Was het dat werkelijk waard?

(Door: Thomas Röper – Vertaling: E.J. Bron)

De Oekraïne heeft naar schatting al meer dan 100.000 soldaten verloren, er werden veel burgers gedood, miljoenen mensen zijn op de vlucht en de economieën van Europa worden verwoest. Waar ging het oorspronkelijk eigenlijk om en was het dat werkelijk waard?

Veel mensen vergeten op grond van de actuele ontwikkelingen waar het bij het Oekraïne-conflict oorspronkelijk eigenlijk om ging. Het Westen zou al dit leed hebben kunnen verhinderen. Dat wilde het echter niet. Daarom wil ik er nog een keer aan herinneren waar het oorspronkelijk om ging en aan al diegenen die Rusland vervloeken de vraag stellen of dit het werkelijk waard was.

De bedreiging van Rusland

Rusland had sinds het einde van de Sovjet-Unie maar één belang in de Oekraïne: het wilde dat de Oekraïne een neutraal land, een soort brug tussen Oost en West wordt. Dat gold des te meer na de uitbreiding van de NAVO naar het oosten. Rusland zou de Oekraïne ook graag al “pro-Russisch” land gezien hebben, maar dat was nooit dwingend. Een Oekraïense neutraliteit was hetgeen Rusland belangrijk vond.

Het Westen heeft in 2014 de Maidan-putsch georkestreerd, zoals ik in mijn boek over de Oekraïne-crisis van 2014 in meer dan honderd pagina´s en met meer dan 150 bronnen minutieus heb aangetoond. De Maidan heeft in de Oekraïne een radicaalnationalistische en anti-Russische regering aan de macht gebracht, die zich – met rugdekking van het Westen – snel tot een echte nazi-regering heeft ontwikkeld. De Oekraïne werd consequent tot een anti-Russisch steunpunt uitgebreid.

In haar militaire doctrine heeft de Oekraïne na de Maidan vastgelegd haar strijdkrachten aan de NAVO-standaards aan te passen en toen dat klaar was, werd openlijk in de militaire doctrine van de Oekraïne geschreven dat de Oekraïne de Krim militair wilde heroveren. Het gaat hier niet om de vraag of men de Krim als Russisch of Oekraïens beschouwt, het gaat er om te begrijpen of Rusland, dat de Krim als zijn kernland beschouwt, een reden had om zich bedreigd te voelen. Op de Krim-kwestie komen we aan het eind van dit artikel nog een keer terug.

Rusland had met de Oekraïne aan zijn grens een staat, waarvan het leger op etnische Russen in de Donbas liet schieten, die openlijk een oorlog tegen Rusland heeft gepland, openlijk anti-Russisch was en die bij dat alles niet alleen door het Westen werd ondersteund, maar regelrecht werd aangevuurd. Dat is iets dat elke staat in de wereld als bedreiging zou waarnemen, of zouden de VS zo´n ontwikkeling in Mexico toestaan?

Toen de Oekraïense present Zelensky op 19 februari 2022 op de Veiligheidsconferentie in München ook nog openlijk had gedreigd de Oekraïne atomair te bewapenen en de in de zaal aanwezige hoge vertegenwoordigers van het Westen daarvoor geapplaudisseerd hadden, was er een bedreiging voor Rusland ontstaan die waarschijnlijk geen enkele land ter wereld zou accepteren.

Hoe gevoelig het Westen op de mogelijke nucleaire bewapening van een land reageert, tonen de voorbeelden Iran met zijn atoomprogramma of Irak, dat door de VS werd aangevallen en terug in de Steentijd werd gebombardeerd, omdat ze daar zogenaamd massavernietigingswapens vermoed hebben.

Het Westen provoceert

Het Westen heeft tot eind 2021 onder de dekmantel van opleidingsmissies duizenden NAVO-soldaten in de Oekraïne gestationeerd. Dat de landen van de NAVO de soldaten van de Oekraïne opgeleid hebben, terwijl het land openlijk een oorlog tegen Rusland heeft gepland, is een van de redenen waarom Rusland alle reden had om ook de NAVO als tegenstander en bedreiging waar te nemen.

In Kiev was men op grond van de ondersteuning van de NAVO van mening dat de NAVO de Oekraïne in geval van oorlog met alle middelen – ook met soldaten – zou bijstaan. De teleurstelling in Kiev was groot toen de NAVO na het begin van de Russische interventie geen soldaten gestuurd heeft. Blijkbaar heeft de NAVO achter gesloten deuren deze hulp aan de Oekraïense regering beloofd, zoals alle vooraanstaande politici van de Oekraïne begin maart 2022 hebben verklaard. Kiev heeft in het geval van een confrontatie met Rusland gerekend op een militair ingrijpen van de NAVO.

Rusland heeft in de loop van het jaar 2021 steeds opnieuw op zijn “rode lijnen” met betrekking tot de Oekraïne gewezen en in december 2021 van de VS en de NAVO uiteindelijk ultimatief wederzijdse veiligheidsgaranties geëist, waartoe o.a. ook behoorde de Oekraïne niet in de NAVO op te nemen, geen buitenlandse soldaten in de Oekraïne te stationeren en de status van de Oekraïne als neutraal land vast te leggen. En Rusland heeft in dit verband heel openlijk verklaard dat het – als het Westen daarover niet zou willen onderhandelen – gedwongen zou zijn om zijn eigen veiligheid met “militair-technische middelen” te beschermen.

Zodoende was het voor iedere waarnemer duidelijk dat Rusland, mocht het Westen hier niet op ingaan, militair zou interveniëren in de Oekraïne. Het Westen heeft de onderhandelingen eind januari/begin februari afgewezen, hoewel het wist wat er daarna zou komen.

Was dat het waard?

In de kern ging het dus om de vraag of de Oekraïne tot de NAVO toetreedt en of de NAVO soldaten in de Oekraïne mag stationeren. Het Westen zou de escalatie en het leed hebben kunnen verhinderen als het Rusland alleen maar zou hebben toegestaan dat de Oekraïne een neutraal land blijft.

Als je kijkt waar we nu zijn aangekomen, dan moet je je afvragen: was de NAVO-toetreding van de Oekraïne dat allemaal waard? Was de NAVO-toetreding van de Oekraïne al die slachtoffers in de Oekraïne waard? Was de NAVO-toetreding van de Oekraïne miljoenen vluchtelingen waard? Was de NAVO-toetreding van de Oekraïne het waard om de Europese economieën en de welvaart van de mensen in Europa te verwoesten?

Aan wie daar nu tegenin brengt dat de Krim Oekraïens zou zijn en dat de Oekraïne daarom alle reden zou hebben om diens herovering te plannen, stel ik dezelfde vraag: zou de herovering van de Krim alle hierboven genoemde gevolgen en slachtoffers waard geweest zijn?

Het is belangrijk om er nog eens aan te herinneren waar het begin 2022 oorspronkelijk om gegaan is en dat al het leed voorkomen zou hebben kunnen worden wanneer Kiev en het Westen afgezien zouden hebben van de mogelijke NAVO-toetreding van de Oekraïne.

Zou een neutrale Oekraïne werkelijk erger geweest zijn dan hetgeen we nu meemaken?

Bron:
anti-spiegel.ru
Door: Thomas Röper

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Was het dat werkelijk waard?

 1. saddy zegt:

  100.000 is maar een fractie van de wereldwijde oversterfte door proefprikken en lockdown-schade.

  De oorlogsmachinerie draait weer op volle toeren. Blackrock en vanguard worden elke dag machtiger.

  Gates verdient 19 dollar op elke geinvesteerde dollar in de proefprik-industrie.

  Dus ja, het was het zeker waard!!!

  Morgen in Thailand zelfde spelletje?

  Geliked door 2 people

 2. Julia zegt:

  Het is een pure oorlogsmisdaad waar o.a. Rutte zich schuldig aan maakt vanwege het blijven leveren van moordwapens blijven aan een corrupt land de Oekraïne. Die oorlogszuchtige ophitser is mede schuldig aan de dood van vele burgers in de Oekraïne. https://www.ninefornews.nl/dit-gebeurt-er-met-de-honderden-miljoenen-euros-en-wapens-die-nederland-naar-oekraine-stuurt/ Het was te verwachten dat corruptie hoogtij viert in de Oekraïne en veel wapens nu al op o.a. dark net te koop worden aangeboden. Dus ook dat komt in handen van terroristische organisaties en criminelen die voor dood en verderf zorgen. Bedankt Rutte u heeft inmiddels ook ons land diep in de nesten gewerkt door arrogantie en een ziekelijke machtswaanzin. Ik zou de dag maar niet prijzen voordat het avond is en vooral niet vergeten dat de Russen geen oorlog hebben verloren. De aanval kan onverwacht komen en deze zal niet mild zijn.

  Geliked door 7 people

 3. loekie zegt:

  Als europa die …amerikanen niet van het contante afschopt wordt het in Europa nooit iets

  Like

 4. bobzelf zegt:

  HEERLIJK HEERLIJK ….
  NA 8 JAAR DISCUSSIES MET HERSENDODEN IQ.11.7 ASHOLES EU TROLLEN ,,, MAFKEZEN … KLAASJES . ANNEXTIE SS ASHOLES OVER DE KRIM …… TIJLEN UIT DE HOERENWIJK . EN VELE ANDEREN
  IS EEN VENT ZIJN MET EEN RUGGENGRAAT , EN DE WAARHEID BLIJVEN VERKONDIGEN .. WERKELIJK EEN GEWELDIG GEVOEL …

  VANAF DAG 1 DAT IK ?? HOE IN GODSNAAM BIJ BERTUS BEN BINNEN GEVALLEN ?? BEN BINNEN GEVALLEN . OP DE DAG DAT DE HANDGRANATEN VOORBIJ KWAMEN EN ER BENEDEN MET KALASHINIKOVS WERD GESCHOTEN IN HET TRAPGAT

  HEERLIJK DAT ER NU MENSEN ZIJN DIE UITZONDERLIJK VEEL WETEN EN ZELFS BOEKEN HEBBEN GESCHREVEN ..

  IK VOEL ME EFFE EEN GELUKKIG MENS …

  WAS HET … DIT WAARD ????

  NEE NATUURLIJK NIET. MAAR DE USA HEEFT DIT AL HELEMAAL KLAARGESTOOMD VOOR 2004 !!!!

  EN DIT WAS TOEN AL DE BEDOELING …

  EN U WEET . 100.000 DODEN .. IS WASSEN NEUS .
  THE NAME IS COLLATERAL DAMAGE
  DE MH 17 MOEST EVEN DUS HOPPA

  HET INTERESSEERT DE USA MAFFIOSO GEEN FLIKKER ..

  EN DAAROM IS MIJN OOM ZO’N KANJER

  WERELDWIJD JE MIDDELVINGER OPSTEKEN !!!

  KOUD HE . . EN DUUR HE …

  ALL FOR NOTHING !!!!!!!!! DOE DIE DEUR DICHT . WHAHAHAHA

  ME KLAUWEN VRIEZEN ER AF … WHAHAHAHA

  Geliked door 1 persoon

 5. Ravian zegt:

  Yeah, en de Krim is nooit grondgebied van het huidige Oekraïne geweest.
  De Krim is altijd Russisch geweest, op de periode van 1954 tot 1990 na, toen het door Oekraïner Chroesjtsjov administratief aan de Sovjet deelstaat Oekraïne werd toegevoegd, om zijn politieke kameraden in Kiev te plezieren.
  Maar die Oekraïense staat bestaat dus sinds het instorten van de USSR helemaal niet meer.

  Het huidige Oekraïne is in 1991 opgericht, en heeft daarbij de Krim geclaimd, maar de bewoners van de Krim hadden al eerder de Krim onafhankelijk verklaard, en wouden ook helemaal niet bij Oekraïne horen.
  In 2014, direct na de Maidan staatsgreep, poogde Oekraïne dan de Krim militair te annexeren, wat dankzij het lokaal aanwezige Russische leger, die hadden daar namelijk al eeuwen lang militaire bases, mislukte.

  De Krim is dus feitelijk nooit grondgebied van het huidige Oekraïne geweest, wat alle claims van Oekraïne op het gebied van de Krim gewoon belachelijk maakt.
  Je kunt niets “heroveren” wat nooit van jou is geweest.
  De Oekraïense plannen om de Krim te veroveren zijn dus gewoon militaire agressie tegen een land waarvan de bewoners niets met Oekraïne te maken willen hebben.

  De vraag die dan rijst is natuurlijk waarom Oekraïne (en de NAVO) de Krim zo graag willen hebben.
  Het antwoord op die vraag is dat de Krim strategisch van cruciaal belang is voor eenieder die plannen heeft om Rusland te veroveren.
  De Krim beheerst namelijk de Zwarte Zee, en controle over de zwarte zee is cruciaal om de bevoorrading van een groot modern tegen Rusland opererend leger in stand te houden.
  Daarom is de Krim voor Moskou een rode lijn, en zal deze ook altijd een rode lijn blijven, buiten dat het sowieso historisch Russisch grondgebied is.

  Geliked door 5 people

  • LUCIA zegt:

   @Ravian ; Weer helemaal correct van jou, Rusland zou zelfmoord plegen als het de Krim zou opgeven..bovendien het is Russisch grondgebied …maar dankzij, de vrij goed gelukte dumbing down, is het voor de dombo’s met de paplepel innemen van het media-gif, vaak de enige optie willen ze die 1.5 hersencel niet te zwaar belasten.

   Geliked door 2 people

 6. Rene zegt:

  Was dat het werkelijk waard: De uitkomst maakt dat uit. Dit kan nog raar
  aflopen .Binnen een paar weken weten wij dat .Voor Russen is de Navo nu
  een echte bedreiging geworden en niet over Oekraine maar de EU en Navo de
  werkelijke vijand die niet stopt bij Oekraine daar zit zo veel geld achter en
  belang om Rusland totaal te slopen waar dit opuit draaid is zeer duidelijk
  in dit geval zeker voor Duitsland en de geen die mee deden ook wij
  De Finale? een ramp.

  Like

 7. Iemand zegt:

  Ook de andere kant niet vergeten….de jongeren in Rusland die niet naar het front willen, en terecht. Je ziet jezelf liggen in een gigantische rij van witte kruisjes….
  Niemand wil deze oorlog. Natuurlijk, de jeugd in Rusland weet waarschijnlijk totaal niet waarom Poetin hierin besliste Oekraïne binnen te vallen net zo min dat de westerse jeugd een notie begrip heeft van de klimaathysterie en dat ze simpele inzetbare pionnen zijn van de extremisten a la Frans Timmermans.
  De elite weet dat media goed is in manipuleren en het volk klaar maakt voor oorlog tegen de Russen. Julian Assange heeft het aangehaald dat een volk moet klaargemaakt worden voor oorlog.
  Schrijf genoeg over hoe slecht je buurman is en uw buurman zal vertrekken. . ..
  Het is allemaal georchestreerd….net zoals het hele covid verhaal
  De Cabal heeft het verhaal uitgeschreven 20j geleden.
  Only fools won’t see.
  Too much fools dus…

  Like

 8. delamontagne zegt:

  Poetin is deze oorlog niet begonnen om hem te verliezen”
  Dit is de meest verstandige opmerking die ik sinds 24 februari 2022 heb gelezen van een hoge Franse officier.
  Want al zeven maanden lang heeft het Westen de vastberadenheid van de meester van het Kremlin en dan ook vooral het Russische patriottisme totaal onderschat.
  Een kracht in de harten van de Russen dat goed ingeburgerd is.
  Na al die maanden van eenzijdig optreden van de NAVO ‫in een totaal anti-Russisch delirium, zou het besluit van Poetin om 300.000 extra soldaten te mobiliseren de wil van de oorlogsstokers moeten kalmeren.
  Zij zijn het die de Oekraïners gewetensloos als kanonnenvoer gebruiken, volgens de goede oude formule “Arm up and go !”

  De domme Europeanen, die denken dat ze de Russische economie kunnen vernietigen terwijl dit land een graanschuur is en 20% van de minerale hulpbronnen van onze planeet heeft.
  Ze zullen deze winter heel snel er achter komen waar deze domme sancties hen heen leiden.
  De Europese Unie krijgt te maken met stroomstoringen, terwijl de Russen hun appartementen zullen verwarmen tot 22 of 23°.

  Deze stroomonderbrekingen zullen ongetwijfeld leiden tot sterfgevallen onder de burgers en in extreme gevallen vooral in ziekenhuizen.
  En het ergste is dat Europa, na zeven sanctierondes om “de Russische economie te vernietigen”, Poetin ervan beschuldigt een afschuwelijke chantage met gas uit-te voeren!
  Maar ja boemerangeffect bestaat nu ednmaal. Daar had men eerder aan moeten denken!
  Wat betreft de steun die aan Oekraïne wordt gegeven door een veertigtal landen dit is besloten en wat door Washington is voorgelegd, ze nemen steeds gevaarlijkere proporties aan.
  De wapens die aan Kiev worden geleverd doden steeds meer burgers in de Donbass , blindelings, zonder de minste emotie op te wekken in de westerse media.
  Die anders toch zo snel zijn Russische oorlogsmisdaden aan de kaak stellen ook voordat er enig onderzoek word gedaan.
  Rusland is GEEN Irak of Afghanistan en Poetin is niet Saddam Hussein of Bin Laden, het is duidelijk dat Biden ervoor zorgde dat hij zelf zijn legioenen niet naar Oekraïne stuurde.

  De werkelijkheid is dat Biden de Amerikaanse hegemonie verdedigt tegen de dreiging van een opkomende multipolaire wereld.
  Het lot van Oekraïne, wat maakt het uit? Westerse waarden en het internationale recht waar het Westen voor staat is onzin. Amerika kent sinds 1945 maar één recht: de wet VAN DE STERKSTE……………

  https://ripostelaique.com/wp-content/uploads/2022/09/8415-jpeg.webp
  BRON:
  Jacques Guillemain, voormalig Officier leger Frankrijk………….

  Geliked door 1 persoon

 9. bobzelf zegt:

  je hebt je eigen bed opgemaakt ..

  dus slaap er maar in dan ook

  whahahahahaha

  my genius uncle

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s