Nobelprijs voor Literatuur voor Handke: Kosovo boycot uitreiking in Stockholm

Screenshot_80

(Vertaling: E.J. Bron)

Uit protest tegen de uitreiking van de Nobelprijs voor Literatuur aan de schrijver Peter Handke wil Kosovo de uitreikingsceremonie dinsdag boycotten. Het “ministerie van Buitenlandse Zaken” van de minirepubliek, waarvan de onafhankelijkheid tot op de dag van vandaag internationaal omstreden is en die tot de NAVO-overval op het voormalige Joegoslavië een deelrepubliek van het land was, deelde nu via Facebook mee dat de ambassadrice van Kosovo in Zweden, Shkendije Geci Sherifi, niet aan de ceremonie in het Concerthuis in Stockholm zou deelnemen.

Duits - Zuerst

Sherifi zou de manifestatie boycotten “vanwege de omstreden Nobelprijswinnaar Peter Handke, een vriend en aanhanger van de politiek van Milošević”, schreef de Kosovaarse minister van Buitenlandse Zaken, Behgjet Pacolli, op Facebook. Traditioneel worden alle in Zweden gevestigde buitenlandse ambassadeurs uitgenodigd voor de prijsuitreiking.

Daarvoor was al bekend geworden dat ook Peter Englund, lid van de Zweedse Academie, zijn deelname aan de ceremonie heeft afgezegd. “Ik zal dit jaar niet aan de Nobel-week deelnemen. Om de Nobelprijs van Peter Handke te vieren, zou voor mij een grote huichelarij zijn”, schreef de 62-jarige schrijver, die in de jaren-90 voor de Zweedse krant “Dagens Nyheter” over de Balkanoorlog had bericht.

Vanwege zijn pro-Servische, beter gezegd: NAVO-kritische houding tijdens de Balkan-crises van de jaren-90 zorgt Handke tot op de dag van vandaag voor verwondering. Ook in 2006 provoceerde hij kritiek met een toespraak bij de begrafenis van de voormalige Servische staatschef Slobodan Milošević.

Bron:
https://zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Hypocrisie, Kosovo, Servië. Bookmark de permalink .

2 reacties op Nobelprijs voor Literatuur voor Handke: Kosovo boycot uitreiking in Stockholm

 1. John van antwerpen zegt:

  Schandalig dat de moslimwreedheden in die balkanoorlogen amper genoemd worden
  en de daden van de Serviers altijd breed uitgemeten worden.

  Geliked door 1 persoon

 2. Jan zegt:

  De geitenneukers zijn weer ‘beledigd’, want zijn eeuwige slachtoffer. Dat zij oorzaak zijn van ALLE ellende kan dat vervloekte volk niet verdragen. Ook tegen Aung San Suu Kyi wordt nu een hetze gevoerd want zij heeft het nepvolk, de Rohingya, allen Pakistanen/Bangladeshi, Birma uitgetrapt waar zij moordden en verkrachtten en het land probeerden over te nemen. Volgens leugensite Bolsjewikipedia zouden zelfs 24.000 leden van dit nepvolk zijn vermoord.

  Geitenneukers hebben niets met de waarheid te maken:
  The Hague Tribunal Exonerates Slobodan Milosevic Again

  Eleven years after his death, a second trial chamber at the UN War Crimes Tribunal in The Hague has concluded that Slobodan Milosevic was not responsible for war crimes committed in Bosnia and Herzegovina.

  More than eleven years after his death, a second trial chamber at the UN War Crimes Tribunal in The Hague has concluded that former Serbian president Slobodan Milosevic was not responsible for war crimes committed in Bosnia where the worst atrocities associated with the break-up of Yugoslavia took place.
  ….
  https://www.globalresearch.ca/the-hague-tribunal-exonerates-slobodan-milosevic-again/5622787

  Ook de oppergeitenneuker Erdogan is beledigd en dan te weten dat de Turken genocide pleegden op Armeniërs en Assyriërs*
  Erdogan slams Nobel laureate Handke
  http://ba.n1info.com/English/NEWS/a397415/Erdogan-slams-Nobel-laureate-Handke.html

  * Between 1915 and 1918 750,000 Assyrians (75%), 500,000 Greeks and 1.5 million Armenians were killed by Ottoman Turks and Kurds in a genocide that aimed at and nearly succeeded in destroying the Christian communities in the Ottoman Empire.
  http://www.aina.org/genocide100.html

  Erdogan over massamoordenaar HiItler
  Erdogan over Hitler – het is een patroon

  Helemaal niet verbazend, de vergelijking die de Turkse leider Erdogan dezer dagen maakte over Hitler-Duitsland, schrijft Betsy Udink. Het past in helemaal in zijn ideologie.

  Hoe dom ook in de ogen van allen die geleden hebben onder de genocidale totalitaire Duitser, een blunder was het niet. Integendeel Erdogan bedoelde precies wat hij zei: zo effectief als Hitler het Duitse Rijk bestuurde zo doeltreffend wil hij Turkije leiden en de republiek tot een van de tien machtigste landen in de wereld maken.

  https://www.nrc.nl/nieuws/2016/01/05/erdogan-over-hitler-het-is-een-patroon-1573536-a1161294

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s