Met paraplu, charme en bolhoed – Groot-Brittannië voor conservatieve Renaissance?

Screenshot_221

(Door: Daniell Pföhringer – Vertaling: E.J. Bron)

Exit van de Brexit? Premier Theresa May heeft een regeringscrisis veroorzaakt, aan het einde waarvan haar aftreden zou kunnen staan. Op de achtergrond loopt zich met Jacob Rees-Mogg (foto) een potentiële opvolger warm, die staat voor een EU-uittreding van Groot-Brittannië zonder compromissen – en voor een conservatieve Renaissance.

CompactOnline

De mix van een softe en harde EU-uittreding, die de regeringscheffin voor ogen zweeft, stuit in de eigen partij op verzet. Door het aftreden van minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson en Brexit-minister David Davis midden juli is May onder druk komen te staan – en haar hele partij.

Bij YouGov staan de Conservatieven op dit moment 2% achter op de Labour Party, bij andere instituten hebben de Tories een nipte voorsprong. Als het na een val van de premier tot nieuwe verkiezingen zou komen, zou een Exit van de Brexit niet uitgesloten zijn.

May´s tegenspelers, die een duidelijke scheiding van de impopulaire EU willen, maar het profiel van de partij ook in totaal willen aanscherpen,  werken aan een redding van de Conservatieven. Hun nieuwe ster heet echter noch Boris Johnson noch David Davis, maar Jacob Rees-Mogg, die al op het laatste partijcongres van de Conservatieven in oktober 2017 in Manchester de absolute publieksmagneet was.

Dat hij zo goed overkomt, ligt niet alleen aan zijn geslepen retoriek, maar ook aan zijn indrukwekkende verschijning: met zijn 1.91 meter steekt hij met een strenge scheiding, zijn ronde nikkelen brilletje en zijn maatpak niet alleen intellectueel boven andere politici uit, maar ook lichamelijk.

Rees-Mogg zorgde op het partijcongres van de Tories voor hartstochtelijk gejubel met zinnen zoals: “Wij verlaten de EU niet, omdat wij niet van Franse kaas houden. Wij vertrekken, omdat wij ons door ongekozen bureaucraten niet willen laten vertellen wat we moeten doen.” Dat is balsem voor de partijziel.

Excentrieke backbencher en reactionaire freak?

De parlementariër, die sinds 2010 in het Britse Lagerhuis de nobele kieskring Noordoost-Somerset in het zuidwesten van Groot-Brittannië vertegenwoordigt, gold lange tijd als excentrieke backbencher en reactionaire freak, die zo uit de serie “Downtown Abbey” leek te zijn gekomen. De “Economist” spotte over de 49-jarige zoon van de langjarige uitgever van “The Times”, Lord William Rees-Mogg, dat hij geestelijk niet zou zijn vastgeroest in de jaren-50, maar in de jaren 1850.

De “Frankfurter Allgemeine Zeitung” schreef over hem: “Hij heeft helemaal niets over voor de voortschrijdende liberalisering van de maatschappijpolitiek.” Hij zou strijden voor “strengere asielbepalingen en minder migratie” en zelfs voor “teveel immigranten in de eigen partij” waarschuwen.

In het parlement stemde de gelovige katholiek en tegenstander van abortus tegen de invoering van het homohuwelijk en voor de afschaffing van staatssubsidies op windmolenparken. De these van de door de mens veroorzaakte klimaatverandering beschouwt hij als een sprookje, de welvaartsstaat wil hij als vertegenwoordiger van economisch-liberale standpunten besnoeien. In plaats daarvan wil hij brede lagen van de bevolking ontlasten wat betreft belastingen 0 niet alleen maar de rijken, zoals tegenstanders van Labour hem onder verwijzing naar zijn herkomst en zijn persoonlijke vermogensomstandigheden graag verwijten.

En hij wil graag een zuivere scheiding van de Europese Unie. “De economische kansen buiten de protectionistische EU zijn voor het Verenigd Koninkrijk geweldig en inderdaad opwindend. Als de Britse burgers weer vrij hun beslissingen kunnen nemen, dan zullen ze betere beslissingen nemen”, citeerde de “Welt am Sonntag” de toeverlaat van vele Conservatieven, die af en toe met Nigel Farage, de voormalige chef van UKIP, een potje cricket speelt.

Screenshot_220

Toen de afgetreden Brexit-minister David Davis een keer verklaarde dat Groot-Brittannië zich in een overgangsfase aan de huidige EU-regels zou houden, kreeg hij als antwoord van Rees-Mogg dat hij daarmee het land tot een “vazallenstaat” zou degraderen.

Toen dan ook nog minister van Financiën Philip Hammond bij het Wereldeconomieforum in Davos zei dat de betrekkingen tot Brussel na een uittreding van het Verenigd Koninkrijk nauwelijks zouden veranderen,  zette de rechtsbuiten een opstand op touw. Daarop zag Theresa May zich gedwongen tot een rechtzetting om druk van de ketel te halen.

Verkiezingscampagne in Bentley

Rees-Mogg, “de meest Britse van alle Britten” (“Frankfurter Allgemeine Zeitung”) vertegenwoordigt als geen andere Tory de Angelsaksische Upper Class: hij deed examen aan het elitaire Eton College, studeerde daarna in Oxford geschiedenis, werkte bij een investeringsbank in Hongkong en verdiende veel geld in de City of London met zijn beleggingsonderneming Somerset Capital, die kapitaalinvesteringen van ongeveer € 10 miljard beheert.

“Volgens de legende was Jacob tien jaar oud toen hij zijn eerste 50 Pond op de beurs investeerde. Al met 16, beweerde later een studentenkrant in Oxford, zou hij zo rijk geweest zijn dat hij zelf zijn schoolgeld voor Eton betaalde”, strooit de “Frankfurter Allgemeine Zeitung” rond. Rees-Mogg ontkent dit verhaal.

Als teenager was hij al actief voor de Conservative Party, zijn verkiezingscampagnes legt hij af in een Oldtimer, vaak in begeleiding van zijn huishoudster. De “Welt” schreef in 2017 in een portret: “Thuis in Somerset, op zijn in de 16e eeuw gebouwde familiebezit, wacht ondertussen zijn vrouw Helena, die juist zijn zesde kind ter wereld heeft gebracht: Sixtus. Bij geen van zijn kinderen heeft hij ooit een luier verschoond, gaf Rees-Mogg onlangs toe.

Op het bijna 500 hectare grote landgoed, al bijna 200 jaar in het bezit van de familie Rees-Mogg, wachten ook meerdere klassieke Bentleys, waaronder een koningsblauwe 3,5 liter Derby Bentley, bouwjaar 1936. Het “Handelsblatt” noemde hem een “politicus die ouderwetse kostuums draagt, met het accent van de bovenlaag spreekt en in het Latijn twittert.”

“Spiegel-Online” schreef dat hij woorden zou gebruiken die al in de vroege edities van de Oxford Dictionary een randverschijning waren. Alleen al zijn woonzetel en pas goed zijn opvattingen maken van Rees-Mogg een populair doelwit van de Labour-oppositie, voor zijn aanhangers geldt hij echter als de belichaming van traditionele Britse waarden. Hijzelf schrijft zijn populariteit toe aan een “trek in conservatisme”, die steeds minder gestild zou worden.

Bron:
www.compact-online.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Groot-Brittannië. Bookmark de permalink .

6 reacties op Met paraplu, charme en bolhoed – Groot-Brittannië voor conservatieve Renaissance?

 1. Mary zegt:

  Ik denk dat Engeland zeer geholpen zou zijn met een man als Rees-Mogg met zijn stellingen als “wij laten ons door ongekozen bureaucraten niet vertellen wat we moeten doen” etc.. Na de duidelijk anti Brexit May zal iemand duidelijk orde op zaken moeten gaan stellen en het roer heel drastisch om moeten gaan gooien wil Engeland niet totaal verloren zijn.

  Like

 2. M.A.L. Sion zegt:

  Laten we hopen dat hij slaagt om May op te volgen. Een succesrijke BREXIT kan stimulerend werken voor een NEXIT en mogelijk het uittreden van meer EU-landen.
  malsion@orange.frhttp://depatriotten.weebly.com

  Geliked door 2 people

 3. Republikein zegt:

  Ze trekken weer een ander blik open.
  Men loopt daar 100 jaar achter.
  Je kunt het zien tijdens een spreekbeurt in het Guis, poederpruiken en slaan op de tafel, bewijs van elitaire onnozele sufkutten en soepkippen.

  Like

 4. Pingback: mijn naam is, zwaarbeproefde vrienden, Mogg… | Jasterke's kwijt-zonder-spijtsite

 5. Wachteres zegt:

  https://fenixx.org/2018/08/06/britse-politie-treedt-als-sharia-politie-op-voor-islamisten/

  Britse politie treedt als sharia-politie op voor islamisten

  Een opmerkelijke documentaire op YouTube laat zien hoe de Britse politie aan Britse vrouwen vertelt dat ze zich aan de shariaregels houden en dat de Britse wetgeving verschillend moet worden toegepast op Britten en raciale vreemdelingen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Guus Velraeds zegt:

  Mit Schirm charme und Melone.

  Was een van mijn favoriete programma’s tijdens mijn jeugd.

  We hadden pas TV. Zal rond 1965 geweest zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s