Tsjechië: Inflatie bijna bij 20%

(Vertaling: E.J. Bron)

In veel Europese landen bereikt de inflatie een omvang zoals in vele jaren niet meer. Met 18% in Tsjechië bevindt ze zich op het hoogste niveau sinds de vroege jaren ´90.

De inflatie in Tsjechië is in september in vergelijking met het jaar daarvoor met 18% gestegen, zoals het officiële Chinese persbureau Xinhua berichtte. Dit blijkt uit de officiële statistieken, die het Tsjechische Bureau voor de Statistiek dinsdag publiceerde.

Het bureau verklaarde dat de stijging hoofdzakelijk terug te voeren zou zijn op de hogere prijzen, in het bijzonder op de enorme stijging van de prijzen voor dienstverleningen. Stroom zou in vergelijking met vorig jaar met 37,8% gestegen zijn, aardgas met 85,9% en vaste brandstoffen met 55,8%. Ook de stijging van de prijzen van levensmiddelen was een belangrijke factor. Pavla, Sediva, hoofd van de afdeling voor consumentenprijsstatistiek van het Bureau voor de Statistiek, verklaarde:

In september versnelde de prijsstijging in de jaarvergelijking opnieuw en bereikte 18%. Prijzen uit de woningsector droegen het meest aan deze versnelling bij, in het bijzonder de prijzen voor energie en brandstoffen, die bijna 50% hoger waren dan in dezelfde maand vorig jaar.”

In augustus was de inflatie in de Tsjechische Republiek na 13 maanden stijging tot een jaarpercentage van 17,2% afgezwakt. In vergelijking met de vorige maand bedroeg de prijsstijging in september 0,8%.

Volgens informatie van de Tsjechische Nationale Bank zou het huidige percentage waarschijnlijk het hoogtepunt van de inflatie vormen, die volgend jaar een neerwaartse trend dient te vertonen en tot de eerste helft van 2024 op een niveau in de buurt van haar doel van 2% dient te dalen.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Tsjechië: Inflatie bijna bij 20%

  1. droevige mof zegt:

    Macron moet rekening houden met een tweede 1968. Toen werd de Gaulle verslagen door stakingen. De werknemers begrijpen niet dat de oliemaatschappijen enorme winsten maken terwijl zij zelf steeds hogere prijzen moeten betalen.

    “Brandstoftekort: meer dan 30% van de tankstations in Frankrijk heeft het nog steeds moeilijk, zes van de zeven raffinaderijen blijven staken”
    https://www.lemonde.fr/economie/live/2022/10/12/penurie-de-carburant-en-direct-berger-cfdt-denonce-les-requisitions-martinez-cgt-veut-que-le-mouvement-s-amplifie_6145447_3234.html

    Like

  2. Blaffertje zegt:

    Nou ja, ze wilden toch zo graag bij de EU?
    Eigen schuld.

    Like

  3. Svalbard zegt:

    Zelfs al zou de inflatie terug naar 2% gaan, dan is dat wel een extra 2% stijging bovenop de extreme inflatie die nu al bereikt is, dat vergeet men er wel even bij te vertellen. Ons spaargeld wordt zo bijna niets meer waard.

    Like

  4. droevige mof zegt:

    De 50 000 EU-ambtenaren krijgen een loonsverhoging van 6,9%. Waarom? Domme vraag, want de prijzen zijn gestegen.

    https://www.bild.de/politik/ausland/politik-ausland/mitte-in-der-energiekrise-sattes-gehaltsplus-fuer-eu-beamte-81566090.bild.html

    Like

Plaats een reactie