Orbán waarschuwt het Westen: NAVO mag geen oorlogsverbond worden

(Vertaling: E.J. Bron)

Het kraakt duidelijk in de balken van de NAVO. Niet alleen vanwege de riskante embargopolitiek, maar ook vanwege de enorme ondersteuning van de Oekraïne door het Westen komen er steeds meer kritische geluiden. Eentje daarvan is van de Hongaarse minister-president Orbán – hij heeft in de afgelopen weken al duidelijk gemaakt dat er geen NAVO-wapenleveringen aan de Oekraïne via Hongaars territorium zouden plaatsvinden.

Tijdens zijn eerste grote toespraak na zijn herverkiezing in april bevestigde Orbán nu dat zijn land altijd aan de kant van de vrede zou staan. De NAVO zou echter een defensieverbond zijn – ze zou nooit aan de verleiding mogen toegeven een oorlogsverbond te worden. Daartoe zou vooral ook behoren dat er geen militaire offensieven buiten een lidstaat gevoerd mogen worden.

In de Oekraïne zou de situatie steeds erger worden, analyseerde Orbán. Poetin zou zijn invasie zonder afzienbaar einde voortzetten, en de VS zouden ertoe hebben besloten om zonder limiet wapens aan de Oekraïne te leveren. Dat zou de “ergst mogelijke combinatie” zijn. De oorlog zou daarom nog zeer lang duren. De hoogste prioriteit voor Orbán: zijn land buiten het conflict houden.

“Iedereen die ertoe besluit om wapens te leveren, staat met één been in de oorlog”, aldus Orbán. Zijn land zou aan de kant van de vrede staan. “Vrede schept, oorlog verwoest”, zei hij.

De Hongaarse minister-president is ook kritisch over de sancties tegen Rusland. De EU zou noch de kracht noch de middelen hebben om Poetin op de knieën te dwingen. Desondanks zou Boedapest de maatregelen meedragen. Er zou echter een “rode lijn” bestaan voor Hongarije: namelijk wanneer door sancties het eigen land in gevaar zou komen – bijvoorbeeld door een olie-embargo. Mocht de EU stoppen met de import van Russische olie, dan zou dit de Hongaarse economie vernietigen, aldus Orbán.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

12 reacties op Orbán waarschuwt het Westen: NAVO mag geen oorlogsverbond worden

 1. Frits zegt:

  De enige met verstand en realiteitszin. 👍👍👍

  Geliked door 3 people

 2. BosscheBol zegt:

  Orban heeft groot gelijk.

  Geliked door 2 people

 3. koddebeier zegt:

  één van de weinige EU leiders die z’n hersens gebruikt !!

  Geliked door 1 persoon

 4. oliedom zegt:

  De man heeft gelijk en waarom zouden wij ons met een “intern” confict willen bemoeien en een oorlog gaan voeren, om een corrupte 🤡 en zijn nazileger te willen helpen in het zadel te blijven.

  Geliked door 1 persoon

 5. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Op het eerste gezicht valt er wel wat te zeggen voor zijn standpunt maar als je wat verder kijkt valt er toch wel wat aan af te dingen.
  In dit geval is Rusland overduidelijk de agressor, eerst al gedurende acht jaar actieve ondersteuning van een afscheidingsbeweging en dus een intern conflict van een buurland.
  En nu dus gevolgd door een invasie van het buurland waarbij meerdere landen ervoor gekozen hebben de defensieve partij te ondersteunen met de levering van wapens en geld.
  Het alternatief is dat het land omver gelopen wordt en toegevoegd wordt aan de landen met een marionetten regering en in feite een satellietstaat van Rusland wordt.
  De redenen die werden opgevoerd door Rusland zijn fictief en feitelijk niet bestaand.
  Zeker er zijn nationalistische stromingen binnen Oekraïne maar zo gek is dat in principe niet na vele jaren onderdeel te zijn geweest van de totalitaire Sovjet Unie.
  Maar nationalisme of patriotisme is toch echt heel wat anders dan nazistisch.
  Er zijn, net als in Rusland zelf wel neonazistische groeperingen maar dat is een minimale stroming die ook niet is vertegenwoordigt in het parlement laat staan de regering.
  Compleet absurd om op grond daarvan een heel land te beschuldigen van nazisme.
  De westerse landen proberen uit alle macht buiten het conflict te blijven met als enige reden dat Rusland een kernmacht is en zelfs dreigt met inzet van kernwapens.
  Het laatste middel zijn de sancties die alle partijen pijn doen, ook de partijen die het middel inzetten.

  Like

  • Nou Tijl het valt me steeds moeilijker om op een fatsoenlijke manier tegen je te praten.
   Ik neem aan dat je niet meegekregen hebt dat Oekraine met wapens uit Amerika klaar stond om de Donbas binnen te vallen waarvoor Moskou al gewaarschuwd had weken van tevoren en dat Poetin dus opdracht gaf om de aanval te kiezen voordat Oekraine dat zou doen.
   Dat de westerse landen dan met alle macht proberen om uit het conflikt te blijven moet je me eens uitleggen.
   Als landen als Zweden en Finland deel gaan uitmaken van de Nato komt dat op hetzelfde neer als een Oekraine dat zich bij de Nato aan zou sluiten.
   Laat Ik het eerlijk zeggen Ik heb een reusachtig respect voor het geduld Poetin op weet te brengen, maar door de manier waarop de westerse landen zogenaamd buiten het conflikt willen blijven zou het toch zo maar kunnen gebeuren dat ze binnen het allesomvattende conflikt de sigaar zijn.
   Of kun je dat niet begrijpen.
   Daarbij komt dat de Nato er geen gat in ziet om dit zogenaamde conflikt uit te knokken tot de laatste Oekrainer met in het achterhoofd dat Rusland op het einde zo verzwakt zal zijn dat de Nato zo maar binnen kan wandelen.
   Toch hebben ze bij die oorlogsclub nog steeds niet begrepen dat mocht het verkeerd af gaan lopen de eerste grote klappen in de USA gaan vallen en laat dat nou net de grootste sponsor van die club zijn.

   Geliked door 2 people

   • Tijl Uylenspiegel zegt:

    @Henk laat ik beginnen met te zeggen dat ik het op prijs stel dat u serieus reageert alhoewel ik het dan moeilijk kan plaatsen dat het u moeilijk valt om fatsoenlijk te blijven.
    Onze meningen lopen uiteen maar dat mag toch geen reden zijn om de fatsoensregels overboord te gooien.

    Maar dan; “Oekraïne stond op het punt de Donbas binnen te vallen”, dat was en is een deel van Oekraïne en daarmee dus een binnenlands conflict, daar heeft Rusland gewoon geen flikker mee te maken om het maar eens onorthodox te zeggen.
    Daarbij was Rusland al langere tijd bezig een gigantische troepenmacht op de been te brengen, zogenaamd zoals ze zelf zeiden voor een oefening, er werd met klem ontkent dat ze een aanval overwogen.
    Los van wat een mens daarvan vind maakt dat wel dat het Russische woord niet zoveel meer waard is.
    Wat er naar mijn mening speelt is dat Rusland/Putin bezig is met het verwezenlijken van hun imperialistische droom en het oude Sovjet gebied terug veroveren.
    En juist met die expansiedrift hebben ze nu Zweden en Finland in de armen van de NAVO gedreven, hun alternatief was wachten tot zij aan de beurt waren.
    Ik zie in tegenstelling tot u de NAVO niet als een “oorlogsclub” maar als een defensief verbond, de NAVO heeft ook geen ogenblik overwogen iets te doen bij de oorlogen in Tsjetsjenië, Georgië en de Krim net zoals ze nu ook niet overwegen om in te grijpen, het enige dat ze doen is Oekraïne de middelen verschaffen om zichzelf te verdedigen tegen een vele malen grotere agressor.
    Je kunt de expansieve drift van één natie niet ongehinderd aan je voorbij laten gaan zonder het risico dat je daarmee die expansieve wens legitimeert.
    Naar mijn mening heeft Putin in dit geval zijn hand overspeeld, wat een driedaagse “militaire operatie” had moeten zijn loopt nu al drie maanden doordat het Russische leger veel minder sterk blijkt te zijn dan iedereen dacht, dat blijkt ook uit het krampachtige vasthouden aan het een militaire operatie in plaats van een oorlog blijven noemen terwijl de hele wereld kan zien dat er complete steden van de aardbodem worden geveegd.

    Like

   • BosscheBol zegt:

    @Henk der Niederlander. Ik ben het met je eens, alleen vraag ik me af waarom je nog probeert op een fatsoenlijke manier tegen Tijl te praten?. Hij geeft toch geen antwoord. Tijl = D66, Tijl = NPO, Tijl = Volkskrant, NRC, Trouw, Parool en AD.
    Nu jankt Tijltje weer dat de westerse landen uit alle macht proberen buiten het conflict te blijven? Tijl is zwaar gestoord en 100% gehersenspoeld door de Westerse oorlogspropaganda. Het heeft geen zin om met Tijl te praten.
    Laat Tijl naar de duivel lopen.

    Like

 6. Belozersky zegt:

  De NAVO is geen deel van het conflict beaamt Stoltenberg maar het tegendeel is aan de orde. Goed, officieel is de NAVO niet in oorlog. Artikel 5 is niet in werking maar welk artikel dan wel? De Amerikanen en Britten zijn bezig een wereldoorlog uit te lokken. Het Oekrainse leger klaarstomen voor een tegenoffensief met training en zware wapens. Voorts steun van andere NAVO landen. Ik hoorde afgelopen week uit regeringskringen Oekraine(media). , dat de Krim ook bevrijd zal worden.

  Geliked door 1 persoon

 7. Julia zegt:

  Deze man verdient de nobelprijs voor de vrede. Wat een geweldige leider. Wij moeten het doen met Rutte een pathologische leugenaar die nota bene lijdt aan geheugenverlies en eigen land en volk verraad.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s