De druk neemt toe: 75% van de Catalanen wil referendum over onafhankelijkheid

De regering van de Spaanse regio Catalonië wil nog dit jaar laten stemmen over de onafhankelijkheid van Spanje. Volgens een peiling blijkt nu, dat de meerderheid van de Catalanen zo´n referendum wil.

De meerderheid van de Catalanen is op dit moment voorstander van een referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië van Spanje. Nu blijkt uit een peiling, dat 74,1% van de inwoners van Catalonië zo´n referendum wil. Depeiling werd uitgevoerd door het Spaanse opinieonderzoeksbureau CEO.

Al op de nationale feestdag van Catalonië kwam het tot grote demonstraties voor de onafhankelijkheid van de regio (meer hier). De president van de regio, Artur Mas, wil in november of december vervroegde verkiezingen en wil in het kader hiervan ook laten stemmen over een eventuele Catalaanse losmaking van Spanje.

De centrale regering in Madrid dreigt er intussen mee dat een onafhankelijkheid van Spanje tot de uitsluiting uit de EU zou kunnen leiden (meer hier). De ruzie was uitgebroken, nadat de regering van Mariano Rajoy het had afgewezen Catalonië meer geld ter beschikking te stellen. De regio voelt zich bedrogen, per slot van rekening betaalt hij de meeste belastingen aan de begroting van Spanje.

Bron:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2012/10/11/druck-steigt-zwei-drittel-der-katalanen-wollen-referendum-ueber-unabhaengigkeit/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Eurocrisis, Europa, Spanje. Bookmark de permalink .

7 reacties op De druk neemt toe: 75% van de Catalanen wil referendum over onafhankelijkheid

 1. Martien Pennings zegt:

  Dat is toch helemaal verkeerd, dat nationalisme?
  Europa moet juist één worden!

  Like

 2. Nationalisme…. Dat is toch de Nederlandse vlag op je bomberjack naaien en dan ellende met de hermandad krijgen terwijl de multi-culti wel met vlaggen van vreemd allooi mogen wapperen… Ik kan me de wens tot onafhankelijkheid van de Catalaanse bevolking eigenlijk wel voorstellen: Het meeste betalen en ondertussen bijna sterven van de honger? Dan was ik ook snel klaar.

  Europa is steeds meer en meer een kruitvat waarin de lont al hangt en deze inmiddels is aangestoken. We weten alleen niet hoeveel er nog van die lont is over gebleven…

  Like

 3. nicolazien zegt:

  eerst onafhankelijk worden…..en dan daarna lid van de EU worden natuurlijk…..logisch toch

  Like

 4. Joop Klepzeiker zegt:

  Geen schijn van kans !

  Like

 5. daniel deblaere zegt:

  Een sterk Europa met welvarende republieken als Schotland, Vlaanderen en Catalonië! (hopelijk de volgende onafhankelijke staten in het Europa der volkeren, een Europa waar het goed wonen is)

  Like

 6. louis-portugal zegt:

  Hopelijk houden ze dan ook meteen een referendum over het wel of niet behouden van de €URO.

  Like

 7. Pingback: De islamitische republiek Catalonië | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s