Servië wil zich niet aansluiten bij sancties tegen Rusland

screenshot_80

De Servische vlag wappert boven de Servische enclave Strpce, een geïsoleerd bergdorpje in het Sharr-gebergte in het zuiden van Kosovo.

(Vertaling: E.J. Bron)

De Servische vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken, Ivica Dačić, heeft het eventuele opleggen van sancties tegen Rusland strikt van de hand gewezen. “Het opleggen van sancties tegen Rusland is in strijd met de nationale belangen van Servië. Punt. Daar valt niets meer over te bespreken”, zei Dačić afgelopen zaterdag tijdens een persconferentie op het Servische ministerie van Buitenlandse Zaken.

nieuws-spoetnik

Dit zou het officiële standpunt van Belgrado zijn en minister-president Aleksandar Vučić zou daar “al honderdmaal over hebben gesproken”, aldus Dačić.

“Men zegt dat wij sancties zouden opleggen tegen Rusland. Weet u, wellicht komen we naïef over, maar zo dom zijn we niet . . . Servië zou rechtstreeks tegen zichzelf handelen als het zich zou aansluiten bij de sancties tegen Rusland, dat ons in de kwestie Kosovo en Metochië ondersteunt”, benadrukte hij.

Zo´n standpunt zou de EU-integratie van Servië niet bedreigen, zei Dačić. Alle EU-landen zouden bij hun toetredingsonderhandelingen bepaalde “uitzonderingen van de regels” gehad hebben. Voor de ene zou dit de visvangst zijn geweest, voor de anderen hun landbouw. In het geval van Servië zou het gaan om een “kleine aangelegenheid” als Kosovo en Metochië, merkte hij ironisch op.

In 1999 had de gewapende confrontatie van de Albanese separatisten van het paramilitaire “Bevrijdingsleger van Kosovo” enerzijds en het Joegoslavische leger en de politie anderzijds de NAVO-bombardementen op Joegoslavië tot gevolg gehad, dat destijds had bestaan uit Servië en Montenegro. In maart 2004 kwam het tot onlusten van Kosovo-Albanezen tegen de Servische bevolking, die leidden tot het massale vertrek van Serviërs uit Kosovo en tot de vernietiging van talrijke historisch en cultureel waardevolle gebouwen.

Op 17 februari 2009 hadden de Albanese autoriteiten van Kosovo eenzijdig de onafhankelijkheid van Servië geproclameerd. De zelfbenoemde Republiek Kosovo wordt door Servië, Rusland, China, Iran en een serie andere landen niet erkend.

Bron:
https://de.sputniknews.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Europa, EUSSR, gezond realisme, Historie, Kosovo, Rusland, Servië. Bookmark de permalink .

9 reacties op Servië wil zich niet aansluiten bij sancties tegen Rusland

 1. Thom zegt:

  Natuurlijk ondersteunt Servië de sancties tegen Rusland niet. Serviërs en Russen zijn broedervolken. Het zijn beide Slavische volkeren. Wat betreft Kosovo heeft Bill Clinton dat plat gebombardeerd en kwam daar mee weg omdat de toenmalige Russische president Jeltsin meer aan een borrel dacht dan aan het belang van Servië. Dat onder Poetin nooit gebeurd gelukt zijn. Als Poetin toen president was geweest hadden de Bosniaken en moslim Kosovaren nu in Albanië gezeten en was Kosovo nu een Servische provincie geweest. Dat was het oorspronkelijk ook, maar de moslims kregen de meerderheid door gezinsuitbreiding

  Geliked door 1 persoon

 2. Duchesne zegt:

  Zomaar een balletje in de lucht: als de heerschappij van de VS en de NAVO minder word en de moslimwereld langs de adriatische zee groter, hoeveel kans is er dan dat Servie zichzelf gaat beschermen door het gevaar naast hun te neutraliseren? Lijkt me dat het daar weer snel oorlog zal worden, maar dan zonder luchtsteun voor de moslims…..over moslims gesproken, de VS steunt nogal veel moslim landen tegen christenen of anders denkenden met luchtsteun, beetje vaag eigenlijk…

  Like

 3. mahoog zegt:

  Obama speelt een van zijn vieze spelletjes,en Killary staat te trappelen om er mee door te gaan….zonodig liggende.

  Like

 4. Groot gelijk, ze zijn niet zo op de hand van Amerika. Ze zullen eerder de ksnt van Poetin kiezen.

  Like

 5. Guardiacivil zegt:

  Laat dit Balkanvolk in hun waarden en ruim die moslimtrainingskampen daar op, dat zou een goede zet zijn voor Europa.

  Like

 6. ReaGluurder zegt:

  Volg Kosova al jááren. Schitterend mooi gebied. Mooie muziek, mooie mensen. Zou er nog wel eens willen rondtrekken. In 1988 in Albanië geweest. Nog een beetje van de oude sfeer kunnen proeven. Jammer dat Kosova niet echt van de grond komt en veel inwoners wegtrekken naar DE en elders.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s