Taboe doorbroken: SPÖ/FPÖ-coalitie in het Oostenrijkse Burgenland

Screenshot_6

Vlag van de Oostenrijkse deelstaat Burgenland

(Vertaling: E.J. Bron)

Zo snel kan het gaan als de kiezer het juiste hokje rood maakt: in het Burgenland, de meest oostelijke en qua inwoneraantal kleinste deelstaat van Oostenrijk, zal het na de laatste deelstaatverkiezingen hoogstwaarschijnlijk tot een coalitie tussen de socialistische SPÖ en de nationaal-liberale FPÖ komen. Een historische ommekeer!

Heute.at” bericht:

Woensdagochtend vroeg heeft de SPÖ in het Burgenland de situatie nog besproken met de ÖVP (christendemocraten), ´ s Middags vond er een ontmoeting tussen de SPÖ en de FPÖ plaats. Dit twee uur durende gesprek heeft de koers uitgezet voor de toekomst van het Burgenland. ´s Avonds verkondigde de leider van de SPÖ-Burgenland, Hans Niessl, om met onmiddellijke ingang alleen nog maar met de FPÖ van Johann Tschürtz over een regeringssamenwerking te onderhandelen en wel tot ze het eens worden over een coalitie.

Er zouden meer overeenkomsten zijn met de FPÖ dan met de regeringspartner tot nu toe, de ÖVP, motiveert Niessl de historische ommekeer. Dat zou bijvoorbeeld gelden bij de thema´s arbeidsmarkt en bij de verkeerspolitiek. Bovendien argumenteert Niessl dat de winnaar van de deelstaatverkiezingen mee zou moeten regeren. Zondag behaalde de SPÖ 42% van de stemmen (min 6,3%), de FPÖ 15% (plus 6%).

Deze nieuwe constellatie geldt als een doorbroken taboe. Per slot van rekening hadden de sociaaldemocraten jarenlang een coalitie met de FPÖ geweigerd. Dinsdag nog had de landelijke SPÖ ontkennend op zulke speculatie gereageerd, totdat de leider van de partij, Werner Faymann, Niessl de vrije hand had gegeven.

Wat zal de Duitse leugenpers koken van woede – een coalitie met een immigratie- en EU-kritische partij! Dat kan toch helemaal niet! Of ze doen net zoals “Spiegel Online”: na de op een aardverschuiving gelijkende successen van de FPÖ in de deelstaten Steiermark en Burgenland helemaal niet berichten over de deelstaatverkiezingen . . .

Screenshot_5

Links op de foto Johann Tschürtz (FPÖ) en Hans Niessl (SPÖ) 

Bron:
www.pi-news.net

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Oostenrijk. Bookmark de permalink .

3 reacties op Taboe doorbroken: SPÖ/FPÖ-coalitie in het Oostenrijkse Burgenland

  1. luckybee zegt:

    Zoooooooooo de FPÖ wordt dus salon fahig in Östenrijk?

    Like

  2. Pingback: Hans Niessl: “Uitsluiting van de FPÖ was fout.” | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s