De nachtmerrie van hyperinflatie komt er aan

(Door: H. Numan)

Wie niets van geschiedenis leert, moet het nog een keer doen. Maar elke keer anders, want geschiedenis herhaalt zich nooit exact hetzelfde. U heeft niets van geschiedenis geleerd, ik ook niet, want die werd stelselmatig aangepast na de Tweede Wereldoorlog. U en ik leerden op school dat Hitler extreemrechts was, en knettergek. Dat de Republiek van Weimar een democratische republiek was. Waarom Duitsland ging herbewapenen? Logisch, het Verdrag van Versailles was onmenselijk hard!

Laat ik daar mee beginnen. De Eerste Wereldoorlog werd beëindigd in drie verdragen: Versailles (Duitsland), Trianon (Oostenrijk-Hongarije) en Lausanne (Ottomaanse Rijk). De verdragen van Trianon en Lausanne waren spijkerhard. Ze onthoofdden en vierendeelden Oostenrijk en Turkije. Letterlijk. Die rijken werden opgesplitst in vele kleine staatjes. Duitsland kwam er bijzonder genadig vanaf. Het verloren ongeveer 10% van zijn territorium, met stevige herstelbetalingen. Plus bijna geen leger. Dat was zo genadig als mogelijk was. Vergeet niet dat Frankrijk en Engeland enorme offers gebracht hadden, en hun bevolking zou een nóg gematigder verdrag nooit geaccepteerd hebben.

Dat was een kant van de medaille. De andere kant is wat de Duitsers zelf deden, in het verdrag van Brest-Litovsk. Dat verdrag was letterlijk een dictaat. Want toen de USSR het in eerste instantie verwierp, zei de Duitse legerleiding:  Schon gut, dan gaan we gewoon door. En deden dat ook. Hun eisen werden hoger, dus begreep de USSR dat het slikken of stikken was. Ze slikten. Dat verdrag was heel wat harder dan dat van Versailles. Om genade smeken als je zelf meedogenloos bent, is nogal hypocriet.

Dan de Weimar Republiek. Ja, die was democratisch. Ongeveer gelijk aan die van ons. Gevolg was vele partijen en partijtjes, en vele coalitieregeringen die het nooit lang volhielden. Wat u zelden of nooit hoort, is dat links in het parlement en in het keizerrijk altijd een meerderheid vormde. Het klinkt een beetje vreemd, maar Duitsland was echt een politiek redelijk progressief land. Ze hadden voor en ook na WO1 het beste sociale stelsel van de wereld.

Na de oorlog werd die sociale trend voorgezet. Onder andere met gelijke rechten voor mannen en vrouwen, een 40-urige werkweek en een minimumloon. Dat kost geld. Heel veel geld. Dat ze niet hadden.

Voor het begin van de oorlog was dat stelsel al een enorme belasting. Daar bovenop kwamen de kosten van de oorlog. Het plan was om de geallieerden voor de oorlog te laten betalen. Maar Duitsland verloor. Economen hebben uitgerekend dat het voor Duitsland eigenlijk onmogelijk was om de geallieerden met de rekening op te zadelen. Dat konden ze net zo min betalen als Weimar Duitsland. Om aan de macht te blijven, gingen ze door met hun sociale systeem, dat eigenlijk onbetaalbaar was.

In 1923 zette de Reichsbank de persen aan op vol vermogen en creëerde bewust hyperinflatie. Dat weet u. De gegeven reden ‘dat kwam door de herstelbetalingen van Versailles’ is kinderlijk naïef. Die betalingen moesten in goud of buitenlandse valuta gedaan worden. Niet in Marken.

Nee, de werkelijke reden was heel anders. Op dat moment was er een coalitieregering, waarin de socialisten en communisten de meerderheid vormden. Die zetten de geldpersen op vol vermogen om twee redenen. Ten eerste socialiseert dat fantastisch. Iedereen wordt even arm. Socialer kan je het niet maken. Met dat waardeloze geld betaal je in een klap al je binnenlandse (niet buitenlandse) schulden af. Probleem opgelost. Bovendien is het niet eens strafbaar!

Ziet u de overeenkomsten? We hebben in Nederland en overal in Europa socialistische regeringen. De EU zelf ook. Als regeringen zelf niet socialistisch zijn, dan is er een zeer sterke socialistische oppositie. Niet alleen in Europa, maar ook – en met name – in Amerika, waar de Democraten nu voor altijd de meerderheid vormen. Binnenkort gaat Biden het aantal rechters in hun hooggerechtshof verhogen, waardoor verkiezingen een farce worden. Plus twee nieuwe staten die Democratische senatoren leveren (Puerto Rico en Washington DC). Wie in 2024 daar president wordt, weet ik niet, maar het wordt hoe dan ook een Democraat. Mocht Biden voortijdig overlijden, dan wordt Kamala Harris dat. De kans dat hij voortijdig overlijdt is … euh … ‘nogal groot’.

De EU wil nog steeds groeien, maar enkel straatarme en corrupte landen zijn nog beschikbaar. Haar megalomane prestigeprojecten gaan gewoon door. De triljarden die Frans Timmermans kreeg, mag hij gewoon verbranden. Vluchtelingen komen ongestoord de EU binnen. Ze worden tegenwoordig met taxi’s voor de deur van een Nederlands asielcentrum afgezet. Iedere week 500-600 mannen. En een vrouw en een kind, want anders valt het zo op.

Niemand die tegen Timmermans zegt: sorry, maar we hebben nu heel wat grotere problemen dan jouw luxe probleempje. We gaan de klimaatdoelstellingen tijdelijk bijstellen, want overleven is iets belangrijker dan meer windmolens en minder CO2.

Erger is dat de transferunie nu een feit is. De Duitse Hoge Raad keurde deze goed. Dat was de laatste mogelijkheid om het tegen te houden. De arme EU landen kunnen gewoon doorgaan met op de pof leven, Duitsland, Nederland, Denemarken, Oostenrijk en Finland betalen wel.

Tel daar bij op dat we aan het begin van de grootste crisis sinds 1929 staan. De wereldeconomie ligt al meer dan een jaar plat vanwege een virus dat hoe dan ook uit China kwam. Mogelijk kwam het van vleermuizen af, maar dat is nogal onwaarschijnlijk. Je kan het niet van een WC-bril krijgen, maar wel van een bakkie soep? Meer waarschijnlijk is het ontsnapt uit een laboratorium daar. Chinezen zijn nogal laks met kwaliteit en veiligheid. China houdt alle onderzoek tegen, en doet er alles aan om anderen de schuld te geven. Dus trek uw eigen conclusie.

Feit is dat de wereldeconomie plat ligt en verschillende industrieën kapot gaan. Alles wat met vliegen te maken heeft, zit in grote problemen. Dit jaar gaat de cruise-industrie failliet. Niet een paar bedrijven, maar de industrie zelf. De hotelindustrie in o.a. Thailand is ook kapot. De helft is al permanent gesloten. Zelfs als vandaag het sein veilig gegeven wordt, dan is het maar de vraag of een herstart nog kan lukken. In Nederland is de volledige horecasector bezig om ook failliet te gaan.

Vandaag wordt dat sein in Thailand op zeker niet gegeven, de Indische variant gooit roet in het eten. Zoals het er nu naar uitziet, blijft alles in heel 2021 in complete lockdown. In 2022 is Thailand geen toeristenland meer, want dan zijn er nauwelijks nog hotels.

De klassieke socialistische oplossing is er geld tegenaan smijten. Dat bedacht de econoom Keynes. De man zelf was nog slechter in beleggen dan ik. Voor de crash van 1929 had hij het grootste deel van zijn vermogen verloren met speculatie in … Duitsland. Inderdaad, de man die de Duitsers vertelde hoe zij hun economische problemen moesten oplossen, was overdonderd door de hyperinflatie. Twee keer maar liefst. Dan is hij in ieder geval geen ezel, want die doet maar een keer. In Wikipedia wordt hij geprezen, omdat hij geen geld verloor tijdens de Crash. Klopt, maar dat was omdat hij geen geld meer over had om te verliezen. Dat vertellen ze u weer niet.

Met geld smijten kan werken. Slechts tijdelijk. En dat geld moet terugbetaald worden. Iets dat socialisten helemaal niet leuk vinden. Socialisme is in essentie stelen. Of je het regelrecht steelt of het met meerderheid van stemmen doet, verschilt weinig. De rijken kunnen echt niet alles betalen, al lijkt het zo. Je kan op z’n best in je droomwereld een of twee jaar verder leven, maar dan is het echt op. Daarna komt er bittere armoede. Voor iedereen, behalve … kijk naar de EU en Venezuela. Maak het verhaaltje af en kleur de plaatjes. (Suggestie: gebruik veel rood.)

De Duitse monetaire autoriteiten in 1923 waren echt geen klungelende koekenbakkers. Dat waren dezelfde experts die nu het monetair beleid bepalen. Sterker nog: dat waren ook socialisten. Niet alleen dezelfde expertise, ook dezelfde politieke kleur. Ik weet niet waarom mensen altijd denken dat zij zo slim zijn en onze voorouders zo dom waren. Als je weet hoe iets veroorzaakt wordt en de afloop kent, is het ontzettend simpel om een alternatief te verzinnen.

Is er al inflatie? Ja en nee. Volgens onze uiterst betrouwbare minister-president niet. De prijzen zijn sinds de invoering van de Euro gelijk gebleven. Ik woon niet in de EU, en merkte een paar jaar na invoering dat alles verdubbeld was. Maar wie ben ik? De prijzen van de meeste grondstoffen zijn de afgelopen maanden fors duurder geworden. Hout, staal, en graan bijvoorbeeld. Olie niet, maar dat komt omdat de wereldeconomie op z’n gatje ligt. Iedereen zit thuis. Rijdt dus niet. Vliegt niet. De meeste schepen varen niet.

Dat gaat veranderen zodra het sein veilig gegeven wordt. Dan gaat iedereen direct op koopjesjacht. Het geld uitgeven dat ze kregen om door de crisis te komen. Zodra dat gebeurt, gaat het hek van de dam. Prijzen vliegen dan omhoog. Deels omdat er te veel vraag en te weinig aanbod is, en grotendeels omdat de voorraad niet aangevuld kan worden.

Als dat gebeurt, moet je heel sterk in je schoenen staan om niet toe te geven aan de verleiding om de geldpers wat sneller te laten draaien. Helaas koopt de leiding van alle centrale banken hun schoenen bij Hugo de Jonge.

Door:
H. Numan
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

11 reacties op De nachtmerrie van hyperinflatie komt er aan

 1. Jan zegt:

  Ik denk dat ik straks maar weer wc-papier hamster.

  Like

 2. Jules van Rooyen zegt:

  Wat betreft die Transfer Unie, die is er nog niet want in Dld. liggen er nog meer klachten bij het Hooggerechtshof. Daarbovenop, ligt Polen dwars. Dus er is nog hoop, beste hr. Numan.

  Like

 3. Julia zegt:

  Geld wordt gewoon bijgedrukt het hele bankenstelsel in Europa is allang failliet. Cash geld is er over al te korte tijd niet meer en totale controle over consumenten uitgaven zal buiten alle perken gaan. Denk na miljarden worden tegen de plinten gesmeten om het ene failliete gat met het andere te dekken wat uiteraard geen enkel bestaansrecht heeft. Er zal voedselschaarste ontstaan door het desastreus verminderen van o.a. de veestapel en landbouw alle tekenen zijn er al jongeren wordt uitsluitend nog verteld dat vegan goed is en geven daar al massaal gehoor aan. We krijgen te maken met gemanipuleerd voedsel en vlees, luxe groenten en vis zullen alleen nog door de rijken kunnen worden bekostigd. De grote supers in het bezit van de multinationals zullen uiteraard nog als enige profiteren van winst het kleinbedrijf wordt bewust om zeep geholpen. Een ieder zal een gelijk basisinkomen krijgen Dit is volgens de socialistische ideologie vereist om iedereen van een gelijk inkomen te kunnen voorzien. Binnen het socialisme zijn verschillende stromingen te onderscheiden; communisme en sociaaldemocratie zijn daarvan belangrijke voorbeelden. Kortom we zullen met weemoed terugdenken aan de welvaart die wij hebben gehad omdat het socialisme l hoogtij zal gaan vieren. De strategie binnen o.a. onze Haagse politiek spreekt nu al boekdelen. Deze strategie zal onverminderd worden doorgevoerd.

  Like

 4. Republikein zegt:

  Mooi artikel, over mensen en kleurpotloden.

  Like

 5. Marc zegt:

  Ik ben benieuwd hoe de situatie in West-Europa ervoor zal komen te staan als die Franse militaire top besluit dat het zo wel welletjes is.

  Like

 6. Voight-Kampff zegt:

  Prima artikel. Er is inderdaad weinig veranderd; niets geleerd en de spelers zijn ook ongewijzigd gebleven. Helaas, hyperinflatie is inderdaad onvermijdelijk.

  Zelfs de naam ‘nationaal socialisme’ was indertijd misleidend onder nazi-propaganda; ‘internationaal socialisme’ zou accurater zijn geweest sinds die Duitse boevenbende zelfs in Rusland waren verschenen.

  De elite van de NWO hebben daarentegen veel geleerd, o.a. dat traditionele oorlogsvoering een omslachtige logistieke operatie met zich meebrengt dat met veel bloederige slachtoffers gepaard gaat. Voor propaganda is dit materiaal minder geschikt.

  Daarom heeft de NWO de politieke ideologie van internationaal socialisme gecombineerd met de economische kracht van oligarchie kapitalisme.

  Met de onvermijdelijke financiële gevolgen van hyperinflatie dat uiteindelijk overgaat in deflatie door wegvallen vraag.

  Het particuliere bezit zal niet verdwijnen, maar worden opgekocht door de oligarchen die zich verenigd hebben in private investeringsmaatschappijen.

  De middenklasse zal worden weggevaagd en de lage klasse (althans het restant van niet-mRNA-gevaccineerden) zal middels het systeem van digital-social-credits in staat worden gesteld om alle benodigde zaken te huren van de hoge klasse.

  Leuk verdienmodel en iedere burger wordt bovendien in dit model gecontroleerd.

  Dat de middenklasse voor onze neus wordt weggevaagd is wat mij betreft onbegrijpelijk en onverteerbaar.

  Like

 7. SNM zegt:

  Hyperinflatie ontstaat alleen agv het wegvallen van vertrouwen in de overheid, het is een resultaat met als kenmerk het ongelimiteerde gelddrukken.
  Van hyperinflatie spreek je als deze met duizenden procenten toeneemt.

  En dan wil de EU een massale vermogensbelasting gaan instellen.
  https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/511791/Einmalige-Vermoegensabgabe-durch-Super-Reiche-koennte-dem-Bund-310-Milliarden-Euro-bescheren?utm_content=art511791&utm_medium=email&utm_campaign=radar&utm_source=u30655&f_tid=d3e2f8286f40826e8dc75c795051ed97

  Van de topeconoom in de wereld.

  REAL Hyperinflation comes in revolutionary government because they have no credit and can only print as the communists in Germany.
  https://www.armstrongeconomics.com/uncategorized/hyperinflation-definition/

  Everyone attributes hyperinflation to the simple increase in the supply of money. I have stressed countless times that hyperinflation unfolds ONLY when people NO LONGER TRUST THE GOVERNMENT!
  There is a wealth of examples that demonstrate it is the collapse in CONFIDENCE that takes place and then the hyperinflation unfolds as a RESULT of that. It is NEVER as the goldbugs pitch to sell people gold that an increase in money supply is the cause of hyperinflation. It is ALWAYS, and without exception, the collapse in public confidence that precedes the hyperinflation.

  https://www.armstrongeconomics.com/history/hyperinflation/hyperinflation-unfolds-only-when-public-confidence-collapses/
  https://www.armstrongeconomics.com/world-news/sovereign-debt-crisis/the-most-lethal-act-that-kills-governments/

  Like

 8. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Om eerlijk te zijn ben ik nog het meest verbaasd dat we al niet veel eerder in een hyperinflatie terecht zijn gekomen, de EU heeft meerdere jaren de geldpersen overuren laten maken, vele tientallen miljarden werden bijgedrukt, maand in maand uit.
  De andere kant van het verhaal is wel dat het kapitalisme tegen haar grenzen oploopt, productie is massaal naar lage lonenlanden verplaatst, kwaliteit is daarbij niet langer een vereiste.
  De werkelijk grote bedrijven betalen via allerhande constructies nauwelijks belasting en de winst die ze maken gaat naar de aandeelhouders die over heel de wereld wonen.
  Van enige binding met het land van herkomst is allang geen sprake meer.
  Werkgevers zijn niet langer “sociale partners”, waar vroeger vaste werknemers beloond werden als ze voor langere tijd voor het bedrijf werkten zal het ze tegenwoordig aan de bekende reet roesten, het liefst willen ze tijdelijke contracten of werknemers dwingen ZZP’er te worden.
  Loyaliteit wordt niet langer gewaardeerd, sterker nog men wringt zich in bochten om van ze af te komen ‘want’ ze zijn te duur.

  Like

 9. BigLJohn zegt:

  Gezien de huidige ontwikkelingen en het feit dat de Euro al tijdenlang op 0% rente staat, soms al negatief, zal het niet lang meer duren dat het kaartenhuis van de Euro in elkaar zal gaan storten.
  De Europese bank kan dan nog zoveel bankbiljetten extra in omloop gaan brengen, de hyperinflatie zal dan alleen maar nog groter gaan worden. Dat word dus binnenkort; op weg naar de bakker met een kruiwagen vol 500 Euro bankbiljetten voor de aankoop van slechts EEN brood.

  Like

 10. Edwin Lauxen zegt:

  Goed artikel, ik heb het gelijk opgeslagen op mijn harde schijf. Mijn complimenten.

  Like

 11. Julia zegt:

  https://www.ninefornews.nl/grote-reset-is-een-van-de-grootste-bedreigingen-voor-democratie-en-vrijheid/ Een artikel dat geheel op waarheid berust en absoluut geen complot denken is. Het grote gevaar is niet meer ver van onze bed show.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s