Berlijn voert tariefstelsel voor geldboetes betreffende overtredingen tegen corona-maatregelen in: van € 25,- tot € 25.000,- boete

Screenshot_137

Een fietser met een beschermend kapje passeer op 31 maart 2020 een patrouillerende agent op een leger Berlijnse Alexanderplatz.

(Door: Erik Rusch – Vertaling: E.J. Bron)

Na invoering van contact-, handels- en reisbeperkingen door de Duitse staat en de deelstaten om de corona-pandemie in te dammen, hebben meerdere deelstaten een tariefstelsel voor geldboetes ingevoerd om overtredingen van de beperkingen uniform te kunnen bestraffen. Nu werd door de Senaat ook in Berlijn zo´n tariefstelsel in werking gesteld.

Sinds vrijdag 3 april heeft nu ook Berlijn een tariefstelsel voor geldboetes. Het moet als het aan de Senaat van Berlijn ligt voor de bestuursautoriteiten van de deelstaat Berlijn als richtlijn dienen om overtredingen op het terrein van de Infectiebeschermingswet in verband met de verordening over noodzakelijke indammingsmaatregelen ter uitbreiding van het nieuwe corona-virus SARS-CoV-2 te bestraffen.

Daartoe worden met onmiddellijke ingang overtredingen als strafbaar feit bestraft.

Daarbij gaat het om algemene richtlijnen over de hoogte van de geldboete. Deze richtlijnen kunnen afhankelijk van de omstandigheden van het individuele geval in het kader van de wettelijke grenzen verhoogd of verlaagd worden. De vaststelling van de geldboete zal plaatsvinden door de verantwoordelijke bestuursautoriteit.

De autoriteiten dienen zich bij het vaststellen van de hoogte van de geldboete te oriënteren op:

 • De omvang van de door de ontstane gevaren voor de openbare gezondheid,
 • De graad van de nalatigheid,
 • Het begrip van de dader,
 • Of er sprake is van herhaling,
 • De hoogte van het economisch voordeel dat uit de daad werd behaald.

In gevallen van herhaalde overtredingen kan een geldboete van tot € 25.000,- worden opgelegd. Wanneer door een handeling meerdere strafbare feiten worden overtreden, dan dient de geldboete desbetreffend verhoogd te worden.

Geldboete van tot € 25.000,-

De in het tariefstelsel opgesomde strafbare feiten worden door de ordediensten van de districten bestraft, omdat ze de orde in de openbare ruimte betreffen.

Dit geldt niet voor overtredingen van SARS-CoV-2 maatregelen die de “bezoekersregeling” (§ 6), de “instellingen van de dag- en nachtzorg” (§ 7) en de “rehabilitatie en deelname van mensen met een handicap” (§ 7a) betreffen. Daarvoor zijn de ordediensten niet verantwoordelijk.

In gevallen van overtredingen van “speciale soorten bedrijven” (§ 2), “restaurants en hotels” (§ 3), “detailhandel” (§ 3a) en “zwembaden, sportplaatsen en sportbedrijf” (§ 4) van de SARS-CoV-2 maatregelen kan – in geval van herhaling – een geldboete van tot € 25.000,- opgelegd worden.

Worden door een handeling meerdere strafbare feiten overtreden, dan dient de geldboete gepast verhoogd te worden. Daarbij mag de som van de hoogste boetes niet bereikt worden.

Geldboete tegen juridische persoon mogelijk

In de regel zijn de boetes tegen een individueel persoon gericht. Er kan echter ook een onderneming (dus een juridisch persoon of een personenvereniging) met een geldboete bestraft worden. Deze mogelijkheid bestaat bijvoorbeeld wanneer de juridische persoon of de personenvereniging door de overtreding van de SARS-CoV-2 maatregelen hier financieel beter van werd of van zou moeten worden.

In dit geval dient de geldboete hoger te zijn dan het economisch voordeel dat de dader(s) van het strafbare feit heeft/hebben. Het tariefstelsel voor geldboetes is op 3 april 2020 in werking getreden.

Contactbeperkingen tot na Pasen

Volgens de SARS-CoV-2 verordening bestaan er zogenaamde contactverboden, die de Berlijnse Senaat nu tot 19 april verlengde. Derhalve moeten alle inwoners van Berlijn zich “constant in hun woning of gebruikelijke onderkomen” ophouden om contacten te beperken en zo een uitbreiding van het corona-virus af te remmen.

Er zijn echter talrijke uitzonderingen die het verlaten van de woning mogelijk maken. Zo kunnen bijvoorbeeld vanwege het bezoek aan een dokter, boodschappen doen, de hond uitlaten of voor sport en wandelingen in de frisse lucht de eigen vier muren verlaten worden. Daarbij moet een minimale afstand van 1,5 meter tot andere personen gegarandeerd zijn. Concentraties van meer dan twee personen buiten zijn verboden. Bij families geldt een uitzondering. Hier mag de groep groter zijn.

Hogere straffen voor ondernemingen

Het nieuwe tariefstelsel voor geldboetes betreffende de overtreding van corona-regelingen is niet alleen tegen privépersonen gericht. Ook ondernemingen kunnen, als ze bijvoorbeeld het openingsverbod overtreden, met een geldboete van tot € 10.000,- gestraft worden. Ook de overtreding van hygiënemaatregelen kan met tot € 2.500,- bestraft worden.

Bron:
www.epochtimes.de
Door: Erik Rusch

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Berlijn, Duitsland, Overheid. Bookmark de permalink .

5 reacties op Berlijn voert tariefstelsel voor geldboetes betreffende overtredingen tegen corona-maatregelen in: van € 25,- tot € 25.000,- boete

 1. Nemesis zegt:

  Als ze maar geld kunnen vangen, toch ??? Even over de grens met NL naar het benzinestation, koffie inslaan, geen douane of politieagent gezien, maar wel genoeg mensen, braaf op afstand,

  Like

 2. droevige mof zegt:

  De bestuurder die tijdens het rijden een mondkapje draagt, overtreedt echter het camouflageverbod en kan ook gestraft worden. Gekmakende politiestaat.
  Nederlanders, komt alleen even langs om te tanken en rijdt direct terug, eventueel met 150 km/u.
  Maar alleen tot de CO2-grens, die identiek is aan de Nederlandse grens. De CO2 weet dat.
  En zonder mondkapje.

  Geliked door 1 persoon

 3. t.troubadour zegt:

  Niet makkelijk maar…………………. hoeveel doden in Duitsland en hoeveel in Nederland ?CBS zegt cijfers van RIVM niet juist net als zovele dingen
  Hoeveel IC bedden in Duitsland,hoeveel in Nederland??
  Hier geen discussie wie wel en wie niet,zoals bij het framende op 1
  Ik ben blij in Duitsland te wonen ondanks natuurlijk ook nadelen die niet opwegen tegen de voordelen.

  Like

 4. Cathja zegt:

  Ik neem aan dat deze boetes ook uitgedeeld worden aan ‘hen die hier nog niet zo lang wonen’?
  Of mogen de autochtone Duitsers alleen bekeurd worden?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s