beweegredenen in de mens naar boven brengt. In zijn oorspronkelijke vorm hield solidariteit in dat wanneer ik  iemand in nood zie verkeren, de behoefte voel om  hem of haar te helpen. Spontaan, uit eigen beweging en  zonder dat ik ertoe gedwongen word.

In de samenleving werkt deze oorspronkelijke vorm van solidariteit sinds mensenheugenis en wanneer dat nodig is. En  het werkt het nog steeds zo. Na het zien van een  reportage over een natuurramp of iemands lijden, ontstaat  er bij de kijkers een authentieke behoefte om te helpen. Precies zoals solidariteitsgevoel zou moeten werken.

In  de loop der tijd werd de natuurlijke spontaniteit helaas vervangen door het concept van de politieke, geïnstitutionaliseerde solidariteit. En die  werkt via een heel andere principe en heeft met de oorspronkelijke betekenis niets gemeen. Het gaat niet meer over de spontane  en vrijwillige hulp. Het gaat over dwang en recht hebben op iets. Het  concept van de politieke solidariteit werkt als volg: iemand bevindt zich in benaarde situatie, mijn situatie is ook niet geweldig, maar,  in vergelijking nog steeds gunstiger. Uit solidariteit tegenover hem sta ik mijn voordeel af. (In een erger scenario word ik gedwongen hem af te staan). Het resultaat is dan dat de noodlijdende er niet echt mee opschiet en ik wordt er slechter van. En het uiteindelijke effect ervan  is dat die andere niet meer alleen in penarie zit, maar ik met hem. Iemand met een gezond verstand zou dus zeggen dat dit soort solidariteit pure waanzin is. En hij zou gelijk hebben. Maar er is nog een wezenlijk onderscheid: het doel van de politieke solidariteit is NIET om iemand te helpen. Het doel is gelijkheid tot elke prijs. Simpel gezegd: wij kunnen het niet allemaal goed hebben, dus kunnen we  het beste allemaal even slecht hebben. Voordelen zijn uit den boze. En als we al een voordeel hebben, zouden we ons ervoor moeten schamen en niet ons er niet over moeten verheugen. Wij zouden zo snel mogelijk van het voordeel af moeten

Het klassieke voorbeeld is de huidige discussie over de migrantenquota: “Heeft jouw land niet zo´n rijke sociale steun en is het daardoor onaantrekkelijk voor de economische migranten?  Pech gehad! Wij sturen ze toch jullie kant op. Waarom zouden wij de lasten alleen moeten dragen? Je kunt best wel meedoen! Je moet solidair zijn! Als wij overstroomd worden door de migranten, dan  jij ook. Als wij tot onze oren in de stront zitten, dan jij ook, zodat wij er niet alleen in zitten”. En als kers op de taart krijgen we van de mediale ‘elites’ te horen dat als we voor de economische migranten ons land  niet zo aantrekkelijk vinden we hieraan  moeten werken (de economische zwakte is ons ‘voordeel’)

De interessante paradox van deze  politieke solidariteit is ook dat  de ‘helper’ soms in een slechtere uitgangspositie verkeert dan diegene die om hulp vraagt. Een voorbeeld kan de Griekse crisis zijn; het pensioengeld van een Slowaakse bejaarde is gemiddeld € 351,-. Hij moest ‘solidair’ zijn met de Griekse bijaarde, wiens gemiddeld pensioen het vijfvoud van dat van de Slowaak is. Hij zou solidair moeten zijn, ook al zou hij het geld zelf moeten lenen.

De geïnstitutionaliseerde solidariteit is vaak verbonden met het woord ‘moeten’ – jij moet solidair zijn! Maar werkelijke solidariteit is in de eerste plaats  een gevoel. Je voelt het of niet, het is er wel of het is er niet. Gevoelens kan men in principe niet afdwingen en er bestaat niet zoiets als recht op solidariteit. Om te zeggen dat je solidair moet zijn, is dezelfde onzin als om te zeggen dat je van me moet houden. Dat mag je wel, maar het hoeft niet!

De manier waarop het tegennatuurlijke concept van solidariteit zich heeft doorgezet, heeft het verstand  van de huidige politieke elites doorboord. Het is vernietigend en het zit achter de vele problemen die wij nu beleven. Het brengt gelijkheid daar waar die niet hoort en in principe ook niet mogelijk is.  En in plaats van een persoon te helpen, brengt het schade aan velen toe. Deze nieuwe definitie van solidariteit, deze quasi solidariteit, vernietigt en degradeert de werkelijke, authentieke en natuurlijke solidariteit. En juist deze vorm van solidariteit heeft de samenleving nodig.

Bron:
http://stonjekova.blog.idnes.cz
Karolina Stonjeková

Vertaald uit het Tsjechisch door:
Z.B.

(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

29 reacties op Je móet solidair zijn! Je móet van me houden! Je móet gewoon!

  • Drs.P. zegt:

   Alles wat smerige politieke lamlullen zeggen moet minimaal verdubbeld worden, dus reken maar op minimaal 100.000 booslim parasieten dit jaar met afgedwongen solidariteit.
   Helaas wachten er nog zo’n 10 miljoen om te komen, dus maak je borst maar nat.
   En ondanks deze 10 miljoen kunnen wij nooit in Europa het wereldwijde geboorte overschot van deze als konijnen fokkende booslim parasieten opvangen, dus zelfs 10 miljoen per jaar is als een druppel sperma op een gloeiende plaat, 1x tsssss en het is weg en op naar het volgend jaar met 15 miljoen.
   Mensen, het is allang WW3, dus reken de komende 25 jaar op minimaal 500 miljoen asieleisende booslim ratten!!!!!!!!!!!!!!!!
   http://depatriotten.weebly.com

   Like

 1. Zo is het precies en een nóg grotere waanzin is het, solidair te moeten zijn met de moslims terwijl je van hun levensopinies wàlgt!
  In feite doet Links dat óók. Ze staan het zichzelf alleen niet toe en kijken consequent weg van de waarheid, teneinde dat maar vol te houden! EN het alle anderen maar blijven opleggen!
  Solidariteit? Alleen met wie of wat ik zèlf verkies!!!

  Like

 2. Jean zegt:

  Solidariteit is iets “vrijwilligs” en mag nooit verplicht worden en wat doet het politiek gespuis? Juist, zij verplichten solidariteit en dat zullen we wreken, zeker weten.

  Like

 3. Avida@hotmail.com zegt:

  Avidia499@hotmail.com
  Ik moet helemaal niets!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Like

  • daiyu-ninja zegt:

   Avida@hotmail.com zegt:
   13 oktober 2015 om 23:59

   Inderdaad Avida. We moeten helemaal NIKS!

   Onze tegenten proberen ons nu aan te praten dat de ‘vluchtelingen’ onze kinderen zijn (uitspraak van jesse klaver) en je wordt de hele dag overstelpt met de reclame spot van de Mamas waarin men ons duidelijk maakt dat wij de Mamas moet steunen/helpen omdat
   alle kinderen ONZE kinderen zijn.
   Opeens zijn alle mensen op de wereld onze kinderen en familie. (uitspraak van een van onze politicus was, dat wij de Grieken moeten helpen want zij zijn onze familie en die laat je niet in de steek)
   Ik ben het zat om steeds aan te horen dat IS en alle kinderen op de wereld mijn kinderen zijn en dat de griekse graaiers en dieven mijn familie zijn.

   Het is niets meer dan kwaadaardig gemanipuleer ………een listige manier om mensen geld proberen af te troggelen om er de goede sier mee te maken bij anderen………..om hunzelf op de borst te kunnen kloppen met: kijk toch eens wat een geweldig goed en sociaal en lief mens ik ben.
   BAH.

   Like

 4. Tokyo Joe zegt:

  Social engineering pur sang.

  Like

 5. Don Tessers zegt:

  Solidariteit heeft een paar vieze bijsmaken gekregen : nood breek wet en wel de wetten worden tegen ons de Nederlandse burger gebruikt, liefdadige hulp is aan de hulpbehoevende, invalide, dakloze, zorgbehoevende burger totaal vergeten, het recht om nog Nederlands burger te zijn is straks omgezet in een overgangsburger naar nieuwe staat.

  Like

 6. exmarineman zegt:

  Ik ben het met schrijvers dezes helemaal eens en ook met de reaguurders tot nut toe. Ik heb vroeger van mijn ouders geleerd dat “moeten” en ook “wil(len)” achter de deur staat. Ik had niets te moeten enz enz. En die regel geldt nog steeds: ik móet niets! Al helemaal niet als het om die verplichte “solidariteit” gaat want dat is géén solidariteit dat is een verplichting, dwang. Maar sinds we al die linkse zgn hulpverlenersclubjes hebben en er door de regeringen gelden worden gestuurd als zgn ontwikkelingshulp is die “solidariteit” (het vrijwillig helpen van mensen/landen die het slechter hebben dan wij” een moeten geworden, een dwangmatig iets. Maar er zijn de afgelopen 70 jaren al honderden miljarden guldens, us-can-austr-dollars, duitse marken, belgische en franse franken en euro’s naar Afrika en landen daarbuiten overgemaakt en er is nog geen ene rotmoer verandert. Ja wel veel “werkgelegenheid” in de zieligheidsindustrie, bestuurders in de VN, VWN, mensenrechtenorganisaties, artsen z/grenzen, rode kruis cordaid en al die andere zieligheidsclubjes hebben er een goedbetaalde baan aan overgehouden. En met name bij al die besturen, politici in de VN o.a. is geen sprake van solidariteit. Hebben zij een minimumloon????? Nee vele tienduizende euro’s per jaar krijgen ze, zelfs tot ver boven de “Bakellendenorm”…….en het zijn vooral/voornamelijk linksen zoals Melkert, Ploumen en niet te vergeten de huidige minBUZA Koenders, en nog vele andere PvdA’ers. Kijk ook naar de baantjes die mensen van GroenLinks enz krijgen zoals nu die “migrantenvertegenwoordiger” van GroenLinks….. Ja solidariteit moet op bepaalde momenten, maar de norm MOET zijn VRIJWILLIG en dus STOPPEN met al die subsidies door alle overheden, zowel landelijk, provinciaal als gemeentelijk. Het is namelijk géén Overheidstaak!!!!! Als die zieligheidsclubjes geld nodig hebben en vinden dat ze iets in de wereld moeten doen dan moeten ze maar gaan “bedelen” bij het publiek/de bevolking en het aan de mensen ZELF over laten of en hoeveel zij dan bereid zijn te geven/doneren…… Elk jaar zo rond Pasen, Kerstmis zien we weer de tientallen beelden op TV en foto’s in de media hoe slecht men het heeft en hoe ongezond men er leeft en hoe groot de droogte weer us geweest. Maar wat zien we dan: kinderen, kinderen, een paar vrouwen/moeders, maar waar zijn al die mannen dan? Of zijn die oorlogje aan het spelen???

  Like

  • Tistochwat zegt:

   exmarineman 14 oktober 2015 om 01:35

   “Als die zieligheidsclubjes geld nodig hebben en vinden dat ze iets in de wereld moeten doen dan moeten ze maar gaan “bedelen” bij het publiek/de bevolking en het aan de mensen ZELF over laten of en hoeveel zij dan bereid zijn te geven/doneren”

   HELEMAAL MEE EENS! Ze gaan maar langs de deuren met een collectebus, zoals dat ook gebeurt bij de nierstichting, de kankerbestrijding en andere te bestrijden ziektes.
   Het is overigens schandalig dat DAARVOOR gebedeld moet worden!

   Enne, MOETEN houden van moslims? MOETEN houden van vreemde negers die mij haten en mijn geld opvreten? HOE KÁN DAT NU VAN IEMAND VERWACHT WORDEN?!!!

   Like

 7. Hendrik M. zegt:

  Een solidariteit die je wordt opgedrongen door vuige landverraders!
  Landverraders die ons zo willen opzadelen met een ondersoort van mensachtigen die door middel van moord en doodslag hier een door ons ongewenst kalfaat willen vestigen.
  Mohammedanen, volgers van een zelfbenoemde profeet, rover, kinderverkrachter, moordenaar en genocide pleger.
  Tja, het is hun opdracht, opgedragen door koran en Hadith, wat idioten ooit als een soort godsdienst ingeschreven hebben.
  Zo’n soort idioten als Alexander Pechtold, die een associatie verdrag tekenen zonder het gelezen te hebben.
  Tja mensen, hoe gaan we het aanpakken de zittende regering op te heffen?
  Dit niet doen staat ongeveer gelijk aan zelfmoord.

  Like

 8. oud-marinier zegt:

  Er is maar 1 ding wat ik MOET (zal) ….en dat is sterven . ( Da’s een gegeven iets) …De rest is allemaal optioneel !!!

  Like

  • hendrikush zegt:

   We moeten wél solidair zijn! Solide (“stevig”) in ons verzet tegen de islam en solidair met de bestrijders van mohammedanen.
   Misbruik van de term solidair als vorm van naastenliefde is ongepast voor aanhangers van de religie van de naastenhaat.

   Like

   • oud-marinier zegt:

    Geachte hendrikush …ik doelde op het feit dat ik HE-LE-MAAL NIET solidair moet zijn met mensen die een hekel aan mij als Westerling hebben . En ik al helemaal NIET SOLIDAIR wens te zijn met mensen die me verachten…het land waar ik oorspronkelijk vandaan kom verachten , de NLse cultuur , tradities , wetgeving en regelgeving verachten , de NLse staatsburgers verachten enz enz…… Ik ben WEL solidair met IEDER die hiervoor bereid is te vechten (knokken) voor het behoud van ons geliefde NL. Ieder op zijn/haar wijze. Ik ben nog jong genoeg om het fysieke en gewapende geweld aan te gaan jegens eenieder die een gevaar vormt voor NL en haar burgers indien nodig . Zeker tegen die achterlijke zandbak debielen.

    Like

   • hendrikush zegt:

    Ik bedoel precies hetzelfde als U: je maintiendrai!

    Like

   • oud-marinier zegt:

    Je Maintiendrai !!! Qua Patet Orbis !!! ( Zo wijd de wereld strekt. )

    Like

 9. Kraftavilqa zegt:

  Tja da’s nou socialisme, al die ‘mooie dingen’ zoals solidariteit en doorgeslagen tolerantie t.a.v. Vreemdelingen die ons vijandig gezind zijn moeten afgedwongen worden. Socialisme kan alleen maar werken met dwang want er bestaan geen zinnige argumenten voor socialisme het is pure rottigheid van begin tot eind. Nooit en nergens heeft socialisme een levensvatbare leefbare maatschappij tot stand gebracht. Socialisme heeft slechts iedere keer weer hele naties en ganse volken in het verderf gestort. Socialisme In al z’n verschijningsvormen nationaal, internationaal, liberalisme of sociaal democratisch (vooral die laatste is ironisch want sodemieterse zijn absoluut niet sociaal en met democratie hebben ze al helemaal niets) allemaal bieden ze niets positiefs anders dan een schoolvoorbeeld van hoe ’t niet moet.

  Like

 10. Stradi zegt:

  Het is zoals met racisme, als de attitude en het gedrag van iemand je niet aanstaat en hij is toevallig van een ander huidskleur en je keurt het openlijk af,dan MOET je wel een racist zijn. Gevolg is dat het asociale of crimineel gedrag van andersgekleurden niet meer aangeklaagd (durven) worden en de misdaad escaleert.

  Like

 11. Tom Hendrix zegt:

  Helemaal eens met het artikel en de vorige reacties! En inderdaad: wij moeten helemaal niets! Er is een spreekwoord dat zegt: ” moeten is dwang, huilen is kindergezang”.

  Like

 12. Pingback: Je móet solidair zijn! Je móet van me houden! Je móet gewoon! |

 13. Wachteres zegt:

  Een heel goed en wijs artikel!

  Solidariteit schijnt men te moeten opbrengen voor mensen die ‘van veraf komen’.
  In Nederland, in GB en in Duitsland – in de andere EU landen ongetwijfeld ook – wonen nog veel mensen noodgedwongen op straat, of ze moeten hun voedsel bij een voedselbank halen, omdat ze anders niet rond kunnen komen.

  Ik herinner me dat een aantal jaren geleden in Duitsland boeren zelfmoord pleegden, omdat ze niet meer voor hun gezin konden zorgen.

  Ook in Nederland komt dat voor, omdat mensen van de ene op de andere dag op straat kunnen worden gezet.

  En dat in landen die blijkbaar zoveel geld hebben dat zij probleemloos honderdduizenden vluchtelingen kunnen opnemen.

  Deze ‘vluchtelingen’ worden aan alle kanten vertroeteld, terwijl het eigen volk de boodschap krijgt: “Je redt je maar”. De uitkeringen voor autochtonen zijn in veel westerse landen voor mensen die het écht nodig hebben niet iets waar ze goed van kunnen leven..

  In GB woont een fundamentalistische stokebrand als Anjem Choudary zeer luxueus, terwijl hij trots verkondigt dat een moslim het werken aan de ongelovigen over laat.

  Het lijkt mij logisch dat het begrip ”iemands naaste” op de eerste plaats geldt voor degenen waarvoor men in eerste instantie verantwoordelijk is; Het eigen gezin en de regering heeft in eerste instantie de zorg voor diegenen die haar op het pluche hebben gezet en die het land door hard werken hebben opgebouwd.

  Mooi gedaan, Z.B. 😉

  Like

 14. Jules Vismale zegt:

  Dus emoties zoals liefde, vriendschap, geluk, medelijden etc. MOETEN door de mensen richting de medemens principieel worden opgedrongen? Dat is haast hetzelfde als dat je deze gevoelens wilt kopen, verkopen of afkopen door middel van een luxe leven, verwennen, banen, mooi speelgoed, rijkdom, roem, eer, huwelijken, hobby’s enz. en dat blijkt al tijden gewoon onmogelijk te zijn!
  Zullen we anders aan degenen die dit zo graag willen vragen of ze zichzelf misschien in joden gaan veranderen, 80 jaar terug in de tijd reizen en naar Adolf Hitler toegaan om hem miljarden aan te bieden opdat hij van hen gaat en MOET houden of dat zij koelakken worden die eveneens in de tijd teruggaan en vragen of Jozef Stalin van hen wil en MOET houden? Van je eigen aartsvijanden, en van degene die je niet mogen, gaan houden is haast hetzelfde als dat een vos en een haas vredig gaan samenwonen en om het beter uit te drukken: dit soort idioten hierachter zijn hartstikke GESTOORD en KNETTERGEK!!

  Like

 15. Tistochwat zegt:

  En we MOETEN belasting betalen…
  En we MOETEN treuren als Bea Bilderberg de pijp uitgaat…
  En we MOETEN huilen als ons ‘staatshoofd’ de geest geeft…
  En we MOETEN tranen vergieten als onze ‘vorstin’ de kraaienmars blaast…
  We MOETEN blij zijn als het ‘koningshuis’ een blijde gebeurtenis heeft…
  En we MOETEN alles wat de Haagse en Brusselse ‘heren’ verzinnen, pikken…
  En we MOETEN straks ‘vluchtelingen’ in onze woningen opnemen…
  En we MOETEN nóg meer belasting betalen om onze eigen ondergang te bekostigen…

  We MOGEN niets zeggen…
  We MOGEN niets schrijven…
  We MOGEN niet protesteren…
  We MOGEN geen kritiek hebben op de islam en op de EU…

  We MOGEN niet eens ‘humaan’ sterven als we dat willen…

  Like

 16. Henk.V zegt:

  Een mooi vertaald artikel met veel stof tot nadenken, want als het om de veiligstelling van onze toekomst gaat, dan is ZELFSTANDIG nadenken van levensbelang!
  De manier waarop politiek correct zich nu ontpopt tot een totalitaire denkrichting die ons onder het mom van saamhorigheid zal verarmen tot op het bot is PUUR LINKS.
  Precies zoals het artikel stelt: wij MOETEN kennelijk precies zo denken zoals onze overheden dat verlangen van ons. Alle instanties werken daaraan mee, zeer zeker het overgrote merendeel van de publieke media, die zich ontwikkelen tot propaganda machines

  Wat de overheden van de mensen vragen klinkt bij het eerste gehoor redelijk en sympathiek.
  Dat komt, omdat politiek correct de invalshoek van een bekend joods-christelijk, humanistisch principe iets BIJSTELT, of beter: verdraait:

  in geval van nood luidt het ontspannen, mensvriendelijke uitgangspunt van onze samenleving : ::
  “”AL HET MIJNE IS HET UWE! Jij hebt het moeilijk en je zit in de problemen dus ik neem een positief besluit vanuit mijzelf.Ik deel iets met jou, zodat het jou beter gaat.
  Het GEVEN staat centraal.
  Precies wat het artikel ook duidelijk stelt.

  Het uitgangspunt van (ultra) links luidt : ” AL HET UWE IS HET MIJNE!”
  Hier is sprake van dwang: Ik neem jou iets af.
  Deze houding was één de kernpunten van de marxistische interpretatie van klassenstrijd..

  Wij zijn van nature geneigd tot Geven, politiek correct geeft de voorkeur aan “”Nemen”.En waar dat toe leidt wordt maar al te duidelijk!

  Daarom moeten wij af van politiek correct en van de EU.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s