Leers: “Wie aan de eisen voldoet, is welkom bij ons”

Gerd Leers: “Iedereen die naar ons toe komt, moet hiervoor bewust gekozen hebben”.

(Een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung – FAZ, vrijdag 7 oktober 2011)

De Nederlandse Minister van Integratie en Asiel Gerd Leers wil een selectieve immigratiepolitiek. Dat iedere migrant in Nederland een nuttige bijdrage zou kunnen leveren is het doel, een verminderde immigratiegolf een neveneffect.

FAZ: Excellentie, met hoeveel moet de immigratie dalen, opdat u tevreden bent?

Leers: Het gaat ons om kwaliteit, niet om kwantiteit. We willen een selectieve immigratiepolitiek: de mensen, die naar ons toe komen, moeten het beste uit zichzelf naar boven halen om bij ons te kunnen meedoen. Daaraan stellen wij eisen, waar niet iedere immigrant aan kan voldoen. Dat leidt er weliswaar toe, dat er minder immigranten komen – maar dat is een effect, geen doel op zich.

FAZ: Werkelijk? In het coalitieverdrag en het gedoogakkoord met de partij van Geert Wilders wordt aan de burgers een “zeer wezenlijke vermindering van de toestroom van immigranten” beloofd.

Leers: Dat was het belangrijkste voor onze gedoogpartner. Voor ons is het beslissend, dat alle mensen hier een nuttige bijdrage kunnen leveren. Mijn politiek verenigt deze beide dingen.

FAZ: Waarom voelen zoveel Nederlands zich bedreigd door de immigratie?

Leers: In de jaren-90 zijn er zeer veel immigranten naar ons toe gekomen en hebben gebruik gemaakt van de verzorgingsstaat. Autochtone Nederlanders voelden zich plotseling vreemd in eigen land.

FAZ: Terecht? Of hebben populisten zoals Pim Fortuyn en Geert Wilders de mensen de “te grote buitenlandse invloed” aangepraat?

Leers: Maakt u niet de fout om de zorgen van de mensen te beplakken met het etiket populisme. Er zijn problemen. In de jaren-90, toen ik parlementariër in Den Haag was, heeft mijn moeder een keer tijdens een wandeling tegen me geklaagd: het zou toch niet kloppen, dat jonge mensen uit het dorp geen woning meer zouden vinden, omdat deze allemaal zouden zijn toegewezen aan de buitenlanders. Destijds heb ik mijn moeder gekapitteld. We moesten de naar ons toe komende buitenlanders toch helpen! De schaduwkanten van de migratie had ik toen nog niet herkend. Deze gevoelens in de bevolking werden aan het begin van deze eeuw door Pim Fortuyn wakker gekust. De islamistische moord op Theo van Gogh heeft de politieke correctheid toen verder de das omgedaan. Nu bouwt Wilders hierop voort met zijn strijd tegen de islam.

FAZ: Waarom was deze ontwikkeling juist in uw land zo dramatisch?

Leers: Wij hadden per se een voorbeeldland voor culturele tolerantie willen zijn. Des te heftiger, misschien ook overtrokken, was de tegenreactie. De politiek heeft lange tijd zo gedaan alsof ze altijd alle problemen zou kunnen oplossen. De burgers raakten hun zin voor eigen verantwoordelijkheid kwijt. Ze beperkten zich tot het eisen stellen aan de regering, maar die kon aan vele verwachtingen niet voldoen.

FAZ: Waarom wilt u nu de EU-richtlijn voor familiehereniging duidelijk aanscherpen?

Leers: Vroeger zijn mensen naar ons toe gekomen, die nu hun families laten nakomen of een vrouw in hun land van herkomst zoeken; waarschijnlijk denken velen zelfs nog, dat zij meerdere vrouwen zouden kunnen hebben. Dan komen hier bijvoorbeeld jonge vrouwen naartoe, die  opgesloten in hun woning leven. Dat is slecht voor deze vrouwen, maar ook voor de samenleving.

FAZ: Maar het aantal Turken of Marokkanen in Nederland, dat zijn huwelijkspartner in Turkije of Marokko zoekt, daalt de laatste jaren toch duidelijk?

Leers: Maar alleen, omdat we de regels al hadden aangescherpt. Beide moeten 21 jaar oud zijn en de hier levende huwelijkspartner moet een inkomen van minstens 120% van het minimumloon kunnen aantonen. Deze regel werd echter door de vorige regering vanwege een vonnis van het Europese Gerechtshof ingetrokken. We moeten de zaak Europees aanpakken. Er bestaan nog altijd “importbruiden” en ook mensensmokkel. En er zijn nog veel immigranten uit de 2e en de 3e generatie, die nu de huwbare leeftijd bereiken. (…)

Bron:

http://europenews.dk/de/node/48118

Auteur: Andreas Ross

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Europeanisering, Immigratie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Leers: “Wie aan de eisen voldoet, is welkom bij ons”

 1. potlood zegt:

  Behalve het stukje waarin hij eigenlijk aangeeft zich niets aan te willen trekken van het gedoogakkoord wel redelijk goede standpunten.Jammer dat het tot op heden bij mooie woorden blijft.De daden blijven vooralsnog uit.
  Hij laat zich gijzelen door de dissidenten binnen zijn eigen hopeloos verdeelde partij en de chantage door Linksche partijen.
  De hoge verwachtingen van hem zijn tot op heden een utopie gebleken, en het is zeer de vraag of hij dat nog wil gaan veranderen.
  Hij is de zwakste schakel binnen de coalitie.

  Like

 2. Wachteres zegt:

  Gerd Leers kan beter overstappen naar D66, daar zal hij zich ongetwijfeld thuisvoelen.

  Had hij dat maar eerder gedaan, dan was hij nu geen minister van integratie en asiel geweest!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s