India: Universiteit eist inreisverbod voor Salman Rushdie

Omdat zijn bezoek “zout in de wonden van de moslims” zou zijn, eist een islamitische universiteit in India een verbod op de geplande komst van Salman Rushdie.

Een gepland bezoek van de schrijver Salman Rushdie zorgt voor woede in India. De invloedrijke islamitische universiteit Darul-Uloom-Deoband riep de regering in New Delhi er dinsdag toe op om de oorspronkelijk uit India afkomstige Brit en schrijver van de roman “De Satanische Verzen” het binnenreizen te verbieden. Kleinere politieke partijen steunden de oproep. De vicevoorzitter van Darul-Uloom-Deoband, Maulana Abul Qasim Nomani, zei, dat er met het bezoek “zout in de wonden van de moslims” gestrooid zou worden. Veel moslims wijzen de roman van Rushdie af als “godslasterlijk”.

De schrijver wil vanaf eind volgende week deelnemen aan een literatuurfestival in de Noordwest-Indische stad Jaipur. Het persagentschap IANS berichtte, dat de organisatoren van het literatuurfestival vast zouden houden aan hun uitnodiging.

Het eerste land dat “De Satanische Verzen” verbood

De schrijver, die op 19 juni 1947 als zoon van een welgestelde islamitische zakenman in de West-Indische metropool Bombay werd geboren, had de afgelopen jaren steeds opnieuw deelgenomen aan literatuurmanifestaties in India. India was na de publicatie van “De Satanische Verzen”in het jaar 1988 het eerste land, dat het omstreden werk verbood.

In 1989 sprak de Iraanse revolutieleider ayatollah Khomeini een “doodvonnis” tegen Rushdie uit, omdat het boek moslims zou beledigen. De schrijver woonde daarna jarenlang onder extreme politiebescherming ondergronds in Londen en New York. Rushdie is een overtuigde atheïst. Hij bracht zijn jeugd in India door, totdat hij in de jaren-60 naar Engeland ging.

Moslims zijn in India de op één na grootste geloofsgemeenschap. In de bevolkingsrijke deelstaat Uttar Pradesh – waar 19% van de inwoners de islam aanhangen en ook de Darul-Uloom-Deoband universiteit haar zetel heeft – vinden de komende maanden verkiezingen plaats.

Bron:

http://www.welt.de/kultur/literarischewelt/article13807939/Hochschule-fordert-Einreise-Verbot-fuer-Rushdie.html?print=true

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)  

(Voorts ben ik van mening dat een Populistische Omroep goed voor Nederland zou zijn: word lid van PopNed.nl (Populistische Omroep Nederland). Als u dat doet o.v.v. E.J. Bron, is dat in 2012 gratis.)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in India, Islam, Islamkritiek. Bookmark de permalink .

4 reacties op India: Universiteit eist inreisverbod voor Salman Rushdie

  1. wachteres zegt:

    Eenzelfde uitgave van het boek Satanic Verses heb ik in mijn bezit.

    Ik had het boek besteld bij de plaatselijke boekhandel. Ik studeerde Engels en, vanwege het gedonder over het boek, het was net uitgegeven, wilde ik het op mijn lijst zetten.

    Een dame voor mij, we stonden te wachten voor de balie, fluisterde heel zacht: ‘Heeft u het boek van Salman Rushdie al gekregen?” De verkoper knikte. Ook in die tijd was men blijkbaar bang voor reacties.

    Toen ik aan de beurt was toeterde ik heel hard: ‘ik kom voor het nieuwe boek van Salman Rushdie.’ De verkoper keek mij wat verschrikt aan.

    Hieronder een link naar ‘Andere Tijden’, over de Rushdie – affaire in Nederland.

    Donner was er ook al op een heldhaftige manier bij betrokken.

    http://www.geschiedenis24.nl/andere-tijden/afleveringen/2004-2005/Rushdie-affaire-in-Nederland.html

    Like

  2. hans van de mortel zegt:

    Er kan niet genoeg zout in de wonden van moslims gestrooid worden. Helaas ontbreekt het aan genoeg zout in de wereld.

    Like

  3. chantal zegt:

    E.J., dat Rushdie na die fatwa jarenlang in overdrachtelijke zin ondergronds moest leven was me bekend maar dat ie ook daadwerkelijk jarenlang in de ondergrondse van Londen en New York moest leven dat is straffe toebak zoals ze in Vlaanderen zeggen, en daar hoor ik van op. 😉

    Hij zal in ieder geval nog steeds erg goed op zijn tellen moeten passen om niet als Theo van Gogh te eindigen.

    In een ‘De Standaard’-artikel over Rushdie’s bundel ‘De grens over’ (Engelse titel: Step across the line) is te lezen:
    Rushdie laat voelen wat het is om een ondergedoken balling te zijn; hij beschrijft trefzeker de lafheid van politici, onder meer de Britse conservatieven, tegenover de ,,handelspartner” Iran, de groezelige argumenten van de schrijvelaars van de tabloids en de verbijsterende moed van buitenlandse uitgevers, vertalers en collega-schrijvers. “Ik heb van de Belgische minister van Buitenlandse zaken gehoord dat de EU alles weet van Irans terroristische activiteiten tegen haar dissidenten op Europese bodem. Maar wat actie betreft? Alleen een vermoeide glimlach.”

    http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DSL18092003_012

    Like

  4. chantal zegt:

    Dansje maken, E.J.?

    Like

Plaats een reactie