“Nooit meer”

(Door: Simon Soesan)

Dankzij de moderne technologie kon ik gisteren de herdenkingsceremonie zien en meemaken op mijn scherm. Als kind al nam mijn vader me mee naar het beeld van de Dokwerker, vertelde het ongelooflijke verhaal van de Februaristaking en liet me zien waar hij vroeger gewoond had.

Die Dokwerker, net naast de Portugese Synagoge, vond ik altijd zo imposant. Alsof hij zegt: “Hier sta ik, ik kan niet anders.” Zo simpel, zo oprecht. Pa leerde me stil te zijn tijdens de ceremonie. Respect tonen en luisteren naar wat er gezegd wordt. Ondanks dat miesjponum de ongekozen burgemeester is van de stad en ik haar noch kan zien of horen, laat ik dat even achter mij tijdens een ceremonie die om zoveel andere dingen gaat. Omdat je je concentreert op het centrale onderwerp: blinde haat die met geweld gevoed werd, een haat die slecht goed maakte, een haat die de vernietiging van andere mensen, vanwege hun afkomst, normaal maakte.

Lees verder>>>

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

6 reacties op “Nooit meer”

 1. Jan zegt:

  Kille mist. Notarissen tijdens de Tweede Wereldoorlog

  Raymund Schütz beschrijft in dit boek hoe de deftige Broederschap van Notarissen betrokken raakte bij de uitvoering van de discriminerende maatregelen tegen de Joden. Sommige notarissen zaten in het verzet, maar anderen waren lid van de NSB of van het nationaal-socialistische Rechtsfront.

  …..
  Na de oorlog rest de zuivering van de beroepsgroep en het rechtsherstel. En u voelt het al aankomen. Op last van de regering in ballingschap moest het openbaar bestuur op zijn plaats blijven en bestuurlijke chaos en erger voorkomen. De notarissen hebben zich hieraan (vrijwillig en met hart voor de zaak) gecommitteerd. De verordeningen van de bezetter moesten nauwgezet gevolgd worden. En nu bij de noodzakelijke zuivering was samenwerking eerder een vorm van collaboratie! Daarnaast hadden de notarissen geld verdiend aan onder andere de gedwongen overdracht van Joods onroerend goed. De notaris was lijdelijk en conformeerde zich aan het accomoderende beleid van het openbaar bestuur en wordt nu door de minister van Justitie aangesproken op haar ‘foute’ rol en houding tijdens de oorlog. Deze schoen wringt natuurlijk. Veel notarissen, in ieder geval aanvankelijk de Broederschap, keerden zich tegen het gedwongen terugbetalen van vergoedingen die tijdens de oorlog aan Joods vastgoed zijn verdiend. Het terugbetalen betekende immers een schuldbekentenis en de ontrechting was niet de schuld van de notarissen maar van de Duitse verordeningen en het honorarium van de notaris was betaald door de koper, niet door de onteigende Joden. De ring Amsterdam keerde zich fel tegen het Hoofdbestuur. Veel andere notarissen waren ook van mening dat het passeren van deze akten principieel onjuist was geweest. En ook hier wringt weer de schoen. Want waarom hebben deze notarissen hun stem en protest niet eerder laten horen? Was men niet een beetje laf of schijnheilig? Uiteindelijk moest de Broederschap bakzeil halen. In ruil voor het restitutiebesluit kregen de notarissen immuniteit voor verdere rechtsvervolging. Hiermee heeft de minister van Justitie persoonlijk rechtstreeks ingegrepen in de rechtsgang en de vervolging van notarissen gestopt dan wel voorkomen.

  https://verbum.nl/kille-mist-het-nederlandse-notariaat-en-de-erfenis-van-de-oorlog/

  Rode Kruis deed niets voor Joden in de oorlog
  “Het Rode Kruis heeft niets gedaan voor ons in de oorlog. Noch in Nederland, noch in Auschwitz.” Frieda Menco (92), Joodse overlevende van de Tweede Wereldoorlog, is uiterst kritisch over het Nederlandse Rode Kruis, dat dit jaar zijn 150-jarig bestaan viert. “Als ze het wel hadden gedaan, zou dat een grote hulp zijn geweest om het vol te kunnen houden. We bestonden niet. We waren er niet. Ze gaven helemaal niets om ons.”

  Het pijnlijke verleden van het Nederlandse Rode Kruis tijdens de oorlogsjaren 1940-1945 is de afgelopen vier jaar onder de loep genomen in een uitgebreid onderzoek van Regina Grüter (Kwesties van leven en dood. Het Nederlandse Rode Kruis in de Tweede Wereldoorlog) van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Haar onderzoek bevestigt het beeld dat het hoofdbestuur van het Nederlandse Rode Kruis vrijwel niets heeft ondernomen om de Joodse burgers en gevangenen in de kampen te helpen.
  ….
  https://jonet.nl/rode-kruis-deed-niets-joden-oorlog/

  Achterlijkheid voor WOII.
  Voorbeeld oud-voorzitter van het CNV, H. Diemer, na een reis naar Duitsland in 1934: ”Wat nu betreft de persoonlijke vrijheid der Joden in Duitschland, zoo hebben wij nergens iets opgemerkt hetwelk op molestaties, op handtastelijkheden gelijkt. De overdrijvingen dienaangaande in het buitenland zijn zeer groot…” Het vooroordeel dat joden de pers in handen hadden was in deze redeneringen werkzaam.
  ….
  Hulpverlening aan joodse repatrianten werd niet als overheidstaak gezien; opnieuw kwam het neer op de kleine joodse organisaties, dit te organiseren.
  ….
  https://psychotraumanet.org/nl/antisemitisme-nederland-vlak-na-de-bevrijding-een-onderzoek-naar-negatieve-reacties-van-niet-joden

  Like

 2. Bob zegt:

  Zoals Soesan opmerkt worden de herdenkingen
  van de Sjoa steeds meer een herdenking voor
  de daders.
  De burgemeester die in veel opzichten toont
  en behoort bij een partijGL die de joden van
  deze wereld willen af helpen.
  Mak die op inderektie wijze toont geen
  sociaal gevoel te bezitten, alhoewel hij van
  zichzelf van wel vindt.
  Laat de herdenkingen weer worden waaarvoor
  ze bdoeld zijn HERDENK DE SLACHTOFFERS.

  Like

 3. J. C. Th. Köhler zegt:

  Haal nog maar zo’n zooitje antisemieten binnen, Rutte. Dan kan jij weer, vervuld van je eigen gelijk, met een keppeltje op, bij het Auschwitz monument gaan staan, als daar weer een herdenking is. Samen met Geert Mak,

  Shabbat Shalom allemaal.

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

  Like

 4. bobzelf zegt:

  GOED LIEF TRAGISCH STUK WAARHEID

  WE HEBBEN ER HIER OOK 1 LOPEN

  DIE HEEFT DAT LINKSE EMBLEEM ZELFS OP ZIJN LUL LATEN TATOUEREN

  ER IS DAAR HEEL TROTS OP

  WHAHAHAHAHAHA

  EN TIJL LIKED MET HEM MEE . DE ISLAM FAN

  LATERR

  DE OPA VAN …….DE P..v.d. A SCHELE …. HAD TOEN TOCH EEN REISBUREAU ? TIJDENS HET AFVOEREN ??

  GROOTVADER

  Like

 5. Henk der Niederlánder zegt:

  Ik vraag me af waar ze elke keer weer opnieuw bij welke herdenking dan ook hetzelfde soort vuilnis vandaan halen.

  Like

  • bezigebij63 zegt:

   Uit de linkse hoek. Op 4 mei staat de grootste joker van Nederland, Andre van Duin (Kyvon) zijn riedeltje te verkopen op een lege de Dam…….

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s