Habeck vist achter het net: Italië sluit gas-deal met Qatar

(Vertaling: E.J. Bron)

Dat het met het zogenaamde “energie-partnerschap” met het Emiraat Qatar, dat de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck (Groenen) in maart bezegeld zou hebben, niet echt goed gaat, deed al enkele dagen na zijn terugkeer de ronde. Qatar zou bij benadering niet beschikken over de door Duitsland benodigde gascapaciteiten, maakten de sjeiks duidelijk.

Maar dat is nog niet alles. Maanden na het bezoek van Habeck aan het Emiraat is er nog geen enkele Duitse onderneming in Qatar actief geworden. In plaats daarvan stapt nu de Italiaanse energiereus Eni in een miljardendeal – voor een periode van 27 jaar.

De nieuwe vernedering voor de Duitse energiepolitiek is eveneens door eigen toedoen veroorzaakt. Want Qatar wil lange termijn contracten, Duitsland slechts korte termijn afspraken. Dat is voor het Emiraat niet bijzonder aantrekkelijk. Daarbij komt dat Habeck en de Duitse energie-economie blijkbaar heel eenvoudig te langzaam waren. Want nu werd bekend dat al twee weken voor Habeck de toenmalige Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Di Maio, een bezoek aan Qatar had gebracht en daar blijkbaar direct spijker smet koppen had geslagen.

Anders dan Duitsland werkte Italië al langer met Qatar samen. De LNG-route tussen de beide landen behoorde in 2021 met 76 transporten tot een van de meest actieve. Italië gold in 2021 als de grootste importeur van vloeibaar gas uit Qatar. De Golfstaat liet direct weten graag te willen meehelpen bij de diversifiëring van de Italiaanse gasimport. Daarbij komt dat Italië, anders dan Duitsland, al over drie functionele LNG-terminals beschikt.

Enkele weken geleden het eind van het liedje – de melding dat het Italiaanse energieconcern Eni, deels van de staat, investeert in de aardgasproductie ter plaatse. Het “North Field” bevat volgens informatie van het ministerie van Energie van Qatar 10% van de wereldwijde gasreserves. Eni neemt met 25% deel aan een joint venture met Qatar Energy. Deze joint venture zal op zijn beurt een aandeel van 12,5% in het uitbreidingsproject North Field East bezitten. Eni zelf zou slechts 3% aandeel in het totale project hebben.

Duitsland daarentegen vist achter het net. In augustus is er nog steeds geen enkel Duits energieconcern op dezelfde wijze in Qatar actief – het door Habeck bezworen “energie-partnerschap” is en blijft een fantoom. De Duitsers vissen achter het net – niet voor het eerst.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Habeck vist achter het net: Italië sluit gas-deal met Qatar

 1. droevige mof zegt:

  De Duitse regering is nog incompetenter dan de Nederlandse…dat is toch een hele prestatie.

  Geliked door 6 people

 2. Peter. zegt:

  Socialisten en zaken doen ,die kunnen alleen alles naar de kloten helpen .

  Like

 3. Dewaere zegt:

  Dat had Ha- met de grote – Beck weer even niet door toen hij er zelf op bezoek was, een land met zeer traditionele waarden en maatschappij, en dát zou het land dat de allergrootste ‘Pride’ ter wereld heeft (Berlijn) én de bevoorwoorder bij uitstek daarvan (de Grünen, waarvan Habeck ook leider is) zo’n pleziertje doen, no way, dat kon je van tevoeren op een (middel-) vinger uittellen.
  De simpliciteit en naïeviteit van dat soort modern links volk ten voeten uit, ze kunnne ze beter naar AVR sturen, dat levert nog wat energie op.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s