DE PUDDINGKONING…

(Door: “Driek”)

Wie kent niet het wereldberoemde puddingpoeder van Dr. Oetker? Niet voor niets wordt hij wel de puddingkoning genoemd. In praktisch elke keukenkast ligt wel een product van deze koning der puddingen.

In 1891 kocht de farmaceut August Oetker (1862–1918) een apotheek in het Duitse Bielefeld. Achterin zijn apotheek bouwde hij een laboratorium, waarin hij experimenteerde met bakpoeder. Hij lanceerde een verpakking van een makkelijk formaat met daarin de juiste ingrediënten voor een pond meel.

In 1893 kwam dit product genaamd Dr. Oetker Backin op de markt. Oetker begon met het verspreiden van informatie over zijn nieuwe product en schreef een kookboek, waarin recepten stonden die lieten zien waar het bakpoeder allemaal voor gebruikt kon worden. Ook zette hij op zijn verpakkingen het woord ‘Dokter’ wat het idee van een kwaliteitsgarantie moest zijn.

In 1900 opende hij in Bielefeld zijn eerste Dr. Oetker fabriek waar naast bakpoeder ook smaakversterkers, aroma’s en puddingpoeder werd geproduceerd. De manier waarop August omging met zijn arbeiders was berucht. Hij verwachtte dat ze zuinig waren en geen tijd verspilden.

Een jaar na de opening van zijn eerste fabriek volgde de opening van een tweede. In 1904 kwam de broer van August, Eduard, bij het bedrijf. Als natuurwetenschapper kreeg hij de leiding over het laboratorium. Twee jaar later kwam ook broer Louis in dienst. In 1908 kreeg het bedrijf zijn eigen reclameafdeling waar Louis de leiding over kreeg. Vanaf 1917 waren de producten van Dr. Oetker ook in Nederland verkrijgbaar. Op 10 januari 1918 stierf August Oetker, waarna zijn schoonzoon Richard Kalesowky het bedrijf overnam.

Rudolf August Oetker (1926 – 2007) was de kleinzoon van August en nam in 1944 de leiding van het bedrijf over. Zijn stiefvader Richard Kaselowsky was inmiddels omgekomen bij een bombardement. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot Rudolf August Oetker zich aan bij de Waffen-SS en steunde hij het regime van de nazi’s.De Puddingkoning van Bielefeld had alle reden om enthousiast te zijn, want als gevolg van de oorlog liepen de zaken zeer voorspoedig.

In 1942 waren in nazi-Duitsland meer dan een half miljard van de beroemde Dr. Oetker pakjes bakpoeder en puddingmixen verkocht, meer dan twee keer zoveel als voor het begin van de oorlog. Dr. Oetker had nu een officieel bakpoedermonopolie in het Duitse rijk en was een van de leveranciers van Hitlers frontlinie. De bakproducten van het bedrijf werden overal in Europa naar Duitse soldaten verstuurd. Dr. Oetker nam ook deel aan een joint venture met de Wehrmacht om gedroogd fruit en gedroogde groenten naar Duitse troepen te sturen.

Toen nazi-Duitsland op 8 mei capituleerde, was het voor Rudolf August al spoedig afgelopen. Bielefeld lag in de Duitse bezettingszone. Op 18 mei meldde hij zich bij de Britse autoriteiten in Bielefeld voor een verhoor. Als Waffen-SS-officier werd de 28-jarige Rudolf August gearresteerd en moest al zijn professionele functies neerleggen.

In detentie las hij Thomas Manns debuutroman De Buddenbrooks. Het boek vertelt over de neergang van een rijke Noord-Duitse handelsfamilie in de loop van vier generaties. Rudolf August raakte door het lezen van De Buddenbrooks erg gedeprimeerd. Geen wonder. De beoogde erfgenaam van een Noord-Duitse ondernemersfamilie was nu gevangen in zijn door oorlog verscheurde vaderland dat door buitenlanders was bezet.

In oktober 2013 werd onthuld dat Oetker tijdens de Tweede Wereldoorlog actief was als nazi. Hij had zich vrijwillig gemeld voor de Waffen-SS. De familie en het concern Oetker hebben geprofiteerd van hun steun aan het regime van Adolf Hitler. De onthullingen staan in het boek Dr Oetker und der Nationalsozialismus, een initiatief van de nazaten van Oetker.

Hij had het bedrijf van zijn familie, Dr. Oetker, geleid sinds zijn moeder, stiefvader en halfzussen bij een Amerikaans bombardement waren gedood.

Ik vind het een schitterend verhaal.

Ik wens U allen nog een gezegende dag.

Door:
Driek”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

(Een enkele tekst is ontleend uit het boek van David de Jong, “Nazimiljardairs”).

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

22 reacties op DE PUDDINGKONING…

 1. R.C. Hagen van zegt:

  Misdaad loont. HELAAS

  Geliked door 2 people

 2. Julia zegt:

  Oetker heb ik allang uit mijn keukenkast verwijderd. Reden het is een Duits bedrijf en momenteel ben ik niet zo gecharmeerd van onze Oosterburen. Alleen al Merkel en Von der Leyen is al een compleet drama deze twee Duitse idioten hebben kans gezien geheel Europa naar de ondergang te helpen.

  Geliked door 4 people

  • hannah zegt:

   U bent “momenteel” niet zo gecharmeerd van onze oosterburen ? Daar kan Dr. Oetker niets aan doen …. Ik neem eerder aan dat u gewoon anti-duits bent ….

   Like

 3. droevige mof zegt:

  Bielefeld was diepbruin in het Derde Rijk en stond bekend om zijn Duitse Christenen die geloofden dat Jezus geen Jood was. Nog erger was het verpleeghuis Bethel, een protestantse stichting die bekend staat om haar euthanasie van geesteszieken. Een andere nazi uit deze regio was Bernhard zu Lippe Biesterfeld, de dappere bevrijder van Nederland.

  Geliked door 5 people

  • BosscheBol zegt:

   Partijlied van de nazi’s op galafeest Juliana en Bernhard (1937)
   Horst Wessel-lied
   https://historiek.net/horst-wessel-lied-juliana-bernhard/68722/

   De bekende huisdirigent van de Oranjes, dr. Peter van Anrooy, weigerde echter principieel om dit lied te dirigeren en werd op staande voet ontslagen.
   koningin Wilhelmina furieus. Meteen verving ze Van Anrooy door kapitein Walther Boer, die dirigent was van de Koninklijke Militaire Kapel en het Horst-Wessel-lied wel wilde spelen.

   Tijdens het ten gehore brengen het Horst-Wessel-lied hieven diverse Duitse gasten hun armen en brachten de Hitler-groet:
   Daar bestaan foto’s van.

   Geliked door 1 persoon

   • droevige mof zegt:

    Bernhard was sinds 1932 lid van de NSDAP en de Reiter SS. Zijn huwelijk met Juliana was een succesvolle coup voor de Nazi’s. De champagnekurken zullen in Berlijn zijn geknald. Het is bijna niet te geloven dat dezelfde man als commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten in Wageningen aanwezig was bij de ondertekening van de capitulatie. Hij beschadigde Nederland met zijn acties tot op zijn oude dag. Hij loog, bedroog en minachtte zijn vrouw in alle opzichten. Hij is de schaamte en schande voor beide landen en toont de omvang van de fatale afhankelijkheid van een klein land van een ondoorgrondelijk en soms kwaadaardig buurland.

    Geliked door 3 people

  • BosscheBol zegt:

   @droevige mof zegt: 6 december 2022 om 14:25

   Wat betreft de acties van Bernard heb je helemaal gelijk. Deze meneer racete nogal eens met zijn sportauto de paleispoort uit, en toen daar toevallig de plaatselijke slager stond, reed hij hem overhoop en schold hem ook nog eens volkomen stijf.

   Maar wat me het meeste hindert aan die uitvoering van het Horst Wessel lied, was dat de pers het meteen ging goedpraten: het was zogenaamd onder dwang gebeurt en als Wilhelmina niet had toegegeven dan was er iets vreselijks met Nederland gebeurt. Wilhelmina was dus feitelijk een verzetsheldin.

   Het is deze leugenachtige propaganda waar eenvoudige mensen geen verweer tegen hebben die mij zeer hindert en ook (omdat die nu alomtegenwoordig is) een somber gevoel over de toekomst geeft. We gaan via de digitale munt, de digitale persoonskaart en het sociale kredietsysteem naar een enorme gevangenis vol met radiografisch bestuurde zombies. De hackable animals van Harrari.

   Somber? Misschien. Reëel? Misschien!

   Geliked door 1 persoon

  • ronjaspers zegt:

   droevige mof.In 1954 is in oosterbeek in nederland de bilderberg groep opgericht.Medeoprichter nazi/sser en overleden nepprins bernhard samen met de CIA.De bilderberg groep is veel machtiger dan het WEF,welke in 1971 is opgericht.De voorzitter van het WEF de genocidale psychopaat en nazi/rotschild klauSS schwab is ook een bilderberger.Het nedelandse oranje nepkoningshuis zit vuistdiep in de bilderberg groep.In het nederlandse landverraders kabinet zitten ook bilderbergers,rutte,kaag,ollongkreng.

   Geliked door 1 persoon

 4. Boike zegt:

  Dr.Oetker staat al jarenlang op mijn “zwarte lijst”.
  Ik had al eens eerder iets vernomen over dat NAZI-verleden en dat had mij al aan het denken gezet.
  Dr.Oetker is een bekende producent van allerlei dessert/pudding producten.
  De producten lijken heel wat, maar smaken echt naar niks. IEEEK !!!
  Ook wordt de ene concurrent na de andere overgenomen, maar blijven op eigen naam op de markt.
  De producten worden evenwel aangepast aan de smakeloze norm van Dr.Oetker.
  Joost mag weten, wat er in de laboratoria met simpele producten wordt uitgespookt, om ze smakeloos te maken.
  Ik hoef die rommel niet.

  Geliked door 3 people

 5. petertje zegt:

  Zo lees je maar weer hoe je in een grote poppenkast wordt ingerold.
  Niets is wat het is.

  Geliked door 1 persoon

 6. boorzalf zegt:

  Dokter Oetker, er was nog zo’n gek, Dokter Vogel.🤣🤣

  Geliked door 2 people

 7. mooinique zegt:

  Wat is hier nu schitterend aan?! Ik heb die troep nooit gegeten. Pudding is niet aan mij besteed. Zum kotsen! Als je trouwens van kanker af wilt komen koop dan de Amerikaanse backing poeder. De enige echte. Het is een 100 en 1 dingen product en spotgoedkoop.

  Like

 8. saddy zegt:

  Hopelijk is het boek “”Cojona-miljardairs”” op tijd voor kerstmis uit.

  Geliked door 1 persoon

 9. bobzelf zegt:

  ik weet een leuk verhaal maar wel veel korter

  mijn moeder werkte in 1935 bij dr. dralle’s haarwasser ..

  lange haven schiedam

  de eigenaar dhr dralle . was zo kaal als een biljardbal

  whahahahaha .

  en even een russische opmerking

  ⚡️🗣 There is no EU,

  it’s the 51st US state –

  Russian Security Council Deputy Chairman Medvedev

  🗣 It must have been EXTREMELY humiliating for Ursula’s video

  to be edited by European Commission under commands from Washington –

  Medvedev.

  zou zelenski ziek zijn . ?? HIJ IS ZO STIL WHAHAHAHAHAHAHA

  WEER AL ZIJN LICHIES EN LAMPIES KAPOT GESCHOTEN

  OOM VLADIMIR

  Geliked door 6 people

  • Blaffertje zegt:

   @Ome Bob.
   “zou zelenski ziek zijn . ?? HIJ IS ZO STIL ”

   Zullen ze hem te pakken hebben?
   Ik hoop het toch zo.

   Like

   • bobzelf zegt:

    Blaffertje zegt:
    5 december 2022 om 22:46

    WAT IK WEET . IS DAT DE CHECHENEN HEM DAG EN NACHT OP HET RADAR HEBBEN STAAN

    MAAR STA ER NIET VERSTELD VAN . DAT JE INEENS EEN KLAPPEREND GEBIT HOORTZEGGEN

    WWW JJJJJJJJJANDGENOTEN .. U MOET HET EVENZONDER MIJ . DOEN IK GA DE KOMENDE WEKEN MIJN APPARTEMENT ALVAST INRICHTEN

    U KUNTV MIJ BELLEN IN MIAMI VIA WHAT’APP WHAHAHAHA

    OOM VLADIMIR. WEET ALLES

    Geliked door 1 persoon

 10. Snappie zegt:

  Ode aan puddingkoning PATERSNOTTE
  Jan dodo denkt in theoretische en humane oplossingen ,hij gelooft het zelf daarom is hij zo gedreven. Dat het in de praktijk anders uitpakt staat die niet bij stil. Deze dodo houdt zich vast aan wetjes en regels uit de getekende verdragen en staat op zijn strepen.
  Zelf indoctrinatie levend in een waan van werkelijkheid, Jan is geen realistisch eerder een elitaire idealist. Dat die blaaskaak het zo kan verdienen ?,
  Jan kom naar hus want de koeien staan op springen en het hooi moet van het land. Ga eens werken met je klauwen heiknuter, of heb je ook nog twee linkerhanden. Compleet ongeschikt als je het mij vraagt. Leraar basis school misschien ?

  Like

 11. Andre zegt:

  Dacht dat t onderdeel was van Unilever maar Duitsland heeft natuurlijk zn eigen Unilvertje. Naja Heel Duitsland bakt maar is deze winter wel uitgebakken. De Krimbrug is weer open by the way.

  Geliked door 1 persoon

 12. Skarsgärd zegt:

  Dr. Oetker, zo kun je er nog wel wat beruchtere noemen. Wat te denken van de familie Bertelsman, ooit oprichter van de gelijknamige drukkerij, voor de nazi’s aan de macht waren was dat een obscuur drukkerijtje. Onder de nazi’s werd het hofleverancier van anti-semitisch drukwerk, ze publiceerden er zelfs meer van dan de eígen NSDAP-drukkerij. In hun drukkerijen hadden ze joden die er slavenwerk deden en dus zélf het materiaal drukten….
  De familie Bertelsman werd schatrijk. Na de oorlog hebben ze niet stilgezeten, het is nu de grootste commerciële TV eigenaar in Europa, onder de naam RTL-group die nog steeds in handen is van die familie. In Nederland hebben ze álle commerciële kanalen (ook niet-‘RTL’) opgekocht en dus een monopolie, in veel EU-landen zijn ze de 1e of 2e grootste. De familie Boss, van dat merk ‘Hugo Boss’ was ontwerper en producent van SS-uniformen en later van de leger-uniformen, miljardair geworden in de oorlog, de firma IG-Farben grootste slavenhouder onder de nazi’s en producent van zyklon-B, opgesplitst in 3 onderdelen, maar de winst uit de oorlog mochten ze houden. De firma volkswagen en aanhang is schatrijk geworden in de jaren ’30 en de oorlog. De lijst is haast oneindig. Er waren in de oorlog circa 13 miljoen leden van de NSDAP, waarvan ongeveer 1 miljoen SS-ers. In de Neurenberg-processen werden iets meer dan 300 daarvan berecht. De meesten die wel verhoord werden maar niet vervolgd zeiden allemaal hetzelfde: ‘wir haben es nicht gewüst’, dezelfde leugen die je bepaalde politici nu ook hoort zeggen als ze betrapt worden tenminste.
  Het nazi-fanatisme is nooit echt weggeweest, alleen is het nu niet bruin meer, maar frisgroen; zoals altijd met een bruine boom die na de winter weer opnieuw uitloopt…

  Geliked door 2 people

 13. jantjeuitnl zegt:

  Tja, zo zijn er vele Duitse bedrijven. Ze moesten gewoon voor Duitsland werken, anders werden ze “kalt gestelt”.
  Kwestie van overleven.
  Over een aantal jaar kunnen we het hier ook over de bedrijven hebben die meegingen met het valse covid narratief.
  Covid is nep, er was geen pandemie, testen zijn nep en gevaarlijk, maskers werken niet.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s