Poetin kondigt opschorting van het “New START”-verdrag aan

(Vertaling: E.J. Bron)

De Russische president Vladimir Poetin heeft vandaag in zijn toespraak over de toestand van het land aangekondigd het verdrag “New START” op te schorten, dat de atoomwapenarsenalen van Rusland en de VS beperkt.

De Russische president Vladimir Poetin heeft de opschorting van het laatste grote atomaire ontwapeningsverdrag met de VS aangekondigd. Het zou daarbij niet gaan om uitstappen, maar om een opschorting, benadrukte hij vandaag in zijn toespraak tot de Federale Vergadering.

Ik ben gedwongen om vandaag te verkondigen dat Rusland zijn deelname aan het verdrag ter vermindering van de strategische nucleaire wapens zal opschorten. Ik herhaal, Rusland trekt zich niet uit het verdrag terug, nee, het schort zijn deelname op.”

Volgens Poetin zou men in Washington nadenken over atoomwapentests. Mocht het daar daadwerkelijk toe komen, dan zou Moskou ook zulke tests uitvoeren. Het Russische ministerie van Defensie en de Russische atoomenergiemaatschappij Rosatom zouden erop voorbereid moeten zijn wanneer de VS deze stap als eerste wagen. “Wij zullen absoluut niet de eersten zijn die dit doen, maar wanneer de VS een test uitvoeren, zullen wij dat ook doen”, voegde hij er aan toe.

Het ontwapeningsverdrag “New START” is het enige nog overgebleven grote akkoord over bewapening controle tussen de VS en Rusland. Het verdrag beperkt de atoomwapenarsenalen van beide landen tot elk 800 draagsystemen en elk 1550 parate atoomkoppen. Het verdrag werd in het jaar 2010 door Dmitri Medvedev en Barack Obama voor de komende tien jaar ondertekend (foto), met de mogelijkheid tot verlenging. Het trad in 2011 in werking. In februari 2021 waren Joe Biden en Vladimir Poetin het eens geworden over een verlenging tot 2026.

Uit Moskou was daarvoor al twijfel te horen over de voortzetting van het ontwapeningsverdrag. Viceminister van Buitenlandse Zaken, Sergej Rjabkov, had een beëindiging van het verdrag onlangs een “zeer mogelijk scenario” genoemd.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Poetin kondigt opschorting van het “New START”-verdrag aan

  1. karton zegt:

    Ja, wat moeten we dáár nou weer mee ?
    1550 Parate atoomkoppen en dan een verdrag opzeggen waarmee dat aantal wordt bevroren op 1550 ?
    Zou de aarde met 1550 van die koppen, aan beide zijden, niet voldoende vernietigd kunnen worden dan ?
    Ik denk dat, als er 10 van gegooid zouden zijn, aan iedere kant dus, de overige 1540 niet meer gebruikt hoeven te worden.
    Ik vind dit niet erg spectaculair van Putin.

    Like

  2. Hovawart zegt:

    Wederom een bizarre opvatting van het woord ‘verdrag’, zoals men in Brussel verdragen en akkoorden sluit waar enkel de andere partij zich aan dient te houden………zogenaamde Wurgakkoorden en Verdragen met blanco inlegvelletjes…..The Bullshit Production.

    Geliked door 2 people

Plaats een reactie