EU en Groot-Brittannië: Kolenembargo treedt in werking

(Vertaling: E.J. Bron)

De EU-lidstaten en Groot-Brittannië stoppen morgen met de import van kolen uit Rusland. Ondanks mogelijke zwaarwegende gevolgen proberen de landen om de Russische economie tegen de achtergrond van de oorlog in de Oekraïne verder te verzwakken.

De EU-landen mogen vanaf morgen geen kolen meer uit Rusland importeren. Om middernacht eindigt de overgangsfase voor het kolenembargo tegen Rusland, dat de EU-landen als deel van het vijfde sanctiepakket in april hadden besloten. Opdat de industrie zich op het invoerverbod kon instellen, waren de landen een overgangsperiode van 120 dagen overeengekomen.

Doel van het importverbod zou zijn om de Russische economie tegen de achtergrond van de oorlog in de Oekraïne verder te verzwakken, klonk het uit Brussel. Volgens informatie van de Europese Commissie in april zou het kolenembargo Rusland ongeveer € 8 miljard per jaar kunnen kosten.

Het Russische persbureau TASS bericht echter dat Rusland een van de grootste kolenleveranciers van de EU zou zijn. Volgens het Russische ministerie voor Energie zou Rusland in het jaar 2021 48,7 miljoen ton kolen of 21,8% van de totale kolenimport van de EU-lidstaten hebben geleverd.

In Groot-Brittannië treedt het kolenembargo vandaag in werking. Voor Groot-Brittannië zou dit echter zwaarwegende gevolgen kunnen hebben, omdat het land aanzienlijk afhankelijk zou zijn van kolenleveringen uit Rusland, zegt TASS. Volgens de statistiek zou het land in het jaar 2021 48% van zijn kolenbehoefte hebben geïmporteerd. Het totale volume zou 4,6 miljoen ton hebben bedragen. Daarvan zou 43% Russische kolen zijn geweest.

Met het kolenembargo sanctioneert de EU voor het eerst energieleveringen uit Rusland. In een later sanctiepakket werden de EU-landen het er bovendien over eens om de druk op Moskou verder te verhogen.

Dit zou echter pas vanaf het eind van het jaar gelden, met uitzondering van enkele bijzonder afhankelijke landen zoals Hongarije, die via de pijplijn uit Rusland bevoorraad ogen blijven worden. Dinsdag maakte het Russische staatsconcern Rosneft echter bekend dat olieleveringen via de Druzba-pijpleiding naar Hongarije gestopt zouden zijn. Op 4 augustus had de Oekraïense energieonderneming Ukrtransnaftia de levering van Russische olie via de Druzba-pijpleding naar Hongarije, Tsjechië en Slowakije stopgezet. Kiev stopte met het transit vervoer, omdat Rusland op grond van de EU-sancties de transit niet meer kon betalen.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

5 reacties op EU en Groot-Brittannië: Kolenembargo treedt in werking

 1. Even duidelijk stellen.
  Het is in het geheel geen embargo ten aanzien van de Russische energie maar eenvoudig een embargo om mensen de toegang tot energie te ontzien.
  Dat is namelijk de beste manier om de energieprijzen te manipuleren en voor de burger onbetaalbaar te maken.
  Het mes snijd dan namelijk aan twee kanten.
  Enerzijds het build back better verhaal wat niet uitgelegd hoeft te worden en anderzijds slepen overheden massa’s geld binnen om hun hobby’s te betalenmet name de import van aller hande gelukzoekers want zelfs de grootste idioot begrijpt nog wel dat er linksom of rechtsom geld moet worden binnen geharkt om een en ander te bekostigen.
  Hoe je het ook wendt of keert de burger is de lul.

  Geliked door 8 people

 2. stradivotsi zegt:

  Ik kijk liever naar looney tunes whahaha, Tom and Jerry of roadsrunner. Ik zie de afgebroken kolemijnen weer opengaan ( geintje ) maar de bruinkolen dagbouw hier 30 km vandaan vollop draaien door DIE GRüNEN Jaja de GROENEN he godvrdomme, noodzakelijkdanwel reedssss alla Sjef van Oekel.

  Geliked door 2 people

 3. Ravian zegt:

  “Ondanks mogelijke zwaarwegende gevolgen proberen de landen om de Russische economie tegen de achtergrond van de oorlog in de Oekraïne verder te verzwakken.”

  “verder te verzwakken”… LOL
  Waarom komen ze mijn bankrekening niet eens lekker “verzwakken”.
  Ik kan wel een paar miljard gebruiken.
  Wat een imbecielen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Julia zegt:

  Het is te triest voor woorden. Het gaat er puur om om alle burgers geen enkele vorm van energie meer te gunnen en in de kou te zetten. Hoe haalt men het in zijn ziekelijke hersenen kolencentrales moeten van ellende open maar geen kolen uit Rusland dat gaat het worden. Whats next. Er is er toch maar één die lacht dat in Poetin. De strop om de nek van geheel Europa komt met de dag strakker te staan totdat het zichzelf heeft gewurgd en die dag is niet ver meer weg..

  Geliked door 1 persoon

 5. Pingback: Toegang tot bodemschatten verloren: Oekraïne moet mogelijkerwijs basisindustrieën sluiten | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s