Dubbelinterview zaterdageditie Gazet van Antwerpen met Geert Wilders en Filip Dewinter

Screenshot_21

Filip Dewinter en Geert Wilders.

“We mogen niet heel de wereld een Sint-Jansplein laten worden”

De Nederlandse politicus Geert Wilders, groot, blond en zeer rechts, komt in september Filip Dewinter een hart onder de riem steken in Antwerpen. Hij heeft met zijn PVV net gemeenteraadsverkiezingen achter de rug, maar ergens deelnemen aan het bestuur zit er niet in: ook de Nederlanders hebben het cordon sanitaire ontdekt. Wilders en Dewinter, ooit de gesels van de traditionelen in de Lage Landen, zitten in de verdrukking. Uw krant voerde een dubbelgesprek met hen. Het centrale thema werd – hoe raadt u het – de islamisering.

PVV normale grootteBelgië VB

Het gesprek vindt plaats in de kantoren van Geert Wilders in het parlementsgebouw in Den Haag. We rijden met Dewinter mee om onderweg al een babbel te hebben met de lijsttrekker voor het Vlaams Belang in Antwerpen. Nog voor we aan de grens zijn, weerklinkt al zijn campagne-riedel: “Als ik praat met mensen op de markten, hoor ik dat het goed zit voor ons. Er zijn er steeds meer die zeggen dat ze vorige keer op Bart De Wever hebben gestemd, maar dat het toch niet werd wat ze gehoopt hadden. Ik zeg niet dat massa’s kiezers gaan terugkeren, maar er zijn er zeker wel.”

“Prijs op mijn hoofd”

We waren ook nog even langs het huis gereden van Dewinter, in een rustige, bomenrijke straat in Ekeren. Aan de gevel hangt een bewakingscamera. Dewinter vertelt hoe een paar jaar geleden een gewapende man aanbelde, terwijl alleen zijn zwangere dochter en schoonzoon thuis waren. “Gelukkig had een buur de politie gebeld en vluchtte de man toen hij de sirenes hoorde. Blijkbaar had de Taliban een prijs op mijn hoofd gezet.”

Dewinter kreeg daarna maandenlang bodyguards om zich heen. “Ik weet nu wat dat is. Wilders zit daar al jaren mee. Hij heeft zo ongeveer de zwaarst mogelijke security. Hij woont niet op een vaste plek, maar in verschillende safe houses. Hij weet ’s morgens niet waar hij ’s avonds gaat slapen.”

Of het geen kick geeft, zo’n bewaking? “De eerste weken wel, maar dan wordt het vooral lastig. Je mag niet zelf autorijden, je kunt niet even naar de bakker of de agenten moeten mee. Ik ging eens stiekem wandelen met de hond. Direct gingen de alarmen af en binnen de vijf minuten stonden ze bij mij.”

Sportief gelijnd

Dewinter is een goede chauffeur. Hij stuurt zijn sportief gelijnde Audi A5 soepel door het verkeer bij Rotterdam, behendig laat invoegend in files, met één oog op zijn Coyote, de radarverklikker die hem alleen al vandaag minstens één boete uitspaart.

Het gesprek gaat intussen over Fouad Belkacem en andere notoire moslimextremisten tegen wie het Vlaams Belang volgens Dewinter al waarschuwde toen andere partijen ze nog niet ernstig namen. “Ik heb net die film gezien over Churchill (Darkest Hour, red.) die in tegenstelling tot Chamberlain inzag hoe gevaarlijk Hitler was. Met dat bekende citaat van hem: ‘Een vredestichter is iemand die de krokodil voedt in de hoop dat hijzelf het laatst zal worden opgegeten.’” Het is voor Dewinter een perfecte metafoor voor de islam. Zijn medewerker Sam Van Rooy vertelt over Parijs, waar Joden “met de duizenden wegtrekken uit de banlieues” en in sommige buurten geen vrouwen meer te zien zijn op straat.

Aldus verglijdt de tijd met anti-islamverhalen, tot we, een klein halfuur over tijd, de parkeergarage inrijden bij het Binnenhof in Den Haag. Na de passage langs de beveiliging van de Tweede Kamer (strenger dan op een luchthaven) begeleiden twee mensen in uniform ons tot aan de deur van de PVV-vleugel, waar we nog eens door een metaaldetector moeten. Er is enige nervositeit, omdat Wilders via een medewerker al liet weten krap te zitten in de tijd en dat er nog hooguit een halfuur overschiet. Dewinter belooft dat hij vooral Wilders aan het woord zal laten. Een paar gangen en twee stuurs kijkende bodyguards verder doet Wilders zelf de deur open van zijn kantoor. Het heeft geen ramen vanwege de veiligheid en achter zijn bureau staat een kruk met fietspedalen, “maar die gebruik ik niet zo vaak”. Dewinter geeft Wilders een cadeau, het boek van Anke Vandermeersch, A.N.K.E. #PolitiekIncorrect. Op de cover trapt ze met hooggehakte voet letterlijk op de Koran. “Zo moet je dat doen”, zegt Wilders goedkeurend.

Hoe dan?

Geert Wilders: Dit is een goede cover. De mensen weten direct waarover het gaat. Over de strijd tegen de onvrijheid. Je ziet haar letterlijk trappen op de onvrijheid. (tegen Dewinter) En? Hoe loopt de campagne? Filip Dewinter: Het gaat goed. Met elke uitslag boven de 10% zijn we tevreden, maar het mag toch naar de 15% gaan.

In september komt u bij ons campagnevoeren, meneer Wilders.

Wilders: Ja. Ik vind het hartstikke leuk, een dagje mee de straat op in Antwerpen.

Dewinter: Als je het goed vindt, gaan we bloemen neerleggen aan de standbeelden van Willem Van Oranje en zijn rechterhand Marnix van Sint-Aldegonde, in die tijd burgemeester van Antwerpen, die jullie volkslied heeft geschreven. Het staat bij het Museum voor Schone Kunsten, juist achter ons secretariaat.

Wilders: En hoe gaat het in de stad?

Dewinter: Het wordt almaar erger met de omvolking, zoals ik het noem. Ik was gisteren nog op de markt op het Sint-Jansplein. Het is niet te doen, je loopt daar rond als enige Vlaming, alsof je in Molenbeek zit. Hier en daar blijft er nog iemand van bij ons over, dat zijn dan de mensen die op ons stemmen.

Wilders: Dáár moeten we naartoe, verdorie. Dat is toch Vlaams grondgebied? Hoe heet die markt, zeg je?

Dewinter: Sint-Jansplein. Je denkt dat je in een soek van Marrakech rondloopt. Overal hoofddoeken, alles is halal.

Wilders: Dat is de strijd die we moeten voeren. We moeten ervoor zorgen dat niet heel de wereld een Sint-Jansplein wordt. Wist je dat ik vroeger vaak naar Antwerpen kwam? Naar de Vogeltjesmarkt. Bestaat die nog? Daar gingen altijd veel Nederlanders naartoe.

Dewinter: Die bestaat zeker nog. Er wonen nu nog 23.000 à 24.000 Nederlanders in Antwerpen. Die mogen allemaal stemmen. Het is een belangrijke doelgroep, zeker goed voor een stuk of vier zetels. Ik denk dat uw bezoek wel impact zal hebben.

Wilders: We gaan ons best doen.

Welk advies hebt u voor de Vlaamse collega’s?

Wilders: Ze hebben mijn advies niet nodig. Als ik de Vlaamse kiezer was, zou ik het wel weten. Niet alleen dat ze op het Vlaams Belang moeten stemmen, maar ook, en dat meen ik oprecht, op Filip. Hij is bij uitstek jullie beste politicus. Met een Vlaamse ruggengraat van staal en een enorm goed politiek gevoel. Het Vlaams Belang is Filip Dewinter wat mij betreft. Hij is constant, in goede en slechte tijden, en consequent tegen de islam, niet een van die mensen die met de wind meegaan.

Dewinter: U doet mij blozen.

Wilders: Ik keek als kleine jongen naar hem op. Ik heb intussen ervaren hoe moeilijk het is. Je kunt hem niet gek maken, hij zal niet van koers veranderen.

Hebben jullie vaak contact? Bespreken jullie strategieën?

Wilders: Filip is een paar maanden geleden nog mee komen demonstreren in Rotterdam. Opkomen voor je land, was het thema. Even daarvoor wilde ik met Filip naar Molenbeek, maar dat werd helaas verboden. We bellen elkaar niet elke dag, maar we zoeken elkaar wel op. Er is een soort klik. Ons krijg je niet zo snel gek.

Uw partij PVV was de tweede grootste in de nationale verkiezingen vorig jaar en had een redelijke uitslag in de gemeenteraadsverkiezingen, maar de verhoopte grotere doorbraak bleef uit. Hoe komt dat?

Wilders: De uitslag vorig jaar was goed. We bestaan vijftien jaar en we hebben maar één keer beter gescoord. Ik denk niet dat er veel meer inzat, met het cadeautje dat premier Rutte kreeg vlak voor de verkiezingen. Een Turkse minister kwam in Nederland campagne voeren en hij kon hem heel flink de deur wijzen. Hij heeft toen in drie uur tijd tien zetels gewonnen. Anders waren wij de grootste geweest. Maar dat zou nog geen verschil hebben gemaakt.

Waarom niet?

Wilders: Dan zouden ze ons nog hebben genegeerd. Ze zijn te bang en te laf om de thema’s die mensen belangrijk vinden echt aan te pakken. Daarom is het nodig dat Vlaams Belang en wij sterker worden. De strijd tegen de islam, tegen de terreur, is nog altijd politiek incorrect. De traditionele partijen willen het er niet over hebben. Ze hebben in de onderhandelingen niet eens geprobeerd om ons erbij te betrekken.

PVV en Vlaams Belang zagen allebei hun pad afgesneden door mainstream-politici, Mark Rutte en Bart De Wever, die ook heel stoer klinken over migratie, islam en identiteit. Dat moet frustrerend zijn.

Dewinter: Er is altijd wel een Rattenvanger van Hamelen die probeert de kiezer te verleiden. Maar wij hebben het ideologische pad geëffend. Wij hebben ook linkse socialistische kiezers overgehaald om voor een volwassen, echte, eigen identiteit te gaan en nu gaan anderen met de pluimen lopen. Maar een deel van de kiezers zal terugkomen. De burger ziet ook dat er in Antwerpen alleen maar vreemdelingen en moskeeën zijn bijgekomen, dat de helft van de kinderen in de lagere scholen moslims zijn. Die rekening van Bart De Wever kunnen ze zelf maken. Ze weten ook dat voor iedere illegaal of uitgeprocedeerde asielzoeker die wordt uitgezet, er honderd via de achterdeur binnenkomen. Wij willen natuurlijk liever beleid voeren. Maar vanuit de oppositie kunnen we veel doen, de lijn zuiver houden, druk zetten, anderen verplichten om standpunten over te nemen.

Wilders: Daar ben ik het helemaal mee eens. Zonder ons, zonder de PVV, zouden we hier al in een halve shariastaat leven. De anderen zijn capitulanten. Ze doen alleen maar cosmetische ingrepen, omdat ze bang zijn dat ze kiezers aan ons zullen verliezen, niet omdat ze echt vinden dat er iets gedaan moet worden aan de dreiging van de islam. Terwijl mensen dat steeds meer zien. Vroeger hoorde je op de radio elke dag over de files, nu gaat het voortdurend over incidenten en aanslagen in heel Europa. Nu weer bij jullie, in Wallonië, met die man in Luik.

Dewinter: Het is onze eerste bekeerling die een aanslag pleegt.

Wilders: Als de laffe regeringen van West-Europa de islamisering niet stoppen en er blijven aanslagen, steekpartijen en verkrachtingen plaatsvinden, dan is de kans groot dat er vroeg of laat een burgeroorlog zal plaatsvinden tegen de elite, want mensen zullen dat niet meer accepteren. Ik wil dat natuurlijk niet, maar het gaat dan wel gebeuren.

Ho maar. Intussen zijn jullie op gemeentelijk vlak ook uit alle coalities gehouden, door een Nederlandse versie van het cordon sanitaire.

Wilders: Ja, in de dertig gemeenten waar we opkwamen, zijn we buitenspel gezet. Dat is de arrogantie van de politieke elite. Mensen die de waarheid spreken, worden erbuiten gehouden. Maar dat model gaat verliezen. Je moet beseffen dat de ellende pas begonnen is. Het probleem met de islam gaat zo’n omvang nemen, het wordt nog honderd keer erger. Onze bevolking wordt vervangen.

Nergens in Europa heeft extreemrechts een doorbraak bereikt.

Wilders: Maar in Italië, met de Lega Nord, en in Oostenrijk, met de FPÖ, zijn onze Europese fractiegenoten wel mee aan de macht. Al was er een kleine staatsgreep door de Italiaanse president.

Dewinter: Het is altijd hetzelfde. Er staat een olifant in de kamer, de islamisering, en daar mogen we het niet over hebben. Zij zullen nooit plooien.

Wilders: Dit is de kern van de zaak: islam en vrijheid gaan niet samen. Nergens ter wereld waar de islam dominant is, is er vrijheid. Dit is geen probleem van België en Nederland alleen. Die onderdrukking is er overal.

U staat opnieuw voor de rechtbank voor uw “Wat willen jullie, meer of minder Marokkanen?”-uitroep. In eerste aanleg was u schuldig bevonden aan groepsbelediging en aanzet tot discriminatie. Zowel u als het Openbaar Ministerie ging in beroep.

Wilders: Ja, nu moeten ze eerst nog onafhankelijke rechters zien te vinden (de oorspronkelijke rechters van het hof van beroep zijn met succes gewraakt door Wilders, red.). Ik heb eerder een proces gewonnen over mijn film over de islam en mijn oproep om de Koran te verbieden. Deze keer beweren ze dat ik het over een ‘ras’ heb in verband met de Marokkanen. Grotere onzin kan ik mij niet voorstellen. Ik kan ook iets zeggen over minder Duitsers of minder Mexicanen, dat heeft totaal niks met ras te maken.

Maar u gooit alle moslims op één hoop. U scheert ze allemaal over dezelfde kam.

Wilders: Néé. Ik spreek niet over moslims. Hebt u mij iets horen zeggen over ‘alle moslims’? Ik heb het over ‘de islam’ en dat is iets anders. Er zijn gematigde moslims, maar er is geen gematigde islam. Er is er maar één, die van Mohammed en van de Koran, een boek van haat, onderdrukking en geweld, van antisemitisme, zelfs nog meer dan in Mein Kampf. Dat is de ideologie van de islam.

Dewinter: Vanuit onze nieuwe Europese multiculti-godsdienst kiezen wij altijd de weg van de minste weerstand. Zij doen dat niet, nooit. Wij zijn de zachte heelmeesters die stinkende wonden maken.

Zit u niet in met dat Marokkaanse kind dat op school misschien ‘minder Marokkanen’ naar het hoofd geslingerd krijgt?

Wilders: Dat is het soort van valsheid waar Rutte dan ook mee afkomt. Het is pure demagogie. Het gaat mij om het uitzetten van criminelen na denaturalisatie, het sluiten van de grenzen voor mensen uit islamitische landen en het bevorderen van vrijwillige remigratiecriminelen. Mensen die al hier zijn en zich aan de wet houden, mogen blijven.

Volgens jullie is de islamisering onontkoombaar. Maar in Vlaanderen is 20% van de bewoners van buitenlandse herkomst. Waarom zou die overige 80% de islam laten overnemen? Wakkeren jullie irrationele angsten aan?

Wilders: Helaas niet. Kijk naar de rapporten van de VN. Tegen het einde van deze eeuw zal de bevolking gedaald zijn in Europa, in Afrika verviervoudigd, tot vier miljard. Een kwart van hen wil emigreren, dat weten we, dat zijn er dus een miljard. Geloof me, als wij niks doen, zullen wij niet meer kunnen leven zoals nu. Daarom is de Hongaarse leider Orbán een held voor mij. Hij plaatst hekken om ons, het christendom, onze democratie, te beschermen.

Maar hij neemt het zelf niet nauw met democratische waarden.

Wilders: Hij is democratisch verkozen, hij heeft een absolute meerderheid en hij gebruikt die, ik zou het niet veel anders doen. Hij ziet het probleem tenminste, terwijl onze leiders in Afrika weer ronkende verklaringen hebben afgelegd over migratie.

Dewinter: Kijk naar Borgerhout, delen van Berchem, Hoboken, dat is een voorafspiegeling. Wij worden zelf een beschermde minderheid. De steden zullen eerst vallen. En hoe lang je ook probeert tot een echt samenleven met de islam te komen, dat zal nooit lukken. Dat is zoals olie en water proberen vermengen.

Wat doet u dan? U kunt ze toch niet allemaal buitenzetten? U verscherpt vooral de tegenstellingen.

Dewinter: Ze mogen kiezen of delen. We moeten ze zeker niet pamperen of subsidies geven. Gedaan met de erkenning van de islam, geen nieuwe moskeeën meer, geen halal, wie zijn geloof privé wil belijden, mag dat, daar heb ik niks te verbieden, wel in de openbare ruimte.

Wilders: De islam is geen religie. Hij is een ideologie. Moskeeën zijn paleizen van haat en onderdrukking.

Is uw betoog niet haatdragend?

Wilders: Nee, ik haat niet. Ik vecht voor vrijheid.

Ziet u zichzelf als een goed mens?

Wilders: Ik oordeel nooit over mezelf.

Wat is voor u de zin van het leven? Gelooft u?

Wilders: Ik knok tot in elke vezel voor vrijheid en tegen intolerantie. En ik ben agnost: ik ontken niet dat er een hogere kracht is, maar het is niet te bewijzen, evenmin als het tegendeel. Maar de waarden van het christendom, die bij ons dominant zijn, kun je ook delen zonder zelf gelovig te zijn.

Bron:
www.pvv.nl
(h/t “Tistochwat”)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Geert Wilders, gezond realisme, Islamisering, Nederland, Patriottisme, PVV, tolerantie/intolerantie, Verzet, Vlaams Belang, Vlaanderen, Vrijheid. Bookmark de permalink .

6 reacties op Dubbelinterview zaterdageditie Gazet van Antwerpen met Geert Wilders en Filip Dewinter

 1. Elisah zegt:

  Iets anders,
  https://fenixx.org/2018/06/02/biggest-protest-ever-in-england-9th-june-downing-street-freetommy/
  BIGGEST PROTEST EVER IN ENGLAND 9TH JUNE DOWNING STREET #FREETOMMY

  Like

 2. Petra DeBoer zegt:

  Goed interview, bedankt voor het plaatsen.

  Like

 3. BigLJohn zegt:

  Allemaal waar wat er gezegd is door Geert Wilders, en natuurlijk de goede intenties van Filip dewinter. Maar bij Feijenoord zijn ze er al lang geleden achter gekomen wat de remedie is tegen slechte resultaten, namelijk dit; Geen woorden maar daden. En Rotterdammers in het algemeen hebben het over; Niet lullen, maar poetsen. En zolang er niet gepoetst word, zal onze maatschappij steeds verder vervuilen. Met het Islam vergif, wel te verstaan !

  Like

  • Hendrik M. zegt:

   Poetsen prima; wel eerst zorgen dat er gepoetst kan worden!
   Stem daarom op Geert, en als u dat niet durft op Baudet; samen moeten ze 76 zetels halen….

   Like

 4. Peter zegt:

  Wilders is een held die zijn leven in de waagschaal heeft gesteld voor de vrijheid.
  Respect is voor hem op zijn plaats.
  Ik hoop van ganser harte dat hij in hoger beroep wordt vrijgesproken en dat hij zijn boodschap met nog meer kracht en vuur kan verspreiden.

  Like

 5. leefbarbaar zegt:

  Ik kom geregeld in Vlaanderen en moet zeggen dat het daar ook 5 voor 12 is geweest. Het straatbeeld wordt steeds meer vervuild door vrouwen in lappen en mannen in jurken. Zelfs 9 van de 10 kinderen op straat is gastarbeiderlijk.
  Hoorde je eerst nog wel eens een moslim praten in het Vlaams, tegenwoordig hoor je alleen nog maar Koeterwaals.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s