Linkse mensen hebben altijd gelijk

Screenshot_40

(Door: Bert Dijkstra)

Een van de eerste dingen die men leert als men contact heeft met linkse mensen is dat ze altijd gelijk hebben. Hoe doen ze dat toch?

Allereerst praten linkse mensen alleen over principes zoals gelijkheid, vrijheid, democratie. De uitwerking in de praktijk en de worsteling met allerlei problemen in de uitvoering laten ze buiten beschouwing. De uitwerking is uiteraard altijd minder perfect dan het principe, zodat linkse mensen altijd weer kunnen wijzen op de fouten van ‘het systeem’ en zich moreel superieur kunnen opstellen.

De tweede reden dat linkse mensen altijd gelijk hebben, is dat ze niet alleen nooit praten over resultaten, maar zich daar ook helemaal niet voor interesseren. Het gaat hen alleen om gedrag. Linkse mensen willen vooral onderscheid kunnen maken tussen links en niet links, zodat ze weten wie de meelopers zijn (de nuttige idioten) en wie dat niet zijn. Zonder een duidelijke vijand kan een linksmens zich niet moreel superieur opstellen.

De derde reden dat linkse mensen altijd gelijk hebben, is dat ze hun mening profileren door zich af te zetten tegen het bestaande. Zonder een afwijkend standpunt is het moeilijk om aandacht te krijgen. Alleen een afwijkende mening kan van alles beloven zonder ongeloofwaardig te zijn. Alles wat de bestaande orde volgt, is immers al bekend. Daarom hebben klimaatsceptici het heel moeilijk: ze kunnen niets beloven. Met een afwijkende mening heb je altijd gelijk. Datgene dat nog niet bestaat, kun je niet toetsen op zijn resultaten. Een vast onderdeel van linkse beloften bestaat uit de bewering dat de bestaande orde heel slecht is en zal leiden tot rampen. Dat doen ze al meer dan honderd jaar en de beloofde rampen zijn nooit gekomen. Niet getreurd: linkse mensen beloven steeds weer nieuwe rampen. Ze volgen in dit opzicht de werkwijze die de Jehova’s vroeger hanteerden door om de paar jaar te verklaren dat de ondergang van de wereld nabij was. Overigens staat de ondergang van de wereld nu weer gepland voor 2034.

De vierde reden dat linkse mensen altijd gelijk hebben, ligt in het feit dat ze zich niet hoeven te interesseren voor het waarheidsgehalte van hun beweringen. Het gaat hen om het verwerven van de positie van morele superioriteit, want die maakt hen onkwetsbaar voor kritiek. Hun mening is beter dan andere, want ‘wetenschappelijk bewezen’ of ‘sociaal rechtvaardig’ of ‘humanitair’. Mensen die een mening hebben die afwijkt van het linkse gedachtegoed, hebben niet zomaar een andere mening, maar zijn dus dom, onrechtvaardig of zelfs inhumaan. Ze zijn dus slecht, minderwaardig en mogen, ja moeten zelfs op alle manieren tegengewerkt worden. Men kan immers niet toelaten dat het slechte wint van het goede, of wel soms? Niet-linkse mensen kunnen accepteren dat meerdere opvattingen over de samenleving naast elkaar bestaan, mits ze elkaars gelijkwaardigheid accepteren. Het zijn immers maar meningen. Linkse mensen weigeren dat te doen, omdat ze daarmee hun morele superioriteit opgeven.

Links denken is gebaseerd op een cirkelredenatie. Het uitgangspunt is het verwerven van morele superioriteit. De volgende stap is het argument ‘wetenschappelijk bewezen’ (in de tijd van Rousseau en Diderot gebruikte men daarvoor ‘natuurrecht’ en ‘rede’). Hieruit volgt dat er tussen mensen en groepen mensen ongelijkheid bestaat die niet redelijk verantwoord kan worden. Hieruit volgt verontwaardiging, de noodzaak om tot actie over te gaan, zoals revolutie, subsidie, herverdeling en het oprichten van ontelbare NGO’s die mensen geld afpersen door middel van emotionele chantage.

En deze hele cirkelredenering – die voetstoots aanneemt dat wat nu juist aangetoond zou moeten worden – valt uiteen zodra men beseft dat de natuur nu eenmaal de bodemschatten en economische mogelijkheden ongelijk heeft verdeeld. Dat mensen nu eenmaal met zeer uiteenlopende talenten worden geboren. En dat de cultuur niets anders is dan de optelsom van vele eeuwen arbeid op basis van de uiteenlopende talenten. Dit argument wordt dagelijks bedolven onder een constant bombardement van linkse propaganda.

Door:
Bert Dijkstra
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Hypocrisie, Linkse Kerk, meningsdictatuur. Bookmark de permalink .

29 reacties op Linkse mensen hebben altijd gelijk

 1. Ook zijn volgens linkse mensen alle mensen gelijk, alleen zijn sommigen gelijker dan anderen.

  Geliked door 1 persoon

 2. louis-portugal zegt:

  Helemaal mee eens.
  Toen ik heel lang geleden ging studeren kwam ik , komend uit een ondernemersgezin, voor het eerst in discussiecontact met dat linkse spul.
  De eerste paar keer, dat ik met hun discusseerde, ging ik naar mijn bed en lag urenlang te piekeren waar zij gelijk hadden en ik helemaal ongelijk.
  Gelukkig had ik het al snel in de gaten en sindsdien gingen mij discussies stukken beter totdat ik er geen zin meer in had.
  Idd. scherpschutter.
  De Primus Interpares zij een bouwkunde prof. steeds.
  Oftewel de eerste onder gelijken..

  Like

 3. Klaas zegt:

  Like

 4. Tom zegt:

  Wat mij opvalt is dat landen die > 90% christenen bevat rechtser zijn dan andere landen.

  Zowel bij Hongarije als Italië hangen meer dan 90% van de bevolking het christelijk geloof aan en hier zijn ‘rechtse’ partijen aan de macht en daar heerst een anti islam mentaliteit.

  Neem het andere uiterste: Zweden. Hier hangen nog zo’n 55% van de inwoners het christelijk geloof aan.

  In Duitsland is dit nog zo’n 60% en in Nederland nog maar slechts 40% volgens de laatste peilingen.

  Zodra atheïsten meer dan 40% van de bevolking gaan vormen lijkt het radicaal fout te gaan in een land.

  De algehele trend is dat atheïsten overwegend linkser zijn dan christenen. Atheïstische personen die zich opwerpen alszijnde wetenschappers (zoals de welbekende klimaatwetenschappers) zijn links.

  Overigens is de enige echte christelijke partij die Nederland nog kent de SGP. Het CDA is verworden tot een verzameling van ‘gelovigen’ waarbij de partij vol zit met moslims. Wat de CU is weet ik niet maar het woord christelijk past hier ook niet meer (afgaande op hun onchristelijk partijprogramma).
  De PVV is op dit vlak christelijker dan de CU om nog maar te zwijgen over het CDA.

  De SGP houdt zich nog vast aan de Bijbel en hierdoor zien zij, als één van de weinige partijen, het gevaar wat de islam met zich mee brengt. Ik spreek dan over het theologische gevaar.

  Like

  • BertG. zegt:

   Krijgen we dit soort gezeik weer over Atheïsten.
   De haat spat er letterlijk weer van af wat betreft de vooroordelen.
   Er is er altijd wel weer eentje bij die meent ze fantasie vriendje op de voorgrond te moeten zetten.
   En daarmee ze eigen geluid gelijk te geven.
   Dan ben je toch geen haar beter dan zo’n linkse zeikerd.

   Like

   • Tom zegt:

    Nee hoor! Geen haat maar gewoon een vaststelling van een feit. Jammer dat je zo schrikt van een feitje…

    Naar mijn idee is zo’n 30% van de christenen links en 70% rechts. Van de atheïsten lijkt het alsof 70% links is en 30% rechts.

    Like

  • Pieter G zegt:

   Tom,
   10 februari 2019 om 22:31
   —–
   Je betoog dat christenen moreel superieur zijn Lijkt me net zo’n cirkelredenering als waar hierboven tegen geageerd wordt.

   Like

   • Tom zegt:

    Klopt het dan niet dat landen als Italië en Hongarije rechtser zijn?

    En klopt het dan niet dat deze landen een bevolking hebben waarvan meer dan 90% christelijk zijn?

    Sorry maar ik kan er ook niks aan doen dat het zo is…

    Like

  • Taljaard zegt:

   @Tom
   Met alle respect; het ligt toch genuanceerder dan dat.
   Puur statistisch en cijfermatig gezien kunt u uw argument misschien wel onderbouwen.
   Maar veel kerken, zoals bijv. de Zweedse Lutheranen, en ook een significant onderdeel van de Nederlandse PKN, kun je bepaald niet conservatief noemen. En dan zwijg ik nog maar over de recente islamofiele koers van het Vaticaan.

   De theologische faculteiten aan de Nederlandse rijksuniversiteiten varen al sinds de jaren `70 van de vorige eeuw een overwegend linkse koers.
   Reeds in 1993 kreeg je daar bijv. een verplicht onderdeel van 3 studiepunten als ”theologische vrouwenstudies” op je brood. De stof was van een dusdanig absurd karakter dat ik mij afvroeg, of ik hier soms in een roman van Kafka terecht was gekomen.
   Er werd ons onder meer verweten, door ene dr. Miranda van der Spek (met rooie vlekjes in haar nek), dat wij allemaal blank waren. Waarop een gisse vrouwelijke medestudent terecht opmerkte dat Surinaamse en Molukse mensen hun eigen kerkgenootschappen hadden Natuurlijk slaagde zij daarna niet voor haar tentamen.
   En zo kunnen er wel meer voorbeelden worden genoemd.

   De Christelijk Gereformeerden en de Gereformeerde Gemeenten hebben hun eigen opleidingen in Apeldoorn en Rotterdam. Maar zij voeren een dusdanig streng toelatingsbeleid, dat het in de krant komt wanneer iemand daar als student wordt toegelaten.
   De Hersteld Hervormde Kerk, zoals u weet, heeft haar opleiding ondergebracht bij de VU.
   Dr. De Vries is daar onlangs, omdat hij een van de initiatiefnemers was van de Nashville verklaring, in ernstige moeilijkheden met het bestuur van de VU gekomen.
   En wat de PKN aangaat; een minderheid van de gemeenten daarin zijn nog wel als traditioneel Bijbels georienteerd te kenschetsen, maar de meerderheid is politiek correct en cultureel marxistisch tot op het bot. En de synode en het moderamen, de top ervan dus, zijn dat al evenzeer.

   Misschien zijn atheïsten over het algemeen linkser dan christenen.
   Zou kunnen, maar gegevens ontbreken mij.
   Maar op dit blog althans vindt je geen linkse atheïsten.
   En een groot deel van de kerken in Nederland en West Europa zijn (helaas) wel links.

   Like

   • Tom zegt:

    Beste Taljaard,

    Uiteraard ligt het genuanceerder en ik zit ook een beetje (terug) te plagen…

    🙂

    Echter er is wel degelijk een groot verschil (aan het ontstaan) tussen het instituut kerk en het christendom. Dit zie je goed terug in een Rooms Katholiek land als Italië. De paus zit te flirten met de islam maar het christelijke volk denkt toch geheel anders over dit onderwerp.

    Vergelijkbaar zijn de christelijke stemmers op partijen als de CU en het CDA. Veel christenen stemmen op deze partijen zonder te weten waar zij voor staan. Ze stemmen op deze partijen omdat ze dat vanuit hun opvoeding hebben meegekregen (vergelijk het met de arbeiders die stug op het PvdA bleven stemmen).
    Zodra ik de discussie start met deze mensen (ik ken er een paar persoonlijk) komen ze tot de conclusie dat deze partijen op sommige vlakken een zeer onbijbelse koers varen. Het voordeel is dat ik ze aan de hand van Bijbelpassages/teksten op deze foutieve zaken kan wijzen.

    Meestal zijn de gedachten en opvattingen van deze christelijke stemmers rechts georienteerd maar ze blijven op deze partijen stemmen omdat het zo hoort…

    Bij de PvdA heeft het ook heel lang geduurd voordat de arbeiders door kregen dat deze partij voor alles stond behalve voor de arbeider.
    Hetzelfde hoop ik dat zal gaan gebeuren bij het CDA en de CU.

    In Italië lijkt dit wel gebeurd te zijn dus er is hoop!

    Mijn advies aan mijn medechristenen is om dan maar SGP te stemmen indien ze christelijk willen stemmen. SGP en PVV hebben veel raakvlakken.

    Bij gebrek aan beter stem ik PVV. Liever had ik gezien dat Pim nog onder ons was geweest…

    Like

   • Taljaard zegt:

    @Tom
    Bedankt voor uw antwoord.
    Inderdaad bestaat er een groot verschil tussen de kerken met een kleine letter en de Kerk met een hoofdletter.

    Like

  • M. zegt:

   Het zijn niet de atheïsten die wereldwijd problemen maken maar satanisten die zich vermomd hebben onder een geloofs jasje.
   De atheist wil ons land niet veroveren of mensen doden.
   Ik heb liever mijn land vol met mensen die atheist zijn dan met mensen die een waanzin geloof aanhangen waar iedereen die anders is gediscrimineerd word en met racisme en geweld te maken krijgt.

   Geliked door 1 persoon

   • paulzwueste zegt:

    Natuurlijk zijn christenen vele malen linkser dan ongelovige heidenen!
    Christenen vinden het namelijk héél belangrijk om te lijden, want door goed te lijden beërven ze het koninkrijk Gods.
    Dat wordt ze thuis en vanaf de eerste klas kleuterschool ingeprent.
    Vandaar dat immigranten zielig zijn en recht hebben op de barmhartigheid van de moderne versie van ouderwetse samaritanen die gefinancierd worden door de linkse overheid.
    Dus de belastingbetaler, zij niet natuurlijk.
    Denken ze…
    Totale zelfvernietiging, verkrachting, beroving, moord en doodslag is dus de ultieme hallucinatie voor de goede christenen.
    Ongelovige heidenen die het leven zien als ’n chemische reactie hebben geen enkele boodschap aan de oproep van de pastoor om 6 kinderen op de wereld te zetten, die zich bovendien ook nog op de linkerwang moeten laten jassen.

    Zo, ik hoop dat het nu duidelijk is.

    Geliked door 1 persoon

   • christelijke mantra: “De heer is mijn herder maar met geld kom je verder”. Christelijk parool: “Koop christelijke waar dan helpen wij elkaar”.

    Like

 5. Hovawart zegt:

  Hulde voor deze verhelderende necrologie over de linksche looneys en hun heiligverklaring aan het socialisme/communisme.
  De linksche looney brigade zal altijd kritiek blijven leveren op de maatschappij zonder er ooit aan bij te (willen) dragen…..slechts links blijven lullen en rechts hun zakken vullen.

  Like

 6. Taljaard zegt:

  Het mooiste is nog dat veel lynxen staalhard beweren, dat intellectueel en hoger opgeleid automatisch gelijk moet zijn aan progressief. En dat conservatief denkende mensen daarom niet intellectueel of hoger opgeleid kunnen zijn.
  Maar altijd ”dom”, ”ongeinformeerd”, ”eenzijdig”, ”achterhaald”, ”binair”, ”myopisch”, etc..
  En als dat niet helpt om je de mond te snoeren; ”autistisch”, ”narcistisch”, ”psychopaat”, want ”niet empathisch” en daarom ”buiten de menselijkheid.”
  U bent dus niet alleen maar ”slecht” en/of ”dom” als je niet lynx bent, maar wanneer je ze tegengas op academisch niveau biedt ook nog eens keer geestesziek. Deden ze in de Sowjet Unie ook al.

  Geliked door 3 people

 7. Erik zegt:

  Strakke redenering en volkomen duidelijk uitgelegd.

  Like

 8. Ruud zegt:

  De leftiesch zijn gekkies.

  Like

 9. M. zegt:

  Het linkse krapuul word goed betaald om onzin te verkopen.

  Like

 10. Astrid zegt:

  Sommige mensen zijn ongeneselijk ziek. Anderen zijn juist ongeneselijk beter.

  Like

 11. Jan zegt:

  Linksvolk, Antifa, kan geen gelijk krijgen en dus dient er gemept en gescholden worden

  Like

 12. M. zegt:

  Het zijn altijd de makkelijkste mensen om de onvrede op te botvieren want u heeft er niets van te duchten.
  Een Christen die de bijbel ook daadwerkelijk leest en dan heb ik het niet over een clown in de politiek die de Christenen een slechte naam moet bezorgen maar over iemand die echt leest en weet waar hij of zij over praat, zal de laatste zijn om deze mensen uit te nodigen of in het land willen hebben, dus weet niet waar die waanzin vandaan komt die keer op keer herhaald word.
  Maar er word meerdere keren in de bijbel voor gewaarschuwd dus de echte Christen gaat zijn eigen moordenaars niet uitnodigen en de Jood ook niet.
  De zes daagse oorlog is ook niet gewonnen door de wang te keren of wel?
  En wie zit er in Brussel ?
  Zijn dat de Christenen die de vluchtelingen aanjagen ? Nee
  De Joden ? Ook al niet.
  En wie houdt de grens open?
  De Christenen of de Joden toch niet?
  En wie wel?

  Like

 13. Pingback: Socioloog: veel linkse mensen zijn narcistisch gemotiveerd | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s