“GERMANIA”

(Door: Marc B.)

Ik lees op het ogenblik “Germania” van Simon Winder. Op zich een grappige historicus, omdat hij vele uitstapjes maakt naar vele vormen van kunst en muziek, of regionale keukens in Duitsland. In de boeken “Lotharingia” en “Danubia” doet hij dit voor ook voor andere delen van midden en westelijk Europa.

Een van de onderwerpen die hij bespreekt, is de Dertigjarige Oorlog. Dit is, zeker in de Nederlandse geschiedschrijving, een extreem onderbelicht deel van de recente geschiedenis van Duitsland. Gestart als een godsdienstoorlog verwerd hij tot een voortzetting van extreme gewelddadigheden, zoals het van de aardbodem vegen van complete dorpen en zelfs steden. Het zou de gemiddelde ‘moderne’ westerling sieren zich wat meer te verdiepen in deze oorlog en de gevolgen daarvan op de Duitse psyche in de eeuwen hierna. Het verklaart in ieder geval de houding van vele Duitsers in wat andere Europeanen ten onrechte omschrijven als ‘extreem nationalisme’.

Winder bespreekt een schilderij van de Duitse schilder Elsheimer. Onderwerp is een onderdeel van een verhaal van Ovidius, waarin de goden Jupiter en Mercurius op zoek gaan naar fatsoenlijke mensen om hen te sparen van de zondvloed, waarvan zij weten dat die gaat komen. Het bejaarde echtpaar Philomon en Baucis voldoen met hun gastvrijheid (menselijke waardigheid) aan die eis. Elsheimer maakte dit schilderij naar aanleiding van de vernietiging van Duitse steden, om het even of deze katholiek of protestants geregeerd werden, waarbij oorlog hier geldt als zondvloed.

Ten overvloede merk ik op dat oorlog, vernietiging en tal van schendingen van de menselijke waardigheid een algemeen menselijk kenmerk zijn. Dus niet typisch voor de een of andere partij, en al helemaal niet voor blanke Europeanen, zoals tegenwoordig de gedachte is bij die idioten die de Critical Race Theory aanhangen, de opvatting dat blanken racisten zijn omdat ze blank zijn (hoe bedenk je het?).

Ditzelfde schilderij van Elsheimer zou dus gesitueerd kunnen zijn in om het even welk huis waar ter wereld dan ook. Want Japanners, Chinezen, Perzen, Arabieren, Afrikanen en Indianen gingen precies zo te keer. Elsheimer en Ovidius geven oorlog dus als een algemeen menselijk rampscenario weer, dat in alle tijden terugkeert. Ditzelfde geldt voor die individuen die, ondanks die oorlogen, hun menselijke waardigheid weten te behouden, zoals Philomon en Baucis.

Door:
Marc B.
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s