Er moeten vaker vragen gesteld kunnen worden aan de bondskanselier

Screenshot_45

(Vertaling: E.J. Bron)

Voorstel SPD sluit aan bij eis van de AfD

De bondskanselier dient minstens één maal per kwartaal verantwoording af te leggen aan het parlement. Dit voorstel tot wijziging van het huishoudelijk reglement zal de SPD vandaag doen en kan daarbij zeker zijn van de ondersteuning van de AfD. Want die had daarvoor al een gelijksoortige eis gesteld.

Die Freie Welt

Nog voordat het nieuwe Duitse parlement officieel in functie is, zorgt een voorstel tot wijziging van het huishoudelijk reglement al voor opmerkelijke constellaties. De SPD wil vandaag een voorstel indienen dat erin voorziet dat de bondskanselier in het vervolg één maal per kwartaal verantwoording dient af te leggen aan het parlement. Daarbij dienen de leden van het parlement de mogelijkheid te krijgen om zelf de vragen te stellen. Het parlement, aldus de SPD, zou zodoende “levendiger gemaakt” worden.

De AfD zal dit voorstel steunen, verklaarde haar fractievoorzitter Alexander Gauland. Per slot van rekening knoopt de SPD hiermee aan bij een al langer bekende eis van de AfD, die zo´n vragenuurtje aan de bondskanselier zelfs één maal in de maand wilde. Gauland betreurde het dat de SPD geweigerd had om zo´n wijziging van het reglement in de periode van haar regeringsdeelname in te voeren en nu pas, nu ze in de oppositie zit, de weg naar meer democratie gevonden heeft.

Met spanning wordt ook het stemgedrag van de Groenen verwacht. Gedurende haar tijd in de oppositie eisten ze namelijk eveneens zo´n vragenuurtje. Nu echter is er voor de mensen rondom Özdemir en Göring-Eckhardt sprake van een eventuele deelname aan de regering onder Merkel. Nu is het de vraag wat voor de fractieleden belangrijker zal zijn: het vasthouden aan de principes van de partij of deze verloochenen omwille van de deelname aan de macht.

Bron:
www.freiewelt.net

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, Merkel. Bookmark de permalink .

7 reacties op Er moeten vaker vragen gesteld kunnen worden aan de bondskanselier

 1. MF zegt:

  Ongelooflijk dat Merkel tot nu toe zo weinig verantwoording hoeft af te leggen, in Duitsland nota bene, als u begrijpt wat ik bedoel.

  Geliked door 1 persoon

  • Marc zegt:

   Inderdaad ongelooflijk. Feitelijk had ze dus carte blanche. Daarmee is Duitsland geregeerd zoals het werd onder Hitler, Papen, Von Schleicher en Bruning tussen 1930 en 1945!

   Like

 2. Rensk. zegt:

  Dan mogen ze wel goed wakker blijven bij het vragen stellen, want volgens mij kan ze net als Rutte hele lange “antwoorden” geven en géén antwoord op de gestelde vraag. Daar zijn ze heel goed in en met name Rutte.

  Like

 3. ReneKampers zegt:

  Ik heb een vraag wanneer ga je op pensioen ?

  Like

 4. Wim zegt:

  “Nu is het de vraag wat voor de fractieleden belangrijker zal zijn: het vasthouden aan de principes van de partij of deze verloochenen omwille van de deelname aan de macht.” Ik gok op het laatste. Zagen we dat onlangs ook niet bij de formatie in Nederland: weg referendum, welkom meer macht van EU.

  Like

 5. Aegolius cs zegt:

  Dat KAN mogelijk een begin zijn…. Ware het niet dat zij dat zal doen aan de politieke partijen die haar in meerderheid volstrekt ondersteunen.

  Like

 6. Pietersen zegt:

  Ook vragen zullen niet helpen. Het zijn immers maar vragen. Een kogel door d’r getikte kop zou een passend antwoord zijn, bovendien hoef je dan geen vragen te stellen. Maar er zijn wel weer gekken genoeg die haar stokje willen overnemen. Duitsland is TOD.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s