Zijn bezorgers van PostNL de nieuwe BOA´s?

(Door: Drs. E.N. Schilder)

Afgelopen week sprak ik een bezorger van PostNL. Altijd een correcte en aardige man, maar nu was hij een beetje gefrustreerd. Hij had zojuist een pakket bij een klant bezorgd, maar moet van PostNL bij aflevering om een ID vragen om (het betrof in dit geval een paar flessen drank) een leeftijd-check in zijn systeem te registreren.

De bezorger komt dergelijke omstandigheden dagelijks tegen en krijgt steeds vaker te maken met mensen die er niet meer aan mee willen werken. Hij begrijpt dit persoonlijk wel, want het betreft bijna allemaal mensen die evident ouder zijn dan achttien jaar. Sowieso wordt de leeftijd al gecheckt bij het online bestellen van drank, dus zijn frustratie zit ‘m vooral in het feit dat hij zich als een soort BOA moet gedragen tegenover zijn klanten, daar ook nog eens erg veel tijd mee verliest én steeds weer de discussie aan moet gaan. “Ik ben bezorger, geen BOA of politieagent”, zoals hijzelf zegt. Sowieso vindt hij het volstrekt onbegrijpelijk dat hij de verantwoordelijkheid opgelegd heeft gekregen om zelfs volwassenen, ouderen en bejaarden via hun ID te controleren of ze wel ‘oud genoeg’ zijn om drank te mogen ontvangen. Het klinkt inderdaad nogal absurd.

Ik heb het zelf nog nooit meegemaakt, dus mijn vraag is: Is dit nieuw? Is dit alleen hier in Amsterdam of is dit landelijk beleid en geldt dit voor alle bezorgdiensten? En om nog even in het absurde door te gaan: is het straks zo dat als u drank in de drankwinkel gaat halen u op straat ook door een postbezorger op vertoon van uw ID gecontroleerd kunt worden of u wel oud genoeg bent om drank te kopen? Feitelijk is dat namelijk bijna eenzelfde situatie met dat verschil dat de bezorger de drank niet voor u naar de auto draagt…

Ik begrijp sowieso al niet dat bedrijven zich laten lenen om andere burgers te controleren, maar we gaan wel erg hard richting een EUDR (afgeleide van DDR, compleet met Stasi en NSB/verraders) cultuur. Wilt u uw medewerkers écht met deze voor hen frustrerende en daarnaast tijdrovende ‘verantwoordelijkheden’ belasten…?

Door:
Drs. E.N. Schilder
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Zijn bezorgers van PostNL de nieuwe BOA´s?

 1. rini stegeman zegt:

  Ik zeg het al jaren dat hier in Nederland DDR’achtige praktijken aa de gang zijn. Nog even en het wordt nog bewaarheid ook nog.

  Geliked door 2 people

  • BosscheBol zegt:

   @Rini, volgens mij is het hier al lang zo.
   Van de DDR wisten we het want we kregen het dagelijks te horen. Dat het hier ook gebeurt, wordt gewoon ontkend.
   In de DDR werd nog wel eens grof geweld gebruikt. Dat is hier misschien iets minder. Daarvoor in de plaats gebruikt men hier manipulatie en uitsluiting.
   Wie meewerkt aann de propaganda en censuur, die wordt goed beloond, die mag dagelijks op de TV en hun kinderen mogen naar de universiteit. Dat is hier hetzelde als in de vroegere DDR.

   Like

   • Rini Stegeman zegt:

    Wij hebben ooit tijdens vakantie VOOR de MUUR gestaan, aan de West Duitse kant. Er stond een westduitse vluchtauto k laar en even met een West duitse agent gesproken. In de hokjes op de brug stonden ze ons te beloeren met een verrekijker en het “geweer ” in de aanslag. Die westduitse agent zei dat ze melding hadden gekregen dat er iemand wilde “vluchten “.Alleen om daar te staan heeft diepe indruk op mij gemaakt.Dit alles gebeurde in 1988………lijkt lang geleden ,maar voor mij niet.

    Like

 2. droevige mof zegt:

  In de DDR werden ze Inoffizieller Mitarbeiter ,(onofficiële medewerkers) genoemd, afgekort IM.

  Geliked door 3 people

 3. Henk der Niederländer zegt:

  Dan mag Ik toch wel opmerken dat de postbeambte en Heer Schilder knap laat wakker geworden zijn want we leven al enige tijd in een controlemaatschappij waar de Burger wordt ingezet om andere burgers te controleren.
  Een heel simpel voorbeeld hiervan is, de controles door uitbaters van cafe’s en restaurants die gingen kijken of zijn klanten wel ingeent waren.
  Maar ook de zogenaamde kliklijn waar de Nederlandse NSB zich graag van bedient om zijnburen dwars te zitten omdat hij nou eenmaal een betere baan heeft en dus wat meer te spenderen heeft.
  Me dunkt dat je nogal naief bent als je er jaren later achter komt dat de burgers worden gebruikt om burgers te controleren

  Geliked door 3 people

 4. Meine zegt:

  Vragen-vragen…
  Waarom staat er op het pakket dat er alcohol in zit ?
  Straks is het voor porno (-artikelen) …..

  En dan voor alles wat maar politiek “verboten” wordt…

  Like

 5. scherpschutter1943 zegt:

  De bezorger van post.nl is tevens ook belastingambtenaar want bij de bezorging van een artikel afkomstig van buiten de EU, moet je de invoerrechten en accijnzen, direct met de bezorger afrekenen. Dit overkwam mij toen ik een artikel bestelde bij de firma Lhemans in Ohio usa. (het was geen wapen of alcohol maar een koperen buitenthermometer)

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s