Terugslag van de sancties: Voor wíe luiden nu de doodsklokken?

(Door: Shastri Ramachandaran – Vertaling: “Malpaso”)

De zogenaamde internationale gemeenschap lanceerde een ongekende campagne om Rusland af te straffen en zijn economie kapot te krijgen. De VS hadden na hun debacle in Afghanistan dringend behoefte aan een gelegenheid voor militair en economisch spierballenvertoon om te laten zien dat ze nog steeds een supermacht zijn. Níets heeft echter plaatsgevonden zoals de VS en het Westen hadden verwacht.

Toen de VS erin slaagde Oekraïne te gebruiken als lokaas om Rusland te provoceren om in een oorlog te trekken, klonken de enige supermacht en zijn bondgenoten, met name het VK, uiterst zelfverzekerd over het succes van de Oekraïense zaak. Er waren echt de vreselijkste uitspraken over hoe Rusland in deze oorlog zou worden doodgebloed en president Poetin in het stof zou moeten bijten. Er waren beweringen dat Rusland door sancties onder druk werd gezet en geïsoleerd; dat de economie werd verwoest en de roebel waardeloos werd gemaakt; en dat Poetin zo in het nauw gedreven zou worden dat hij zelfs uit het Russische presidentschap werd gedwongen. De “internationale gemeenschap” lanceerde een niet te stuiten campagne om Rusland te pijnigen en zijn economie onder de hamer te leggen. De VS wilden een situatie creëren om te laten zien dat ze wel degelijk een supermacht blijven.

Er is echter niets gebeurd van hetgeen de VS en het Westen hadden verwacht.

Ongetwijfeld is de oorlog ook niet de kant van Rusland opgegaan. Verre van een snelle “speciale operatie” te zijn, sleept de oorlog zich maar voort met de felle strijd van Oekraïne, waardoor Rusland zich soms moet terugtrekken en hergroeperen om weer verder te gaan met de strijd in gebieden waar het werd getroffen.

Ondanks dat alles doet Rusland het beter dan zijn door de VS aangevoerde vijanden hadden voorzien. Het zijn de leiders van de VS en hun westerse bondgenoten die in de problemen zitten. Europa heeft een economische klap gekregen. Tot overmaat van ramp wint de Amerikaanse economie ten koste van Europa, dat wordt geconfronteerd met het grimmige vooruitzicht van een donkere, koude winter met brandstofschaarste en voedselarmoede. Bovendien is Europa nu gedwongen om Amerikaans gas te kopen tegen exorbitante prijzen. Het ergste van de economische crisis, aangewakkerd door inflatie en voedselprijzen, moet zich nog ontrafelen.

Ook de economische ellende van Groot-Brittannië is geworteld in de sancties tegen Rusland. “De schokgolven van de Russische invasie van Oekraïne zullen de Britse levensstandaard met £ 2.500 per huishouden verlagen. Dit zal leiden tot meer aanhoudende inflatoire druk en de economie volgend jaar tot stilstand brengen…”, schreef ‘The Guardian’ al in maart. In de afgelopen weken is de waarde van het pond gekelderd, zijn staatsobligaties gecrasht en dalen de markten, terwijl Groot-Brittannië wankelt onder een staatsschuld van £ 60 miljard.

De politieke gevolgen van deze oorlog en sancties zijn nog verontrustender. De eerste van de westerse mogendheden die in een crisis wordt gestort, die zich nog steeds ontvouwt, is Groot-Brittannië. Twee premiers hebben kort na elkaar moeten aftreden. De eerste was Boris Johnson, die voorstander was van sancties en Oekraïne steunde. Hij werd opgevolgd door Liz Truss, die al 45 dagen na haar aantreden als premier aftrad. Enkele dagen daarvoor waren twee van haar ministers, Kwasi Kwarteng (Financiën) en Suella Braverman (Binnenlandse Zaken), opgestapt. En er zit misschien nog erger aan te komen.

Hoewel de Amerikaanse economie door zijn militair-industrieel complex en de dollar heeft geprofiteerd van de oorlog in Oekraïne, lijkt president Biden ook in politieke problemen te zitten. Bij de tussentijdse verkiezingen (8 november) kunnen de Democraten zetels verliezen, en hun meerderheid zowel in de Senaat als in het Huis van Afgevaardigden kwijtraken. Dat zou Biden in de resterende twee jaar van zijn ambtstermijn reduceren tot een lamme eend.

De situatie in andere G7-landen zoals Frankrijk, Duitsland en Italië is ook zorgwekkend, en dat krijgt gevolgen voor de samenhang en effectiviteit van deze door de VS aangevoerde alliantie. Naarmate de oorlog zich voortsleept, kunnen deze economieën steeds verder naar beneden worden gesleurd.

Bron:
wionews.com
Door: Shastri Ramachandaran

Vertaald uit het Engels door:
“Malpaso”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Terugslag van de sancties: Voor wíe luiden nu de doodsklokken?

 1. saddy zegt:

  1. na hun debacle in Afghanistan?

  Denk je echt dat amerika “”vergeet”” om redelijk moderne wapens ter waarde van 85 miljard mee te nemen bij de aftocht? Dat er geen plan achter zit?

  2. sleept de oorlog zich maar voort met de felle strijd van Oekraïne, waardoor Rusland zich soms moet terugtrekken en

  Zou het feit dat britse, franse, duitse en amerikaanse soldaten stiekem meedoen en de ongelofelijke stroom aan wapens en satelliet-info vanuit het westen er iets mee te maken hebben?

  3. kunnen deze economieën steeds verder naar beneden worden gesleurd.

  En dat is precies de bedoeling

  Geliked door 2 people

 2. Ravian zegt:

  De VS gaan de grootste klap nog krijgen, als straks alle petro dollartjes terug naar mama komen.
  Dat betekend vette inflatie, gekoppeld aan het niet meer via die petro dollartjes het buitenland kunnen laten meebetalen aan het VS begrotingstekort.
  Kijken of het militaire industriële complex nog lacht als de VS defensie begroting gedecimeerd wordt en de buitenlandse markt voor hun in de Oekraïne oorlog inefficiënt gebleken, en veel te dure, wapentuig opdroogt.
  De VS heeft een enorm gat gegraven voor Rusland, en gaat daar nu zelf in vallen.
  Maar eerst duwen ze de EU nog even in dat gat, in de ijdele hoop dat ze dan zelf zachter neer gaan komen.

  Geliked door 5 people

 3. Hans zegt:

  RUSSIAN Economy Will DIE BY WINTER Due to Mobilization According to Prominent Russian Economist

  Like

 4. koddebeier zegt:

  Stop de Amerikaanse en de EU overheersing in Nederland, te beginnen met een NEXIT en het opzeggen van alle nadelige verdragen !!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s