Top-thema van Italië: Migratie en EU

(Door: Andreas Unterberger – Vertaling: E.J. Bron)

Een blik op de verkiezingen in Italië: hoeveel speelruimte heeft Meloni? Opvallend is ook dat Frankrijk veel vriendelijker op de Italiaanse verkiezingsuitslag reageert dan Duitsland. Half Italië jubelt. Tussen Brussel en Berlijn heerst daarentegen sinds de Italiaanse verkiezingen een begrafenisstemming. Want de belangrijkste accenten die van de overwinnende rechtse alliantie te verwachten zijn, gaan om twee trefwoorden: migratie en EU. Met grote zekerheid zal Italië in deze thema´s een significante koerswijziging aanbrengen.

Aan de andere kant schijnt Giorgia Meloni, de grote verkiezingswinnaar binnen het winnende rechtse bondgenootschap, qua buitenlandse politiek vastberaden aan de koers van Italië vast te houden: pro-VS, pro-NAVO, pro Oekraïne-hulp. In de binnenlandse politiek ligt Meloni op een christendemocratisch-conservatieve koers, bijvoorbeeld met het benadrukken van de klassieke familie.

Migratie als belangrijk thema

Eigenlijk zouden de Duitse CDU/CSU en de Oostenrijkse ÖVP dus blij moeten zijn met het succes van het rechtse bondgenootschap, waartoe ook hun zusterpartij van Berlusconi in de fractie van de EVP in het Europees Parlement behoort. Maar ze zwijgen pijnlijk of sturen zelfs kritiek naar Italië. Duitsland en Oostenrijk zouden vooral opgelucht moeten ademhalen dat Italië onder Meloni niet meer als permanente aanlegplaats voor de smokkelschepen wil dienen.

Als het Italië lukt om de illegale migratie via de Middellandse Zee af te remmen, zal ook de migratiedruk op de beide landen ten noorden van de Alpen iets verminderen, waar immers veel illegalen uit Afrika naartoe trekken. Het aantal nieuw aangekomen asielzoekers heeft dimensies bereikt zoals in 2015/2016, toen heel Europa in hun ban was. De afgelopen maanden voor de verkiezingen werden door de humanitair gecamoufleerde mensensmokkelaars nog snel voor meer transportvaarten gebruikt, zolang in Italië de linkse regering nog open deuren garandeerde.

Het sluiten van deze deuren is echter niet eenvoudig te realiseren voor Italië, omdat in de EU en de Europese rechtbanken immers de migratievrienden de overhand hebben. Werkelijk efficiënte maatregelen kunnen echter alleen maar in Europese overeenstemming bereikt worden: of het nu gaat om een verandering van de pro-migratie-rechtspraktijk of om de overname van het voorbeeld van de (conservatief geregeerde) Britten en de (sociaaldemocratisch geregeerde) Denen gaat, die zich verzekerd hebben van juridische uitzonderingen wat betreft migratie. Beide landen zijn ermee begonnen migranten naar Rwanda uit te zetten.

Renteverhogingen als wraak van de EU?

Meloni & Co. Zullen echter niet alleen wat betreft grotendeels van Brussel afhankelijk zijn. Dat zullen ze ook economisch zijn. Ze zullen zich, net als al hun voorgangers, niet aan de Europese regels kunnen houden aangaande tekort en nieuwe schulden. En dat ook niet echt willen. Rechts is namelijk net zoals links met niet te financieren beloftes – zoals belastingverlagingen – de verkiezingsstrijd ingegaan.

Daarom wordt het spannend of de EU en de Europese Centrale Bank ok met een door rechts geregeerd Italië zo mild en behulpzaam zullen omgaan als met de regeringen tot nu toe. Daar zou Meloni echter niet van uit moeten gaan. Desondanks zou het verkeerd zijn om de nieuwste renteverhogingen als straf voor de “foute” verkiezingsbeslissing van de Italianen te interpreteren. Ze zijn veelmeer eerder een reactie op de inflatie en de Amerikaanse renteverhogingen.

Desondanks zal Rome elke verdere renteverhoging als wraak van de EU beschouwen. Dat is ook het gevolg van een uitlating van de voorzitster van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Die heeft kort voor de verkiezingen gezegd: “Als de dingen (in Italië) zich in een moeilijke richting ontwikkelen, hebben we instrumenten zoals in het geval van Polen en Hongarije.”

Dat heeft veel Italianen boos gemaakt. Dat werd als gepoogde ingreep in democratische verkiezingen gezien. Ook al heeft Italië veel geld uit Europa nodig, zullen zulke uitspraken en het stijgen van de ECB-rentes de EU-kritische stemmen in Italië, maar ook de centrifugeles tendensen in andere landen vermeerderen.

Frankrijk reageert vriendelijker dan Duitsland

Want in ieder geval bij het migratiethema staat de Italiaanse rechtse regering er in Europa geenszins alleen voor. Praktisch alle Oost-Europese hervormingslanden zijn felle tegenstanders van de door de Europese gerechtshoven bevorderde migratie. Hongarije en Polen zijn alleen maar het luidst. Maar ook Denemarken en (sinds de laatste verkiezingen) Zweden kunnen duidelijk tot de migratie tegenstanders gerekend worden. Ook zijn Griekenland en Oostenrijk voorstanders van een veel restrictievere migratiepolitiek.

Mocht deze groep in staat zijn zich aaneen te sluiten, dan is in de EU al geen gekwalificeerde meerderheid tegen hen door te drukken. Over welk thema dan ook. De dromen van een nieuw EU-verdrag, dat nog meer macht in de EU centraliseert, kunnen de aanhangers van Brussel zich in ieder geval voor lange tijd op de buik schrijven. Ook de Duits-Franse as, die de EU als haar instrument beschouwt, zal daar rekening mee moeten houden.

Daarom is het opvallend dat Frankrijk veel vriendelijker op de Italiaanse verkiezingsuitslag reageert dan Duitsland. Dat is een duidelijk gevolg van het feit dat de AfD in Duitsland geen echte machtspolitieke uitdaging is – de partij van Le Pen in Frankrijk daarentegen wel. Daarom begeeft president Macron zich niet lichtzinnig in een zwaar gevecht tegen Meloni.

Voor de in de – sowieso al aan het wankelen geraakte – financiële stabiliteit van de euro geïnteresseerde landen zoals Duitsland of Oostenrijk nemen in ieder geval de economische zorgen op grond van de verkiezingsuitslag toe. Ook als ze weten dat de minister-president tot nu toe, Mario Draghi, meer door zijn bedoelingen dan door echte fundamentele hervormingen voor de stabiliteit van de Italiaanse financiën en zodoende van de euro behulpzaam is geweest – ook als zij de werkelijke economische politiek van de Meloni-regering nog helemaal niet kennen.

De zorgen zijn groot dat Meloni´s Italië de euro nog minder goed zal doen dan de laatste tijd door Draghi.

Bron:
epochtimes.de
Door: Andreas Unterberger

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Top-thema van Italië: Migratie en EU

 1. Blaffertje zegt:

  “Tussen Brussel en Berlijn heerst daarentegen sinds de Italiaanse verkiezingen een begrafenisstemming. ”

  Eigen schuld.
  Dat krijg je als je niet naar het volk luisterd.
  De signalen zijn er in overvloed wat de bevolking van die zelfingenomen regelgeile idioten in Brussel vind.
  Dat zooitje in Brussel denkt alleen aan uitbreiden, uitbreiden, uitbreiden en is doof voor de signalen die het volk afgeeft dat het zo niet langer kan.

  Dit de expansiedrift komen er steeds meer arme landen bij die aan het geldinfuus moeten, voeg daarbij de asielinstroom en de belachelijke energietransitie, dan heb je het hele plaatje van het drama compleet.

  Wij, de bevolking, moeten dat allemaal maar mee zien te dealen terwijl diegene die ons daar mee opzadelen, hoog een droog zonder financiële problemen of asielzoekers zitten.

  Geliked door 4 people

  • Ravian zegt:

   Het zooitje in Brussel heeft gewoon niks met de Europese bevolking, het enige waar ze wat mee hebben is met geld, en met macht, en met het anderen opdringen van hun foute ideologie.
   Het zijn dus gewoon criminelen van de ergste soort.

   Geliked door 1 persoon

 2. oliedom zegt:

  Zolang die Italianen maar niet, nog meer illegalen/asielkrijsers richting noorden sturen, maar naar Afrika, wat zij trouwens in het begin stadium van die Tjunami hadden moeten doen.

  Like

 3. Peperstraete Jos zegt:

  Wees alert! Eerst zien en dan geloven! Meloni zou blijkbaar een paard van Troje kunnen zijn in de rechtse stal neergezet om de doelstellingen van DS te behartigen! Wees alert!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s