Het Midden-Oosten in het begin van 2014

Screenshot_6

(Door: Barry Rubin)

“We staan aan het begin van een zeer lange en diepgaande transformatie”, zegt president Barack Obama. Dit is nergens meer waar dan in het Midden-Oosten. Egypte, het grootste en bevolkingsrijkste Arabische land lijkt terug in het soort militaire regime dat bestond sinds 1952, met uitzondering van 2011-2013, toen het een islamitische regering had. Toch hebben er een aantal belangrijke veranderingen in Egypte plaatsgevonden.

Ten eerste blijft Egypte in het “islamistische” tijdperk op gespannen voet staan met de Moslimbroederschap. Ten tweede walgt Egypte wat betreft de internationale betrekkingen over het algemeen van de Amerikaanse regering – zoals een van mijn slimste, meest democratische Egyptische vrienden het zegt – van het “cowboy”-gedrag. Sinds de regering-Obama in 2011-2012 de regering van de Moslimbroederschap steunde, heeft Egypte zich tot Rusland gewend, net als in 1955 toen de Verenigde Staten zich geconfronteerd zag met een radicaal Egypte.

Het moet grappig zijn voor Egyptenaren dat terwijl de Amerikaanse hulp een geschenk is, ze moeten betalen voor de Russische hulp. Maar de Egyptenaren zijn meer achterdochtig over de Yankees dan over Griekenland wat geschenken betreft. Bovendien, omdat Hamas en Turkije – die de Moslimbroederschap en zelfs anti-Egyptische terroristen ondersteunen – revolutionaire islamisten tegen Egypte hebben ondersteund, zijn de twee in conflict met Egypte.

Sinds Hamas in oorlog is met Egypte en Israël hebben Egypte en Israël gemeenschappelijke belangen in dit conflict. Zo kan het lijken dat de huidige situatie van Israël in de regio erger is, maar er zijn eigenlijk veel positieve aspecten.

De situatie van Turkije is ook instabiel. Aan de ene kant is Turkije de belangrijkste verdediger van de rebellen geweest, dat is de soennitische zijde in de Syrische burgeroorlog. Turkse steun aan de Moslimbroederschap wordt beschouwd als vijandig voor Saoedi-Arabië en het militaire regime in Egypte. Hij brengt potentieel ook schade toe aan Turkse hoop op zakelijke plannen met Iran, aangezien steun ook vijandig is tegen het sjiietische blok. Dit heeft ernstige schade toegebracht aan de betrekkingen van Turkije met zowel de Arabische en Iraanse blokken. Turkije wil graag een brug tussen islamisten zijn, maar dat maakt het bij de Iraanse en de Saoedi-Egyptische blokken verdacht.

Soennieten en sjiieten zijn in conflict en hoewel mensen kunnen denken dat de Arabische wereld geobsedeerd is door het Israëlisch-Palestijnse conflict, is dit niet het geval. De Arabische wereld (verdeeld als die is) is minder goed in staat om iets aan het conflict te doen en is er nu veel minder op gericht dan hij in de afgelopen decennia is geweest.

De Saoedische ambassadeur in Groot-Brittannië, Mohammed bin Nawaf bin Abdulaziz al- Saoed, die de woordvoerder van het Saoedische regime lijkt te zijn, schreef in de New York Times dat “Saoedi-Arabië Will Go It Alone“:

Saoedi-Arabië is decennia bevriend met onze Westerse partners geweest … bijna een eeuw. Dit zijn strategische allianties die ons beiden ten goede zijn gekomen. Onlangs zijn deze relaties getest – voornamelijk vanwege meningsverschillen over Iran en Syrië. Wij zijn van mening dat veel van het beleid van het Westen in zake zowel Iran als Syrië een risico voor de stabiliteit en veiligheid van het Midden-Oosten beteken. Dit is een gevaarlijke gok waarover we niet kunnen zwijgen en niet werkeloos zullen toezien.

En terwijl sommige van onze westerse partners de Syrische en Iraanse hebben uitgedaagd, weigeren ze om de broodnodige actie tegen hen te ondernemen.

De Egyptische – Moslimbroederschap – Hamas conflicten, de Syrische burgeroorlog, het conflict tussen de sjiietische en soennitische blokken (de laatste inclusief Saoedi-Arabië) en de Turks – Arabische wrijving zijn er allemaal tekenen van. Als het Westen bereid is om Assad dictator van Syrië te laten zijn, zullen de soennitische rebellen dit nooit accepteren en de Syrische burgeroorlog zal er in het komende jaar alleen door worden geïntensiveerd.

Ammar Abdulhamid, een gerespecteerd analist in de kwestie Syrië, heeft erop gewezen dat het “herlegitimeren van het Assad-regime vandaag de dag, na alles wat het heeft gedaan, groen licht zal geven aan genocidale ondernemingen elders in de wereld.” Natuurlijk, als de Verenigde Staten zouden helpen het Assad-regime in Syrië omver te werpen, zou er ook een risico zijn van genocide op de Alawieten en de christenen (die samen ongeveer 30 % van de bevolking uitmaken).

Ik zeg het niet graag, maar het is bijna alsof de regering-Obama eenvoudig de zogenaamde “deal” in leven wil houden tot na de verkiezingen van 2016, dus dat het kan opscheppen over een grote diplomatieke triomf in het Midden-Oosten alsof alle problemen zijn opgelost – alleen om dan de deal te laten instorten.

Dit zou kunnen verklaren waarom president Obama zei dat er slechts een 50-50 % kans zou zijn dat de deal door zou gaan. Meestal praten de president en de minister van Buitenlandse Zaken niet over de zekerheid van deals voordat ze veel dichter bij de voltooiing ervan zijn.

Bron:
http://pjmedia.com/barryrubin
Auteur: Barry Rubin

Vertaald uit het Engels door:
Vederso
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Midden-Oosten. Bookmark de permalink .

4 reacties op Het Midden-Oosten in het begin van 2014

 1. Jan zegt:

  Door Robert Gates wordt bepaald niet positief gedacht over de regering van de VS. Hij heeft net zijn memoires geschreven en komt tot de volgende conclusie:

  “Obama is een paranoid figuur, gelooft in zijn eigen onzin, Joe Biden is een politieke nul, een compleet drama”*

  Overigens loopt de Democratische Kliek de Republikeinen opzettelijk voor de voeten, wordt puur partijpolitiek gevoerd:
  “Hillary told the president that her opposition to the [2007] surge in Iraq had been political because she was facing him in the Iowa primary. . . . The president conceded vaguely that opposition to the Iraq surge had been political. To hear the two of them making these admissions, and in front of me, was as surprising as it was dismaying.
  ”http://www.washingtonpost.com/world/national-security/robert-gates-former-defense-secretary-offers-harsh-critique-of-obamas-leadership-in-duty/2014/01/07/6a6915b2-77cb-11e3-b1c5-739e63e9c9a7_story.html

  Zelfs nu dit bekend is, is dit voor NBC geen reden om tot geen andere conclusie te komen dan dat de ravage veroorzaakt door Obama in Irak de schuld is van Bush:
  “U.S. fighting forces are gone from Iraq. But as so many predicted when President Bush chose to go to war there after 9/11, the fighting has started up again.”
  http://newsbusters.org/blogs/kyle-drennen/2014/01/07/nbc-bush-blame-security-vacuum-iraq-created-obamas-troop-withdrawal#ixzz2pjehMCWd

  * Het Witte Huis is lyrisch over Joe Biden, de Clown, flikflooeier, die graag andere vrouwen mag bepotelen:
  “Joe Biden has been one of the leading statesmen of his time, and has helped advance America’s leadership in the world”
  http://www.buzzfeed.com/evanmcsan/white-house-defends-joe-biden-against-book-by-former-defense
  Foto Biden: http://weaselzippers.us/wp-content/uploads/biden1-548×365.jpg

  Like

 2. Jan zegt:

  De Amerikaanse junta zal echter haar zin niet krijgen wat Israël betreft, want Bennet (Habayit Hayehudi) zei na het bezoek van Kerry:

  “Wij zullen niet massaal zelfmoord plegen”
  Bennett Dismisses Land Swaps With Palestinians For Peace, Security
  The ongoing Israeli-Palestinian peace negotiations “have only brought us terror,” Bennett said at an Institute for National Security Studies (INSS) conference.

  He further warned that the establishment of an independent Palestinian state under any future peace deal will lead to terror.

  The Palestinian children who were born at the time the 1993 Oslo accord was agreed upon are now 21 and have grown up on incitement, he said. “No piece of paper will change this.”

  Bennett turned to recent international pressure on Israel to accept a diplomatic plan that that would not be optimal for Israel saying “we will never give up on Jerusalem. We won’t accept a deal based on the sixty-seven lines.”
  http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Watch-live-Naftali-Bennett-gives-speech-on-peace-process-337351

  Like

 3. luckybee zegt:

  Tsia Barack Hussein dat Khalief worden, wordt geloof ik niets.Eerstens waren alle Khalieven allemaal blanke mensen,en ten tweede als khalief kan je niet als brandstof voor de Hel worden toch?
  Abu Darda reported that the Holy Prophet (Muhammed) said: Allah created Adam when he created him. Then He stroke his right shoulder and took out a white race as if they were seeds, and He stroke his left shoulder and took out a black race as if they were coals. Then He said to those who were in his right side: Towards paradise and I don’t care. He said to those who were on his left shoulder: Towards Hell and I don’t care.”
  (Hadith, Mishkat ul-Masabih, translated by Karim, v. iii, p. 117)
  Maar wel als emir of zo iets.
  The Prophet said, “Listen and obey (your chief) even if an Ethiopian whose head is like a raisin were made your chief.”
  quote:[/b] [b]
  UIT SAHIH BUKHARI
  Volume 9, Book 89, Number 256:

  Like

 4. Jan zegt:

  Ook als de primaten elkaar niet direct bevechten dan gebeurt dit wel dmv de telefoon:

  Scheldpartij tussen FSA en ISIS

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s