Escalatie in het zuiden van de Kaukasus: “Dat is een aanval op onze geciviliseerde wereld”


(Klik op de afbeelding voor groter beeld)

(Vertaling: E.J. Bron)

In de vroege ochtenduren van de 27e september escaleerde het conflict in de zuidelijke Kaukasus. Azerbeidzjan viel de Republiek Artsach (tot 2017 Republiek Nagorno-Karabach) aan. Armenië en Azerbeidzjan lijken zich op de rand van een oorlog te bevinden. “ZUERST” sprak hierover exclusief met David Babayan, de adviseur voor internationale betrekkingen van de president van de Republiek Artsach.

 

Meneer Babayan, in de vroege ochtend van de 27e september escaleerde plotseling het conflict tussen de Republiek Artsach (Nagorno-Karabach) en Azerbeidzjan. De strijdkrachten van Azerbeidzjan vielen Stepanakert aan, de hoofdstad van Artsach, met raketten. Bovendien heeft het Azerbeidzjaanse leger de grens met Artsach overschreden en aangevallen. Het conflict bestaat al tientallen jaren, waarom komt deze escalatie juist nu?

Babayan: Het tijdstip was heel gunstig voor Azerbeidzjan. Daar werden op dat moment Turks-Azerbeidzjaanse militaire manoeuvres gehouden, er bevinden zich dus Turkse strijdkrachten in het land. Turkije is de belangrijkste bondgenoot van Azerbeidzjan. Door deze strategisch gunstige situatie was het waarschijnlijk Turkije dat er bij Azerbeidzjan op aandrong deze terroristische aanval op de Republiek Artsach uit te voeren. Maar het is niet alleen een aanval op Artsach en Armenië, het is een aanval op de geciviliseerde wereld.

Hoe bedoelt u dat?

Babayan: Turkije had van tevoren al honderden huurlingen en “islamistische” terroristen uit Syrië en Irak naar Azebeidzjan ingevlogen. Deze mensen vechten nu tegen Artsach. Dat is overigens geen verrassing. Turkije opereert in veel conflicten met huurlingen en terroristen. Al in de Nagorno-Karabach-oorlog (1992-1994) hebben veel terroristische groepen vrijwilligers aan de kant van Azerbeidzjan gevochten, waaronder bijvoorbeeld ook de Turkse “Grijze Wolven”. We kennen nu hun namen en weten welke terreurorganisaties Bakoe in de strijd tegen ons ondersteunen. Maar ook Turkse militaire adviseurs namen en nemen hier aan deel.

Maar vond onlangs ook niet de Russisch-Armeense militaire manoeuvre “Kaukasus 2020” in Armenië plaats? Tegen zo´n achtergrond is een agressie van Turkije en Azerbeidzjan tot uitermate riskant?

Babayan: Dat klopt. Daarom moet men deze aanval als provocatie tegen Rusland beoordelen, dat ook deel uitmaakt van de geciviliseerde wereld. We moeten ons er heel goed van bewust zijn: wanneer Artsach door Azerbeidzjan vernietigd zou worden, zou dat ook het einde van Armenië betekenen. De hele regio zou veranderen in een terroristisch emiraat. Dat zou het logische gevolg zijn. Geen enkel geciviliseerd land in de wereld kan daar belang bij hebben. Deze regio is strategisch belangrijk.

In Armenië kwam het twee jaar geleden tot een machtswisseling. Is met de nieuwe minister-president Nikol Paschinjan de houding van Armenië tegenover de Republiek Artsach veranderd?

Babayan: Alle regeringen in Armenië, hoe deze ook zijn samengesteld, hebben een bijzondere relatie met Artsach. Daarbij gaat het niet alleen om de politieke relatie tussen Jerevan en Stepanakert. Artsach is niet zomaar een land, het is een idee. En dit idee is de basis voor de staatkundigheid van heel Armenië. Artsach is ook de kern van onze nationale identiteit. Dit land staat symbolisch voor het feit dat wij Armeniërs steeds opnieuw een overmachtige vijand – Azerbeidzjan – konden overwinnen. Wegens Artsach kon ook ons nationaal zelfbewustzijn zich weer herstellen.

In hoeverre?

Babayan: Decennia lang leefde het Armeense volk met een soort minderwaardigheidscomplex. Na de Turkse volkerenmoord en de periode van onzelfstandigheid en afhankelijkheid leed het Armeense gevoel van eigen identiteit. Maar het was de overwinning in Artsach in de jaren-90 die voor ons de weg effende om dit minderwaardigheidscomplex van ons af te schudden. Daarom is dit land existentieel belangrijk voor ons. Met een minderwaardigheidscomplex zouden wij in deze regio niet kunnen overleven. Daarom is Artsach niet zomaar een land voor ons, maar een groot nationaal idee. En iedere regering in Jerevan kan alleen maar deze logica volgen.

Meneer Babayan, de Armeense minister-president Paschinjan heeft een goede relatie met de Franse president Emmanuel Macron. Wat denkt u: wil de Armeense regering dat de EU actiever wordt in de regio?

Babayan: We zijn ons er heel goed van bewust hoezeer de EU zich inspant om neutraal te blijven in dit conflict. Natuurlijk zouden we meer duidelijkheid willen hebben. Er komen weliswaar verklaringen en communiqués, maar er worden geen echte politieke stappen ondernomen. Daaraan zie je ook het dilemma, waarin veel Europese landen en EU-structuren zich blijkbaar bevinden. Er is een conflict tussen de idealen en de belangen. Weliswaar heeft men het daar graag over  de idealen van de democratie en de mensenrechten, maar uiteindelijk gaat het dan helaas vaak toch om de economische belangen en voordelen. Door het innemen van een duidelijk standpunt zou Europa echter tot vrede en stabiliteit in de regio kunnen bijdragen.

Meneer Babayan, hartelijk dank voor dit gesprek.

Bron:
https://zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Escalatie in het zuiden van de Kaukasus: “Dat is een aanval op onze geciviliseerde wereld”

 1. karton zegt:

  Heeft de Nederlandse “regering” al hulp aangeboden in de vorm van militairen ? Daar staan ze toch om bekend ? OF zouden ze in Den Haag nog niet weten aan wie ze die hulp zouden moeten geven ?
  Binnenkort in dit theater : Duizenden vluchtelingen uit Azerbeidzjan en Armenië stromen óns land binnen, daarbij welkom geheten door een stelletje dwazen.

  Like

  • boorzalf zegt:

   Welke militairen? Die zoutzak van een King willie. Met zijn witte anjer van de waffen SS, zoals opa bennie?

   Geliked door 1 persoon

   • karton zegt:

    @ boorzalf.
    Ik bedoelde eigenlijk de militairen die nú naar Irak moeten om aldaar Belgische straaljagers te gaan beschermen. Het ene land kan vliegen en ’t andere land kan beschermen.
    Doet mij denken aan ’t volgende grapje :
    Waarom loopt een Belgische politie agent altijd met een hond ?
    De één kan schrijven en de andere lezen.

    Geliked door 1 persoon

 2. J. C. Th. Köhler zegt:

  Eén ding is duidelijk: als een van de partijen wordt gesteund door Erdogan, kun je op je vingers uittellen dat die partij niet deugt. De Armenen zijn, na zoveel jaar, wéér het slachtoffer van de Ottomanen. De vorige genocide is niet echt gelukt, dus nu proberen ze het nog een keer. De EU zal wel weer de andere kant op kijken.

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

  Like

  • Jan zegt:

   Erdogan heeft Syrische ‘vluchelingen’ betaald om tegen Armenie te vechten.
   Rusland staat weer tegenoverTurkije, tijd om deo Turken eens en vooraltijd terug te bombarderen naar de steppen van Azie.

   Free Byzantine!

   Like

 3. Johan zegt:

  de republiek Artsach ?? Nog nooit van gehoord.

  Like

  • E.J. Bron zegt:

   Klik de link in het artikel aan!

   Webmaster

   Like

   • karton zegt:

    Een nieuwe kans voor Fransje Timmermans én Adolfje Verhofstadt om samen met van Balen op het centrale marktplein van de hoofdstad van Artsach, Stepanakert, te gaan staan blèren dat de Art-sjacheraars (zo noemt men hen !) in opstand moeten komen en aansluiting bij de EUSSR moeten eisen.

    Like

 4. bobzelf zegt:

  MIJN MOOIE MEISSIE , HEEFT HET NET EVEN UITGELEGD

  na babouska op skype !!!

  ARMENIA HEEFT , DUS DIE STUKKEN VAN AZERBEDJAN VEROVERD ,

  DIT CONFLICT IS AL SINDS 1988 , BEZIG ..

  ZELFS STALIN HAD DAAR AL EEN OORDEEL OVER

  EN NU WILLEN ZE DAT TERUG ,

  PROBLEEM ??, VECHTEN IN DE BERGEN , DUS DAT ZAL NIET MEEVALLEN

  GELUKKIG STAAT OOM VLADIMIR MEE TE KIJKEN,

  effe aan kgb gevraagd , zal TIJL leuk vinden , whahahaha

  oom bobzelluf

  Like

 5. Ravian zegt:

  Tsja, de EU kan enkel verder uitbreiden door Putin’s Rusland als de grote vijand af te schilderen, en gezien Putin’s Rusland de bondgenoot van Armenië is kunnen ze dus in dit conflict niet de zijde van Armenië kiezen zonder ook de zijde van Rusland te kiezen.
  Als ze dat doen kunnen ze Wit Rusland en Oekraïne niet meer met goed fatsoen inlijven, en geven ze tevens toe dat Turkije als EU lid ongeschikt is.
  En Turkije is, via Azerbeidzjan, de weg naar de voor zover bekend grootste nog overblijvende olie en gas reserves die er op aarde zijn.
  Zodoende kunnen de Armeniërs dus, wat de EU betreft, verrekken.
  Deze hele regio, inclusief het oosten van Syrië en het noorden van Irak en Iran vertegenwoordigt feitelijk het fysieke front van de Jihad.
  Het is hier dat volkeren als de Armeniërs en de Jezidi’s tegen de oprukkende Islam vechten.
  Ze vechten dus feitelijk onze oorlog, schandelijk dat wij Europeanen ze in deze oorlog alleen laten staan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s