De exodus en ons geweten

Screenshot_21

(Door: Paul Scheffer)

Zelden bleek een essay zo voorspellend als ‘Het multiculturele drama’ van Paul Scheffer uit 2000. Nu, tijdens de vluchtelingencrisis, komt de hoogleraar Europese Studies met een betoog van hetzelfde kaliber: ‘De exodus en ons geweten’. Hij weegt de vier belangrijkste argumenten voor grenzeloze opvang. En vindt ze slecht doordacht. Genereuze opvang vraagt om grenzen.

Sinds het begin van de vluchtelingencrisis gaan bij de meeste mensen twee houdingen ongemakkelijk samen: het gaat om een humanitaire verplichting die wordt aanvaard, en tegelijkertijd bestaat bij velen de verwachting dat de komst van zoveel asielzoekers tot spanningen leidt. Laten we bij dat gevoel van verplichting stilstaan, want het weerspreekt alle clichés over het racistische Nederland. En ook de verwachting dat de wassende stroom van vluchtelingen niet gemakkelijk in de samenleving zal worden opgenomen, getuigt niet per se van een vooroordeel, want dat oordeel is toch allereerst gebaseerd op de migratiegeschiedenis van de afgelopen veertig jaar.

Lees verder>>>
(h/t “Vederso”)
NRC.nl

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Integratie", "Vluchtelingen", Allochtonen, asielwaanzin, Europa, Immigratie, Nederland. Bookmark de permalink .

21 reacties op De exodus en ons geweten

 1. Jean zegt:

  Die sliert op de foto, is dart richting Afrika? Dan vooral niet storen en de weg vrij houden zodat ze er snel zijn.
  Als we niet snel gaan ingrijpen worden we straks “verplicht” vreemd tuig in huis op te nemen (iets wat wij NOOIT zullen aanvaarden) want de EU misdaadorganisatie heeft daar een natte droom over, zij nemen de poppetjes in huis en wij het uitschot, zoals die EU misdadigers de hele dag zingen “Wij de lusten en het gepeupel de lasten” maar nu zullen ze, de bende juncker, timmerfrans, verafstoot, schulz, merkel, maalstroom en co, van een koude kermis mogen gaan genieten want wij houden onze deuren potdicht en goed gesloten.

  Like

 2. Vederso zegt:

  Wat bij Scheffer ontbreekt is elke notie van de “Clash of Civilizations” en dus ook elke verwijzing naar de islam als een vijandige ideologie en levenswijze. Ook ontbreekt er een gevoel van urgentie; deze volksverhuizing en invasie is allemaal te afstandelijk, quasi neutraal, beschreven.

  Like

  • Blij, dat U het opmerkt, want ik dacht al dat het aan mij lag: Het hele artikel gleed zogezegd van me af als water van vet!
   Oftewel: Geen houvast aan.
   http://depatriotten.weebly.com/

   Like

   • Vederso zegt:

    @ Theresa. Wat weer wel positief is dat Scheffer tenminste heeft opgemerkt dat er een probleem is en dat “ontwrichting van de samenleving” dreigt. Misschien gaan nu ook de hoe-meer zielen-hoe meer-vreugd-goedmenschen nadenken over de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen.

    Like

   • paulzwueste zegt:

    Inderdaad Theresa.
    Ik dacht bij het lezen, wat hebben we hier in Godsnaam aan?!…
    Al dat getheoretiseer van die zogenaamde “zije-sokke-intelluectuelen” die zo graag lezinkjes verzorgen om maar in het zonnetje te staan… en tegelijk nog wat bij te verdienen….
    We leven niet meer in de jaren 70… Er moet nu aangepakt worden en vooral duidelijk dingen bij de naam noemen!
    Vluchteling heet bij mij indringer of erger…
    Ik denk dat we ons de luxe al lang niet meer kunnen permitteren om te debatteren over het geslacht van de engelen of zoals Scheffer lispelt: “over onze twee houdingen die toch zo ongemakkelijk samen zouden gaan!” Oh jeetje toch..
    Ik krijg er potdomme ne veloere geraaktheid van…!

    Like

 3. helletocht zegt:

  Ons volk heeft het allemaal laten gebeuren. We hebben de afschaffing van al onze rechten gepikt, we hebben ons de vaste baan laten afnemen, we staan toe dat de overheid een prima pensioenstelsel onder allerlei valse voorwendsels probeert af te breken, we hebben de banken alle vrijheid gegeven om hun gif te verspreiden, we hebben het onderwijs gedebiliseerd, we hebben de zorg ontkleed, we hebben de privatiseringsratten de vrijheid gegeven, we hebben de criminaliteit tot ongekende hoogte laten groeien, we hebben wegkijken tot nationale godsdienst verheven, we hebben massaal onkundige politici op plekken gezet waar wel echte deskundigheid noodzakelijk is en geen ruimtelijk geklets, we kennen nu zelfs een situatie waar ons topproduct, de drugshandel, ons handen vol geld kost via Europese naheffingen, we hebben de rijken rijker laten worden, we hebben onze maatschappij tot een multi-culti gedrocht van ongekende orde laten verworden, we hebben op grote schaal een vernietigende religie een plaats gegeven, we stellen niets voor en toch willen we overal bij zijn, we hebben een elite die voor zichzelf gaat, en die kennelijk alleen de Europese afschaffingsdroom wil volgen. We tellen niet meer mee, na de economische genocide is nu de genocide van het Europese volk begonnen. Onze overheden hebben niets meer met het eigen volk te maken. Ze zullen hun verwerpelijke droom blijven volgen totdat het te laat is. Ze zullen nooit toegeven. De schuld ligt bij de linksen maar ook bij alle handlangers en wegkijkers.

  Like

 4. jowitteroos zegt:

  verschil kwa hulp tussen autochtoon en allochtoon

  Like

 5. Pieter G zegt:

  Heel lang verhaal waar de eindconclusie is: Grenzen dicht.
  Er is alleen geen politieke WIL om de buitengrenzen te beschermen terwijl de politici het brengen met een leugen als een politieke onmogelijkheid.
  Met andere woorden: er is geen wil om de eigen bevolking te beschermen.

  Daarmee heeft de huidige politiek zichzelf overbodig verklaart.
  Sterker nog, het lijkt me strafbaar om landverrader te zijn en een vijandige islamitische horde onder de codenaam vluchteling zonder enige terughoudenheid alle ruimte te geven om onze samenleving binnen te vallen en oneindig uit te groeien.

  Like

  • Jean zegt:

   Pieter, het politiek gespuis zal hangen, zeker weten want wij zijn niet van plan die misdaad ongestraft te laten passeren.
   Ik zou nu niet in de schoenen van die EU lafaards willen staan want heel Europa haat die bende lafaards en land- & volksverraders.

   Like

 6. Doornroosje zegt:

  Heb het artikel van Paul Scheffer gelezen en wist me er eigenlijk geen raad mee. Er ontbrak iets .

  Dan lees ik de reactie van Vedero 10.37 en is het mij duidelijk. Dát ontbrak aan het artikel.

  Like

 7. Johan zegt:

  Het is allemaal leuke intellectuele prietpraat. Dat zijn we tenslotte van professoren gewend.
  Maar hij vertelt niks nieuws.
  Waar zijn verhaal uiteindelijk om draait, is wat de mensen hier op deze site al jaren roepen :
  Deze instroom kan zo niet doorgaan . Eigen volk eerst .Grenzen dicht. Dat soort dingen.
  Maar omdat Scheffer het nu met een intellectueel sausje opdient, wordt deze bittere pil der harde waarheid misschien nu wél geslikt door onze politici.

  Like

 8. tjonge zegt:

  een ontzettend langdradig goedmensen-verhaal met een enkele (bijna) goede conclusie wat ik met enorm kromme tenen heb door geworsteld.
  .
  ben eerlijk gezegd dat gezeik over de “universele mensenrechten” zo enorm zat, en dat we ons daartoe laten gijzelen.
  waarom hebben wij een plicht jegens die achterlijken uit het m.o en afrika om hen op te vangen ?
  zijn wij de crèche van de hele wereld ?
  .
  eerlijk gezegd, een niet-ejbron waardig artikel…….

  Like

 9. exmarineman zegt:

  EN ze handelen allemaal zelfs tegen het VN-Handvest, maar niemand die – doordat ze niet eens er voor zijn gemandateerd door de bevolkingen van de diverse landen – hun er op wijst en verdere aktie onderneemt zoals voor de rechter dagen. ALLE regeringen hebben zich het recht toegeëigend om te handelen zoals HUN goeddunkt, echter daar hebben ze grondwettelijk n.m.m. ook het recht niet toe want ze zijn allemaal gekozen op basis van een door hun partij vastgesteld verkiezingsprogramma, EN – is mijn mening – voor AL het andere waarvan niets maar dan ook helemaal niets in enig verkiezingsprogramma staat van een bepaalde coalitie is men NIET door de kiezer gemandateerd. En daar zou men dus voor dat men een besluit neemt de kiezer moeten raadplegen…..ja dan kom je dus bij referenda en dan ook kom je pas in echte democratie en voldoe je als regering ook meer aan wat jullie zelf in het VN-Handvest hebben afgesproken……. En dat betekent nu oa, GRENZEN DICHT want ONZE normen en waarden EN CULTUUR gaat ten gronde…..verdwijnt , zie ook de zwarte-pieten-discussie …

  Like

 10. tjonge zegt:

  weet niet wat er mis gaat maar er gaat iets fout met reageren ?

  Like

 11. joppie zegt:

  een ontzettend langdradig goedmensen-verhaal met een enkele (bijna) goede conclusie wat ik met enorm kromme tenen heb door geworsteld.
  .
  ben eerlijk gezegd dat gezeik over de “universele mensenrechten” zo enorm zat, en dat we ons daartoe laten gijzelen.
  waarom hebben wij een plicht jegens die achterlijken uit het m.o en afrika om hen op te vangen ?
  zijn wij de crèche van de hele wereld ?
  .
  eerlijk gezegd, een niet-ejbron waardig artikel…….

  Like

 12. Republikein zegt:

  Hoe kan je vreemdelingen verwelkomen die het een ultieme daad van menselijkheid achten om zichzelf en vele ongelovigen om zeep te helpen opdat een halve gare dat ooit heeft opgeroepen!
  Dit zag ik 50 jaar geleden, ik zei het en werd veracht.
  Ik blijf het zeggen, en ze verklaren me voor gek.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s