Rusland of het Westen: Wie dreigt met atoomaanvallen?

(Door: Thomas Röper – Vertaling: E.J. Bron)

Een van de redenen waarom Rusland zijn militaire operatie in de Oekraïne eind februari is begonnen, was de dreiging van de Oekraïense president Zelensky om de Oekraïne nucleair te bewapenen. Deze dreiging heeft Zelensky op 19 februari op de Veiligheidsconferentie in München onder het applaus van de aanwezige westelijke hoogwaardigheidsbekleders uitgesproken. Dat is absoluut geen Russische propaganda, de details – inclusief de toespraak van Zelensky – vindt u hier.

Inmiddels is er in westelijke media bijna dagelijks sprake van dat Rusland zou dreigen met het inzetten van atoomwapens in de Oekraïne. Alleen al “Der Spiegel” heeft daarover op 7 oktober onder de kop “Conflict met Rusland – Biden waarschuwt voor ´Armageddon´”en op 8 oktober onder de kop “De VS en Ruslands atoomdreigingen – ´Onze reactie zal vernietigend zijn´” bericht. Deze en andere dergelijke artikelen van westelijke media bezitten echter een schoonheidsfoutje: in Rusland heeft niemand met het inzetten van atoomwapens gedreigd en de Russische atoomdoctrine staat hun gebruik pas toe wanneer de Russische staat in zijn existentie bedreigd wordt, of als reactie op een atomaire aanval op Rusland. Bij alle huidige regionale successen van het Oekraïense leger kan van een gevaar voor de existentie van de Russische staat echter geen sprake zijn.

In plaats daarvan zijn het westelijke politici en deskundigen die erover speculeren dat Rusland atoomwapens zou kunnen inzetten. Daarover berichten de westelijke media bereidwillig en wakkeren de stemming verder aan, wat nog meer “experts” ertoe motiveert om eveneens waarschuwingen voor “Ruslands atoomdreigingen” te verbreiden. Helaas lijken al deze “experts” of geen idee te hebben, omdat ze geen Russisch verstaan, of ze liegen bewust om paniek te zaaien. Het is een feit dat in alle westelijke berichten over zogenaamde “atoomdreigingen” van Rusland niet gelinkt wordt naar uitspraken van Russische officials, die “Ruslands atoomdreigingen” zouden bevestigen. “Ruslands atoomdreigingen” zijn het product van de fantasie van vertegenwoordigers van het Westen.

Zelensky eist atomaire preventieve aanvallen op Rusland

Op 6 oktober zei Zelensky in een video-interview met het Australische Lowy Institute dat de NAVO atomaire preventieve aanvallen op Rusland zou moeten uitvoeren. Oekraïense media hebben daarvan een gedeelte met het volgende citaat gepubliceerd:

Wat zou de NAVO moeten doen? Verhinderen dat Rusland atoomwapens inzet. Vooral echter appelleer ik nogmaals aan de internationale gemeenschap, net zoals al voor 24 februari: preventieve aanvallen, opdat ze weten wat er met hen gebeurt als zij ze inzetten. Niet omgekeerd wachten op Ruslands nucleaire aanvallen, om daarna te kunnen zeggen: ´Aha, zo zijn jullie dus,nou, dan krijg je het nu terug´.”

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, reageerde daarop met de uitspraak dat Zelensky daarmee zelf bevestigd zou hebben dat de Russische militaire operatie op grond van de Oekraïense atoomdreigingen, die Zelensky op 19 februari op de Veiligheidsconferentie in München heeft uitgesproken, noodzakelijk geweest is om het atomaire gevaar, dat uitgaat van de Oekraïne, uit te schakelen:

Gisteren riep Zelensky zijn westelijke meesters op om een nucleaire preventieve aanval op Rusland uit te voeren. Daarmee heeft dit figuur de wereld nog een bewijs voor de bedreiging voor het regime in Kiev geleverd, waartoe de militaire operatie werd begonnen om dit uit de weg te ruimen.”

Zelensky is inmiddels in een interview met de BBC teruggekrabbeld. Het Russische persbureau TASS schrijft daarover dat Zelensky niet het preventieve gebruik van atoomwapens, maar meer sancties bedoeld zou hebben:

´De wereld kan in zo´n geval een sanctiepakket voorleggen en alles doen wat mogelijk is om Rusland ertoe te brengen de kerncentrale Zaporozje te verlaten´, zei hij vrijdag in een interview met de Britse zender BBC. Zelensky beweerde dat hij daarvoor verkeerd begrepen zou zijn en dat Rusland er kennelijk mee begonnen zou zijn om zijn uitlatingen ´op een wijze te gebruiken, die nuttig is voor hemzelf en haar in andere richtingen doorgeeft´.”

Bron:
anti-spiegel.ru
Door: Thomas Röper

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Rusland of het Westen: Wie dreigt met atoomaanvallen?

 1. droevige mof zegt:

  Rusland biedt Duitsland een snelle herstart van Nordstream 2 aan omdat
  deze pijpleiding nauwelijks schade heeft opgelopen. Een voorwaarde daarvoor is dat Rusland zelf onderzoekt wie de aanslag heeft gepleegd. Onder de huidige omstandigheden kan niet aan deze voorwaarde worden voldaan. In ieder geval zal de gaslevering uit Rusland weer een onderwerp zijn bij de vele demonstraties in Duitsland. Sommige machthebbers zullen dat niet leuk vinden. Ze dachten dat de kwestie van tafel was. Het verlangen om oorlog te voeren is duidelijk getemperd. Ondertussen hoor ik zelfs van de gezagsgetrouwen: “Het is niet onze oorlog”.
  https://www.presstv.ir/Detail/2022/10/06/690503/Russia-Europe-Germany-gas-United-States-Nord-Stream

  Geliked door 2 people

  • BosscheBol zegt:

   Goed dat het verlangen om oorlog te voeren getemperd is. De Duitsers zullen inmiddels wel begrijpen dat als het zo door gaat, in de volgende lente hun industrie grotendeels failliet zal zijn. Eerst nog even door de winter zien te komen met weinig of geen verwarming, met steeds stijgende prijzen en inflatie.

   Dat zal in Nederland ongeveer hetzelfde gaan maar het besef dat dit helemaal fout zal gaan is hier nog lang niet massaal ingedaald.

   Geliked door 1 persoon

 2. scherpschutter1943 zegt:

  Ik denk dat het niets uitmaakt welke een , de ander bedreigt met een atoomwapen. Op het moment dat een land meent als eerste de atoomknop in te moeten drukken, de ander dat direct merk,t en ook zijn atoomknop indrukt, waardoor beiden totaal worden vernietigd Er zijn echter zeer gestoorde wereldleiders die het niets uitmaakt. Als de tegenstander maar niet wint. Het spreekwoord “de eerste klap is een daalder waard”, gold in de tijd dat er nog wat te winnen was. Vandaag de dag is “is de eerste klap….. “een garantie voor de eigen vernietiging. Conclusie, er valt niets te winnen, alleen te verliezen, hoe machtig en invloedrijk je ook bent. Poetin, Biden, denk daar eens aan.

  Like

 3. Ravian zegt:

  Het is weer hetzelfde als met de rest van dit hele conflict; Russische reacties worden opgevoerd als aanleidingen.
  Probleem is natuurlijk dat ze met de waarheid het westerse publiek niet op hun hand gaan krijgen.
  En daarom wordt er gewoon verdraaid en tegen de klippen op gelogen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s