LANG GELEDEN…

Amsterdam – 1940

(Door: “Driek”)

Straks vieren wij de bevrijding van het Nederlandse volk dat gedurende de lange bittere oorlogsjaren dapper stand hield. Velen van ons overleefden niet de knechting der Duitse bezetter. Ons koningshuis ver overzee leefde zoals alle koningshuizen in een behaaglijke weelde. Foto’s der prinsesjes gingen van hand tot hand. Ook koningin Wilhelmina deed veel duiten in het zakje. Die Koninklijke angsthazen hadden zich bijtijds ingedekt in den vreemde. Ze waren op de vlucht geslagen voor het naderend onheil.

Maar, beste lezer, wat heeft al die ellende ons uiteindelijk gebracht? Eigenlijk helemaal niets. Want de Nederlandse burgers die bij het ochtendgrauwen hun werk hervatten, zal het een rot zorg zijn wat die Koninklijke familie uitspookt. Het zijn enge mensen die ver van ons afstaan. We leven wederom in een tijd van angst en onderdrukking, van gesloten winkels en faillissementen, van mondkapjes en doelloos binnenshuis zitten. Hebben we daar nu al die moeite voor gedaan?

Ik herinner mij dat onze Joodse medeburgers werden onderdrukt, getreiterd en mishandeld, de Nederlanders lieten zich gedurende de Duitse bezetting niet van hun beste kant zien. Op elke straathoek stond een verrader die handjeklap speelde met den bezetter. Schorem was het. Edoch, is er veel veranderd? Al tien jaar worden wij door Mark Rutte en consorten onderdrukt en tot op het merg uitgebuit en leeggezogen. Maar goed, die Nederlanders willen niet anders. Dat kutvolk gaat stemmen op maar liefst zeventien partijen die geen van allen ook maar iets tot stand brengen. Werkelijk helemaal niets! Het zijn onontwikkelde lieden die nog geen deuk in een pakje boter slaan.

Wij lopen allen met een mondkapje. Doen schichtig boodschappen. Moeten onze handen ontsmetten. Oude lieden blijven binnen, want voordat je het weet staat er een lichtgetinte voor je neus die je zuurverdiende geld opeist. Er is geen rust meer in Nederland. Voor je het weet staat er een windmolen of een asielcentrum vlak naast je huis. Rust is een scheppend element voor het welvaren van de burger. Rust ordent de innerlijke krachten en brengt tezamen wat door de storm verspreid is. En die rust ontbreekt in ons polderland.

Ik wens U allen veel overpeinzing en een rustige dag.

Door:
“Driek”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

(PS: © 2021. Niets uit bovenstaand artikel mag worden gebruikt of gewijzigd op andere blogs/sites zonder de nadrukkelijke toestemming van de webmaster!)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

31 reacties op LANG GELEDEN…

 1. Ben zegt:

  De AP behoorde tot de meest gevreesde en gewelddadige jodenjagers.
  Heden ten dage onder die Halsema is er niet zoveel veranderd t,o.v. de oorlogsjaren.
  Een ziek en pervers corps en dat al ruim 80 jaar.

  Geliked door 3 people

 2. guusvelraeds zegt:

  Het is mijn vaste overtuiging dat als Hitler de oorlog gewonnen had ons koningshuis evengoed was terug gekomen. Prins Bernhard was in dat geval Reichsprotector geworden in dienst van de nazi’s. Op 2 paarden wedden noemen ze dat.

  Geliked door 6 people

  • delamontagne zegt:

   Er gingen toch geruchten dat hij voor de inval almin-of-min aan ’t onderhandelen was !

   Geliked door 1 persoon

   • karton zegt:

    @ delamontage op 13-4-2021 om 22.02 u.
    Ik heb ooit “bij geruchte” vernomen dat onze “Keuninklijke Heugheid” inderdaad vóór de oorlog al heeft geprobeerd om Nederland uit te leveren aan nazi-Duitsland, nadat één en ander ná de oorlog uitlekte verklaarde onze “Keuninklijke Neukert” dat, indien zijn plan zou zijn geslaagd dat duizenden Nederlandse doden zou hebben gescheeld. Óók zou die “keuninklijke Viespeuk” hebben geprobeerd om z’n, toen nog in Duitsland verblijvende, straatarme moeder (vandaar de naam Arm-gard) uit Duitsland te halen; daartoe zou een Duits passagiersvliegtuig in Duitsland worden gekaapt, tot landen gedwongen, álle passagiers eruit gemept, dat ouwe Duitse mens erin en op die manier uit Duitsland vluchten. Daar schijnt dat “Keuninklijke Gespuis` een patent op te hebben………..als ´t moeilijk wordt……..wegwezen incl. hun bij elkaar gegraaide rijkdommen !
    Sommigen noemen Bernhard `een deugniet`, voor mij was én blijft hij een corrupt , onbetrouwbaar , buiten de paleispoort parende nietsnut !!! Ik weet alles niet 100% zeker, maar wél zeker dat die geruchten bestaan en ik acht ze niet onmogelijk gezien de reputatie van die `Keuninklijke Charlatan`.

    Geliked door 2 people

  • delamontagne zegt:

   Ik lees weleens “geruchten” dat hij [ Bernhard ] zich al voor de oorlog als Reichskommisar had opgegeven bij de Duitse instanties.
   Wat is waar, wat is niet wa.. ?

   Like

   • paulzwueste zegt:

    Alles waar Delamontagne.
    Ook die brief van Bernhard aan Hitler van vlak voor de oorlog waarin hij vraagt Gauleiter van Nederland te mogen worden.
    Bernhard was ’n verdomde verrader met twee gezichten,

    Geliked door 5 people

 3. oprechtegeus zegt:

  Dat in het huidige systeem elke “half-gare-gek” zich kan laten verkiezen, bleek al in 1921, toen in Amsterdam een straatmuzikant annex zwerver, genaamd had-je-me-maar, zich kandidaat had gesteld voor de gemeenteraad en werd verkozen. Daar is zelfs nog een cabaretliedje op gemaakt.

  Geliked door 3 people

 4. delamontagne zegt:

  Nu is ’t wel zo dat er nog maar heel weinig oude mensen zijn die de oorlog in NL hebben meegemaakt.
  En die ’t als tiener hebben meegemaakt al helemaal weinig uiteraard.
  Ik heb die herinneringen alleen door wat wij in de jaren ’50 van familie etc te horen kregen, hoe die tijd was.
  Wat me wel is bijgebleven ( dat idee kreeg ik toen al, 50-er jaren ) het leek wel of de halve bevolking in het Verzet had gezeten……..
  Tsja,….. ik geloof eerder hetgeen meneer Driek ons schrijft.
  De keuninklijke horde was allemaal gevlucht, een deel in Canada en die anderen in England.
  Prinses Juliana kwam naar Curaçao om het “zware” verblijf in Canada even te ontvluchten.
  Ik heb toen als klein kind ook met vlaggetje naar de prinses staan zwaaien…………..SORRY hoor.
  Het autochtoonse Curaçaosche deel der bevolking was ook wild enthousiast heure hoogheid in levende lijve te mogen aanschouwen.
  Ik herinner me nog wat een lol m’n moeder daar over had en er over zei.
  Maar als ik dit hier nu zou herhalen, wordt dat door de goeimensch als Raciestisch gezien…………

  Like

  • scherpschutter1943 zegt:

   In “Het koninkrijk der nederlanden in de 2e wereldoorlog” van Lou de Jong, blijkt over duidelijk dat de nederlanders zich schikten naar de bezetter, op enkelen na. Dus al dat herdenken van het verzet na de oorlog en ook nu nog, schaf het af want het is een blamage. Bevrijdingsdag kan ook worden afgeschaft want onze zwaar bevochten vrijheid ten koste van vele jonge soldaten van de geallieerden, hebben wij geheel vrijwillig, zonder verzet, opnieuw aan de Duitsers gegeven maar nu via brussel. PS. Nederland ten tijde van de duitse bezetting was het enige land waar duitse soldaten, in uniform, ongewapend over straat liepen en in amsterdam op de terrassen konden zitten. Hoezo verzet! Ook de nederlandse irenebrigade heeftr bij mijn weten geen rol gespeeld in de bevrijding van europa.

   Geliked door 4 people

   • delamontagne zegt:

    Je noemt “dat herdenken na de oorlog etc.”
    Dat jaarlijkse gebeuren op de Dam, waarbij ook de ex-konnegin, prinses Bea, haar treurigste, rouwende gezicht probeert te plooien, kijk ik al 10-tallen jaren niet meer naar.
    Maakt totaal geen indruk op me………
    Ik herinner me wel uit m’n jeugd, jaren ’50 Rotterdam, waar nu Zuidplein is en grote metro/winkelcentrum.
    Daar was toen een klein parkje met herdenkings-monument voor de mensen die op ’t eind van de oorlog op de Pleinweg/Zuidplein waren gefussileerd.
    Bij die herdenking waren toen ook omwonenden bij die een en ander hadden meegemaakt en bij die herdenking hun tranen niet konden bedwingen.
    Dat heeft meer indruk op mij gemaakt dan al die andere herdenkingen bij elkaar………

    Like

   • scherpschutter1943 zegt:

    dat monument op de pleinweg/zuidplein ken ik ook. Ben er vaak geweest. Was maar een klein endje lopen van af de ebenhaezerstraat waar ik toen woonde.

    Geliked door 1 persoon

   • delamontagne zegt:

    Die straatnaam ken ik ook, vaak geweest, maar zou nu niet meer precies weten waar die ligt.
    Dat bepaalde monumentje is geloof ik al 1/2er jaren 50 weggehaald omdat er de voorloper van Zuidplein kwam.
    Er heeft verderop nog wel iets gestaan, maar ’t zal allemaal wel VERLEDEN tijd zijn.
    Ik heb vroeger een collega gehad die in de oorlog 10-er was en die represaille-fussilade op Pleinweg heeft meegemaakt.

    Like

 5. delamontagne zegt:

  Wij hebben hier in Fr, niet ver bij ons vandaan, een Amerikaanse kennis gekend.
  Ze was schrijfster en schreef o.a. boeken over de oorlog en ze had hier een eind verderop een “maison-en-pierre” op een berg/rots punt.
  Nogal afgelegen, maar ze kwam vaak zomers.

  Ze was van Joodse afkomst en met haar ouders na de Kristallnacht naar Amsterdam, NL gevlucht en mochten blijven omdat haar moeder erg ziek was.
  Wat veel mensen misschien niet weten; veel vluchtelingen uit Dts-land voor de oorlog werden door de Nederlandse autoriteiten TERUG GESTUURD naar Dts-land.
  Dat moet je dan eens vergelijken met dat crapule dat ze nu met de duizenden het land binnen laten,…..niet te geloven en ONVERGELIJKBAAR = schandalig.

  Zij heeft ons wel uit haar jeugd verteld, die vooroorlogse jaren.
  En dan denk ik aan wat nu in A’dam gebeurde, jaren terug.
  Zo’n z.g.n. vluchteling uit Syrie, een stuk voyou, die dat Joodse Amsterdamse Restaurant vernielde [ en dat meerdere keren deed ].
  In de krant werd geschreven dat ’t niet direct met Anti-semitisme had te maken.
  Je moet wel een grote nul zijn om zulke uitleg te geloven.

  Geliked door 4 people

 6. Wolf zegt:

  Dank Hr. Dries voor deze zeer leerzame bijdrage van u.

  Like

 7. Wolf zegt:

  Dries moet zijn Hr.Driek, ….

  Like

 8. Bob zegt:

  Niet alleen Nederland stuurden de Joden terug
  maar de gehele wereld.
  Ken de reis van het schip dat uit Nazi
  Duitsland vertrok met joden die vluchten
  maar overal werden geweigerd.
  Zo zijn er vele voorvallen bekend.
  Zwitserland vertelt dat in de film
  Das Boot ist fúll. Degene die de grens
  overkonden komen werden direkt aan de
  Gestapo overgedragen.

  Geliked door 1 persoon

  • delamontagne zegt:

   Op Curaçao, waar ik in de oorlog met m’n ouders als kind woonde, waren de GEVLUCHTE JODEN bij ’t uitbreken van de oorlog met NL, al in een camp opgesloten.
   Bij ’t uitbreken van de oorlog, werden de [ nazi]-Duitsers bij hen ook opgesloten.
   Na hevige protesten van de bevolking, werd hier een einde aan gemaakt.
   ( heb ik uiteraard van horen vertellen van m’n ouders, want ik was een heel jong kind…)

   Like

 9. kruisridder zegt:

  Ook nu weer zijn er foute agenten (door de Staat aangestuurde knokploegen) die op de onschuldige burgers inhakken die gewoon hun rechten opeisen en liep een nekschot die gegeven zou worden aan een onschuldige demonstrant op het nippertje goed af want er kwam een eigenaar met zijn hond aanlopen die alles gefilmd had en de NL-SS’er in uniform zich gedwongen zag dan maar in de lucht te schieten…….

  Like

 10. kruisridder zegt:

  De goede agenten die ondergedoken zijn middels anonimiteit bij de Buitenparlementaire Onderzoekscommissie, zijn zelfs niet veilig voor hun foute collega’s.

  Like

 11. Julia zegt:

  Heel goed artikel maar 4 mei staan juist zij met een uitgestreken gezicht op De Dam terwijl nabestaanden van verzetsstrijders niet aanwezig mogen zijn c.q. zelfs geen uitnodiging krijgen. Ik hang inderdaad de vlag half stok als herdenking aan onze helden maar zal nimmer de vlag uithangen voor een jarige Koning of een jarige gepromoveerde zogenoemde koningin.

  Geliked door 2 people

 12. Jules Vismale zegt:

  Ik kan hier trouwens ook nog aan toevoegen dat de politici in Engeland, gelijk naar een deel van het Nederlandse koningshuis, ook niet echt zaten te springen om de joden die voor het nazi-regime op de vlucht waren, te gaan redden! Winston Churchill was bovendien zelf nogal erg anti-Nederlands ingesteld en hij wist donders goed dat de joden in Europa werden uitgeroeid!
  Alleen heeft Churchill tijdens WO II geen ene fuk ondernomen om de Holocaust te doen stoppen door bijvoorbeeld bommen te laten gooien op de spoorlijnen richting Auschwitz-Birkenau, hij viel, gelijk naar wat Adolf Hitler en Jozef Stalin in 1939 deden in Polen, West-Europa pas binnen toen de Russen zichzelf al te pletter liepen op de Duitsers, hij heeft West-Europa laten platsmijten met vreselijke bombardementen waarbij (hypocriet genoeg) honderdduizenden Europeanen door de geallieerden werden gedood en dus NIET door de nazi’s, dat hierbij ook nog tienduizenden geallieerde piloten omkwamen leek hem blijkbaar ook niets uit te maken en daarbij leverde Churchill vrijwel heel Oost-Europa uit aan Jozef Stalin!
  Zo moesten dus alle Polen, Tsjechen e.a. Oost-Europeanen, die meevochten tegen de nazi’s, werkeloos toezien hoe hun landen gewoon werden verkocht en verraden aan de gehate communisten! Zo langzamerhand vind ik Churchill net zo’n grote schurk en oorlogsmisdadiger als Hitler en Stalin daar hij ook meer gaf om het Britse Rijk dan om de Europeanen!
  Als Wilhelmina, die in 1939 zelfs geen joden in haar achtertuin wilde en die doorverwees naar Westerbork, had geweten wat Churchill allemaal voor streken op zijn kompas had dan had ze hem ongetwijfeld keihard in zijn lelijke buldoggen-smoelwerk geslagen en volkomen terecht ook!

  Geliked door 3 people

 13. ronjaspers zegt:

  Nederland heeft gecapituleerd tijdens de 2e wereldoorlog aan nazi duitsland,en nederland is nu nog steeds duits grondgebied.Nepprins bernhard was een nazi/sser en mede oprichter van de (nazi) bilderberg groep.Ons koningshuis zit vuistdiep in de (nazi) bilderberg groep,hun masterplan een communistische NWO.

  Geliked door 2 people

  • scherpschutter1943 zegt:

   We zijn nog steeds een provincie van duitsland, alleen noemen we het nu anders. Ons koningshuis is een ornament uit een ver verleden en hoort dus in het rijksmuseum. Je zou dus met gemak de woonstede van de vorst tot rijksmuseum kunnen verklaren. suppoosten zijn er ook al die de toegang bewaken. Er worden alleen nog geen toegangskaarten verkocht maar dat komt nog wel. ps. De museumjaarkaart is daar ook (nog) niet geldig.

   Geliked door 2 people

  • Tijl Uylenspiegel zegt:

   Wat moet het toch zalig zijn als je zoals @ronjaspers alles waar je faliekant tegen bent in de wereld op te kunnen hangen aan de kapstok “(nazi)Bilderberg” of de “communistische NWO”.
   Bewijzen daarvoor ? 0,0
   Zelfs Alexander Pechtold is ingegaan op een uitnodiging voor hun conferentie, nou we kunnen van alles over hem zeggen maar een groot licht was hij zeker niet en enige zeggenschap op wat voor vlak dan ook al helemaal niet.
   Sterker nog ik denk dat door hem uit te nodigen de geheimhoudingsplicht in groot gevaar was met zo’n eikel in je midden.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s