Westelijke sancties zijn “geweldig” voor Moskou – een Amerikaanse econoom analyseert

(Vertaling: E.J. Bron)

De westelijke landen hadden eigenlijk besloten tot hun omvangrijke sancties tegen Rusland om Moskou voor de Oekraïne-oorlog te bestraffen. Maar de effecten van de sancties zijn groter op de westelijke samenlevingen dan op Rusland.

De economische oorlog, die het Westen tegen Rusland heeft ontketend, is meer een eigen doelpunt geworden en zou Rusland veel goeds kunnen brengen, aldus de voormalige financiële analist van Wall Straat, Michael Hudson, tegenover de linkse Duitse krant “Junge Welt”. In een zaterdag gepubliceerd interview zei Hudson:

De sancties van het Westen zijn geweldig voor Rusland. Elk land dat door VS-sancties bedreigd wordt, is gedwongen zichzelf te voorzien.”

Hij zei dat de sancties Rusland effectief tot importvervanging gedwongen zouden hebben en dat het land goed op weg zou zijn om zich volledig onafhankelijk te maken van westerse goederen.

“In plaats van Duitse auto´s te importeren, richt Rusland zich nu tot China om zijn eigen automobielindustrie te ontwikkelen. Rusland is er druk mee bezig om de afhankelijkheid van het Westen of bij industriegoederen door een productie in eigen land te vervangen. Het enige dat ze niet gelijkwaardig kunnen produceren, zijn Walt-Disney-films en Italiaanse handtassen”, zei de economiewetenschapper, en voegde er aan toe dat Rusland weliswaar waarschijnlijk niet in staat zal zijn enkele luxe goederen, die het vroeger heeft geïmporteerd, in grote hoeveelheden te produceren, maar dat zijn economie grotendeels zelfvoorzienend zal zijn.

Ook wees Hudson er op dat de sancties er weliswaar op gericht zouden zijn om Ruslands winsten uit energie-export te verminderen, maar in in plaats daarvan aan “de Russische staatsbegroting door het schaarser worden van olie en gas extra inkomsten geeft.” Hij zei:

Rusland is de grootste profiteur van de Duitse energie-embargoplannen. Hoe minder gas Rusland verkoopt, des meer geld het verdient.”

Daarbij verwees de economiewetenschapper naar de in de hoogte schietende energieprijzen, die stijgen met de daling van de Russische export.

De op de Russische economie gerichte sancties hebben ook de nationale munt, de roebel, niet gedestabiliseerd en zodoende het proces van de “ont-dollarisering” versneld, aldus de analist.

Al voor de oorlog in de Oekraïne waren er pogingen tot ont-dollarisering… Niemand had verwacht dat het proces zo snel op gang zou komen… Maar […] Washington heeft alle bankrekeningen in dollars en euro´s bevroren, dus moest Rusland uit het dollarsysteem stappen. En dat heeft de Russische roebel geholpen. De bedoeling achter de westelijke sancties was om de koers van de roebel tot instorten te brengen om Russische import duurder te maken…

In plaats daarvan counterde de Russische regering en besloot: als we niet in euro´s voor olie, gas, titanium en aluminium betaald worden, dan moet het Westen in roebels betalen. En zo heeft de roebel aan waarde toegenomen. Men kan wel degelijk zeggen dat het Westen zich in de eigen voet heeft geschoten.”

Hudson merkte echter op dat de “grootste profiteur” van de tegen Rusland opgelegde sancties Washington zou zijn. Dat zou eraan liggen dat Europa, dat sterk afhankelijk is van Russische energie, zodoende tegelijkertijd met energie- en levensmiddelencrises geconfronteerd zou worden en daarom nauwelijks de mogelijkheid zou hebben om zich met andere zaken bezig te houden.

In principe maakt het Washington niets uit of Rusland de oorlog in de Oekraïne wint, want het is de VS gelukt om hun concurrentie in Europa, vooral Duitsland, uit te schakelen.”

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Westelijke sancties zijn “geweldig” voor Moskou – een Amerikaanse econoom analyseert

 1. Het begint steeds duidelijker te worden dat die sancties in het geheel niet bedoeld zijn om Rusland te raken maar eenvoudig om de westerling tot op het bot toe te verarmen.
  Zouden die sancties dus inderdaad Rusland hard hoewel sancties Richting Oekraine meer zoden aan de dijk zouden zetten.
  Ondertussen gaan de westerse economieen naar de kloten en de burgers krijgen steeds meer moeite om hun rekeningen te betalen. en wat doen dus de WEF regeringen die gaan eenvoudig verder met hun nonsens en verarmen de burgers meer en meer.
  De gekken met huun blauw geel vlaggetjeaan de gevel hebben nog steeds niet door dat het hele sanctiegebeuren richting Rusland hen ook de armoede in drijft.
  Maar gelukkig hebben die nog wel interesse in hoe een en ander verloopt met de zogenaamde Nederlandse “sterren” en ander onzinnig ” nieuws.
  Met andere woorden de Nederlander helpt zichzelf naar de kloten.

  Geliked door 1 persoon

 2. bobzelf zegt:

  gohhhhhhhhh
  DAT PLAN GOED UITWERKEN HEEFT OOM VLADI
  GEEN WINDEIEREN GELEGD … …

  DAT IS SCHAKEN OP HOOG NIVEAU .WHAHAHAHAAHA
  6 e ronde sancties .
  en heel moskou pleurde van zijn stoel van het lachen … .

  DE KREET BRUSSEL DOET HET ECHT . ZAL DE ANALEN INGAAN .

  welke schoolopleoding hebben onze bevrijders allemaal gevolgd eigenlijk ??

  whahahahahahaha

  de spinazie academie gok ik …..

  heelijk heerlijk ..

  U ZULT NIKS MEER BEZITTEN ??/ NOU DAT KLOPT DAN WEL . WHAHAHAHAHAHA

  EN NOU MAAR HOPEN OP EEN STEVIGE WINTER.
  EN DAN

  KOMT DE OPMERKING, VASTEN ZEKER. MET DE WETENSCHAP VAN NU … WHAHAHA

  HADDEN WEDAT ANDERS MOETEN DOEN

  WHAHAHAHAHAHAHA . GENIAAL BOBBIE

  Geliked door 1 persoon

 3. Wim Vreeswijk zegt:

  Beetje dom zou onze Maxima zeggen…..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s