Emigratiegolf: Al meer dan 100.000 Portugezen in Luxemburg

Crisis in Portugal – ieder jaar komen er 20% meer emigranten bij.

Ongelooflijk! In 2010 verlieten 70.000 Portugezen hun land om te vertrekken naar het Franse grensgebied tot het groothertogdom of naar Luxemburg. Ieder jaar worden dit 20% meer. Weliswaar zijn de cijfers voor het jaar 2011 nog niet bekend, men gaat er echter van uit, dat het vorig jaar 84.000 emigranten waren. Als deze trend aanhoudt, dan wonen er in 2012 vermoedelijk meer dan 100.000 Portugezen in het kleine land.

Vaders, jonge volwassenen, echtparen met kinderen / de 70.000 Portugezen werden door de Portugese cultuurvereniging in Lotharingen vriendelijk ontvangen en doorgegeven aan familieleden en landgenoten. Velen vertrokken naar de stad Luxemburg of zochten een baan in het groothertogdom. Het uitzendbureau Adecco registreerde een duidelijke stijging van Portugese sollicitanten. “Ieder jaar worden het er 20% meer”, aldus een manager van Adecco.

Volgens het Luxemburgse Bureau voor de Statistiek (Statec) wonen er al 80.000 Portugezen in het groothertogdom Luxemburg. Volgens de Portugese gemeenschap zelf zijn het al meer dan 100.000 Portugezen, die zich in Luxemburg bevinden. Ieder jaar komt er een nieuwe golf van meestal ongekwalificeerde Portugese emigranten naar het groothertogdom. Ze zoeken werk in de bouw, in de industrie of bij schoonmaakbedrijven. Met het oog op de crisis in Portugal zal de toestroom niet verminderen. Als inwoners van een EU-land hebben Portugezen ongehinderd toegang tot alle Europese landen.

Bron:

http://www.luxprivat.lu//News/Auswanderungswelle-Bereits-mehr-als-100.000-Portugiesen-in-Luxemburg-Krise-in-Portugal-jedes-Jahr-kommen-20-mehr-Auswanderer

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in emigratie, Immigratie, Luxemburg, Portugal. Bookmark de permalink .

7 reacties op Emigratiegolf: Al meer dan 100.000 Portugezen in Luxemburg

  1. mindRider zegt:

    De Portugezen in Luxembourg behoorden altijd tot de hardwerkende goed geïntegreerde groepen, een waardevolle toevoeging tot het land.

    Like

  2. hans van de mortel zegt:

    Eerlijk zullen we alles delen. Ik een beetje meer dan jij.

    Like

  3. G.Deckzeijl zegt:

    Prachtig land, ben d’r één keer geweest in 1963 met schoolreisje van 4 dagen. Een belevenis.
    Zou’k ook best willen zitten. Je kunt er met Duits prima uit de voeten.

    Like

  4. louis-portugal zegt:

    Niet alleen in Luxemburg maar ook in Nederland, Andorra, enz. hebben ze graag portugezen omdat het hardwerkende mensen zijn die niet de hele dag lopen te zeuren.

    Like

  5. Geenbaan zegt:

    Het land verdient er aan en het volk betaald er voor,hoelang nog.

    Like

  6. jan Schipper zegt:

    zijn er nog

    Like

  7. jan Schipper zegt:

    zijn er nog beelden van jaren 75/78 ?? , veel Portugezen in Echternacht.https://ejbron.wordpress.com/2012/02/22/emigratiegolf-al-meer-dan-100-000-portugezen-in-luxemburg
    Duizenden Portugezen , zeer indrukwekkend.
    Veel Portugese muziek.
    Wie helpt mij aan beelden ??
    Groet Jan Schipper, Holland.

    Like

Plaats een reactie