“Ze willen allemaal naar Duitsland: Asielzoekers stromen ondanks catastrofale toestanden naar Griekenland

Screenshot_355

(Door: Reinhard Werner – Vertaling: E.J. Bron)

In de eerste anderhalf maand van het jaar 2020 is het aantal asielzoekers dat via de eilanden in de Egeïsche Zee Griekenland binnenkomt tegenover vorig jaar met nog eens 50% toegenomen. De situatie in de kampen spitst zich ondertussen steeds meer toe.

epoch times

In Griekenland is de situatie als gevolg van de toestroom van asielzoekers, die via de Balkan-route proberen naar Europa te komen, niet tot rust gekomen. Integendeel: de druk op de buitengrenzen van de EU neemt constant toe – en zelfs de meest weerzinwekkende omstandigheden in opnamekampen zoals Morai op het eiland Lesbos kunnen de immigranten niet afschrikken.

Weliswaar is de aankomst in de EU voor velen ontnuchterend. “Als ik geweten had wat me hier te wachten stond, was ik in Turkije gebleven”, verklaart een 26-jarige Afghaan, die zichzelf met 24 inzittenden uit een enkele meters voor de kust gekenterde boot had gered, tegenover een verslaggever van het “Handelsblatt”. Geen van hen wil echter terug. “Ze willen allemaal naar Duitsland”, vertrouwt een Syriër de krant toe, die het gelukt is en naar het vasteland wordt overgebracht. En hij voegt er aan toe: “Er is altijd een manier”.

Vorig jaar al is het aantal binnengekomen asielzoekers bijna verdubbeld

Hij doelt daarmee op manieren om de sinds de overeenkomst tussen de EU en de Turkse regering uit het jaar 2016 gesloten Balkan-route te “openen”- door illegale grensoverschrijding via Albanië, Noord-Macedonië of Bulgarije, vaak ook door het kopen van valse paspoorten en de doorreis met het vliegtuig.

De grootste druk ontstaat echter nog steeds via Turkije en de eilanden in de Egeïsche Zee. Op dit moment zouden zich, zoals het “Handelsblatt” bericht, bijna 20.000 personen in het containerkamp Moria bevinden, dat bedoeld is voor de opvang van 2.840 personen. Ook kampen op Samos, Chios of Kos zijn overvol. Pogingen om de kampen te verstevigen en uit te breiden, om de situatie te ontspannen, stuiten op woedend protest van de eilandbewoners.

Vorig jaar kwamen er 59.726 asielzoekers over zee uit Turkije naar Griekenland, een stijging van 84% tegenover het jaar 2018. Dit jaar tot nu toe bedraagt de toename nog eens 50% meer dan die van verleden jaar. Dat is weliswaar altijd nog beduidend minder dan de dagelijks tot 10.000 migranten in de late zomer van 2015, maar het aanzwellen van de toestroom is onmiskenbaar – en Griekenland is nog steeds het verzamelpunt, van waaruit het legaal normaal gesproken niet meer verder gaat.

Situatie in Idlib zorgt voor toenemende druk

Enkele migranten vegeteren al een jaar lang in het kamp Moria, ook wanneer er sprake is van familieleden die al in andere EU-lidstaten wonen. Een medewerker van “Artsen zonder Grenzen” spreekt van 160 mensen die één toilet moeten delen, 240 mensen op één douche en 460 op één waterkraan. 40% van de kampbewoners is minderjarig, waarvan 1100 onbegeleid.

De sanitaire en hygiënische omstandigheden zijn catastrofaal, kinderen moeten tussen bergen afval spelen, er doet zich bendecriminaliteit, prostitutie en geweldscriminaliteit voor. De situatie is volgens beschrijvingen van “Artsen zonder Grenzen” zo traumatiserend, dat zelfs kinderen al proberen zichzelf van het leven te beroven.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, heeft er net als andere EU-politici al meermaals voor gewaarschuwd dat 2015 geen op zichzelf staand geval zou kunnen blijven. Het opvlammen van de gevechten in het Syrische Idlib heeft tot gevolg dat van daaruit weer grote aantallen vluchtelingen in Turkije aankomen, wat daar dan weer zorgt voor toenemende politieke druk op de regering.

Dit is voor de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan aanleiding om er regelmatig hardop over na te denken de grenzen meer doorlaatbaar te maken als de EU hem op door hem uitgekozen politieke terreinen niet zou willen steunen. Vooral in Griekenland neemt men desbetreffende uitlatingen niet te licht op. Op dit moment is er tussen Athene en Ankara weer sprake van grotere spanningen, o.a. in de Cyprus-kwestie met betrekking tot het continentaal plat en met de exploratie van grondstoffen in de Middellandse Zee.

Griekenland eist algemene EU-overeenkomst

Een verdere toespitsing van de situatie zal vooral Duitsland verplichten om te handelen, dat in juli het voorzitterschap van de Europese Raad zal overnemen. Bondskanselier Angela Merkel is vastbesloten om in haar laatste voorzitterschap een bindende EU-regeling voor de omgang met asielzoekers te vinden. Die wordt nu ook vooral door Griekenland geforceerd.

Giogos Koumoutsakos, de Griekse viceminister van Asiel en Migratie, eist in dit verband opnieuw een algemene Europese modus ter verdeling van nieuw binnengekomen migranten. Tegelijkertijd zet hij zich er voor in om asielprocedures te bespoedigen en mensen zonder beschermingsbehoefte zo snel mogelijk naar hun landen van herkomst terug te sturen. In zijn eigen land geldt sinds het begin van dit jaar een nieuwe asielwet, die de maximale duur van de procedure tot drie maanden beperkt.

Bron:
www.epochtimes.de
Door: Reinhard Werner

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "migratie", "omvolking", "Verrijking", "Vluchtelingen", "Weg met ons!", achterlijkheid, Allochtonen, asielwaanzin, Barbarisme, cultuurrelativisme, Demografie, Eurabië, EUSSR, Griekenland, Illegalen, Immigratie, Islamisering, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, nieuw fascisme, Rotzakken, Turkije, verloedering. Bookmark de permalink .

10 reacties op “Ze willen allemaal naar Duitsland: Asielzoekers stromen ondanks catastrofale toestanden naar Griekenland

 1. Niet voor niks ging Merkeltje beven en trillen. Breng haar maar eens onder hypnose, je oren zullen tuiten! Ze heeft voor zoveel ellende gezorgd, en haar Kontelikkers, dat ik haar het ergste toewens! Flikker die hele landverraderszooi in de leeuwenkuil!

  Like

 2. droevige mof zegt:

  Sorry, gesloten wegens Corona.

  Geliked door 4 people

 3. Gerrit zegt:

  Allemaal de schuld van het mobieltje. De mensen die hier en in Duitsland zijn laten zien hoe goed ze het hier hebben. Dat heeft een aanzuigende werking. Iedereen heeft intussen wel een familielid hier.

  Like

 4. karton zegt:

  De Griekse bevolking begint in opstand te komen, nu de rest van Europa nog ! Kan niet snel genoeg gebeuren. Stop de ziekmakende vloedgolf van economische “vluchtelingen” ! I.v.m. het coronavirus wil Europa wél de handen ineen slaan, maar het “vluchtelingenvirus” laten ze ongemoeid ! Schaamteloos en schandalig.

  Geliked door 1 persoon

 5. Eppo zegt:

  Die Lui horen hier niet , Kijk maar eens alleen al hier die 2e kamer zitting met die Murk ,die droplullen die er zaten wisten geen tegengas te geven .
  Opvang Eigen Geloofs Regio !

  Like

 6. Lucia zegt:

  Ze komen allemaal voor de landen Frankrijk, Duitsland. Zweden en Nederland de landen without balls, want deze gasten opereren heel laf, altijd in groepen. We moeten ons toch eens afvragen waar halen deze mensen de poen vandaan om valse paspoorten te kopen en de reis te betalen, ik schat dat op ongeveer 6 tot 8000 euries . Dit zijn arme landen.. arme mensen hebben dat niet op de plank liggen en de rijke mensen die dat wel makkelijk kunnen betalen, die gaan niet in zo’n vluchtelingen kamp of COA zitten . Wie o wie geeft deze mansen dat geld, er moet eens een follow the money, gedaan worden en dat, de bron, elimineren desnoods met geweld .

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s