Hoofdelijke belasting voor christenen

Screenshot 1

Gevluchte christenen in de St. -Josephkerk in de stad Arbil, die in de Koerdische regio van Irak ligt

(Door: Hamed Abdel-Samad – Vertaling: E.J. Bron)

De vervolging van “ongelovigen” kent een lange traditie in de islam. Vroeger al moesten ze betalen om te overleven.

Ze is alles kwijtgeraakt, maar ze kan van geluk spreken dat ze nog leeft. Een jonge christin vluchtte vanuit Mosul naar de Koerdische stad Arbil. In een tv-interview met de Irakese zender Ischtar vertelt ze hoe de strijders van de “Islamitische Staat” (IS) haar huis overvielen en haar familie voor de keuze plaatste: sterven, overgaan tot de islam, een hoofdelijke belasting (= djizja) betalen of vertrekken. Ze is zonder have en goed gevlucht, ze mocht niet eens haar identiteitsbewijs meenemen. Haar huis is nu van de “Islamitische Staat”. In het interview beschuldigde ze de Allah-strijders: “Zegt de koran niet dat jullie geen huis mogen betreden voordat je om toestemming hebt gevraagd?” De christenhaat zou tegenstrijdig zijn aan de geboden van de profeet Mohammed. Een andere christelijke vluchteling schimpte in de camera: “Dat is niet de ware islam!”

Echt niet? Maar wat is dan de ware islam? IS bestaat uit hoogstens 20.000 strijders, die verdeeld zijn over Syrië en Irak. Alleen al in Mosul wonen twee miljoen moslims, velen van hen zijn bewapend. Waarom zijn er onder hen geen “ware” moslims te vinden die hun christelijke medeburgers te hulp snellen? Of duikt de “ware” islam altijd alleen maar op om de islam te verdedigen?

De vervolging van de christenen door IS heeft helaas veel met de islam zelf te maken. De teksten van de koran, de overleveringen van de profeet en de geschiedenis van de islamitische veroveringen leveren IS argumenten. Zo leze we in soera 59:2 dat Mohammed de Joden, die “ongelovig” zouden zijn, uit hun woonplaatsen zou hebben verdreven. Voor zijn dood beloofde hij: Ik zal de Joden en christenen van het Arabisch Schiereiland verdrijven en niemand behalve moslims daar laten leven. Ook de hoofdelijke belasting, die IS van de christenen in Mosul wilde incasseren, is gebaseerd op de koran. In soera 9:29 staat: Bestrijdt diegenen onder de mensen van het Boek, die in Allah noch in de laatste Dag geloven, noch voor onwettig houden wat Allah en Zijn boodschapper voor onwettig hebben verklaard, noch de ware godsdienst belijden totdat zij de belasting met eigen hand betalen, terwijl zij onderdanig zijn.”

Twee woorden uit dit vers zijn kenmerkend: onderdanig en belasting. Alleen wie onderdanig betaalt, zal als christen de status van een protegé, van een dhimmi, verkrijgen. Korte tijd na de dood van Mohammed veroverden diens opvolgers de gebieden van het huidige Irak, Syrië en Egypte, waar de meerderheid van de bevolking christenen waren. Maar in plaats van de miljoenen “ongelovigen” te verdrijven, maakten de veroveraars van een hoofdelijke belasting hun belangrijkste bron van inkomsten. De belasting werd niet alleen bij Joden en christenen geheven, maar ook bij aanhangers van het zoroastrisme, die daarvoor speciaal tot monotheïsten werden verklaard. Om de belasting en andere represailles te ontlopen, wilden aan het einde van de 7e eeuw veel christenen in Irak moslim worden, maar de toenmalige islamitische stadhouder dwong ze om dhimmi te blijven.

De basis van de dhimmi-wet was o.a. een document dat wordt toegeschreven aan de tweede kalief van de islam, Omar ibn al-Chattab. Nadat hij in het jaar 638 Jeruzalem veroverd had, zou hij een pact met de christenen van de stad gesloten hebben, volgens welke de christenen hun geloof en hun kerken mochten behouden en onder bescherming van de moslims mochten leven. Dat verplichtte de christenen tot enorme tegenprestaties: het betalen van de djizja, dus van een hoofdelijke belasting, ze mochten geen nieuwe kerken bouwen en oude restaureren, ze mochten geen kruisen dragen, ze mochten niet paardrijden, geen wapens dragen en geen huizen bouwen die hoger waren dan de huizen van de moslims. Christenen moesten bovendien aan hun kleding en haardracht te herkennen zijn: het hoofd was van voren kaal geschoren en zonder scheiding.

Dat IS nu de huizen van christenen van een teken voorziet, is dus geen uitvinding van deze tijd. Tussen de 9e en de 11e eeuw werden de dhimmi-wetten weliswaar versoepeld, omdat de sharia in totaal nauwelijks een rol speelde. Maar met de kruistochten in de 12e en de 13e eeuw werden de antichristelijke wetten in de huidige gebieden Egypte en Syrië verscherpt. Oriëntaalse christenen moesten betalen voor de misdaden die de christelijke veroveraars uit het Westen begingen. Pas in het midden van de 19e eeuw werd de apartheidjustitie in het Ottomaanse rijk buiten werking gesteld. In Saoedi-Arabië hoefden deze wetten nooit toegepast te worden, omdat de opvolgers van Mohammed zijn wens hadden uitgevoerd en de streek voor eeuwig gezuiverd hadden van Joden en christenen.

IS eist nu dus van de christenen in Mosul niets anders dan datgene wat de eerste islamitische veroveraars eisten: belasting en onderdanigheid. In een interview met de Arabischtalige zender Russia Today klaagde Nikodemos Dawuud Matta, bisschop van de Syrisch-orthodoxen in Mosul, over de wreedheid van IS in de omgang met christenen en sprak van een morele genocide en van etnische zuivering. Veel gematigde moslims daar hadden de overvallen van IS als veroordeeld en verklaard dat de bescherming van de dhimmi´s een islamitische plicht zou zijn. Maar bij het begrip begint het probleem al. Toen de Arabische presentator van Russia Today het woord “dhimmi” gebruikte, schoot de bisschop uit zijn slof en antwoordde: “Wij wijzen dat woord af. Want wij zijn geen slaven.” Dat de bisschop eerst aan de zogenaamde liberale moslims moest uitleggen dat een christen geen “ongelovige” en geen “dhimmi” is, toont aan: IS is niet het enige acute probleem van de islam.

Bron:
www.zeit.de
Auteur: Hamed Abdel-Samad

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Barbarisme, Christendom, christenhaat, Christenvervolging, Dhimmitude, Genocide, Historie, Irak, ISIS, Islam, Islamisering, islamitische ideologie, islamofascisme, Jihad, Joden, Jodendom, Jodenhaat, kalifaat, koran, Mohammed, Moslims, nieuw fascisme, Religie, Salafisten, Syrië, Terrorisme, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

7 reacties op Hoofdelijke belasting voor christenen

 1. U.G. Kempenaer zegt:

  De islam is de oorzaak van de ellende en nog preciezer, de moslims. Zij zijn bezig de niet-moslims wereldwijd af te slachten en fokken in niet-islamitisch gebied de oorspronkelijke bewoners hun eigen land uit. Met wortel en tak uitroeien, die hele verwerpelijke club.

  Like

 2. Fred zegt:

  Toen Geert Wilders het woord kopvodbelasting in zijn mond nam was het land te klein.
  Degenen die toen zoveel heisa maakten zijn nu echter oorverdovend stil.
  Beseffen ze soms hoe fout ze waren nu ze geconfronteerd worden met het ultieme kwaad dat aan andersdenkenden een belasting wil laten betalen om hun leven te redden. (djizja)
  Waar zijn ze? Waarom zijn ze zo stil?
  Schaamte?

  Like

 3. lucky bee zegt:

  De Jizza wordt overal in gevoerd waar de Islam regeerd.Dat is een middel om alle niet moslims uitteroeien, want kunnen ze niet betalen , dan worden hun kinderen door de Umma opgevorderd., meiden om sexslavinnen te worden en jochie’s om tot de dood voor Allah te vechten.De bekendste zijn de Janissaren, en Mammelukken.

  Like

 4. Scarlatti Bombatti zegt:

  Was er overigens bij dat ‘Spoeddebat’ niet die man die zei dat HIJ het HOOFDDOEKEN belasting voorstel aan Martin Bosma zou hebben voorgesteld en dat ‘jammer genoeg’ Geert Wilders er ‘kopvodden taks’ van had gemaakt? Had Geert dat niet met dàt woord gedaan, dan zou er niets aan de hand zijn geweest volgens hem toch?

  Ik wil toch nog wel even benadrukken dat Kopvodden taks een heeeeeeel GEWOON LIMBURGS woord voor een hoofddoek is en aangezien Geert een Limburger is is t voor de hand liggend dat hij dat woord ervoro heeft gebruikt… ik weet niet hóeveel keer ik dàt inmiddels heb uitgelegd…

  ik zeg dit maar weer even hier ook weer omdat ik triljoen x liever te maken heb met een terechte kopvoddentaks dan met 1 x dedjizja taks!

  Typisch dat je dààr die regenten NIET over hoort en dat je als Christen je hoofd ad voorkant moet kaalscheren, dat je midden op de weg moet lopen als Jood zijnde, dat je geen bezittingen meer hebt, dat je je kleren en schoeisel wat je aan hebt en eventueel ‘in de smaak valt’ van zo’n smerige moslim, ter plèkke moet afgeven, want ‘je bent toch maar inferieur en je mag er zeker niet mooier gekleed bij lopen dan zo’n smerige geiten n**kert!

  G’d wat ERGER ik me toch aan de brei van woorden en t GEBREK aan daadkracht!

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  HET IS DE ISLAM, die de vrede en de harmonie stuk maakt, overal en altijd!

  Like

 6. Avidia zegt:

  Het volk uit die landen zijn jammer genoeg nog steeds achtergesteld van de westerse wereld, daarom passen ze ook niet in onze maatschappij. Ze zijn niet zo bijdehand als westerse mensen. Ze zijn veelal afhankelijk en lui, en juist die afhankelijkheid kost ons miljoenen. Vergis jullie niet, ze krijgen alles voor NIETS, ze krijgen een gratis woning compleet geïnstalleerd, ze betalen geen huur, dat doen wij. Krijgen wij daar dank voor??? Nee, alleen praatjes. Ik weet er alles van, heb menig huis geïnstalleerd,
  rekening naar de gemeente, nou dan weet je het wel, trek maar open je beurs. Jaren lang zag ik ze voorbij trekken schuifelen in lange kleren wat erg ongewoon was in mijn stad, de meesten wisten niet wat ze zagen, en nog steeds blijven ze schuifelen, want ze lopen niet. Het is een aanslag in de stad, wij willen dat niet met z’n allen, hebben ertegen geprotesteerd, maar ja. de gemeenten, achterlijk volk, die denken alles te vertellen hebben. en zo is onze stad achteruit gegaan, want ze kregen allemaal kinderen heel veel kinderen, en die maken de stad onrustig met hun agressieve houding, want die mensen zijn ook nog eens agressief al zou je dat niet zo gauw denken. Ze zijn aangenomen en voor hen betekent dat dat ze ook iets in te brengen hebben. Shit, wat een toestand, volgens mij wordt het een onhoudbare toestand, want de bevolking van de stad en vooral de jongeren pikken het niet meer. Uit dat inheemse volk is er een nieuwe generatie geboren die ontzettend veel praatjes heeft, en zich laten gelden, want dankbaarheid en aanpassing zit niet in dat volk, alleen maar haat, omdat wij het beter hebben, omdat wij werken voor ons geld, voor hen??? Werken nooit van gehoord. Hand ophouden is toch veel beter? DAT is het probleem geworden door die linkse, ooooo heb je geld nodig??? hier is geld, oooooooooo heb je een huis nodig, hier is een huis, en zo ging het van kwaad tot erger, in heel Nederland. We zijn gewoon verkocht door de Linksen, en waarom???? Stemmen!!!!!! Stem PVDA en je krijgt een huis en alles wat je nodig hebt, Ik heb het gehoord van de mensen die bij mij inkopen deden: rekening naar de PVDA, dan weten jullie het voorste van het achterste, De PVDA is schuldig aan dit alles.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s