Jeruzalem is de hoofdstad van Israël (en andere onaangename waarheden)

Screenshot_51

Bassam Eid

(Door: Bassam Eid – Vertaling: E.J. Bron)

Men heeft lange tijd beweerd dat noch Israëli´s noch Palestijnen gevoelig voor elkaars geschiedenis zijn. Bovendien zou er nooit een echt vredesproces kunnen komen zonder de bereidheid de geschiedenis, de pijn, het leed, de hoop en de dromen  van de ander te erkennen. Kortom: onderhandelingen leiden tot niets zonder een wederzijdse erkenning van de waarheid.

Helaas was een gezamenlijk erkende waarheid altijd het ontbrekende ingrediënt tussen Israëli´s en Palestijnen – en de VS in hun rol als would-be bemiddelaar heeft eveneens niet geholpen deze te vinden.

Nemen we bijvoorbeeld de jongste beslissing van het Hoogste Gerechtshof van de Verenigde Staten: het besliste dat Israël geen soevereiniteit over Jeruzalem heeft. Het probleem bij de hele zaak is dat het standpunt van de VS behoorlijk stinkt: enerzijds naar politieke correctheid en tegelijkertijd naar de weigering om de waarheid te vertellen. Jeruzalem zal echter desondanks Israëls hoofdstad blijven, ook al wordt wellicht op zekere dag Oost-Jeruzalem de hoofdstad van een nieuwe Palestijnse staat. De tegenzin van de VS om gewoon toe te geven dat hun handelen ertoe dient de Palestijnen te ondersteunen en desondanks onnodig tegen hen te strijden, toont aan dat de bemiddelaarsrol van de VS niet echt succes belooft.

De rol van de VS met betrekking tot Jeruzalem is niet constant en totaal tegenovergesteld aan de andere Israël- en Palestijnen-politiek. Toen Israël in het jaar 1947 in het kader van het VN-verdelingsplan zijn onafhankelijkheid verklaarde, begonnen de Palestijnen en de Arabische wereld Israël aan te vallen – met het doel het volledig te vernietigen. De oorlog eindigde ermee dat Israël territoria buiten zijn bedoelde soevereiniteitsgebied had veroverd. Deze gebieden worden tegenwoordig de “grenzen van 1967” of “de groene linie” genoemd. Wanneer West-Jeruzalem, dat sinds 1949 binnen deze groene linie ligt, niet als deel van Israël wordt erkend, dan kunnen theoretisch ook geen andere territoria als officieel Israëlisch land erkend worden. Als de VS zo denken, dan zouden ze dit ook openlijk moeten toegeven.

Uiteraard zullen de VS hun principiële houding tegenover Israël en de Palestijnen niet veranderen, maar het actuele optreden rondom de Jeruzalem-problematiek is een onsmakelijke mengeling van ontwijkingen en onwaarheden, die doen twijfelen aan de geloofwaardigheid van de Verenigde Staten. Volgens mij zouden de protagonisten van dit conflict zich aan de volgende drie harde, maar noodzakelijke stappen moeten oriënteren:

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft openlijk toegegeven dat de Palestijnse afwijking van het VN-verdelingsplan een fout was, maar vraagt zichzelf tegelijkertijd af waarom de Palestijnen sindsdien door Israël bestraft worden. In plaats van alleen met de vinger naar Israël te wijzen, zou Abbas moeten erkennen dat de Palestijnen sinds 1967 niet meer de baas zijn over Judea en Samaria en Oost-Jeruzalem. Bovendien zou hij moeten begrijpen dat de Zesdaagse Oorlog in 1967 een grote fout was. En hij zou eveneens moeten toegeven dat de beide Intifada´s, de dood en verderf zaaiende jarenlange opstanden tegen Israël, eveneens een fout waren. Abbas zou moeten toegeven dat de Palestijnen steeds opnieuw Israëls vredesaanbiedingen afgewezen hebben.

De Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu verzekert weliswaar dat hij een twee-staten-oplossing ondersteunt. Als dat waar is, dan zou hij echter ook zo moeten handelen en bestaande nederzettingen moeten overdragen en tijdens de vredesonderhandelingen met de Palestijnen moeten beloven geen nieuwe nederzettingen te bouwen. Hij zou duidelijk moeten maken dat Israël niet hoeft te kiezen tussen zijn joodse karakter en zijn democratische idealen – beide zouden verenigbaar moeten zijn. Als Netanyahu graag een vredestichter wil zijn, moet hij het Palestijnse streven naar vrijheid begrijpen – dat op zijn beurt verenigbaar moet zijn met de veiligheidsbelangen van Israël. Kortom: de minister-president zou tegen zijn volk moeten zeggen dat een Palestijnse staat in Israëls belang is.

Als de Amerikaanse president Barack Obama graag wil dat Israël zijn motieven met betrekking tot de bouw van nederzettingen als waar en geloofwaardig beschouwt, dan zou hij moeten toegeven dat Palestijnse leiders een onverminderde cultuur van de haat tegenover Israëli´s en Joden uitleven. Uit hun kringen staan moordenaars en terroristen op en tegelijkertijd wijzen ze het af hun volk voor te bereiden op vrede en verzoening. Obama zou aan Abbas moeten uitleggen dat Joden het volle recht zouden moeten hebben om in een toekomstige Palestijnse staat te leven – net zoals in Israël, waar op dit moment ongeveer 20% van de bevolking Palestijns is. En hij moet voor eens en voor altijd duidelijk maken dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is, zodat er voor de Palestijnen geen onduidelijkheid meer over bestaat wat er binnen een twee-staten-oplossing op hen af zou komen.

Dat zou een goede start zijn met een gezamenlijke waarheid op weg naar de vrede. Zonder twijfel zijn er nog veel meer dingen die Obama, Netanyahu en Abbas met elkaar en met hun volkeren zouden moeten bespreken. Ze zouden het zeer zeker bevrijdend vinden om eerlijk met elkaar te praten en zouden er wellicht verbaasd over zijn wat ze met behulp van zo´n gesprek kunnen bewerkstelligen.

(Bassam Eid, de auteur van deze tekst, is een Palestijnse mensenrechtenactivist, politiek analist en commentator van Palestijnse politiek)

Bron:
www.israelheute.com
Auteur: Bassam Eid

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestijnen", "Palestina", "Westelijke Jordaanoever", Israël, Jeruzalem, Obama, Verenigde Staten. Bookmark de permalink .

13 reacties op Jeruzalem is de hoofdstad van Israël (en andere onaangename waarheden)

  • luckybee zegt:

   Dit zegt de koraan er over.
   Soera 5 vers :” 89. Allah zal u niet ter verantwoording roepen voor uw ijdele eden, maar Hij zal u ter verantwoording roepen voor de eden welke gij in ernst aflegt. De boetedoening er voor is: tien armen te spijzigen met het gemiddelde voedsel waarmede gij uw huisgezinnen voedt, of hen te kleden, of het vrijmaken van een slaaf. Maar wie dat niet kan doen zal drie dagen vasten. Dit is de boete voor uw eden, wanneer gij zweert. Maar houdt uw eden. Zo legt Allah u Zijn tekenen uit, opdat gij dankbaar moogt zijn.

   Quote:
   Soera 2 vers:” 225. Allah zal u niet ter verantwoording roepen voor uw ijdele eden, maar Hij zal u ter verantwoording roepen voor hetgeen uw hart heeft verdiend. Allah is Vergevensgezind, Verdraagzaam.

   Quote:
   Soera 16 vers :” 106. Wie Allah verwerpt, na te hebben geloofd – behalve hij die wordt gedwongen terwijl zijn hart in het geloof vrede blijft vinden – en zijn hart voor het ongeloof opent, op hem rust Allah’s toorn; en er zal een grote straf voor hem zijn.

   Like

   • Theresa Geissler zegt:

    Lucky bee…..Ik weet niet, wat dit nu weer voor nieuwe ongein is, maar…….
    HOU DAT KRENG ALSJEBLIEFT VOOR JEZELF!!!

    Like

   • jungleelephant zegt:

    Man,ik ben die luckybee wel zo ontzettend zat!Lelijke treitertrol!

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    @jungleelephant, 22.21u.: Ach, laten we het misschien ook maar eerder houden op: “Dwalende verdwaasde…..”
    Feit blijft, dat-ie zich nooit tot iemand in het bijzonder richt. Als je het over “treitertrollen” hebt, dan heb ik eerlijk gezegd nog wel een paar andere namen in gedachten, die daar eerder voor in aanmerking kwamen…..
    Maar goed, dat díe hier intussen àfgeserveerd zijn.

    Like

 1. luckybee zegt:

  Toen Jezus Christus op aarde was , was Jerusalem al de Hoofdstadt van de Joden, wat voor een discusie is dit eigenlijk?Dat was 2000 jaar geleden.

  Like

 2. Tom zegt:

  Palestijnse mensenrechtenactivist? Is dat niet hetzelfde als een vleesetende vegetarier? Leuk gebracht, maar een tweestatenoplossing is steeds door de Palestijnse leiders afgewezen. Is geen optie voor hen, de joden moeten immers dood, volgens het Hamasmanifest en een groot deel van de mohammedaanse wereld.

  Like

 3. reageerbuis zegt:

  Wat het overdragen van bestaande nederzettingen te weeg heeft gebracht, hebben we gezien toen premier Sjaron in 2005 de Gazastrook ontruimde. De Palestijnen waren er als de kippen bij om vanaf dat gebied raketten af te vuren op Joodse burgers. Ook Netanjahoe heeft goodwill getoond door Palestijnse terroristen vrij te laten en door een bouwstop van tien maanden af te kondigen. Van de Palestijnen is nog nooit een hoopvol teken gekomen. Integendeel, toen in april 2014 een akkoord nabij was, sloot premier Abbas een verbond met Hamas, terwijl hij drommels goed wist dat dat voor Israël onaanvaardbaar was; dus einde van het vredesproces.
  Ook uit de heldenstatus die aan zelfmoordterroristen wordt toegekend en de ophitsing tegen Joden in onderwijs en op televisie blijkt dat de Palestijnse leiders helemaal niet streven naar een overeenkomst met Israël. Hun doel is de volledige vernietiging van Israël en de verdrijving van alle Joden.

  Like

 4. J. C. Th. Köhler zegt:

  “…zou Abbas moeten erkennen dat de Palestijnen sinds 1967 niet meer de baas zijn over Judea en Samaria en Oost-Jeruzalem.”

  Om te beginnen zijn er geen Palestijnen. Met dien verstande dat de Palestijnen geen volk zijn, maar de inwoners van Palestina. Dat zijn oorspronkelijk de Joden.

  Ten tweede zijn de Palestijnen NOOIT de baas geweest over Judea en Samaria. Al duizenden jaren is Judea het thuisland van het Joodse volk, dat wel bestaat, in tegenstelling tot de Palestijnen.

  Op de laatste plaats bestaat er geen Oost-Jerusalem. Er bestaat alleen Jerusalem als eeuwige en ongedeelde hoofdstad van Israel.

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

  Like

 5. J. C. Th. Köhler zegt:

  Bassam Eid, de auteur van deze tekst, is een Palestijnse mensenrechtenactivist, politiek ANALIST en commentator van Palestijnse politiek.

  Analist, wil dat zeggen dat hij het anaal doet?

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

  Like

 6. Jan zegt:

  Arabieren vallen joodse jongen aan in Jeruzalem

  Waarom zou de NOS dit niet uitzenden? (vroeg ik onnozel)

  Like

 7. Jan zegt:

  ‘Palestijnen’ slaan ‘Palestijn’ in elkaar

  Zag ik ook niet in het nieuws

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s