Vrouw & Intellect: Ann de Craemer en Joyce Brekelmans over de islam

tumblr_lqym8sIqgY1qbjv24o1_500

(Door: Martien Pennings)

Nee, deze twee  power-vrouwen hebben, voor zover ik weet, niks met elkaar te maken. Ze trokken alleen allebei mijn aandacht door recent een stuk te schrijven waarin ze net zoveel onwetendheid als zelfvertrouwen etaleerden. Hevige opinies, maar kennis ver beneden nul. Een fatale combinatie. En het ging bij beide dames over “religie”, maar vooral over het meest explosieve hangijzer van alle hete religies, de islam.

Ik besteed aan elk van de dames een stuk of vijf  pagina’s, want zoals men weet, kan één gek in één regel meer dwaasheid produceren, dan een wijze in een boek kan weerleggen. Dus dan is vijf pagina’s per krankzinnige nog weinig. Als het u teveel is om in één keer te verstouwen, mag het in twee lees-sessies, maar wel graag eerst mijn gedachten consumeren rond Ann de Craemer, want die kennis moet u even meenemen als u mijn ode aan Joyce Brekelmans gaat lezen.

Één zinsnede van Ann de Craemer wil ik in deze inleiding naar voren halen, een tekstbrokje dat mij trof als de Hamer van Wodan.  Ik heb toch wel een aantal minuten naar onderstaande foto van dit jongensachtige meisje zitten kijken en dan met name naar dat hoge voorhoofd, waar deze gedachte ergens uitgebroed moet zijn:

“( . . .) de joodse godsdienst, die al decennialang tot uitzichtloze ellende leidt in Israël en Palestina ( . . .)”

Bij mijn weten is het nog nooit zo . . . . . eh . . . . . schérp gesteld, of het moest zijn door vrome moslimmannen.

Ik wil mijn eigen eindconclusie ook graag even naar voren halen:

“We hebben het lang als een cynische grap gezien, maar zie: bloemetjesgordijn Brekelmans is bloedserieus. Het is niet de schuld van de islam, maar van het gebrek aan respect voor de islam. Ik heb het al vaker gezegd: er zullen nog veel meer apocalyptische gebeurtenissen nodig zijn na de Twin Towers, de metro’s van Madrid en Londen, de bloedbaden van Bali en Moembai voordat dit soort totale idioten bij zinnen komt. Als we deze soort niet snel uit de subsidie-netwerken krijgen waardoor ze de politiek, de media en het onderwijs beheersen, is continentpuntje Europa verloren en misschien het hele Westen.”
________________________________________________________________   Screenshot_7

Ann de Craemer

“Ann de Craemer is schrijfster.” Zo begint het biootje van Ann de Craemer in het toonaangevende cultureel mode-tijdschrift van Nederland, HP/De Tijd. Maar Ann de Craemer is vooral iemand, die ondanks haar jonge leeftijd, 33 jaar, al een schat aan avonturen heeft beleefd! En ze heeft die ervaringen ook nog geestelijk verwerkt en geverbaliseerd. Lees het biootje maar eens verder:

“Ze trok door Iran tijdens de beruchte presidentsverkiezingen van 2009 en schreef daarover in ‘Duizend-en-één dromen’ (2010), dat werd genomineerd voor de VPRO Bob den Uylprijs. Ze gaf de katholieke kerk een snoeiharde veeg uit de pan in ‘Vurige tong’ (De Bezige Bij, 2011), en liet een andere kant van de wielrennerij zien door het leven van een gewone koersliefhebber te vertellen in ‘De seingever’ (De Bezige Bij, 2012). Momenteel werkt ze aan een nieuwe roman, die komende zomer bij De Bezige Bij verschijnt.”

En dan heeft ze volgens Wiki ook al eens meegedaan aan de tv-dinges “de slimste mens”. Ik weet niet of ze gewonnen heeft, maar voor zoiets word je natuurlijk niet zomaar uitgenodigd.

Van Ann de Craemer las ik het opstelletje: “Waarom ik weiger respect te hebben voor religie”.  Ze zegt iets wat je tegenwoordig wel vaker hoort: het christendom is net zo erg als de islam. Ik wil daar verderop een paar kanttekeningen bij maken.

De aanleiding voor De Craemer om haar gedachten rond “religie” te laten dwalen is het optreden van Monique Samuel, aan wie ook ik aandacht heb besteed, twee maal zelfs. Volgens De Craemer heeft Samuel de Vrijheid van Meningsuiting en de Democratie te grabbel gegooid. Maar die twee begrippen zou ik toch graag wat meer problematiseren dan De Craemer doet.

De Craemer:

“Voor individuele gelovigen kan ik respect opbrengen, omdat iedereen het recht heeft zijn eigen waarheid te kiezen — ook die vrijheid maakt onderdeel uit van een democratisch bestel. Dat ik de persoonlijke geloofskeuze van mensen respecteer, betekent echter niet dat ik respect hoef te hebben voor de religie die zij aanhangen.”

“Een democratisch bestel” is een moeilijke kwestie. Een mongool die vele ministersposten in dit land heeft bekleed, Piet-Hein Donner, heeft eens gezegd dat als een meerderheid van moslims de sharia ooit zou willen invoeren in Nederland, we ons daarbij moesten neerleggen. Dat is diezelfde Donner die na de moord op Theo van Gogh godslastering opnieuw strafbaar wilde stellen, ongetwijfeld om de kritiekloosheid op de islam te bevorderen zodat die dag van de invoering van de sharia in Nederland zo snel mogelijk zou aanbreken. Met die twee uitlatingen zette denker Donner een wezenskenmerk van “democratie” bij het grof vuil: tolerantie voor minderheden.

Maar . . . . . . ook daar ligt weer een probleem, want als die minderheid – bijvoorbeeld bestaande uit Jacobijnen, Leninisten, Stalinisten, Maoïsten, Nazi’s of Pol Potteurs – het doel heeft om de democratie met democratische middelen te beëindigen, dan moet je misschien overwegen de vrijheid voor die groep op te heffen. Na 1945 heeft de Duitse natiestaat precies die conclusie getrokken uit de ervaringen van Hitlers machtsovername in Weimar. En Karl Popper zei ook al zoiets. Poppers paradox zal vast niet onbekend zijn bij een denkende vrouw als Ann de Craemer. Anders zie “The open Society and its Enemies”, pagina 265.

Dus ook dat “voor individuele gelovigen kan ik respect opbrengen” en dat recht van “iedereen” om “zijn eigen waarheid te kiezen” worden problematisch.  Ja, de Vrijheid van Meningsuiting is inderdaad zélf problematisch. Het levert met name een probleem op met de islam, een totalitaire, seksueel aangedreven roofmoordenaars-ideologie die in elk wezensaspect parallel loopt met het Hitlerisme, die op goddelijk bevel niets anders kan en mag doen dan de wereldheerschappij veroveren en daar uitdrukkelijk op datzelfde goddelijke bevel zo nodig list en bedrog bij moet toepassen. Jaja: Taqiyya. U zegt het.

Een ding ziet De Craemer dan wel weer scherp: het is maar goed dat we voor die islam niet verplicht respect hoeven op te brengen.

De Craemer:

Ik heb geen respect voor het katholicisme. Ik ben katholiek opgevoed; ging naar een lagere school waar zuurpruimen van nonnen het voor het zeggen hadden, en bewaar daar een pak gruwelijke herinneringen aan. Ik heb geen respect voor een godsdienst met een heilig boek dat slavernij verdedigt, en een God die in het Oude Testament bewijst een wraakzuchtige, straffende en zelfs sadomasochistische bullebak te zijn.”

Ik zou ook hier graag een nuancerende problematisering willen aanbrengen:

Dat heilige boek is het Oude Testament, daarna is er een Nieuw Testament gevolgd. Juist uit dat Nieuwe Testament is de morele impuls gekomen om de slavernij af te schaffen. In de wereld van de islam is de slavernij alleen in naam afgeschaft onder zware druk van het christelijke Westen en die islamitische slavernij is eerder begonnen dan in de christelijke wereld, waarin het maar een paar eeuwen heeft stand gehouden.  In de islamitische wereld heeft het in de praktijk al 14 eeuwen stand gehouden en vooral, vooral, vooral: is de slavernij onvergelijkelijk veel wreder geweest.

Voorts: ik ben ook katholiek opgevoed, en dan ook nog in tijden die ietsje ouderwetser waren – want jij, Ann, bent 33 en ik 67 – maar ik heb al in de zandbak als kleuter die non die me treiterde zo’n rotschop met mijn kleine kistjes voor haar schenen verkocht dat als vierjarige mijn reputatie al gevestigd was. Die recalcitrantie heb ik altijd behouden en vandaar, nu de voornaamste zonde van het katholicisme alleen nog maar bestaat uit jongetjespiemelarij, dat ik me vooral gestort heb op de islam.

Je schrijft, beste Ann de Craemer (mag ik eigenlijk Ann zeggen?):

“Ik heb geen respect voor de islam, die met Allah een opperhoofd heeft dat net zo wreedaardig is als de God van de christenen en de Jahweh van de joden. Volgens Van Dale betekent respect ‘eerbied uit hoogachting of angst’. Ik heb geen eerbied voor een levensvisie die vrouwen en homo’s minderwaardig vindt.”

Misschien, Ann, is aan jou het verschil tussen de tussen de islam en de Joods-Christelijk-Verlichte traditie nooit uitgelegd. Dat zou niet raar zijn, omdat sinds 1973 machthebbend Europa in het kader van ongestoorde olieleveranties een islamvriendelijk en Israëlvijandig cultuur- en onderwijsbeleid heeft geïntroduceerd.*** Misschien ben je je daar helemaal niet van bewust en heb je daarom zelfs wel überhaupt nooit gehoord van zoiets als een Joods-Christelijke-Verlichte traditie. Maar precies vanuit die traditie zou ik ook hier willen problematiseren en nuanceren.

In het begin is Allah misschien net zo wreed al de Bijbelse God. Een verschil is wel dat de God van de Bijbel specifieke plagen en straffen zendt in specifieke omstandigheden, maar dat Allah opdracht geeft tot wreedheid jegens “ongelovigen” voor eeuwig-in-het-algemeen.

Maar het grootste verschil tussen Allah en God is dat God een evolutie doormaakt en Allah niet. Ik heb al gezegd dat het al begint met het Nieuwe Testament, waarin “God” al een stuk humaner is dan in het Oude Testament. Jezus en zo, weet je wel? De christelijke God wordt een moreel en intellectueel steeds betere God. Dat komt omdat in het christendom het gebruik van de Rede is toegestaan. Je mag in het christendom je verstand gebruiken en daarmee worden wetenschap en moraal mogelijk. Collectief en individueel ontdekken christelijke mensen gaandeweg dat wat ze “God” noemen eigenlijk niets anders is dan een middel om een innerlijke dialoog gaande te houden. Dat is de ontwikkeling van de Rede en het Geweten. “God” is een middel om Hem niet meer nodig te hebben en tot “atheïsme” te komen. Dit “atheïsme” betekent dat de moraal in de mens is ingedaald. “God” is niet meer nodig als wetgevende instantie, maar een hulpmiddel bij innerlijke dialoog.

De islam kent dat niet, daar is dialoog met Allah ondenkbaar. Allah evolueert niet. Allah wordt niet een betere en humanere Allah. En de islam evolueert niet omdat in de islam het gebruik van de Rede, van de menselijke Rationaliteit dus, verboden is. Verboden! Allah kent alleen eenrichtingsverkeer.  Er is in de islam geen Nieuw Testament, de Koran is het woord van Allah himself, “eeuwig en ongeschapen”, dat wil zeggen dat het woord van Allah al bestond vóór de oerknal, die volgens de islam natuurlijk ook nooit heeft plaats gevonden. En dat woord van Allah is wreed, moorddadig, oorlogszuchtig en racistisch. De islam is altijd volstrekt en inherent onhervormbaar gebleven.  Allah is zijn oorspronkelijke wrede zelf gebleven. Voorts is de Soenna, het voorbeeld van Mohammed, nauwelijks minder onveranderbaar en gezaghebbend in de islam, en Mohammmed was een superpolygame vrouwenonderdrukker, een roofmoordenaar, sluipmoordenaar, massamoordenaar, slavenhaler, leugenaar en bedrieger.

Er is nog een essentieel, cruciaal, wezenlijk verschil tussen de Bijbel en de Koran. De Bijbel is erkend mensenwerk, dat is een verzameling van 66 boeken geschreven door 40 Joodse schrijvers in 3 talen gedurende meer dan duizend jaar. De Koran echter is volgens de mythe het rechtstreekse woord van Allah. Precies daarom werd het gebruik van de Rede mogelijk in het christendom en bleef dat onmogelijk in de islam.

En dan schrijf je, beste Ann:

“Ik heb geen respect voor de joodse godsdienst, die al decennialang tot uitzichtloze ellende leidt in Israël en Palestina. Ik heb geen respect voor de joodse man die mij vorig jaar aan de Klaagmuur hardhandig bij de arm nam, omdat mijn rok volgens hem een belediging voor Jahweh was. Respect opbrengen voor levensvisies die hun eigen aanhangers maar ook anderen van hun vrijheid willen beroven, is een zwaktebod.”

Zonder dit te onderschatten, ga ik voorbij aan het trauma van het rokje en de ruwheid van de aan-de-arm-pakking en ga meteen naar die mededeling van jou, die mij naar jouw voorhoofd heeft doen staren en waarvan ik zelfs een neiging kreeg tot zachtjes schreien. Met die mededeling wil ik daarom iets meer dan alleen maar problematiseren en nuanceren. Ik zou hem namelijk helemaal willen omdraaien.

“( . . .) de joodse godsdienst, die al decennialang tot uitzichtloze ellende leidt in Israël en Palestina ( . . .)”

Ik ga op twee niveaus over deze zinsnede iets zeggen en dan zou het resultaat moeten zijn dat ook bij jou het inzicht is gegroeid dat het omgekeerde mogelijk waar is. Ten eerste ga ik iets zeggen op het niveau van de geschiedenis van Israël en ten tweede op het niveau van de godsdienstkritiek, al is dat woord hier niet helemaal op zijn plaats omdat de islam geen godsdienst is maar een totalitaire politieke en antihumane ideologie.

“( . . .) de joodse godsdienst, die al decennialang tot uitzichtloze ellende leidt in Israël en Palestina ( . . .)”

Het is namelijk zo dat de Joodse immigratie vanaf 1890 een eind maakte aan een wrede koloniale bezetting door Arabieren, die in 638 na Christus begon en 1300 jaar lang duurde. Omdat ze vanaf 1890 in een leeg en desolaat land vol woeste gronden een maatschappij-orde brachten die in alle opzichten volstrekt superieur was aan het wrede en irrationalistische islamitische feodalisme dat er heerste. Niet alleen vanwege het brengen van een moreel, intellectueel en materieel  superieure orde hadden en hebben de Joden een moreel recht zich in Samaria-Judea te vestigen, maar ook omdat ze er al duizenden jaren woonden en het land Palestina in de diaspora vele eeuwen lang een centrale mythe voor de Joden bleef.

Voorts werd dit morele recht geformaliseerd tot een volkenrechtelijk recht in het Verdrag van San Remo van 1922. En vervolgens werd gedurende de hele periode van 1890 tot op heden dat morele en volkenrechtelijke recht versterkt door het oorlogsrecht. Hoe gebeurde dat, dat  versterken door het oorlogsrecht?

Dat gebeurde omdat er vanaf 1921 terreur op islamitische grondslag door de Arabieren werd uitgeoefend onder leiding van de Moefti van Jeruzalem, Amin al-Hoesseini. Omdat de Moefti vanaf 1936 die terreur uitvoerde met behulp van Hitler en de verdere nazi-top. Omdat die terreur genocide op de Joden tot bedoeling had. Omdat Samaria-Judea (“de Westbank”) twee maal, in 1948 en in 1967 als springplank is gebruikt in een aanvalsoorlog die beide malen de bedoeling had om genocide op de Joden te plegen. Omdat Jordanië van 1948 tot 1967 illegaal, want na een aanvalsoorlog, Samaria-Judea bezet hield en Judenrein had gemaakt. Omdat het toeval was dat in de derde aanvalsoorlog door de Arabieren van 1973 Samaria-Judea niet als springplank werd gebruikt. Omdat vanaf Khartoem 1967 de Arabieren weigerden serieus te onderhandelen over vrede en daardoor Israël in 1967 dwongen (!) het bestuur over Samaria-Judea op zich te nemen. (Dat de Arabieren  en “Palestijnen” onderhandelingen, vrede en erkenning weigeren blijkt ook uit het feit dat ze het Vredesverdrag van Oslo 1993 vanaf het begin gesaboteerd hebben en dat ze steeds genereuzer wordende nieuwe vredesaanbiedingen tot op heden consequent afgewezen hebben.) Omdat zowel Arafat als Abbas en Hamas openlijk in de traditie van de Moefti van Jeruzalem, Amin al-Hoesseini, zijn blijven staan en dus in de nazi-traditie.

Ach, beste Ann, misschien kan je eens de moeite nemen om het korte essay te lezen dat ik samen met Roelf-Jan Wentholt heb geschreven over de geschiedenis van Israël en waarvan het bovenstaande de samenvatting is.

“( . . .) de joodse godsdienst, die al decennialang tot uitzichtloze ellende leidt in Israël en Palestina ( . . .)”

Ik heb zojuist uitgelegd dat het Christendom zijn morele en intellectuele ontwikkeling richting meer humaniteit dankt aan het gebruik van de Rede. En laten nu de Christenen dat hebben geleerd van de Joden! Onze Westerse onzekerheid van dit moment heeft alles te maken met die Joodse cultuur van debat, onenigheid, gevit, geruzie, rabbinaal discours, kortom dialectiek, die zo oud is als het Oude Testament , waarin, zoals gezegd, al met het Opperwezen wordt gevochten.

In het spoor daarvan is het atheïsme een Joodse uitvinding. Het hele Jodendom begint met allerlei geloofsafval, het is één grote familietwist, maar niet zonder Liefde. Dat “atheïsme” dat het Jodendom ons overlevert is niet “onethisch”, “immoreel” of zelfs “duivels” zoals de antisemieten altijd hebben beweerd en zoals in de wereld van de islam nog elke dag overal beweerd wordt, want dit “atheïsme” is nu juist de mensgeworden ethiek zelf. (Jezus is mens geworden. Ja waarachtig!) De bekende “Joodse zelfhaat” kan je een radicale variant van dit “atheïsme” noemen. De zelfhaat die op dit moment het Westen verlamt en overlevert aan een agressieve islam, zou ik Joods en derhalve Christelijk in oorsprong willen noemen. Maar het is een geperverteerde, en doorgeslagen Joods-Christelijke traditie.

Zinrijk en humoristisch – een Joods handelsmerk! -wordt dit “atheïsme” verbeeld in deze Joodse Witz.

Twee rabbi’s overnachten samen op een hotelkamer.
De avond tevoren hebben ze onder het genot van enige alcohol een diep gesprek gehad over het bestaan van God en zijn samen tot de conclusie gekomen dat Hij niet bestaat.
De volgende ochtend wordt een van de rabbi’s wakker doordat in een hoek van de hotelkamer zijn collega luidkeels zit te bidden.
“Wat doe je nou? We hadden toch afgesproken dat God niet bestaat!”
Waarop het antwoord kwam:
“Wat heeft dát er nou mee te maken!?”

In deze Joodse Witz zit vervat wat je zou kunnen noemen het “seculariserings-potentieel” van het Jodendom en het Christendom, dus het vermogen de “eeuwige wet”, de “Goddelijke wet” te verinnerlijken, maar niet dan na geestelijke strijd, moreel en intellectueel, individueel en collectief, als fase van volwassenwording van het individu én als fase van volwassenwording van een cultuur. Dat is precies wat een volwassen geworden individu en een volwassen geworden cultuur doen: de tijdloze waarheid verinnerlijken en “seculariseren”, dus naar de aardse tijdelijke werkelijkheid brengen. Een protestants adagium luidt niet voor niks :“Hier en Nu”.
Maar de oorsprong ervan is Joods.

Ah, voor ik het vergeet: Israël betekent: “hij die vocht met de engel”. En de hele Christelijke beschaving is net zo Joods geworden als “Israël”, een beschaving in het teken van de menselijke dialoog met “God”.

En vooral, vooral, vooral: aan de islam is dit alles wezensvreemd. Het equivalent van de encyclopaedie van Karl Heinz Deschner, “Kriminalgeschichte des Christentums” zal in de islamitische wereld nóóit verschijnen.

Ik citeer Ann de Craemer:

“Alle religies houden mensen klein. Ze getuigen van intellectuele luiheid en herleiden de wonderlijke complexiteit van heelal, wereld en mens tot simplistische, kinderlijke verhalen. Ze vroegen/vragen je het kruistocht-/jihadpad te bewandelen en mensen te doden in het Heilige Land/Syrië. Ze beloven je in ruil daarvoor maagden/rijstpap met gouden lepels in een onbestaand paradijs, waar Mohammed of Jezus op je wachten – twee figuren die naar verluidt werkelijk hebben bestaan, maar intussen clownsfiguren zijn geworden waar zoveel mythische verzinsels aan vasthangen dat de enige rol die je hen in een moderne wereld mogelijks nog kan toebedelen die van marionetten in een poppenkast is.”

Opnieuw een paar kanttekeningen bij een uiterst intelligente alinea. Omdat ik hier meen te horen doorklinken dat we wel zonder religie kunnen, wil ik eraan herinner dat sommigen beweren dat religie, in de zin van transcendentie, voor de mens even broodnodig is als poepen. Verder is het zo dat religie ook groot kan maken. De edelste menselijk impulsen worden door “religie” versterkt en gelegitimeerd, evenals de slechtste. Verder geldt voor het Oude Testament, dat wat Joden de Tenach noemen en geldt ook voor de Talmoed, dus de commentaren op de Tora, dat ze niet “gemakzuchtig” zijn en “getuigen van intellectuele luiheid” – oei!oei! snotneusmeisje toch!-  maar het begin van de individuele en collectieve pogingen via de Rede naar . . . . . eh . . . .ja, toch wel: naar morele Verlichting te komen. Het is het tegengestelde van gemakzucht en de termen waarin de Talmoed worstelt met de Menselijke Natuur, God en de Rede zijn verre van kinderlijk. En zoals gezegd, die inspanning is de opmaat voor de Verlichting die in de 17 eeuw begint met onze eigen Spinoza. Ja, inderdaad, alweer een Jood.

Die gelijkstelling kruistochten en Jihad zou ik ook willen bestrijden. De Jihad is op vele plaatsen in de Koran en in de Soenna voorgeschreven en is ook 14 eeuwen gepraktiseerd door moslims. De islam is vanaf het begin een oceaan van bloed en wreedheid. De islam is de oudste manifestatie van wat wij een nazistische mentaliteit noemen en wie dat verder geadstrueerd wil zien moet zich hier vervoegen alwaar zoekende meisjes verder op weg worden geholpen. De Kruistochten waren een reactie op de islamitische agressie, op de Jihad, net zoals Israël altijd reageert op de agressie van de “Palestijnen” en de agressie nooit initieert.  Ook de Kruisvaarders werden gedreven door woede en verontwaardiging over de terreur die de islam pleegde vanaf de 7e eeuw, toen hij, in die al meer genoemde oceaan van bloed, het grootste deel van de toen bekende wereld onderwierp. In 732 n. Chr. stonden de hormoongedreven hordes van Mohammed niet alleen tot in Afghanistan, maar ook tot in Zuid-Frankrijk. Bij Poitiers werden ze door Karel Martel, God zij dank, verslagen. Toen paus Urbanus II in 1095 in een weiland in het Franse Clermont opriep tot de eerste Kruistocht, hadden die islamitische hordes al drie eeuwen lang (!) bloedige en slavenhalende raids uitgevoerd, de onderbuik van Europa in. Eeuwenlang hadden ze vreedzame pelgrims die “het land van Jezus”, Palestina, wilden bezoeken geterroriseerd en tot slaven gemaakt,  hadden ze heiligdommen vernield, gemoord en verkracht. Ze hadden, ik herinner er nog maar even aan, precies gedaan wat Koran en Soenna voorschrijven. De Kruistochten hebben de Kruisvaarders persoonlijk en de toenmalige West-Europese economieën schatten gekost. De Kruisvaarders zelf betaalden niet alleen met hun geld en goederen, maar bovendien met gruwelijke ontberingen, angst, gevaar en vaak met hun leven.

In bovenstaande geciteerde alinea van De Craemer proef ik ook een gelijkstelling van Jezus en Mohammed. Op zich is dat alweer een zeer intelligente en goed gevonden vergelijking. Het waren immers beide Profeten. Dat is héél goed gezien van Ann de Craemer. Natuurlijk zijn het beide mythologisch figuren, vandaar natuurlijk dat geestig gevonden “clownsfiguren”, maar Jezus was toch een heel andere komiek dan Mohammed. Jezus was een figuur van Liefde, Redelijkheid en Barmhartigheid, die zijn eigen leven tenslotte offerde vanuit . . . . eh . . . . algemeen altruïsme. Mohammed, was een genadeloze egoïst, een roofmoordenaar, sluipmoordenaar, massamoordenaar, slavenhaler, leugenaar, bedrieger, vrouwenonderdrukker, polygamist en uitermate geile boef. Het zijn details, maar toch. En beiden zijn mythologische figuren, maar het maakt toch verschil welke van die twee je kiest tot je morele leidsman.

Maar verder een heel intelligente alinea, zoals het hele stuk van juffrouw De Craemer, dat moge inmiddels duidelijk zijn.

Zo komen we toe aan het tweede jonge intellectuele talent uit de vrouwelijke hoek, Joyce Brekelmans.

Screenshot_8

Joyce Brekelmans

Ook hier heb ik de neiging tot een veelwerf Hosannah: Joyce Brekelmans! Joyce Brekelmans! Joyce Brekelmans! Joyce Brekelmans! Ze heeft een column geschreven op “de Joop”, een site die op zich al een garantie is voor kwaliteit. De titel is “Waarom we wegkijken van moslimgeweld” en met de ondertitel “Zwijgen als terroristische aanslagen worden gepleegd, als vrouwen worden onderdrukt, als columnisten worden bedreigd, ik doe het”. Dat belooft niet alleen een inkijkje in “onze” laffe ziel, maar ook nog een fors brok genadeloze introspectie en een flink stuk intellectuele eerlijkheid.

Brekelmans beweert samengevat ongeveer het volgende:  

Zij, Brekelmans en andere linkse Illuminati zijn heel goed op de hoogte van de problemen met de islam. Die rare rechtse racisten kunnen wel ophouden met voortdurend verhalen aandragen van  hoe slecht de islam is, want die zijn alleen maar bezig een “vijandbeeld” te scheppen dat aan hun “vooroordelen” voldoet. We moeten ophouden met dat “benoemen”, want dat is onbeleefd jegens moslims en die worden daar misschien terecht zo boos over dat ze door het lint gaan. En dat is dan onze eigen schuld en niet van de islam. Bovendien helpt al dat benoemen niet tegen “Al Qaeda”.

Maar als volgens Brekelmans de problemen met de islam zo langzamerhand wel bekend zijn . . . . . . . . . dan toch niet bij Brekelmans, want als je oprecht meent dat de islam met beleefdheid te temmen is, dan heb je toch een paar “benoemingen” gemist in de afgelopen tien jaar.  Bijvoorbeeld dat de islam een seksueel aangedreven roofmoordenaars ideologie is, die al 1400 jaar wereldwijd geen enkele onbeleefdheid als excuus nodig heeft om bloedbaden aan te richten en een onverzoenlijke terreur te handhaven. En als je in het aangezicht van de zich ophopende bewijzen daarvoor beweert dat we hier met bevooroordeelde vijandbeeldschepping door Wilderianen te maken hebben, hoor je in een dwangbuis.

En dat “Al Qaeda” is natuurlijk een minderheid, maar dat waren de hierboven reeds opgesomde minderheden als de Jacobijnen, Leninisten, Stalinisten, Maoïsten, Nazi’s of Pol Potteurs óók. Ze wisten niettemin, zoals terroristische minderheden altijd doen als je ze niet in de kiem smoort, de loop van de geschiedenis lang genoeg te bepalen om miljoenen een wrede dood in te jagen. Op dit moment is de islam op het continentpuntje Europa niet een kleine, maar een forse en fors groeiende minderheid, waarvan het niet ondenkbaar is dat zij uitgroeit tot een meerderheid. Als je nou voorts weet dat boven opgesomde ideologieën van genoemde minderheden voor de aanhangers óók als godsdiensten aanvoelden, maar dat de islam een echte “godsdienst” is met als kern een totalitaire ideologie? Als je verder nog weet dat die “godsdienst” inherent onhervormbaar is en al 1400 jaar dwingend de verovering van de wereld, het Kalifaat en de invoering van de globale sharia als hét kernleerstuk heeft? Als je tenslotte de mogelijkheid zou willen overwegen dat het niet ondenkbaar is dat een aantal aanhangers – nee, niet allemaal, maar misschien toch vele –  van deze totalitaire en anti-humane ideologie in de 70 generaties van blootstelling eraan toch een genetisch mutatietje hebben ondergaan? Dat ze dus mentaal echt anders gebouwd zijn? Ja, ik begrijp dat het verschrikkelijk klinkt in de oren van een rasgoedmens, maar ik zou er toch maar een beetje rekening mee houden.

Kortom: als je beweert dat de problemen met de islam opgelost kunnen worden door op te houden met ze te benoemen en zeeredelwelbeleefd tegen moslims te zijn, dan is er nog veel benoemingswerk te doen.  Meer hoeft er eigenlijk over het wezenloze meisjesgeblaat van Brekelmans niet gezegd te worden, dus de nu volgende analyse is alleen voor de echte liefhebber.

Brekelmans:

“Toch moet je blijkbaar continu benadrukken dat het heel erg is als mensen die met de moslimvlag wapperen, of mensen die niet met de moslimvlag wapperen maar wel in een gebied wonen waar de meerderheid moslim is, of mensen wiens religiositeit niet helemaal duidelijk is maar die wel een ‘lichte getinte’ teint hebben en vaak familie in landen waar god Allah heet, lelijke dingen doen. Hoe moet de wereld anders begrijpen dat je geen jihadistenknuffelaar bent?”

Rázend intelligent! Inhoudelijk natuurlijk, maar vooral ook qua tactiek. Nadat juffrouw Brekelmans waarschijnlijk de laatste 10 jaar – ik weet niet hoelang ze al bij politiek kwartbewustzijn is – met het mainstream-adagium is meegegaan dat de moslimterreur niks met moslims en de islam te maken had, heeft ze nu een natte vinger in de lucht gestoken en de draaiende wind opgemerkt. Ja, inderdaad, Joycie! Ook de Gutmenschen die als eerste prioriteit altijd het welbevinden van hun eigen organisme en het prettige gevoel in hun eigen hoofd hadden, beginnen de zwavel van de islam te ruiken. Ze kunnen er zo langzamerhand niet meer onderuit, hoe graag de narcistische hedonisten ook zouden willen. Ook jij kunt het niet meer ontkennen. Maar waarom blijf je dan suggereren dat degenen die vaak al tien jaar met steeds grotere frustratie waarschuwen racisten zijn?

Ik denk dat ik het weet: omdat je nóg steeds geen benul hebt van het karakter van de islam en van de enorme dreiging die er van deze totalitaire en antihumane ideologie in toenemende mate voor het Westen uitgaat.

Brekelmans:

“Bovendien laat ik me wel kritisch uit over andere misstanden. Een klassiek gevalletje selectieve verontwaardiging, zo u wilt. Het verschil is alleen dat afgeven op volstrekt angstaanjagende types als Al Qaida exact nul impact heeft op wie dan ook, terwijl kritiek op wederzijds erkende bondgenoten nog enige hoop biedt om van invloed te kunnen zijn. Het is dan ook niet uit sympathie voor moslimextremisme dat men Israël aanspreekt op de Palestijnse bezetting, of Obama op zijn droneaanvallen, maar juist vanuit het westerse beschavingsideaal. Als wij namelijk zo ver verheven zijn boven die barbaarse godsdienstwaanzinnigen, kunnen we dat soort shit zelf natuurlijk ook niet maken.”

Ja, dat zei je al: we moeten niet alleen beleefder worden tegen “gewone moslims”, maar ook hun voorbeeld volgen in het beleefd zijn tegen Al Qaeda. Want als we nooit een woord van kritiek horen van “gewone moslims” op Al Qaeda, dan moet dat wel wezen omdat die gewone moslims net zo verstandig zijn als Brekelmans. Or is it? Of zou het kunnen dat ze anders verstandig zijn dan Brekelmans, namelijk omdat ze weten dat je als moslim aan openlijke kritiek op Al Qaeda dood kunt gaan? Of zou het kunnen zijn dat die moslims het stiekem wel eens zijn met Al Qaeda? En omdat ze donders goed weten dat wat Al Qadea doet in feite de echte bevelen van Koran en Soenna zijn?

Maar er moet natuurlijk wel iemand gekritiseerd worden. En als het niet de “gewone moslims” en Al Qaeda mogen zijn, wie zou Brekelmans dán daarvoor uitkiezen? Ah natuurlijk! Degenen die dagelijks rechtstreeks bedreigd en geterroriseerd worden door “Al Qaeda”! Dus leest Brekelmans  Israël nog eens de les over “de bezetting” en praat daarmee als een kip zonder kop die twee hele generaties na die in hun geheel na 1973 gehersenspoeld *** zijn inzake Israël. Lees hierboven eens wat ik verteld heb over Israël, Brekelmans, of neem zelfs eens de moeite de link te volgen naar het volledige opstel dat ik samen met Roelf-Jan Wentholt schreef en leer daar dat er géén bezetting is, dat Samaria & Judea zelfs geen “omstreden gebied” zijn, zoals de Israëlische Hoge Raad meent, maar gewoon vestigingsgebied voor de Joden. En wel volgens het Internationaal Recht! En dan bedoel ik niet het “internationaal recht” waarover ze het altijd hebben op het NON-journaal en in de verdere “kwaliteitspers”, dat is namelijk alleen maar de mening van de Verenigde Nazi’s (geen spelfout) die overheerst worden door die kongsi van misdadigerstaten die zich verzameld hebben onder de afkorting OIC (Organisation of the Islamic Conference) Ik heb het over het echte Internationale Recht, waarin je op deze plek en ook hier een  spoedcursus kunt volgen. Maar daar zal je wel te denklui voor zijn.

En dan dat gebruik van drones, en je noemt Obama, maar je zal toch ook wel stiekem Israël in de suggestie meenemen? Het is het enige wapen dat Israël heeft om zo gericht mogelijk terroristen uit te schakelen zonder de kans te lopen tegelijk burgers te doden waartussen die terroristen zich altijd schuil houden. Die pinpoint-aanvallen tegen terroristen noem je dan gewoon “dat soort shit”, dus “dezelfde shit” als wat die terroristen doen. Wat ben je toch een lelijk, oppervlakkig en dom wijf, Brekelmans.

Brekelmans:

“Dichter bij huis wordt het al helemaal ingewikkeld wat we mogen vinden, want niet alleen zijn veel Nederlanders van Marokkaanse en Turkse afkomst moslim, ze zijn het ook nog eens onderling volstrekt oneens over wat dat dan precies betekent. Een populaire manier om hiermee om te gaan is door dan maar zo veel mogelijk aandacht te vestigen op wandaden die door moslims worden gepleegd, onder het motto ‘benoemen is het halve werk’. Het doel van deze methode is het verspreiden van bewustwording naar het deel van de bevolking dat de ernst van ‘de moslimsituatie’ maar niet wil bevatten. Alsof het een onderbelichte kwestie betreft waar niemand zijn vingers aan durft te branden.”

Ja, de moslimische medemensen zijn het vaak onderling oneens, maar niet vanwege een individueel ontwikkeld geweten, maar door de millennia oude tribale clan-cultuur, die middels  de islam ineens zo effectief richting buitenwereld gericht werd dat de hele niet-islamitische buitenwereld tot vijandige stam werd verklaard en dat, luttele honderd jaar na de dood van de mythische Mohamed (632), de “oemma” van Afghanistan tot Zuid-Frankrijk tot aan de knieën in het bloed stond. Dus die suggestie van Brekelmans dat het allemaal zo gevarieerd en veelkleurig is, betekent echt niet dat, mocht de Libanisering van Europa en de Beiroetisering van onze steden zijn definitieve beslag krijgen,  het nog een vraag zal zijn aan welke kant al die moslims dan gaan staan. Die staan dan allemaal aan dezelfde kant, want op uitzonderingen na haten ze het Westen.

Brekelmans:

“Het probleem met deze tactiek is echter dat luie denkers hier aanleiding in zien om dan maar de hele groep in hun vijandbeeld te laden en gewapend met een wekelijks ververst stapeltje nieuwsberichten hun vooroordelen te rechtvaardigen. Wat prompt de reactie oproept om deze vooroordelen te willen bestrijden met een wekelijks ververst stapeltje nieuwsberichten vol wanbedrijven door iedereen behalve moslims. Een volstrekt nutteloze patstelling, waarbij beide partijen elkaar om het hardst met de Zwarte Piet om de oren slaan. Waar het komisch wordt, is als men elkaar ‘gebrek aan kritiek’ op misstanden binnen het eigen kamp gaat verwijten. Want er worden echt te weinig negatieve meningen geuit in het publieke debat.”

De mooiste term is hier wel “luie denkers”. Huppelkutje Brekelmans heeft bewijsbaar geen enkele moeite gedaan om een begin van een notie te verwerven over het onderwerp waarover ze zwatelt, maar de anderen die al decennia de bewijslast dragen, zijn ineens de luieriken. Nietzsches ideaal was het bewustzijn van een koe in de wei, maar Brekelmans komt er inderdaad dicht bij. Of moeten we meer denken aan de zijnsidentiteit van een bloemetjesgordijn, het verlangen van André van Duin? Sodeknetter, wat is dat wijf indolent!

Een paar maanden geleden eisten types als Brekelmans nog met opgetrokken wenkbrauwen – u bent toch geen racist, hè? – dat je “bewijzen” bij je beweringen omtrent de islam leverde, dus dat je de complete geschiedenis van de islam en de wereldwijde actualiteit ervan even in drie minuten schetste. En wij, denkluie donders, bleven de bewijzen inderdaad maar aandragen, in duizenden artikelen alleen al op deze website van E. J. Bron. En nu zelfs tot het bloemetjesgordijnbreintje van Brekelmansje begint door te dringen dat er iets met die islam aan de hand is, eist ze dat we ophouden met bewijzen omdat ze al hel-e-maal op de hoogte is (not so) en de moslims anders boos worden. De bewijzen die wij, platte Wilderianen al jaren aandragen, zijn nu ineens een “tactiek” die een “vijandbeeld” volgens onze “vooroordelen” moet oproepen. Godallemachtig! Jammer dat ze te stom is om zich te schamen.

Brekelmans:

“We zijn bang dat de komst van naar ik begrijp in totaal ongeveer 1 miljoen moslimgelovigen ons land verandert, maar in werkelijkheid zijn wij degenen die die veranderingen invoeren door onze regelgeving zo op te rekken dat we menen dat de regels die al sinds mensenheugenis gelden zoals het respecteren van elkaars geloof moeten worden opgerekt om mensen die in de Islam geloven te mogen beledigen onder het mom van “vrije meningsuiting”. En als het dan een keer spaak loopt door iemand die daardoor door het lint gaat zijn niet wij maar zij de grote schuldigen. Kennelijk zijn we de campagnes tegen pesten op school en op de arbeidsplek vergeten waarin keer op keer werd gesteld dat je met woorden mensen soms nog erger kan kwetsen dan met fysiek geweld. Of moet ik er maar aan wennen dat we niets van dat soort uitspraken menen op het moment dat het ons even niet te pas komt?”

Roelf-Jan Wentholt en ik hebben in onze gesprekken een steeds weerkerend grapje dat precies deze starnakelse stupiditeit bij “links” en nu dus bij juffrouw Brekelmans dekt. Als wij het hebben over de 86 miljoenste misdaad in heden of verleden van de islam, dan zeggen wij vaak tegen elkaar: “Weet je wat die linksen gaan zeggen als de hel eenmaal is losgebroken in Europa? Dat krijg je nou van dat islambashen!”

We hebben het lang als een cynische grap gezien, maar zie: bloemetjesgordijn Brekelmans is bloedserieus. Het is niet de schuld van de islam, maar van het gebrek aan respect voor de islam. Ik heb het al vaker gezegd: er zullen nog veel meer apocalyptische toestanden nodig zijn na de Twin Towers, de metro’ s van Madrid en Londen, de bloedbaden van Bali en Moembai voordat dit soort totale idioten bij zinnen komt. Als we deze soort niet snel uit de subsidie-netwerken krijgen waardoor ze de politiek, de media en het onderwijs beheersen is continentpuntje Europa verloren en misschien het hele Westen.
____________________________________________

*** De islamofielen en Israël-haters vinden zich heel bijzonder, maar ze zijn het product van massale hersenspoeling, terwijl ze dat niet eens beseffen. Het begint natuurlijk met hun eigen kwaadaardigheid en domheid, maar voor het overige zijn ze het product van een cultureel milieu dat sinds de olie-chantage-crisis van 1973 deels met opzet is gecreëerd. Er is sinds die tijd een deels bewuste indoctrinerings-operatie op gang gekomen van Israëlhaat en islamofilie. Een hele Europese, ja zelfs Westerse“elite” heeft geleerd het humane en democratische Israël te haten en de islam – eigenlijk de oervorm van wat wij “nazisme”noemen – te gaan adoreren.

Ik heb het al vaker uitgelegd, maar ik doe het opnieuw.

In 1973 was er de “oliecrisis” die eigenlijk een Arabische parasitaire chantage-crisis was. Daarna is een politiek op gang gekomen die door Bat Ye’Or gedocumenteerd is in haar boek Eurabië. De Arabieren eisten voor een ononderbroken stroom van olie natuurlijk in de eerste plaats zeer veel meer geld, maar vooral een anti-Israël-politiek, plus heel veel sympathie voor de islam, plus vrije immigratie van moslims naar het Westen. In ruil mochten de nationale elites van Europa een machtsdroom najagen waarin Europa met Amerika kon concurreren.

Dat was dom van de Europese elite, maar sluw van de Arabieren. Want Arabieren produceren zelf helemaal niks, behalve heel veel moslims. Tot in de 17e eeuw hadden ze hun bevolkingsoverschotten altijd kunnen wegwerken door in alle buitenlanden, van Spanje tot in Afghanistan, te gaan roven, uitbuiten, moorden en slavenhalen. Maar omdat in de 17e eeuw de Joods-Christelijke traditie in Europa steeds meer de Joods-Christelijk-Verlichte traditie werd en “wij” dus wetenschappelijk, economisch en technisch een enorme voorsprong op de islam namen, lukte het de Arabieren in 1683 (Wenen!) definitief niet om Europa te veroveren. Ze hadden het 1000 jaar lang geprobeerd met alsmaar bloediger wordende raids, de onderbuik van Europa in. Dus in 1973, driehonderd jaar later, veranderden ze via die oliechantage van strategie: véél te veel geld voor de olie, véél tijd om in luxe aan neukie-neukie te doen, bevolkingsoverschotten afzetten richting Europa om dat in één “moeite” door via de baarmoeder te koloniseren en te ontwrichten . . . . . én . . . . Israëlhaat! Win-win-win-win-situatie!

Een vriendin van mij zat midden jaren 1970, toen de onderhandelingen in het kader van de oliechantage liepen, in een hotel in Genève samen met die onderhandelaar van de “olieproducerende landen” (OPEC), sjeik Yamani. Mijnheer had twee verdiepingen van het hotel: één voor zichzelf en één voor zijn harem, die mijn vriendin op tientallen vrouwen schatte.

Op dit punt van de harem van Yamani komt de generatie van de “revolutionairen” van “1968” in beeld. Het was een verwarrende tijd, die jaren 1970, waarin “Vietnam” en “Revolutie” zich vermengden met pornografie en “vrije seks”. “Revolutie” kon toen van alles betekenen. In essentie stuitte een in hasj gedrenkte seksuele revolutie op die andere, de “antikapitalistische”. Het wordt in één beeld gevangen door de “Weathermen Underground”, types die nu Obama adviseren, maar toentertijd onder de hasj lagen te groepsneuken achter in het busje dat hen vervoerde naar de volgend demonstratie of aanslag. Baader-Meinhof was een product van precies dezelfde schizofrene mentaliteit.

Hieruit ontstond een bepaald type mens, tegelijk moralistisch en hedonistisch en in wie het ene het andere versterkte: zelfmanifesteerderig, gelovig in de goedheid van de mens en dan vooral de “onderdrukte” exotische mens, die immers het slachtoffer was van “ons” kolonialisme en imperialisme. Het fijn-in-het-eigen-hoofd hebben omdat je aan de goede kant stond en niet bij “de racisten” hoorde, kreeg prioriteit.

Dus het was niet vreemd dat na 1973, tijdens de “mars door de instituties” der 68-ers, twee zaken razend populair werden: de “multiculturele samenleving” en “de Palestijnen”, terwijl Israël als neo-koloniale onderdrukker werd weggezet.

Deze generatie heeft zich Europawijd meester gemaakt van alle posities en subsidie-niches in de wereld van de politiek, de media, de universiteiten en het onderwijs in bredere zin. En ze hebben gezorgd dat met name op de punten islam en Israël een volstrekte pensée unique is gaan heersen, een monocultuur waarin alle werkelijke kennis van de islam en de geschiedenis van Israël is vervangen door leugenachtige ideologie.
__________________________________________

Hier de hele link naar “de Joop” voor dat artikel van Brekelmans voor wie de cookieterreur van de Publieke Omroep moet of wil omzeilen: http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/22247_waarom_we_wegkijken_van_moslimgeweld/

Door:

Martien Pennings

(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Nuttige idioten", "Religie van de vrede", antisemitisme, Appeasement, Desinformatie, Dhimmitude, Historie, Islam, islamitische ideologie, islamofascisme, Islamofilie, Israël-vijandigheid, Joden, Jodendom, Jodenhaat, Krankzinnigheid, Linkse Kerk, Moslims, Naïviteit, nieuw fascisme, praatjesmakers, Religie, Rotzakken. Bookmark de permalink .

66 reacties op Vrouw & Intellect: Ann de Craemer en Joyce Brekelmans over de islam

  1. E.J. Bron zegt:

    F-A-N-T-A-S-T-I-S-C-H Martien!!! 🙂

    Like

    • Martien Pennings zegt:

      Dank je Bert!
      Vier dagen, zo’n veertig uur, noeste arbeid.
      En pro Deo, net als jij.
      Ja, dergelijke gesubsidieerde krankzinnigen vréten energie.
      Maar je kán ze niet onweersproken laten.
      Dan hebben ze écht het veld alleen.
      Zouden ze een begin van een besef hebben, dat “wij” voor geen enkele subsidie in aanmerking komen en dat, als je meningen hebt zoals “wij”, je meteen voor 90% van de banen bent uitgesloten en voor 100% van de banen bij de overheid?
      Ja, de DDR is allang neergestreken in West-Europa en des te effectiever omdat informeel.
      Enfin, we knokken door.
      Ergens moet er ooit een bres in die muur van incompetentie en waanzin ontstaan.

      Like

      • LOUIS-PORTUGAL zegt:

        HELEMAAL eens met BERT.
        Als die meid 33 is zat ze ongeveer 22 jaar geleden op de lagere school.
        Waren er tioen nog überhaupt lagere meisjesscholen met nonnen om niet te spreken van nonnen met een zure pruim???

        Like

  2. Luchtpint zegt:

    Ik wist zelfs niet eens dat Ann de Craemer Vlaams was, zelfs niet WIE ze was tot ik dit begon te lezen. Ik lees die heel “hoogstaande” de Morgen ook niet. Zal daardoor zijn.

    Like

  3. AdriePVV zegt:

    Chapeau

    Like

  4. Q zegt:

    Dankuwel Martien.

    Het is weer eens een lap tekst, maar zeer de moeite waard.

    Like

  5. Republikein zegt:

    Dat mensen zoveel energie besteden aan kul zoals genoemde dames is iets wat ik niet begrijp,iemand anders wel? Ik ben, en waarschijnlijk velen op dit blog, bij de plek geweest wat bombali werd genoemd.
    De plek was leeg en afgegraven, net wat in mijn veronderstelling symbolisch past bij de pislam.
    Jesus en mohammed met elkaar vergelijken is net zoveel kul .Dat zal Piet Hein wel anders zien, maar die zit onder de duim bij van Oranje.

    Like

  6. AdriePVV zegt:

    @ Martien

    Ter aanvulling op je doorwrochte verhaal zou ik op willen merken dat mevrouw Brekelmans – als Joice Pants een fan van Breedveld van Frontaalnaakt – ongeacht of ze nu wel kennis van zaken heeft, volledig langs de kern van de zaak heen praat.

    De vraag zou gesteld moeten worden wat die angstaanjagende types van Al Qaida motiveert en dan kom je vanzelf bij het antwoord, de islam.

    Diezelde Islam motiveerde ook de moordenaar van Theo van Gogh en ook de nette burger die mij enige maanden geleden bedreigde. Het elimineren van El Qaida lost dus niets op als we niet tegelijk ook die ideologie aanpakken/elimineren.

    Mevrouw Brekelmans verzaakt dus de enige taak die een fatsoenlijke columnist zou kunnen en ook moeten vervullen, namelijk de islam bekritiseren.

    Ik heb me altijd afgevraagd waarom in de jaren 30 het grote gevaar niet werd ingezien en bestreden, mevrouw Brekelmans bewijst dat er niet veel veranderd is.

    Like

  7. AdriePVV zegt:

    @ Republikein

    De islam is ooit begonnen als een idee.

    Het bestrijden daarvan geschiedt het best door dat idee ter discussie te stellen, daarom is wat Martien doet ook zo belangrijk. Zijn teksten moeten alleen nog een groter publiek bereiken.

    Like

  8. Sprx zegt:

    Het is niet toevallig dat de jood Marx de dialectiek opnieuw uitvindster behulp van Hegel, maar die had het toch verkeerd begrepen en de dialectiek op z’n kop gezet.
    Joodse traditie…..

    Like

  9. Sprx zegt:

    Het is niet toevallig dat de jood Marx de dialectiek opnieuw uitvindt met behulp van Hegel, maar die had het toch verkeerd begrepen en de dialectiek op z’n kop gezet.
    Joodse traditie……
    Soms maakt de iPad er iets anders van dan bedoeld 😉

    Like

  10. Theresa Geissler zegt:

    Onze Webmaster heeft uiteraard het voordeel, jouw artikelen altijd als eerste onder ogen te krijgen, Martien. Derhalve was hij dan ook in de gelegenheid, als eerste met een alleszeggend comment te komen, dat iedere lezer na hem alleen maar kan onderschrijven: Met dat ene woord is feitelijk alles gezegd. Toch wil ik, met het grootste genoegen, overigens, nog een poging wagen, er het mijne aan toe te voegen.
    Het valt uitstekend na te voelen, dat je eerdere analyses betreffende het fenomeen vrouw je reeds inspireerden tot dit meesterwerk, al spande, denk ik, het juweel Monique Samuel , zo recentelijk ten tonele gevoerd, de kroon. Deze twee dames zouden zichzelf, bij nadere vergelijking, ongetwijfeld van een zwaarder kaliber achten.Grotendeels onterecht, zoals jouw analyse zo voortreffelijk onthult. Tot op heden lijkt het welhaast onmogelijk om vrouwelijke columnisten, publicisten en wat dies meer zij boven een bepaald niveau uit te tillen, waar het de Islam betreft.-Dit intikkend realiseer ik me, dat er tot op heden nog geen tweede Renate Rubinstein is opgestaan, die het volgens mij wèl had gekund. Of het zou wellicht Nausicaa Marbe moeten zijn. Verder weet ik echt niemand.
    Deze schrijfsters, althans, zijn elk op hun manier het jongemeisjesniveau niet ontstegen: Ann de Craemer vindt zichzelf misschien behoorlijk Islamkritisch, maar is dat op deze manier totaal niet. De kwestie bij deze dame is gewoon, dat zij in haar jeugd een dusdanig nonnen-trauma heeft opgelopen, dat alle soorten van religie haar verdere leven de bóóm in kunnen. Ook de Islam. Zeer begrijpelijk , op zichzelf, maar van enige alertheid op het extreem-gevaarlijke karakter van de Islam, die daardoor nog een andere beoordeling behoeft als alle overige religies is bij haar geen sprake, laat staan van het besef, dat het hier geen religie, maar een ideologie betreft. Dat onderscheid kan de Craemer niet eens maken., Zo min als welke linksmens dan ook. Het anti-religieuze is de linksmensen trouwens altijd al verre van vreemd geweest; de Islam-knuffelarij bedrijven zij toch al op andere gronden. De Craemer doet dat dan toevallig niet, maarverzuimt het, de stap te zetten, die haar tot een helder, Islamkritisch mens zou maken En Joyce Brekelmans…..Tja, je geeft het zelf al aan: Een goedmens, zoals alle anderen. Bij wie het ten langen leste begint door te dringen dat er íets’aan de hand is, wat ook niet anders kan, met alle íncidenten van de laatste jaren. Niettemin blijft de doorbraak uit: Zij erkent de ‘foute verschijnselen -wellicht met tegenzin- maar in plaats van de realiteit te aanvaarden blijft ze geloven in de maakbaarheid van de Islam en het heil van de dialoog. en waar dat niet uitkomt, heeft het westen het opeens weer gedaan. -ik moet trouwens zeggen, dat redeneertrant voor mij wel iets weg heeft van die van Carel Brendel, laatst; ik zou alleen nu niet zo gauw kunnen zeggen, waar precies. Evenwel, ook hij beschouwde zich als Islamcriticus zonder het in wezen te zijn, hetgeen zeker ook op deze (jonge)dame van toepassing is.
    Vrouw en intellect is de titel, die je deze analyse gegeven hebt. Naar jouw ervaringen komt het er dus op neer, dat het vrouwelijk intellect blijkbaar één ding maar niet kan bevatten: Dat de Islam absoluut niet inpasbaar is in de mooie, het liefst maakbare wereld, die vrouwen zich zo graag wensen. Hoewel elk mens uniek is, en er zich op deze aardkloot ongetwijfeld vrouwen bevinden, die een ander mensbeeld vertegenwoordigen, moet men je gelijk geven, dat men ze in de westerse mediawereld momenteel opvallend weinig tegenkomt. Wellicht is het een genetisch bepaalde trek van ons, vrouwen, ons zoveel mogelijk aan te passen aan de heersende mode. In dit verband de mode van de ‘goedmens.’

    Like

    • Martien Pennings zegt:

      Dank je, Theresa.
      Het heet “Vrouw & Intellect” om te pesten.
      Heleen-Mees achtigen: http://bit.ly/11ITXS6 zoals deze twee bijdehandjes zijn daar extreem gevoelig voor.
      Ik heb helemaal niet het idee dat vrouwen intellectueel minder zijn.
      Het is een cliché, maar wel waar: vaak aardser-verstandiger-directer dan veel moeilijk-moeilijk-mannen.
      Maar in veel vrouwen zit wel dat ene trekje: “Ik verander hem wel.”
      Je begrijpt me al.
      Vrouwen die in mishandel-huwelijken blijven hangen tot de dood erop volgt.
      Of die met moordenaars in de gevangenis gaan corresponderen en dan met hem trouwen.
      Dat proef ik met name in de stupiditeit van Brekelmans.
      De domheid van De Craemer vind ik op de een of andere manier mannelijker.
      In haar vermoed ik dan ook een zekere pottituditeit.

      Like

      • Martien Pennings zegt:

        Jij noemt een paar namen, Theresa.
        Maar vergeet Oriana Fallaci niet!
        Pamela Geller.
        En A. Nanninga van GeenStijl, waarvan Bert, mede op mijn advies, regelmatig een “leesverdertje” opneemt.
        Die Nanninga is zo goed dat ik aanvankelijk zelfs in de veronderstelling verkeerde dat ze een man was!
        Een van haar eerste columns voor GeenStijl was trouwens best wel een beetje fout.
        Maar nadat ik haar vaderlijk tot de orde had geroepen – http://bit.ly/Hmwg6Y – heeft ze zich tot de beste scribent bij GeenStijl ontwikkeld.
        Beter dan brallerdje Johnnnnnie the Quitter, een “christelijk” ex-kwezeltje dat van zijn geloverigheid een better-than-thou-compleksje heeft overgehouden.
        Deze neologisme-verslaafde hoe-zeg-ik-dát-nou-weer-origineel-virtuoos leeft nog liever onder de islam dan dat-ie de verdenking op zich laadt bij “Wilders” te horen.

        Like

      • Wachteres zegt:

        “Die Nanninga is zo goed dat ik aanvankelijk zelfs in de veronderstelling verkeerde dat ze een man was”!

        Martien, wat moet ik hier nu weer mee? Vooral omdat je eerst de onderstaande zin over ons hebt uitgestrooid:

        “Ik heb helemaal niet het idee dat vrouwen intellectueel minder zijn”.

        Kunnen we hier spreken van een “contradictio in terminis” ???

        Of …eh begrijp ik je niet goed? 😆

        Like

  11. Joost Visser zegt:

    “( . . .) de joodse godsdienst, die al decennialang tot uitzichtloze ellende leidt in Israël en Palestina ( . . .)”. Als ik dit schrijf, wordt ik uitgenodigd in praatprogramma´s en als intellectueel gezien.

    “( . . .) de islam, die al milenialang tot uitzichtloze ellende leidt in de wereld ( . . .)”. Als ik dit schrijf ben ik een racist.

    Wat een wereld.

    Terwijl racisme niets te maken heeft met kritiek op de islam. Racisme heeft te maken met ras. Als mensen in een discussie over de islam mij voor racist uitmaken, dan vraag ik altijd of de islamaanhangers een nieuw soort menselijk ras is. Een Nederlander die zich bekeert tot de islam zou zich dan transformeren van kaukasisch naar het islamras? Zie ook Tommy Robinson.

    Wat een dommigheid overal.

    Geweldig stuk proza overigens. Heb weer wat bijgeleerd.

    Like

  12. david_1973 zegt:

    hahahahahaah, wellicht zijn er nog idioten die denken dat er binnenkort een nieuw verlichtend katern wordt geschreven als update op de huidige koran waarin mohammed als een verlichte weedrokende hippie de moskeeën ontdoet van alle valsigheid en hypocrisie. hahaahahah ik lig dubbel… martien pennings ontneemt me een beetje mijn artikel over het fenomeen haatzaaien en waarom dat geschiedkundig gezien getuigt van een korte termijn visie en eigenlijk totaal niet relevant is in het kader van een 1400 jarige Jihad die bloederig en wreed heeft ingehakt op alle volkeren rond de middellandse zee en verder. de jihad is nimmer gestopt en gaat nu in volle hevigheid door en is door de totale arrogantie van de boven ons gestelde elite nog nooit zo succesvol geweest. nimmer in de geschiedenis hadden ze vaste voet op het scandinavische gebied, nimmer zijn ze zo ver doorgedrongen in europa. ja het klopt niet iedere moslim ligt iedere dag op de bidmat maar ook niet iedere aanwezige bij de massameetings van hitler waren die hard nazi,s.niet iedere volger van adolf hitler droomde van het derde rijk maar toch waren ze de conditio sine qua non van het ontstaansrecht en de uitbreiding van de naar lebensraum zoekende dictator. de parallelen met de islam zijn legio maar de zelfgenoegzame linkse elite en de achterlijk gehouden burgers van europa weigeren verder terug te kijken dan 70 a 80 jaar geleden om hun achterlijke “gelijk” te halen. maar iedereen zal er wel achter komen als we hier de meerderheid verliezen, dan pas zal de verdrukking in alle hevigheid plaats vinden zoals nooit tevoren. dan bent u voer voor het monster islam en u zult als 2e rangs burger door het leven moeten, nog erger dan een jood in woii. pas dan zullen de luiken opengaan en zal de linkse en rechtse genoegzame elite de toorn voelen van hun grenzeloze naïviteit.

    Like

    • Roelf-Jan Wentholt zegt:

      Inderdaad, de “gematigde islamiet’ is het belangrijkste en onmisbare instrument van de bloeddorstige orthodoxen. Er is geen ontkomen aan.

      Like

  13. lucky9 zegt:

    FUCK (and rape) the islamophilic bitches! (islamofiele heksen) Ik geloof mijn eigen ogen niet! Hoe ver kan propaganda gaan?

    Like

  14. Helena zegt:

    Vaak geef ik geen commentaar op artikelen, hoewel ik ze allemaal lees.
    Dat komt vaak door gebrek aan tijd, maar ook omdat meestal alles al gezegd is.
    Dat is nu weer het geval.
    Toch kan ik nu niet laten om hier mijn allergrootste bewondering uit te spreken voor Martien.
    Ik doe het een een beetje schoorvoetend, want Martien heeft al eigendunk zat, maar dit is echt
    het werk van een geniale hersenchirurg met als scalpel een pen.

    De twee dames die hier de revue passeren (wat ben ik op dit moment blij dat ik niet één van hen ben zeg), zijn namelijk zo helemaal het type mens waar ik dagelijks tegenaan loop.
    Vrouwen met dezelfde argumenten, hetzelfde “ja maar kijk ik ben ook best wel kritisch” gedrag maar “ik blijf er redelijk bij”. Daarbij tegelijkertijd zichzelf nog even superieur verklarend aan de stumperd met de kortzichtige blik die dat vanzelf dan niet is.

    Leerzaam, heel leerzaam, niet zozeer de feiten, die ken ik wel, maar de retoriek.
    Ik ga het nog 10 keer lezen en onthouden en gebruiken.
    Bovendien heb ik me er ook nog eens kostelijk mee geamuseerd.

    Like

  15. Trias Politica zegt:

    Het wordt kennelijk tijd voor een Nieuwe -tweede testament- Koran…

    Heb wel een paar kleine opmerkingen bij dit artikel.
    Ten eerste, ik citeer: “Met die twee uitlatingen zette denker Donner een wezenskenmerk van “democratie” bij het grof vuil: tolerantie voor minderheden.” Dat mag scribent mij uitleggen, want ik snap het niet. Tolerantie voor minderheden bij het grof vuil??? Ik dacht dat de moslim populatie in dit land de minderheid vormde.

    Dan deze: “Want Arabieren produceren zelf helemaal niks, behalve heel veel moslims. Tot in de 17e eeuw hadden ze hun bevolkingsoverschotten altijd kunnen wegwerken door in alle buitenlanden, van Spanje tot in Afghanistan, te gaan roven, uitbuiten, moorden en slavenhalen.” Huh? Als arabieren veel moslims produceren, waarom zouden ze dan ‘bevolkingsoverschotten’ wegwerken door slaven van elders halen??

    En Brekelmans? Ach, teveel moeite.

    Maar mijn voornaamste kritiek op dit stuk is, dat ik een gedegen analyse mis van de correlatie tussen de tanende invloed van het christelijke morele en spirituele erfgoed en de basis van de Europese joods-chr-humanistische traditie, waarop onze Westerse samenleving is gebaseerd? In plaats daarvan word ik voor de zoveelste keer getrakteerd op de grijsgedraaide grammofoonplaat van de door mij gewaardeerde heer Pennings. Maar kom eens met iets nieuws. Deze analyse is maar half af en zou m.i. veel verder moeten gaan. Wil en kan de heer Pennings mij en andere lezers uitleggen hoe het kan dat de christelijke waarden klaarblijkelijk aan het uitsterven zijn in het Europa van nu? Wil en kan de heer Pennings mij en andere lezers een verklaring geven
    voor het feit dat de secularisatie maar voortschrijdt en welke waarden die leemte dan zouden moeten opvullen? Kijk, dan komen we ergens.

    Like

    • Martien Pennings zegt:

      Ik ben vandaag op familiebezoek in de provincie, Trias.
      Als er thema’s in mijn stuk zijn die vaak terugkomen (“grijsgedraaide plaat”: dank je) dan komt dat omdat het blijkbaar nodig is en omdat die thema’s wezenlijk zijn

      Ook van de rest van je boosheid begrijp ik niet veel, want je schijnt in mijn stuk antwoorden te missen die jij zelf ook niet vermag te geven.
      Maar ik zal er nog op terugkomen als ik weer thuis ben.

      Op je laatste boze eis – of ik maar eens even op de proppen wil komen met een verklaring voor het uitsterven van de christelijke waarden in Europa en even wil aangeven welke waarden die dan moeten vervangen – kan ik wel vast een antwoord geven.
      Dat antwoord luidt: die christelijke waarden ZIJN helemaal niet verdwenen, ze zijn alleen doorgeslagen, en met name de waarden van het gewetensonderzoek en schuldbesef.
      We houden de splinters in onze eigen ogen voor balken, en de balken in de ogen van de Ander (de islam)voor splinters.

      G. K Chesterton zegt het zo:

      “The modern world is full of the old Christian virtues gone mad. The virtues have gone mad because they have been isolated from each other and are wandering alone.”

      Ik hoop dat je spijsvertering gauw weer een beetje op gang komt, Trias.

      Like

    • LOUIS-PORTUGAL zegt:

      Trias dat naar boven duwen van hun eigen nakomelingen en vangen van slaven is heel simpel.
      Hun eigen volk werkt niet en daarom hebben ze slaven nodig.
      Hun hier gedropte eigen nakomelingen zijn er om onze zuurverdiende centen in te pikken en te zorgen dat wij als slaaf, door onze eigen soort onder controle gehouden, voor hun blijven werken.
      De 2 bioven genoemde dames doen er zzer geraffineerd aan mee om ons duidelijk te maken waar onze plek is.

      Like

  16. luckybee zegt:

    Ik ben het helemaal met julie eens .Commentaar overbodig.

    Like

  17. heleen zegt:

    Dat de man of de vouw in de straat er al eens op los zwatelt wat betreft de islam kan ik nog begrijpen en vergeven. Maar dat twee vrouwen die zich een groot air aanmeten (schrijfster en columniste) er geen moer van weten, het niet nodig vinden om ernstig onderzoekswerk te doen vooraleer naar buiten te treden met dit soort opiniëringen, zegt genoeg over hun niveau. Ik vind
    beiden ongetalenteerd (nog los van hun gezwatel). Israëlbashing en islamofilie kunnen natuurlijk helpen in het verhopen een carrière te kunnen opbouwen als je voor de rest over geen grote troeven beschikt.
    Lichtzinnige parlé…zelfmanifesteerderig in het kwadraat.
    Over dat nonnentrauma gesproken: een thans 33-jarige heeft ternauwernood nog nonnen op de
    ‘Katholieke school’ gehad. Ik neem dat zeker niet ernstig.
    Maar ook dat kan helpen: het bashen van de Katholieke Kerk.

    Bravo Martien en Kus!

    Like

    • Martien Pennings zegt:

      Dank je, Heleen: ik ben altijd blij als ik de vrouw tot troost kan zijn.

      Like

    • Theresa Geissler zegt:

      @Heleen 7.54u Dat laatste wat je aanhaalt, dat van het nonnentrauma bij een 33-jarige, viel mij ook op, Heleen. Het is inderdaad mogelijk dat Ann de Craemer dat meer van ‘horen zeggen’, dus uit overleveringen heeft en het vooral gebruikt als een stok om de hond te slaan. Ik heb het in mijn comment echter het voordeel van de twijfel gegeven omdat zij een Belgische is en men in België langer heeft vastgehouden aan (Katholieke) tradities dan in Nederland, vergis je daar niet in! Zo las ik ooit het relaas van Ella Bloem,(1963) dochter van de dichter Bloem, die in haar jeugd met haar familie in België woonde en daar naar de Vrije school werd gestuurd. Niet omdat haar ouders nu de leer van Rudolf Steiner zo toegedaan waren, maar omdat dit het enige schooltype was, waar geen uniformen gedragen werden! Rond 1970! Je zult het met me eens zijn, dat er in die tijd in Nederland totaal geen spràke was van schooluniformen -nooit geweest, trouwens. Daar het Katholicisme in België metterdaad steviger geworteld is dan hier en het kloosterleven tot op heden nog enigermate levensvatbaar -denk aan Michèle Martin, de vrouw van Dutroux- acht ik persoonlijk nonnen in het Belgische onderwijs, zo rond 1987, eigenlijk niet onwaarschijnlijk. Een béétje sterk, meer niet.

      Like

  18. sprx zegt:

    monumentaal stuk van Martien P. , zou verplicht moeten worden voor middelbare scholen

    Like

    • Martien Pennings zegt:

      Nou, SPRX – wij kennen elkaar – een monumentale veer in mijn reet!
      Ik hoop dat mijn kringspier dat aan kan.

      Like

      • Joop Klepzeiker zegt:

        Wat die kringspier betreft zou ik mij als ik U was gen zorgen maken, dat zit wel goed.

        Maar mag ik u nu eens vragen of het juist is dat ik in uw filerend scherp geschreven stuk kritiek ( ik rek even mee ) een stevig stuk Freud ontdekt.

        Like

  19. Tom Hendrix. zegt:

    Laat ik beginnen met mijn bewondering uit te spreken, voor dit geweldig goed onderbouwd artikel van onze Martien Pennings. Wat ik heel top vond, is dat Martin uitstekend aantoonde wat het grote verschil is tussen de Bijbel en de Koran, c.q. het verschil tussen redelijk denkenden Joden en Christenen en de absolutisten en moordenaars die zich beroepen op de Koran. Het is terecht, en als kritisch protestant, ga ik daar volledig in mee, dat Schriftkritiek binnen het Jodendom, en na de Verlichting, het Christendom een heel normale dagelijkse praktijk is. By the way, de witz van de 2 rabbi’s vind ik kostelijk Martien. Ik vind het interessant om te verwijzen naar de filosoof Immanuel Kant, die 2 geweldige werken hierover heeft geschreven: ” Religie binnen de grenzen van de Rede”, en ” Zur Kritik der reinen Vernunft”. Daar vind ik voldoende aankopingspunten, die het betoog van Martien volledig onderbouwen. Verder is het in-triest dat dergelijke domme mensen-in casu deze 2 vrouwen- zoveel ruimte krijgen om hun waanzin te spuien, maar zolang de socialisten overal de meerderheid uitmaken in de pers en de media heb ik daar een hard hoofd in.

    Like

  20. Sam van Rooy zegt:

    Dit is een prachtig stuk, dat voor mij een referentie wordt ter filering van toekomstige dwaallichten

    Like

  21. Theresa Geissler zegt:

    @Wachteres, 9.12u. Ik dènk (maar uiteraard blijft het bij dènken) wel te begrijpen, wat Martien bedoelt.
    Formeel bestaat er geen enkele reden om aan te nemen, dat het vrouwelijke intellect minder zou zijn dan het mannelijke. Dat zijn oude vooroordelen die niet kunnen worden onderbouwd. Het lastige is echter, dat hij er, voor zijn gevoel, in de praktijk zo weinig tegenkomt.
    Als hij A. Nanninga zo goed vindt schrijven, dat hij aanvankelijk dacht met een man te doen te heben is dat geen vooroordeel, maar een oordeel dat gestoeld is op zijn eigen ervaringen in de praktijk. En ik moet in alle oprechtheid toegeven dat ik dat mee kan voelen.
    Eén van de meest vrouwelijke kenmerken is onze grotere emotionaliteit (vlak, wat dat betreft, mezelf heus niet uit) die er voor zorgt, dat we vaker ‘ergens’ in blijven steken. En het ligt voor de hand dat dat maar al te vaak het ‘goedmensendom’ is. Martien geeft het voorbeeld van de mishandelde vrouw -ik verander hem wel- wat, op een ander vlak, goed vergelijkbaar is met de vrouwelijke kijk op de Islam -Moslims integreren heus wel. Als wij maar….,enzovoort. En dàt is dan ook, waar je bij vrouwelijke schrijvers, columnisten, journalisten etc. herhaaldelijk tegenaan loopt, veelvuldiger dan bij mannen. Of niet, maar die uiten het minder duidelijk.
    Vrouwen blijven er niet altijd maar vaker in steken. Dat is wel jammer, af en toe.

    Like

    • Joop Klepzeiker zegt:

      De werkelijke motivatie voor het handelen van een mens ligt verborgen onder de deken van het onderbewuste.

      In het onderbewuste van een vrouw schuilt de natuurlijke drang om de soort in stand te houden daarom is zij meer adaptief .

      Like

      • Joop Klepzeiker zegt:

        De werkelijke motivatie voor het handelen van een mens ligt verborgen onder de deken van het onderbewuste.

        In het onderbewuste van een vrouw schuilt de natuurlijke drang om de soort in stand te houden daarom is zij meer adaptief .

        In het onderbewust van de man schuilt het afpissen van zijn territorium en zijn bezit.

        Daarom zullen vrouwen onbewust voor de sterkste man kiezen , dat garandeert immers de volmaking van hun drang om de soort in stand te houden.

        Primitief ach het zal best wel, maar als er fundamenteel aan dit natuurlijke systeem geknoeid wordt zoals in de laatste 80 jaren is gebeurd, dan gaat een samenleving naar de kloten.

        Misschien wordt het weleens tijd om een duik in ons onderbewustzijn te nemen en het dekentje af te werpen. want zover ligt dat onderbewustzijn niet verborgen hoor, gewoon even de onderbuik laten spreken, dat is natuurlijk geheel uit den boze in deze tijden, we zijn immers zo modern geworden dat we ons zelf om zeep helpen en dat noemen we dus vooruitgang.we verloochenen ons mens-zijn omdat we zo graag naar een ideologisch ideaal beeld streven.

        We zullen wel moeten afdalen in de krochten van ons onderbewustzijn om te overleven , want wat voor ons onderbewustzijn is voor de mo slim bewustzijn weliswaar aangewakkerd door een handig gebruik van de in de mens aanwezige onbewuste schuld en angst gevoelens welk we zien convergeren in een ¨¨¨religie ¨¨

        U zal dit wel onzin vinden, maar dan heeft u de koraan niet gelezen of begrepen.
        De koraan geeft namelijk een ideologie en een ideaal beeld.

        Onze eigen verlichting als een onbedoelde zelfmoord , die hegeliaanse dialectiek ook zeg , misschien iets vergeten mee te nemen in de these, anti these waardoor de synthese iets bezijden de realiteit is komen te staan.

        Like

  22. Martien Pennings zegt:

    @ Wachteres (om 09:12) en Theresa Geissler (om 10:04):
    Die zin “ik dacht dat het een man was”: gewoon een knipoog, een pesterijtje.
    En jij neemt het dus ook nét even te serieus, Theresa.
    Sorry.
    Voortaan ironie-tekentjes gebruiken als ik grapjes maak tegen of over vrouwen,

    😉 😉 😉 Want die snappen dat toch niet zo goed als mannen. 😉 😉 😉

    Like

    • Theresa Geissler zegt:

      Zéér verstandig, want WIJ zijn dus voortdurend bloédserieus zoals je wel merkt.
      (Die tekentjes beheers ik vooralsnog niet. Maar goed: LOL.)

      Like

    • Wachteres zegt:

      Ja hoor, Martien. Je kunt je er altijd weer uit’lullen’. .

      IK ga er op in, omdat ik geloof dat jij meent wat je zegt.

      Ik weet het bijna zeker, want dit is niet de eerste keer dat ik je er op vang.

      Maar goed, ik zal geen ruzie met je maken. 😛

      Like

  23. Theresa Geissler zegt:

    Dank U, E.J.
    In afwachting zal ik ze maar eens overschrijven, dan probeer ik het later wel eens uit.
    Ik kan mijn zoons vragen, wat ik wil, maar ze hebben nooit tijd.

    Like

  24. Martien Pennings zegt:

    @ TRIAS
    In aanvulling op mijn antwoord van 08:32 op jouw nare kritiek van 01:58.

    Je voornaamste bezwaar tegen mijn stuk – die rare eis die je aan mij stelde waaraan je zelf niet kon voldoen, maar die ik vanmorgen niettemin prompt honoreerde – heb ik dus al ontzenuwd.

    Nu nog die twee andere punten van kritiek.

    Als mongool Donner zegt dat hij het best vindt als door een moslim-meerderheid de sharia wordt ingevoerd, dan zullen vervolgens minderheden niet meer getolereerd worden. Dat betekent dus dat mongool Donner schijt heeft aan minderheden. Want dat zég je als je vindt dat moslims bij meerderheid van stemmen de sharia in mogen voeren. Wat is daar zo vreselijk moeilijk aan? Dat ik de term “bij het grof vuil zetten” hanteerde? Was dat verwarrend?

    Ik kan het nog anders zeggen: mongool Donner vindt het best als het scenario van de Weimar-republiek herhaald wordt, dus waartegen Karl Popper waarschuwde met zijn tolerantie-paradox. Tolerantie voor de intoleranten maakt een einde aan de tolerantie. Of op zijn Weimars: hou diegenen tegen die met democratische middelen de democratie willen afschaffen. En dat doe je als je toelaat dat de sharia wordt ingevoerd. Nog een keer: wat is daar zo vreselijk moeilijk aan?

    Je tweede punt is ook al een op een vervelende rottoon gestelde vraag:

    “Huh? Als arabieren veel moslims produceren, waarom zouden ze dan ‘bevolkingsoverschotten’ wegwerken door slaven van elders halen??”

    Die vraag is deels al beantwoord door Louis-Portugal. Hij zei:
    “Hun eigen volk werkt niet en daarom hebben ze slaven nodig.”

    Nee, ze werkten niet en dus hadden ze veel tijd over om te neuken.
    Én . . . . . én . . . .ze zorgden dat de mannelijke zwarte slaven niet kónden neuken, want tijdens de “echte” slaventijd werden de mannelijke zwarten allemaal gecastreerd, en niet zachtzinnig, zodat er veel overleden aan de castratie.
    De vrouwelijke slaven neukten ze zelf en de nazaten waren automatische moslim.
    Hoezo is er dan een tegenstelling tussen demografische explosie en slaven handel?
    Het ene versterkte juist het andere.

    Overigens merk ik nu pas, nu ik het in de avond rustig doorlees, op wat voor nare strontvervelende kuttoon je comment is gesteld.

    En vanmorgen had ik ook dit pleuris-zinnetje nog niet opgemerkt:
    “En Brekelmans? Ach, teveel moeite.”
    Je bedoelt dat ik een domme lul ben om zoveel energie in Brekelmans te steken en dat het resultaat niet de moeite waard is?

    Waarom val je niet dood, Jean?

    Like

  25. Theresa Geissler zegt:

    🙂

    Like

    • E.J. Bron zegt:

      GELUKT!! YES!! 😉 😆

      Like

      • Martien Pennings zegt:

        Dat was nou een héél vrouwonvriendelijke reactie, Bert.
        Je reageert véél te enthousiast.
        En dan met die vette letters.
        Alsof een Marokkaan een fiets NIET gestolen heeft: “Góéd zo!”
        O O O, kijk nou eens wat het vrouwtje kan!
        Fout Bert.
        Fout.

        Like

      • E.J. Bron zegt:

        Eerlijk gezegd Martien vind ik dat ze het dik verdiend heeft. Vanaf het moment dat ze begon te reageren, vond ik haar een verrijking voor de site. Wees eerlijk… 😉 😆

        Like

  26. Trias Politica zegt:

    Martien, waarom kun jij nou niet eens een keer normaal reageren? Laat die vodka fles toch eens staan! Je voelt je altijd weer aangevallen, terwijl dat helemaal niet nodig is. Maar…, ik ben er niet om jou naar je mond te praten, maar om jou een spiegel voor te houden. Daar zou je alleen maar van kunnen groeien. Je hebt een doorwrochte kritiek geschreven, maar het is niet voldoende. En jij weet heus wel wat ik bedoel. Het Christendom en de rol die zij speelt. Ook heden ten dage nog, en dat is nou precies waarom islam critici het zwaar hebben.

    Je eerste reactie ging nog, je tweede schiet door. Jammer. Richt je pijlen maar op het vervolg. Je weet best waar ik op doel.

    Like

    • Martien Pennings zegt:

      Jouw reactie op mijn stuk is niet normaal, Trias.
      Ik ben broodjenuchter, wat lul je nou?
      Ik ben zelfs doodmoe en eigenlijk niet in staat om kwaad te worden.
      “En jij weet heus wel wat ik bedoel.”
      ik weet totáál niet wat je bedoelt!
      Ik heb al je kritiek ontzenuwd, de grond ingeboord en vernietigd.
      Wat moet je verder nou nog?
      Leg me nou eens uit wat je in godsnaam bedoelt met:
      “En jij weet heus wel wat ik bedoel.”
      WANT DAT WEET IK DUS NIET.
      VERLICHT ME!

      Like

      • Joop Klepzeiker zegt:

        Met alle respect voor uw schrijfkunsten , heb ik toch het gevoel dat ik even uw bewering van brood nuchterheid in een ander daglicht wil zetten.

        Ik denk dan ook dat na het lezen van uw uitstekende stukken ik niet aan de indruk kan ontkomen dat u constant in een gelukzalige staat van mentale zelfbevrediging bevind zeg maar een soort van endorfinisme.

        Dat komt wel vaker voor bij grote geesten, is mij verteld.

        Like

  27. lucky9 zegt:

    Ik deel de mening van Sam van Rooy op comment 104331.
    Aan Brekelmans ga ik heus geen woorden vuil maken, dat spreekt voor zich.
    Voor Ann de Craemer daarentegen, respect!
    Ik weet wel dat dit stuk van Pennings veel te lang is naar imbeciele maatstaven, maar juist daarom is het een leidraad in de duisternis der spinsels van het politiek correcte reptielenbrein.
    Waarom kan de mening van een oprechte atheïste niet door de beugel van een protestantse papenvreter? Waarom moet de objectieve waarheid nederig het hoofd buigen voor de fantasmen van religieuze fanatici? Waarom! De vraag stellen is ze beantwoorden. Jullie zullen het zelf gewild hebben!
    Denk daar maar eens grondig over na. Met alle sympathie overigens. Voor islamofielen géén genade, nooit!

    Like

  28. Trias Politica zegt:

    Waarom focus je niet op de -naar jouw eigen zeggen- nog altijd dominante rol van het christendom, ik citeer jouzelf: “die christelijke waarden ZIJN helemaal niet verdwenen, ze zijn alleen doorgeslagen, en met name de waarden van het gewetensonderzoek en schuldbesef.” Je kent de Schuman-verklaring, je kent de notie van ‘grenzeloze solidatirteit’ en ‘eenheid in verscheidenheid’, je verwijst in dit en eerdere stukken naar oil-for-immigration. Need to say more?

    Like

    • lucky9 zegt:

      Waarom? Dat vergt inzicht! De realiteit van élk moment is volatiel. Daarom is het plaatsen van zinvolle reacties zo moeilijk. Men kan namelijk niet iedereen te vriend houden of gelijk geven, wat meestal gepercipieerd wordt als identiek. Elke soort streeft dominantie na. Primair om te overleven en om niet te verdwijnen. Secundair om te genieten van de eigen heerschappij enz.
      Het christendom is even divers en gefragmenteerd als de islam. Alleen werden de logische conclusies in het Westen lang geleden reeds getrokken na talloze godsdienstoorlogen.
      “Gewetensonderzoek en schuldbesef” zijn relatieve begrippen. Ze kunnen met name zonder de geringste inspanning aangewend worden als verontschuldiging of excuus.
      Grenzeloze solidariteit is een absolute dementie onder carnivoren. Niet dat ik een veggie ben, verre van!
      “Eenheid in verscheidenheid” komt beslist niet van mij! Dat is een contradictie!
      “Oil-for-immigration” is een verkeerde formulering waar vele naïeve westerlingen zich door laten ‘pakken’. De suggestie van deze formulering is logisch maar wordt verkracht door arabische (zonder hoofdletter) takkiya!
      Dat is essentieel ‘oil for Jjizya” en de realiteit!
      FUCK the arabs! May they suffer in hell for all etertenty en liefst nog een beetje langer!

      Like

  29. Joop Klepzeiker zegt:

    A Ha U is een naturalist die door heeft dat als de balans tussen het weten van wat en het weten van hoe te ver verstoord wordt er onwaarheden als waarheden worden aangenomen.

    Plaats maar eens 2 spiegels tegen over elkaar en ga er tussen staan u ziet in de spiegel tientallen malen uw zelf staan , maar er is maar een waarheid en dat is u die in het midden staat.

    Like

  30. Joop Klepzeiker zegt:

    Het weten van wat en het weten van hoe terug brengen tot de mensenmaat, dat zou eens een leuk werkstuk zijn zeg maar een regressie in de maakbare samenleving.

    Like

  31. Pingback: Esther Voet had Harry van Bommel niet moeten kussen, maar wel een paar stenen naar zijn laffe kop moeten gooien | E.J. Bron

Plaats een reactie