Turkije roept ambassadeur terug uit Luxemburg

Screenshot_77

(Vertaling: E.J. Bron)

Na de unanieme beslissing van het Luxemburgse parlement afgelopen woensdag in de stad Luxemburg m.b.t. de volkerenmoord op de Armeniërs heeft Turkije zijn ambassadeur teruggeroepen voor overleg. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara beschuldigde het Luxemburgse parlement donderdag ervan “het recht en de geschiedenis te vervalsen”.

De parlementariërs in Luxemburg hadden woensdag een resolutie aangenomen, waarin de gruweldaden op de Armeniërs in het Ottomaanse rijk 100 jaar geleden als volkerenmoord werd erkend. Nog geen half uur na de stemming werd de Turkse ambassadeur in Luxemburg, Arlette Conzemius, naar het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken teruggeroepen. Vorige maand had Turkije ook zijn ambassadeurs uit het Vaticaan en uit Oostenrijk voor overleg naar Ankara teruggeroepen.

Aankondiging uit Ankara

Het “terugroepen” kwam met een aankondiging. Voor de stemming in het Luxemburgse parlement informeerde de Turkse ambassadeur evenals de Turkse minister van Buitenlandse Zaken vanuit Ankara, Mevlüt Çavuşoğlu, zijn ambtscollega Jean Asselborn dat men “overleg” zou voeren.

In de Eerste Wereldoorlog waren Armeniërs in het Ottomaanse rijk als zogenaamde collaborateurs met de vijand systematisch verdreven en vermoord. Volgens schattingen kwamen daarbij tussen de 200.000 en 1,5 miljoen mensen om het leven. Turkije, als opvolgerstaat van het Ottomaanse rijk, wijst de benaming “volkerenmoord” heftig van de hand.

Bron:
www.tageblatt.lu

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Armenië, Genocide, Luxemburg, Turken, Turkije. Bookmark de permalink .

11 reacties op Turkije roept ambassadeur terug uit Luxemburg

  1. Hendrik Morren zegt:

    Nederland heeft de Armeense genocide erkent!
    “De Tweede Kamer van Nederland nam op 21 december 2004 met algemene stemmen een motie van de ChristenUnie aan waarin het de genocide erkent en de regering verzoekt de kwestie “aan de orde te stellen” bij de Turkse regering.”
    (bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Armeense_genocide#Erkenning )
    Ook Luxemburg en de €uropese unie worden hier vermeld.
    Begrijp dus niet wat Rutte loopt te draaikonten en Turkije moeilijk doet.

    Like

  2. bigljohn zegt:

    Die Turken lijken op de Duitsers vlak na de tweede wereldoorlog. Werden ze met lastige vragen aangaande de concentratiekampen geconfronteerd, dan was het steevaste antwoord; Das haben wir nicht gewust ! Die Turken verdienen het om door heel Europa de waarheid ingepeperd te krijgen. Op dreigementen van de Turken dient men niet op in te gaan. Een Europese boycot voor Turkije is ook een mogelijkheid.

    Like

  3. Johan zegt:

    Laat die ambassadeur maar gelijk in Turkije blijven, als ie is terug geroepen.

    Like

  4. Assyrier/Syrier. zegt:

    Wat een kut- volk.

    Like

  5. exmarinemane zegt:

    Turkije moet zich niet bemoeien met de binnenlandse (politieke) aangelegenheden van andere landen zoals nu bij Luxemberg. Zelf willen ze ook geen kritiek en op-/aanmerkingen accepteren van andere landen. Dan weet men in Turkije wel om van repliek te dienen, dus Turkije: mondje dicht…de waarheid is hard en jullie gaan nu op naar een islamitisch kalifaat en dus 100 jaar terug. En dan nu snel alle Armeense huizen en monumenten afbreken……over recht en geschiedvervalsing gesproken….

    Like

  6. luckybee zegt:

    De geschiedenis laat zich niet zo maar wegliegen door een ambasadeur terugteroepen.

    Like

  7. Frans Brassens zegt:

    Slappe reactie eigenlijk van die Erdogan c.s.
    Als hij een vént was riep hij álle Turken terug, waar ze zich ook mogen bevinden in de E.U.

    Like

  8. 4sjun zegt:

    Erdoğan Pasja zal nog redenen genoeg krijgen om mensen om zich heen te gaan verzamelen.

    Like

Plaats een reactie