“Koude douche” voor Pristina van de andere kant van de Atlantische Oceaan

(Door: Marinko Učur– Vertaling: E.J. Bron)

De 30e mei was een slechte dag voor de zelfbenoemde staat Kosovo, die werd opgericht op het territorium van de Servische provincie Kosovo en Metochië. De sponsoren van de separatistische “staat”, de Amerikanen, zegden plotseling en zonder vooraankondiging de deelname van de KSF (Kosovo veiligheidskrachten) aan de militaire oefening “Defender Europe 2023” af, die ze gezamenlijk met 25 andere NAVO-partners organiseerden.

Het was de eerste en niet mis te verstane boodschap aan de separatistische regering en haar minister-president Albin Kurti dat de VS niet bereid zijn om zijn “schijngevechten” bij het omzeilen van al die verplichtingen, die Pristina in de vredesonderhandelingen met Belgrado op zich had genomen, eindeloos te dulden. Deze keer zijn de Amerikanen nog geïrriteerder, omdat de minister-president in Pristina alle oproepen uit Washington ignoreerde om de situatie in het noorden van de Servische provincie te de-escaleren, en wel dat hij zijn uni-nationale (namelijk Albanese) politie uit de overwegend door Serviërs bewoonde gebieden zou moeten terugtrekken.

In zijn eigenlijke onvoorwaardelijke gehoorzaamheid tegenover Washington had Kurti zich desondanks misrekend, toen hij het vermeed naar zijn mentoren daar te luisteren. En het lijkt erop dat hij ze voor de eerste keer serieus boos gemaakt heeft.

Nog nooit eerder hebben we zulke verwijtende woorden aan het adres van Pristina gehoord, en deze keer worden de Albanezen er van het hoogste adres in Washington met een tweet van minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, toe opgeroepen hun gevoelens onder controle te brengen en hun met geweren bewapende politieagenten uit de vier overwegend Servische gemeentes in het noorden van de provincie terug te trekken.

Wij veroordelen ten scherpste het optreden van de Kosovaarse regering, dat de spanningen in het noorden van Kosovo verscherpt en de instabiliteit verhoogt. We roepen minister-president Albin Kurti op direct te stoppen met deze gewelddadige maatregelen en zich weer te focussen op de door de EU geleide dialoog”, schreef Blinken op Twitter.

Ook de Amerikaanse ambassadeur in Pristina drukte zijn protest tegen Kurti´s onverantwoordelijke optreden uit door te zeggen dat “de aanwezigheid van de Kosovo-politie in de gebouwen waarin ze met geweld waren binnengedrongen een grote uitdaging vormt, zodat we de regering verzocht hebben om de politie uit deze drie gebouwen van de gemeente terug te trekken.”

Aangemoedigd door de vroegere verbondenheid van het Westen ignoreerden de Albanezen alle oproepen tot matiging, zodat er toen een reactie van de VS volgde, die als een “koude douche” op Pristina overgekomen moet zijn. En de militaire oefening, die op dit moment in Kosovo en de landen van de regio plaatsvindt, was een echte gelegenheid om het zogenaamde “Kosovo-leger” (KSF) te versterken, aan de vorming waarvan Pristina met ondersteuning van de VS en de NAVO al langer hard werkt, wat overigens een schending is van resolutie 1244 van de Verenigde Naties.

Daardoor kregen de Albanezen niet de mogelijkheid om te laten zien wat ze bij de versterking van een onafhankelijkheid bereikt hadden, hoewel die door het overgrote deel van de VN-lidstaten nog steeds niet werd erkend. “Voor Kosovo zijn deze oefeningen voorbij”, luidde de kille boodschap aan de autoriteiten in Pristina van Jeffrey Hovenier, de diplomatieke vertegenwoordiger van Washington in Pristina. De diplomaat sprak zelfs het vermoeden uit dat “de VS op dit moment niet echt enthousiast zijn om op enkele belangen van Kosovo te reageren, bijvoorbeeld op de samenwerking met landen die het niet erkend hebben, of op de het actieve werk om Kosovo op de euro-Atlantische weg te ondersteunen.”

“Het spijt ons zeer dat de situatie zo ver gekomen is, maar ik moet eerlijk zijn: de situatie is zoals ze is. Wij hopen dat minister-president Kurti naar onze raad zal luisteren en direct maatregelen zal nemen om de spanningen in het noorden af te bouwen”, zei Hovenier op verwijtende toon. De ambassadeur zei dat de VS ook over verdere beslissingen in deze richting nadenken, die hij echter niet preciseerde.

Na de waarschuwing uit Washington heerste er in Pristina echte bezorgdheid over de analyse van een nooit eerder daarvoor voorgekomen krachtige waarschuwing van de kant van de Amerikaanse vrienden. In de nieuwe situatie wendde minister-president Kurti zich tot het publiek en bleef daarbij hardnekkig volhouden dat de nieuw gekozen burgemeesters in het noorden “onze volledige, onvoorwaardelijke en onwankelbare ondersteuning hebben”. “De democratie kan niet geschorst of als gijzelaar genomen worden. De Republiek Kosovo is het meest democratische land in de westelijke Balkan”, zei Kurti zelfbewust – met de duidelijke bedoeling nog meer ongehoorzaamheid tegenover het Westen te laten zien. Uiteraard, voor zover het niet alleen maar om een soort propaganda gaat, om de aandacht van andere voornemens in Pristina af te leiden.

De NAVO kondigde ondertussen aan 700 extra soldaten te sturen om de capaciteit van de KFOR-troepen uit te breiden en de mogelijkheid van mogelijke grotere conflicten in de zelfbenoemde Republiek Kosovo uit te sluiten.

Wat betreft de Servische kant blijft deze bij zijn eerdere eisen dat de politie uit de vier Servische gemeentes in het noorden zou moeten vertrekken en dat de Albanese burgemeesters, die allemaal maar met enkele tientallen (Albanese) stemmen hadden gewonnen, niet de legitimiteit hebben om overwegend door Serviërs bewoonde gebieden te besturen. Voor de zekerheid blijft het Servische leger in de buurt van de bestuur grens, die Kosovo van de rest van Servië scheidt, in staat van paraatheid. President Vučić zag zelfs af van de daarvoor geplande reis naar Slowakije om in deze situatie bij zijn soldaten in het zuiden van het land te zijn, uitte echter opnieuw zijn wantrouwen ook tegenover NAVO-soldaten van de KFOR-eenheid, die ook bij de jongste gebeurtenissen niet preventief werkzaam waren, maar pas opdoken toen Albanezen en hun politie de bestuursgebouwen van Servische gemeentes in het noorden al bezetten.

Bron:
rt.de
Door: Marinko Učur

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op “Koude douche” voor Pristina van de andere kant van de Atlantische Oceaan

  1. Johan zegt:

    Wat zoeken de Amerikanen daar in Kosovo?
    Hoe is het mogelijk dat de Amerikanen in een Europees land bepalen, wat er wel en niet moet gebeuren ?

    Wij als Europeanen bepalen toch ook niet wat er in Florida gebeurt ?

    Geliked door 2 people

  2. Ravian zegt:

    Het wordt hoog tijd alle restanten van de Ottomaanse invasie van Europa voor eens en voor altijd op te ruimen.
    Je kunt nu eenmaal niet coëxisteren met islamieten, de jihad voorkomt dat, en de jihad is een existentieel onderdeel van die islam.
    Het is gewoon wij of zij…

    Geliked door 3 people

  3. ronjaspers zegt:

    Kosovo hoort bij servie.

    Like

Plaats een reactie