Interview met Nigel Farage: “Ze haten ons”

In de nieuwste editie van het weekblad “Junge Freiheit” staat een uitvoerig interview met de Euroscepticus Nigel Farage.

“Ze haten ons”, zegt Nigel Farage. De voorzitter van de United Kingdom Independent Party (UKIP) staat alweer op het punt om te vertrekken naar het vliegveld. Hij heeft net een toespraak gehouden in het Europese Parlement in Straatsburg en de uittreding van Groot-Brittannië uit de EU aangekondigd. “Om weer vrij te zijn”, zoals hij het noemt. Europa´s bekendste Euroscepticus heeft al jarenlang de haat van het politieke establishment moeten verdragen. Hij is er aan gewend geraakt.

Farage is een van de weinige Europarlementariërs, die jaren geleden al gewaarschuwd hadden voor het opkomende euro-onweer. Eentje van diegenen, die in het parlement in de minderheid zijn. En wiens eurokritische woorden steeds opnieuw bij vooral de socialisten en de Groenen voor razernij zorgen. Want Farage neemt in het Europese Parlement geen blad voor de mond. Bijvoorbeeld toen hij vlak voor diens verkiezing in 2005 tot president van de Europese Commissie aan José Manuel Barroso vroeg waar deze van plan was zijn vakantie door te brengen. Dat zou privé zijn, antwoordde men hem destijds. Farage liet het hier echter niet bij en kwam erachter, dat Barroso zich een week lang op het jacht van de Griekse miljardair Spiros Latsis bevond, wiens familie voor 44% aandelen bezit in de Griekse EFG Eurobank Ergasias. Gezien zulke belangenverstrengelingen sprak Farage zich logischerwijs tegen de overname van de aansprakelijkheid voor Griekse schulden uit.

Farage, die in een commentaar van “The Times” bespot werd als “pijnlijke figuur, die niet voor Groot-Brittannië spreekt”, waarschuwt voor een “dictatuur van de bureaucraten in Brussel”, voor het “krankzinnige imperium EU”. De zin “des te sneller de EU verdwijnt, des te beter voor iedereen” is zijn handelsmerk geworden. “Meneer Farage is nog aan het ontbijten”, zegt zijn bureauchef en steekt een pijp op. Het is bijna negen uur. Het is nog rustig in kamer zeven. Hier op de zesde verdieping van het gebouw van het Europarlement heeft Nigel Farage zijn werkruimtes, van waaruit men de bergen van het Zwarte Woud kan zien. In het kantoor staat een met rode stof beklede ligstoel. Er staat een flatscreen tv naast met het nieuws van Sky Chanel.

Op de plank boven de ligstoel liggen witte veiligheidshelmen, zoals ze op een bouwterrein gedragen worden. Op elk van de helm staat het UKIP-logo – het Britse Pond teken – evenals de spreuk “Leave the EU”. Een koffiezetapparaat staat eenzaam op een kleine donkerbruine kast.

Farage komt later, zegt zijn bureauchef. Hij moet naar de vergaderzaal, waar hij over 45 minuten een toespraak zal houden over het Europese Stabiliteits Mechanisme (ESM). De klok luidt. Het is negen uur. De vergadering begint. Er komt leven in de talloze gangen van het parlementsgebouw met zijn meer dan 750 kantoren voor parlementariërs. De zaal stroomt langzaam vol. Farage zit al op zijn plaats, helemaal vooraan, rechts. Zonder uitdrukking laat hij de toespraken van groten van de EU over zich heenkomen. Die van de president van de Europese Commissie Manuel Barroso, die opnieuw voor de uitbreiding van het euro-reddingsfonds reclame maakt en het Europese Parlement een democratisch gelegitimeerd orgaan noemt, dat door de Europese burgers geaccepteerd zou worden. Die van Herman van Rompuy, de president van de Raad van Europa, die verklaart hoe alternatiefloos de huidige EU-politiek m.b.t. de euro-reddingsmaatregelen zou zijn en die garandeert, dat men het Europese Parlement nooit voor voldongen feiten zou plaatsen. Groot-Brittannië staat deze ochtend in het middelpunt van de kritiek. De grote meerderheid van de parlementariërs bevalt de afwijzende houding van de Britse premier David Cameron m.b.t. de geplande veranderingen van de EU-verdragen niet. “Groot-Brittannië zal of gast aan tafel van de EU zijn of deel uitmaken van de spijzen”, dreigt de Belgische afgevaardigde Guy Verhofstadt. In het Nederlands. Want een toespraak in het Engels, aldus Verhofstadt, zou op dit moment niet op zijn plaats zijn.

“Ze hebben nu besloten de Titanic te beklimmen”

Om 10.15 uur komt Nigel Farage aan het woord, een half uur later dan gepland. “Ze hebben nu besloten de Titanic te beklimmen”, begint hij zijn toespraak. Groot-Brittannië zou op dit moment in de reddingboor zitten, maar zou bedreigd worden door de boeggolf van de oceaanstomer. “We zullen uit de EU stappen en als eerste land onze vrijheid herwinnen, terwijl u zult ondergaan”, roept Farage luid in de inmiddels goed gevulde zaal. Zijn toespraak duurt maat twee en een halve minuut. Daarna gaat de vader van vier kinderen terug naar zijn kantoor en steekt een sigaret aan. “Dat kan alleen hier maar”, zegt de medewerker van Farage. In het gebouw heerst een strikt rookverbod. In het kantoor is het nu gedaan met de rust. Steeds opnieuw komen er mensen binnen, die Nigel Farage willen spreken. De voorzitter van de UKIP gaat aan zijn bureau bij het raam zitten. “De EU is antidemocratisch en centralistisch”, zegt hij direct. Niets van deze “warm-up”-gesprekken, niets van deze vragen na een kopje koffie. Nigel Farage komt onmiddellijk ter zake.

“Men kan niet zomaar volkeren bij elkaar gooien en er een nieuwe staat van maken”, begint de 47-jarige en verwijst naar de ontwikkeling van de EU tot federale staat. De zelfstandige makelaar voor consumptiegoederen noemt Joegoslavië als mislukt voorbeeld. “Bij een huwelijk moet men aan de vrouw vragen of ze überhaupt wel wil”. Maar precies dat zou de EU niet doen. Omdat men dondersgoed zou weten, dat de vrouw “nee” zou zeggen. Zoals in het geval van Ierland, toen de Euroscepticus en oprichter van de Libertas-beweging, Declan Ganley, in 2008 een referendum voor elkaar kreeg en de Ieren “Nee” tegen het Verdrag van Lissabon zeiden.

Hij noemt het “paradoxaal”, dat uitgerekend Duitsland in de persoon van de nieuwe president van het Europese Parlement Martin Schulz (SPD behoorde tot de scherpste critici van het Ierse referendum. “Geen referenda willen toestaan, opent de deur naar het fascisme”, zegt Farage, die voor de tweede keer is getrouwd met een Duitse uit Hamburg.

Zijn fractiecollega Godfrey Bloom ging nog verder, onderbrak Schulz tijdens zijn toespraak en noemde hem een “ondemocratische fascist”. “Wij hebben lering getrokken uit de beide wereldoorlogen, Martin Schulz niet”, zegt Farage. Deze centralistische en ondemocratische ontwikkeling te ontmaskeren, daarin zou hij zijn taak zien. De andere taak zou zijn om de mensen te waarschuwen voor de euro. “Voor mij was het in 1990 al duidelijk, dat een monetaire unie niet functioneert”, zegt de hobby zeevisser. De economie van de eurolanden zou niet homogeen zijn, zou verschillende belangen nastreven: “Jullie hebben in Duitsland een sterke industrie en zijn sterker op Europa gefixeerd. In Groot-Brittannië echter wordt onze economie sterker door de financiële dienstverlening beïnvloed en is globaler gericht.”

Centralisme is een kenmerk van totalitaire systemen

De economische belangen tussen Noord en Zuid-Europa zouden nog meer verschillen. Hij zou er al jaren voor waarschuwen dat Griekenland niet kan overleven in de monetaire unie. Nu zou de catastrofe er zijn. Dat de Duitse belastingbetaler de schulden van de Zuid-Europese landen moet betalen, zou paradoxaal zijn en tot revolutionaire veranderingen leiden. In Finland, Oostenrijk en Nederland zou het al tot veranderingen in het partijenlandschap zijn gekomen, Geert Wilders´ PVV, de Ware Finnen en de FPÖ zouden al voor zware verliezen voor de gevestigde partijen hebben gezorgd.

En Duitsland? “It´s coming”, zegt Farage optimistisch, dat er ook in Duitsland een eurosceptische partij zal komen. Farage had ook gesprekken gevoerd met de chef van de “Bürger in Wut” Jan Timke. Diens kiezersvereniging alleen zou echter te klein zijn om in Duitsland een nieuwe partij te vestigen. “Als daar goede mensen bijkomen, kan het functioneren”, zegt hij, hoewel hij niet kan zeggen welke groepering in Duitsland dit zou kunnen lukken.

Dat Duitsland zich op basis van de monetaire crisis tot de dominerende kracht in Europa ontwikkelde, zou een “ongeluk” zijn geweest: “Ik denk niet, dat Merkel of anderen in de Duitse regering hier echt naar gestreefd hebben”, zegt Farage. Deze ontwikkeling zou veel meer te danken zijn aan de omstandigheid, dat Duitsland in toenemende mate als chequeboekje van Europa zou fungeren, zodat talrijke landen erop zouden zijn aangewezen Merkel tegemoet te komen. Een andere reden zou de bangheid van talrijke EU-politici zijn.

Farage noemt ze verachtelijk “rabbits”. Niet door het volk gekozen, meestal “incompetente” functionarissen. Dat de EU stiekem in toenemende mate EUSSR genoemd wordt, kan Farage begrijpen, ook al zou hij het zelf niet zo zeggen. “De EU is antidemocratisch en helemaal niet federaal meer”. Een toenemend centralisme zou altijd al het kenmerk van totalitaire regimes geweest zijn. Hij zou zich vooral zorgen maken over de sociale problemen, die uit de eurocrisis zullen voortvloeien. Omdat deze de voedingsbodem voor nieuw politiek extremisme zouden zijn. Een voorproefje hiervan had Groot-Brittannië vorig jaar in augustus beleefd, toen rellen en plunderingen Londen lam legden. Een mislukte migratiepolitiek zou niet de enige reden zijn, zegt Farage, het hele probleem zou complexer zijn. Gebrekkige sociale dekking, verpauperde stadsdelen en bendecriminaliteit zouden een rol gespeeld hebben. “Maar bij velen was het gewoon opportunisme, dat hen aanzette tot hun daden”, aldus Farage.

Farage wendt zich abrupt af en zet de televisie harder. Een afgevaardigde van de Britse conservatieven houdt een toespraak en noemt de EU nog slechts een fiscale unie. FU in plaats van EU. Farage lacht. “FU, dat is een goeie”, zegt hij tevreden. Dat zijn land op dit moment geïsoleerd zou zijn in Europa maakt hem niets uit. “In 1940 waren we ook helemaal alleen in Europa. Godzijdank”, zegt hij en haast zich naar de volgende afspraak.

Bron:

http://www.pi-news.net/2012/01/nigel-farage-im-jf-interview-sie-hassen-uns/#more-233455

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Voorts is de vertaler van mening dat een Populistische Omroep goed voor Nederland zou zijn: word lid van PopNed.nl (Populistische Omroep Nederland). Als u dat doet o.v.v. E.J. Bron, is dat in 2012 gratis.

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

22 reacties op Interview met Nigel Farage: “Ze haten ons”

  1. Linsky zegt:

    So!
    Terug en meteen maar weer met een indrukwekkend artikel, over onze Nigel.

    Jij weet hoe je moet scoren,.. 🙂
    Fijn dat je er weer bent. E.J. ……………
    Kun je de varkens zelf weer wassen.

    Like

  2. Linsky zegt:

    Hier meten dan maar nog een die MEER Europa wil!
    =============================================
    SP-ideoloog Arjan Vliegenthart wil op termijn ‘meer Europa’
    Volgens PVV-leider Geert Wilders wil de Socialistische Partij meer overdracht van macht naar de Europese Unie. SP-leider Emile Roemer ontkent dit, maar Eerste Kamerlid Arjan Vliegenthart – tevens directeur van het “wetenschappelijk” bureau van de SP – wil op termijn wel degelijk “meer Europa”.

    Like

  3. Linsky zegt:

    Waarschuwing: Hoedt u voor de humanitaire racist [Manfred Gerstenfeld]
    Beware the humanitarian racist
    Humanitaire racisten zeggen dat niet-blanken niét verantwoordelijk kunnen gesteld worden voor hun daden

    Onder de racisten, verbergen de humanitaire het beste hun boosaardig gedrag. Vandaar dat hun racisme vaak ongemerkt blijft zodat zij kunnen beweren dat zij evenwichtige en fatsoenlijke mensen zijn. Een ander type racist, een ‘krapuleuze gemenerd‘ dan, laat zich gemakkelijk herkennen. Hij kan bijvoorbeeld de oude uitspraken van kolonialisten aanhalen dat Afrikanen net zoals kinderen zijn, achterlijk of zelfs niet-menselijk zijn. Dergelijke racisten geloven dat dit soort mensen niet voor hun daden verantwoordelijk kunnen gehouden worden en als inferieur moeten worden beschouwd.
    http://brabosh.com/2012/01/28/pqpct-fag/

    Like

  4. Marijke . zegt:

    Fijn dat je weer terug bent EJ Ik heb je gemist.En gelijk met een goed art.Ik ben een groot fan van Nigel.Bedankt.

    Like

  5. E.J. Bron zegt:

    Hi Marijke. Dank je. Ik ben er wel en ik ben er niet, als je begrijpt wat ik bedoel…

    Like

  6. G.Deckzeijl zegt:

    Welkom terug, Bert! Veel sterkte voor de komende tijd.
    Nigel is absolutely OUTSTANDING..!!!
    Actuele Flasback: http://tinyurl.com/3clz79n

    Like

  7. Linsky zegt:

    EU-adviseur stapt op wegens “poppenkast” ACTA

    Een belangrijke ACTA-adviseur van het Europees Parlement stopt met zijn werk vanwege de schimmige achterkamertjespolitiek en de doorlopende schending van de burgerrechten in het proces.

    Kader Arif, een Frans politicus, is de rapporteur van de commissie voor internationale handel van het Europees Parlement inzake het antipiraterijverdrag ACTA.
    http://webwereld.nl/nieuws/109339/eu-adviseur-stapt-op-wegens–poppenkast–acta.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Webwereld+%28Webwereld%29

    Like

  8. G.Deckzeijl zegt:

    Behoudens een paar KLEINE foutjes is en blijft je vertaalwerk PRIMA, Bert. Eén voorbeed.
    In alinea 1 moet haar HAAT zijn. Verder kwam ik die beruchte afkorting ESM weer tegen.
    Dat is een systeem waartegen iedere ingezetene van de EU te keer zou moeten gaan!
    http://tinyurl.com/7sbftbr
    Deze is ook héél leuk…. http:/tinyurl.com/28se7nv

    Like

  9. G.Deckzeijl zegt:

    @Linsky: deze al gelezen? http://tinyurl.com/7n3wf4w

    Like

  10. Hellen zegt:

    Goed dat u terug bent en gelijk een item over Nigel Farage , een van de weinige echte kerels tussen die hypocriete , zakkenvullende EU dictators ,de afgelopen dagen heb ik gemerkt dat u onmisbaar bent .

    Like

  11. Linsky zegt:

    Deze niet Decky, maar ik had er van de week op de andere draad al wat over gezet.

    Like

  12. E.J. Bron zegt:

    @Hellen

    Dat is te veel eer Hellen….

    Like

  13. louis-portugal zegt:

    Bert ik sluit me aan bij Marijke en G.D.
    Ik lees net bij DMN dat Duitsland een controller wil aanstellen boven de griekse regering die gaat bepalen wat Griekenland mag uitgeven, en dat met nog wat andere regels.
    Erg nieuwsgierig hoe dat verdergaat.
    Hopelijk zegt Griekenland nee en stort nu het hele EU gebouw in elkaar.

    Like

  14. hans van de mortel zegt:

    Goeie voor het gezonde kritische verstand onmisbare site.

    Met dank aan Bert (E.J. Bron).. Waar komt Bert vanuit de initialen en mijn nieuwsgierigheid vandaan? Of is Bert zo maar een populaire voornaam?

    Like

  15. Linsky zegt:

    ‘Publiek en parlement bewust buitenspel gezet bij EU-besluit Acta’

    Maatschappelijke organisaties en het Europees parlement zijn bewust buitenspel gezet bij het besluit om het anti-piraterijverdrag Acta te ondertekenen. Dat zegt de rapporteur van het parlement, die spreekt van een ‘politieke poppenkast’.

    http://tweakers.net/nieuws/79613/publiek-en-parlement-bewust-buitenspel-gezet-bij-eu-besluit-acta.html?nb=2012-01-28&u=1400

    Like

  16. E.J. Bron zegt:

    @hans

    Een deel uit een van mijn twee voornamen Hans.

    Like

  17. chantal zegt:

    @Hans van de Mortel

    Egbertus is een Nederlanse jongensnaam.
    De naam betekent – hoe toepasselijk voor de vlijmscherpe vertalingen van E.J. – ‘Schitterend zwaard’!!

    Like

  18. chantal zegt:

    Mooie afsluiter aan het eind van het interview met Nigel Farage:
    Dat zijn land op dit moment geïsoleerd zou zijn in Europaeïsoleerd zou zijn in Europa maakt hem niets uit. “In 1940 waren we ook helemaal alleen in Europa. Godzijdank”,

    Like

  19. chantal zegt:

    Serieus, Hans, het is een tweestammige Germaanse naam, samengesteld uit: Eg = zwaard en Bert = glanzend, stralend, schitterend.
    Hieronder is een fameuze Nederlandse naamgenoot aan het woord.

    Egbert Douwe met ‘Kom uit de bedstee mijn liefste’.

    Like

  20. Lotte zegt:

    Welkom terug E.J.
    En die Farage is een man naar mijn hart.

    Like

  21. chantal zegt:

    Naar ik vrees zullen de slapers in het Europese Parlement niet op tijd wakker worden.
    Hier de toespraak van Barry Madlener onlangs in Londen voor de UKIP, de partij van Nigel Farage.

    Like

  22. G.Deckzeijl zegt:

    Madlener is een aardige jongen, maar hij moet Farage niet gaan imiteren, die indruk krijg ik namelijk heel sterk als ik dit soort toespraken bekijk.

    Like

Plaats een reactie