Brussel in geldnood: EU wil belasting op plastic zakken invoeren

Screenshot_76

Een milieubelasting dient het kunststofafval in de EU te reduceren en bij te dragen aan nieuwe innovaties. Vooral plastic zakken zijn volgens de EU gevaarlijk. De belasting op plastic zorgt echter tegelijkertijd ook voor nieuw geld in de leeg rakende EU-kassen.

Onder het voorwendsel meer aan milieubescherming te willen doen, denkt de EU-commissie op dit moment na over een nieuwe bron van inkomsten. De commissie denkt erover na om een milieubelasting op kunststofproducten zoals plastic zakken te heffen. Samen met de acteur Jeremy Irons, die zich met de film “Trashed” tegen de enorme hoeveelheid plastic afval richt, presenteerde de EU-commissaris van Milieu Janez Potocnik donderdag een nieuw “Groenboek” voor.

Weliswaar zouden kunststofproducten onmisbaar zijn, aldus Potocnik, maar een milieubelasting beschouwt hij desondanks als noodzakelijk. Op de markt gebaseerde instrumenten zouden “de productie en het gebruik van kort levende en wegwerp producten van kunststof vermijden”, zei hij in Brussel bij de presentatie van zijn discussiepapier.

Naast zo´n milieubelasting op kunststofproducten bracht Jeremy Irons echter ook een voorstel naar voren hoe men de hoeveelheid plastic flessen snel zou kunnen reduceren. Men zou deze moeten vervangen door waterdispensers met dienovereenkomstige kartonnen bekers, aldus Irons. Ook al zou deze methode bij filmopnames niet echt ideaal zijn.

Tot begin 2010 werden er volgens de EU in heel Europa 95,5 miljard plastic zakken in omloop gebracht. 92% daarvan werd echter maar één maal gebruikt. “In een periode van slechts 50 jaar steeg de wereldwijde kunststofproductie van 1,5 miljoen ton in het jaar 1950 naar 245 miljoen ton in het jaar 2008, een trend, die zich vermoedelijk zal voortzetten.” Het probleem is, aldus de Europese Commissie, dat juist de gewenste houdbaarheid van plastic zakken dit tot een heikel probleem zou maken. Tot begin juni kunnen EU-burgers en ondernemingen meedoen aan de discussie rondom het nieuwe “Groenboek”.

Screenshot_77

Bron:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/03/08/bruessel-in-geldnot-eu-will-steuer-fuer-plastiktueten-einfuehren/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR, Graaien. Bookmark de permalink .

9 reacties op Brussel in geldnood: EU wil belasting op plastic zakken invoeren

  1. Pingback: BOINNK!!! | Na veel gepeins en nóg meer pintjes hebben de EUROCRATEN weer iets verzonnen voor ons.

  2. G.Deckzeijl zegt:

    Dat gezeik over milieu en klimaat neemt maar geen einde.
    Lees mijn schrijfwerk op: http://tinyurl.com/agecgpm
    Oplossing voor het Brusselse gezeik: papieren zakken.
    Nog een oplossing: eigen opvouwbare kratten, een kartonnen doos, etc.
    Slotopmerking: het klimaat is niet maakbaar. En kom in verzet tegen je
    gemeentebestuur zodra je een EXTRA heffing-rioolrecht in je maag gesplitst
    krijgt voor je…. GARAGE..!!! Meer hierover in de uitzending van Recht in de Regio
    van gisteren op Ned. 2(ncrv)

    Like

    • Tistochwat zegt:

      En zo wordt de burger steeds verder uitgebeend!
      De (r)overheden schijnen de hele dag niets anders te doen te hebben dan nieuwe belastingen bedenken!

      Het wachten is op het hoge BTW tarief voor drinkwater en op een belasting op ademen.
      ER KOMT WERKELIJK GEEN EIND AAN DE DRUK DIE OP DE BURGER WORDT GEZET!

      Like

  3. Tom Hendrix zegt:

    Weet U wat Brussel van mij kan- in ieder geval de EUSSR kliek- DOODVALLEN!

    Like

  4. jeetje ik doe in plastic boterham zakje eerst gehakt verdelen want kilo is goedkoper , dan nadat uitgewassen is gaat er blikvoer voor honden in per portie ,want groot blik is goedkoper ! en als derde wordt het gebruikt om honden drolletjes op te rapen en thuis in container deponeren ,plastic zakken zijn niet sterk dus gewoon boodschappen tas van linnen ,en trouwens je moet ze in de winkel wel al kopen en ik gooi geen wijnflessen langs de weg en ook geen blikjes snap niet wie zo iets toms heeft uitgevonden,en dit heeft niks met millieu te maken ,maar gewoon met opvoeding!!!

    Like

  5. Anneke zegt:

    “Ach; vandaar dat de zwaar verontreinigende plastic zakken zo ‘driftig’ geproduceerd blijven worden….groen zijn ‘ze’ zeer zeker NIET”. Jammer voor Brussel; de EU-burgers zijn binnen afzienbare tijd hartstikke broodmager…kaalgeplukt door al die gierigaarden !!!

    Like

  6. Het wordt de hoogste tijd dat er een einde aan die hele EUSSR komt. Hun bemoeizucht loopt de spuigaten uit en het kost ons alleen maar meer geld. Geld dat de meesten al niet eens meer hebben om fatsoenlijk eten van te kopen! Maar daar kijkt de EUSSR niet niet. Ze zien ons enkel en alleen als een melkkoe die amper geld kan geven maar toch volledig leeg gemolken wordt!

    Like

  7. Eco-Move Fietsdiensten Houten zegt:

    Het tij moet gekeert, in onze samenleving zijn slechte gewoonten als plastic-gebruik langzaam ingekankert, en net als vele andere verslavingen is dit moeilijk af te leren..

    Like

Plaats een reactie