Ex-president van het Duitse federaal constitutioneel gerechtshof: “Men moet de democratische rechten van de burgers respecteren.”

Screenshot_40

(Vertaling: E.J. Bron)

De ex-president van het Duitse federaal constitutioneel gerechtshof, Hans-Jürgen Papier, uitte zich vandaag in een interview met de krant “Die Welt” uitvoerig over het fenomeen PEGIDA vanuit grondwettelijk oogpunt. De 12e grote demonstratie van PEGIDA had afgelopen maandag minimaal 25.000 deelnemers en was de grootste demonstratie van de nieuwe burgerbeweging, die de afgelopen weken fel werd bekritiseerd in de Duitse media en daardoor nog meer aanhang kreeg. Critici verwijten de beweging een gebrek aan oriëntering, rechts-extremisme, populisme en “verborgen racisme”. Omdat de PEGIDA-demonstranten vaak het woord “Leugenpers” scanderen, werd dit woord gekozen tot het meest verwerpelijke woord van het jaar 2014.

“Men moet de democratische rechten van de burgers respecteren”

Gevleugelde woorden werden echter ook de zin van de Duitse minister van Justitie Heiko Maas (SPD), die gezegd had: “PEGIDA is een schande voor Duitsland.”

Deze “woordkeuze” werd nu door de voormalige rechter van het federaal constitutioneel gerechtshof in een interview met “Die Welt” bekritiseerd: “Persoonlijk zou ik zulke namen, zoals die door de minister van Justitie werden gebezigd, niet gebruiken”, aldus Papier. “Het lijdt immers geen twijfel dat veel van de deelnemers aan zulke bewegingen echt uit het midden van het volk komen.” Hij vindt “de parolen van PEGIDA fout.” Maar daarom zou hij zich niet aanmatigen “deze demonstraties een schande te noemen”, aldus Papier.

In Duitsland heerst vrijheid van vergadering en vrijheid van meningsuiting, aldus de voormalige rechter. “Men moet ook onjuiste meningen, in ieder geval zolang ze de grondwet niet schenden, toch zien als waarneming van fundamentele rechten en tolereren. Men kan PEGIDA natuurlijk bekritiseren. Maar bij de woordkeuze moet men misschien toch de democratische rechten van de burgers respecteren.”

Thema vrijheid van meningsuiting: Hoe ziet hij de Mohammed-karikaturen?

Aan Papier werd in het interview indirect gevraagd of volgens hem in Duitsland Mohammed-karikaturen zoals die in het satirische tijdschrift “Charlie Hebdo” als blasfemie gekwalificeerd zouden moeten worden. “Iemand overtreedt de blasfemie-paragraaf die niet alleen een geloofsrichting in een kwaad daglicht stelt, maar daarbij ook de openbare orde bedreigt”, zei hij.

Men kan zich er niet door laten leiden dat individuele criminelen deze karikaturen als aanleiding nemen om actief te worden. “Wanneer wij centrale vrijheidsrechten hier laten achterblijven, zitten we in een moeilijke situatie.” Volgens hem zouden de Duitse rechtbanken bij de publicatie van Mohammed-karikaturen voorrang geven aan de vrijheid van meningsuiting en in voorkomende gevallen aan de kunstvrijheid – en deze niet als blasfemie veroordelen.

Het inzetten van het leger met het doel van terrorismebestrijding beschouwt de voormalige rechter als “noch juridisch toelaatbaar noch als het overwegen waard”: “als we nadenken over het inzetten van het leger in het binnenland, bespoedigen we iets waarop het terrorisme uit is: te doen alsof zijn moorddadige handelwijze een handelwijze is die met oorlog te maken heeft. Het terrorisme wil de desbetreffende landen er toe dwingen om te antwoorden met militaire middelen, het wil ze tot een oorlog dwingen.”

Preventieve maatregelen twijfelachtig

Het innemen van persoonsbewijzen van potentiële terroristen om hierdoor te verhinderen dat zij naar burgeroorlog-gebieden uitreizen, beschouwt Papier als “een veeleer zwak argument”.

Op de vraag naar de dataopslag zei Papier: “Hierover bestaan duidelijke richtlijnen van het federaal constitutioneel gerechtshof. Het opslaan van telecommunicatiedata van de hele bevolking zonder aanleiding of verdenking is een zeer zwaarwegende inbreuk op fundamentele rechten, die alleen op zéér strikte voorwaarden met zéér strikte beperkingen te vertegenwoordigen is.”

Ik adviseer de partijen het eens te worden over een immigratiewet

Bij het thema immigratie en asiel nam Papier een duidelijke positie in: “Ik adviseer de partijen het eens te worden over een immigratiewet. Immigratie veronderstelt een wederzijdse relatie. Ze betekent eveneens dat de opnemende staat niet volgens toevallige criteria, maar volgens rationele, ook in zijn belang liggende, criteria beslist.”

Bron:
www.epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "PEGIDA", Duitsland, Immigratie, Islam, Justitie, Terrorisme, Vrijheid van meningsuiting. Bookmark de permalink .

18 reacties op Ex-president van het Duitse federaal constitutioneel gerechtshof: “Men moet de democratische rechten van de burgers respecteren.”

 1. Sjaak zegt:

  ISLAM IS VREDE ??!!

  Like

   • Sjaak zegt:

    Ik ben benieuwt wanneer de eerste rooie dode valt !
    Wie de bal kaatst moet hem ook terug verwachten !
    Dit is een oorlogsverklaring en de laatste vertwijfelings
    oproep van Antifa(nten) met een garandeerde gevangenis
    straf wanneer ze deze incestdebiel uitvindig maken !
    NATUURLIJK EEN FAKE MAAR HUN
    DOEL HEBBEN ZE EERSTMAAL BEREIKT !
    Maarrrrrr ! Dat hebben de moslimklootzakken in Parijs
    ook gedacht !
    FUCK THE ISLAM EN HUN ROOIE KONTKRUIPERS !

    Like

 2. Jan Wandelaar zegt:

  +

  +

  Like

 3. Theresa Geissler zegt:

  Toch maakt ook deze man zijn kanttekeningen: Hij vindt “de parolen van Pegida fout.”
  Wat vindt hij daar dan fout aan? Ook dàt zou uiteengezet kunnen worden.

  Like

 4. Geronimo zegt:

  Deze afbeelding is even getrukeerd…als de oprechtheid van de ‘wereldleiders’ in de stoet der hypocrieten.

  http://www.golfbrekers.be/page/3/

  Like

 5. Cathja zegt:

  Toen ik de kop las kreeg ik even een positief gevoel, zo van: “hè hè, eindelijk eens een ‘hooggeplaatste’ die inziet dat Duitsland nog steeds een democratie is, waar de burgers recht hebben op het uiten van hun mening.
  Toen ik het artikel las, voelde ik toch weer teleurstelling. Ik had een krachtiger pleidooi verwacht ten gunste van de autochtone Duitse bevolking.
  Maar nee, ook deze man neemt het niet echt op voor PEGIDA, terwijl er tot nu toe nog nooit ingegrepen hoefde te worden tijdens zeer vredig verlopende demonstraties.
  Een gemiste kans, meneer Papier!

  Like

 6. Tom Hendrix zegt:

  Meneer Papier, zeg dat maar tegen Adolfa Merkel en haar minister van Justitie. Net als in Nederland, meent LINKS/SOCIALISTEN, de GOEDMENSKLIEK van Christen-democraten en hun volgers, en de GROENE ZWATELAARS, dat ZIJ het ALLEENRECHT hebben op het uiten van meningen en het demonstratierecht!

  Like

 7. Jules Vismale. zegt:

  Wat een dwaze sukkel is die Hans-Jürgen Papier om te beweren dat de democratische rechten van de burgers zouden moeten worden gerespecteerd! De akelige Europese politici en de islamaanhangers respecteren al decennia’s lang GEEN democratische rechten in Duitsland en als zij terecht eerlijk voor hun meningen opkomen: ho maar!
  Als Papier nou eens geschiedenis had gevolgd omtrent het verdorven rechtssysteem dan kon hij allang weten dat Roland Freisler, de beruchte rechter van het Volksgerichtshof, al helemaal schijt had aan de idealen of democratische ideeën van de anti-nazistische Duitsers die hij ter dood veroordeelde.
  Zij werden tijdens WO II bijna allemaal door Freisler bruut uitgekafferd zoals Erwin von Witzleben, Erich Hoepner, Karl Goerdeler, Schwerin von Schwanenfeld, Josef Wirmer, Kurt Huber, Hans Scholl, Sophie Scholl e.v.a zodra zij aangaven waarom zij tegen de nazi’s streden. Freisler beschouwde Duitse verzetsgroepen zoals De Witte Roos, de Rote Kapelle, de Kreisauer Kreis, Edelweiss-piraten enz. ook als een groot gevaar voor Duitsland, net zoals Hans-Jürgen Papier, Heiko Maas, Angela Merkel enz. dat zien bij Pegida. Daarbij had ik er niet aan moeten denken dat als Papier nog president was van het Duitse federaal constitutioneel gerechtshof was geweest hij aanhangers van Pegida veroordeelde, hen net zo wreed zou toebulderen als Freisler om hen daarna ter dood te veroordelen om ze te onthoofden of op te hangen aan vleeshaken met stroppen van pianosnaren om hun nek heen!
  Maar ook de beruchte Franse openbare aanklager Antoine-Quentin Fouquier-Tinville zou een organisatie als Pegida beschouwen als een bedreiging van de Franse Republiek tijdens de Franse Revolutie. Zo veroordeelde hij Marie Antoinette, Charlotte Corday, Madame Dubarry, Madame Roland, Olympe de Gouges, Jean Sylvain Bailly, Antoine Lavoisier, Antoine Barnave e.v.a. ook meteen ter dood als hun royalistische denkbeelden of verzet tegen de Jakobijnen Fouquier-Tinville niet aanstonden en was hij er niet vies van om hen af te kraken! Democratie was iets wat evenmin in de waanbeelden van Fouquier-Tinville stond.
  Laat dus de idiote Papier maar eens proberen zich te begeven tussen radicale moslimextremisten in de hoop hen democratie bij te brengen of hen lief te maken! Hij zal daar voor geen 100% in slagen want de goedbedoelde en opdringerige aardigheid en overbetuttelingen van de correct-linkse politici zullen dat islamtuig NOOIT veranderen in brave koorknaapjes! En dan komt Papier er zeker achter wie zijn ware vijanden wezen.

  Like

 8. ildiko zegt:

  stelt u voor dat alles hier in scene gezet???? de EU leiders zijn tegen, macht en gezichts– verlies.

  Like

 9. Bob Fleumer zegt:

  Blasfemie kan alleen worden aangepakt als de gelovigen kunnen bewijzen dat god bestaat, over en uit!

  Like

 10. “Omdat de staat de veiligheid niet kan garanderen”?Of…..omdat de staat de veiligheid niet wenst te garanderen????

  Like

 11. oud-marinier zegt:

  Ferkel Merkel hat Scheiss drauf….!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s