Erdoğan wijst de Amerikaanse schrijver Paul Auster terecht

Paul Auster zei, dat hij niet naar het land zou gaan. Reden: In Turkije zouden vele schrijvers en journalisten in de gevangenis zitten. Minister-president Erdoğan verdedigt zich in een televisietoespraak.

De Turkse minister-president Recep Tayyip Erdoğan is graag aanvallend in zijn toespraken. Meestal tegenover vertegenwoordigers van de oppositie, maar af en toe ook tegenover buitenlanders. Dat kan heel abstract de “Europeaan” zijn, over wiens “achterbaksheid” Erdoğan n.a.v. de ruzie met Frankrijk vanwege de Armeniërs heeft gesproken. Vaak is het echter ook concreet iemand, die het gewaagd heeft om Erdoğan of zijn staat te bekritiseren. Het nieuwste doelwit van Erdoğan´s pijlen is de Amerikaanse schrijver Paul Auster, wereldberoemd vanwege zijn romans.

Naar aanleiding van het nieuwste boek van Auster, “Winter Journal”, had de krant “Hürriyet” een interview met hem. In het interview zei hij, dat hij Turkije niet zou bezoeken, omdat er zoveel journalisten en schrijvers in Turkije in de gevangenis zouden zitten. Om dezelfde reden zou hij ook China niet bezoeken.

Daarop nam Erdoğan hem in een door de televisie uitgezonden toespraak scherp op de korrel. Alsof hij persoonlijk tegenover hem zou zitten, zei Erdoğan: “Alsof we je hier zo nodig zouden hebben! Wat maakt het nu uit of je wel komt of niet komt?” Daarna beschuldigde hij de nakomeling van Oost-Europese Joden ervan dat hij pas twee jaar geleden in Israël geweest zou zijn: “Zit er in Israël geen schrijver of journalist in de gevangenis?”

Het antwoord van Auster liet niet op zich wachten. De minister-president zou over Israël mogen denken wat hij wilde, zei hij, maar het zou een feit zijn, dat er in Israël geen enkele schrijver of journalist in de gevangenis zou zitten, maar in Turkije alleen al meer dan honderd journalisten. Bovendien herinnerde Auster aan het proces tegen de uitgever en mensenrechtenactivist Ragip Zarakolu, dat door de P.E.N.-Club zou worden gevolgd. Auster is vicevoorzitter van het P.E.N. American Center.

Boeken als basis voor een putsch?

Ook de sociaaldemocratische oppositieleider, Kemal Kilicdaroğlu, klom in de pen en schreef Paul Auster een brief, waarin hij hem uitnodigde een bezoek te brengen aan Turkije. Auster nam deze uitnodiging aan. Daarmee lag de bal weer bij de minister-president. Deze verweet Kilicdaroğlu de door Auster geuite kritiek te misbruiken als “materiaal voor de binnenlandse politiek”. Auster zou toch naar Turkije moeten komen om een bezoek te brengen aan Kilicdaroğlu en daarna zouden ze allebei voor een picknick naar Israël moeten gaan, indien mogelijk op een heuvel met uitzicht op de Gazastrook. Westerse journalisten zouden niet begrijpen, dat er in Turkije boeken zouden worden geschreven om de basis voor een putsch te leggen. In Turkije zouden dus geen processen worden aangespannen tegen journalisten en schrijvers, maar tegen mensen, die een putsch zouden voorbereiden en terreurdaden zouden plegen.

Gelijksoortig had de Turkse Minister van Binnenlandse Zaken, Idris Neim Sahin, zich eind december had uitgelaten. Volgens Sahin bestaat er “economisch terrorisme”. Terreur zou men kunnen ondersteunen door een schilderij te maken, door een gedicht te schrijven, door dagelijks een kleine column of een klein verhaal te schrijven of te tekenen.”

Nadat Erdoğan Paul Auster had terechtgewezen, vloog hij naar Istanboel om deel te nemen aan de begrafenis van Ibrahim Subasi, een aartsconservatieve prediker. De minister-president was zelf een van de dragers van de kist. Dat de terechtwijzing voor Auster en de eer voor de prediker onmiddellijk na elkaar plaatsvonden, was toeval, is echter wel kenmerkend. Erdoğan heeft met Auster niet alleen politiek een appeltje te schillen, in principe komt hij uit een andere wereld, waarin vooral geloof en autoriteit tellen.

Bron:

http://diepresse.com/home/kultur/literatur/730760/Erdoan-ruegt-den-USSchriftsteller-Paul-Auster

Auteur: Jan Keetmann

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Voorts is de vertaler van mening dat een Populistische Omroep goed voor Nederland zou zijn: word lid van PopNed.nl (Populistische Omroep Nederland). Als u dat doet o.v.v. E.J. Bron, is dat in 2012 gratis.

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, Turkije. Bookmark de permalink .

14 reacties op Erdoğan wijst de Amerikaanse schrijver Paul Auster terecht

  1. Daniël Deblaere zegt:

    Leve de vrije meningsuiting (!) In Vlaanderen, bij uitbreiding de Nederlanden en de rest van deze unieke planeet!

    Like

  2. E.J. Bron zegt:

    @Daniël Deblaere

    Welkom op de site! 😀

    Like

  3. Linsky zegt:

    Nog effe en hij ondergaat hetzelfde lot als Salman Rushdie. 😦
    Erdoğan is even fanatiek als die dwaas uit Iran!

    Als schrijver en narren zo worden aangepakt is echt het einde zoek.
    Het waren nog de enigen die ongezouten denkbeelden naar buiten konden brengen, ongeacht met welke waarde of intentie.
    Iedereen is vrij het aan te nemen, danwel te verwerpen.
    Het zijn nooit meer dan de verwoorde gedachten en meningen van een mens.

    In feite is het censuur op gedachten………..

    Overigens is het meest effectieve middel al gereed en klaar voor mondiale toepassing.
    Engeland voert dit jaar medicijnen met ingebouwde microchips in
    http://xandernieuws.punt.nl/?id=652901&r=1&tbl_archief=&

    Like

  4. vederso zegt:

    Turkije wil raketten bouwen met een reikwijdte van 2500 km. (uit Hürriyet) Dat is tot Amsterdam en Brussel . Gevaarlijk met iemand als Erdogan als premier.

    http://www.hurriyetdailynews.com/turkish-missiles-over-brussels-paris-berlin-rome-and-others-.aspx?pageID=238&nID=11855&NewsCatID=398

    Like

  5. Ad zegt:

    Erdogan noemt de europeanen achterbaks terwijl hij zelf een dubbele agenda heeft. Omdat Turkije zo graag in de EU wil houdt hij zich nog een beetje in, maar als je je dochters naar Amerika stuurt om aan de universiteit te studeren, omdat ze daar op de universiteit wel een hoofddoek mogen dragen en in Turkije zelf nog niet, dan komt het “vreselijke” Amerika ineens goed van pas, hoe hypocriet kun je zijn. Het is dan ook wel duidelijk welke kant het uiteindelijk met Turkije opgaat En zo iemand zou je moeten vertrouwen. Het is dan ook te hopen dat Turkije nooit in de EU wordt opgenomen.

    Like

  6. Chantal zegt:

    Kort geleden wees PVV-Europarlementariër Barry Madlener een Turkse minister op de vervolging van de Turkse cartoonist Bahadir Baruter. De cartoonist wordt vervolgd voor de tekst op zijn cartoon:’God bestaat niet. Religie is een leugen.”
    De geste van Madlener viel niet bepaald in vruchtbare bodem.

    Like

  7. Chantal zegt:

    E.J., Paul Auster mag dan misschien in literaire kringen als kunstpaus beschouwd worden maar tot Paus (laatste alina) heeft hij het bij mijn weten nog niet geschopt. 😉
    En misschien even ‘hem’ toevogen in de zin: ‘Daarop nam Erdoğan in een door de televisie uitgezonden toespraak scherp op de korrel.’

    Like

  8. E.J. Bron zegt:

    Dank je chantal

    Zal ik bij jou dan even toevogen veranderen in toevoegen!? 😉

    Like

  9. E.J. Bron zegt:

    En alina in alinea?? 😉

    Like

  10. Chantal zegt:

    LOL! , E.J. 🙂
    De lamme helpt de blinde? 😉

    Like

  11. E.J. Bron zegt:

    Zo zou je het kunnen noemen Chantal! 😀

    Like

  12. G.Deckzeijl zegt:

    Mustafa Kemal Atatürk ergens in 1923: de islam is een rottend kadaver dat onze levens vergiftigt.
    (of iets van gelijke strekking) Dat zou voor Erdogan en z’n ingepakte consorten een reden moeten zijn dat woestijngeloof buiten z’n land te houden.
    Maar ik denk dat ik nog een hele poos geduld moet hebben.

    Like

  13. louis-portugal zegt:

    G. D. ik denk dat jij en ik geen tijd van leven hebben om dat mee te maken.
    Ik heb stellig de indruk dat die lui wereldwijd aan het radicaliseren zijn.
    Jaloesie helpt geweldig.
    Auster heeft wat mij betreft wel gelijk.

    Like

  14. Marijke . zegt:

    En de wolf heeft gesproken.Is die Paul nou wel of niet gegaan?

    Like

Plaats een reactie