Israël: “Wiet werkt, maar bijeffecten”

wiet

(Door: “Driek”)

Zojuist lees ik op Joods.nl dat hoewel de Israëlische wet het consumeren van cannabis verbiedt zijn Israëliërs niet zelden fervente rokers van de ganja. Ruim 20.000 van hen doen dit echter legaal, aangezien artsen in de Joodse staat sinds 10 jaar bevoegd zijn om wiet voor te schrijven aan hun patiënten. Over het wel en wee van deze populatie was nog weinig bekend, maar daarin kwam gisteren verandering met de publicatie van een studie. Wat blijkt? Gebruikers van medische marihuana zijn gemiddeld genomen positief over de effecten op hun gezondheid en hebben minder pijn.

Het onderzoek door professor Pesach Shvartzman werd gepubliceerd op een congres van het Israel National Institute for Health Policy Research. Volgens de wetenschapper functioneren patiënten weliswaar beter dankzij het consumeren van wiet maar ervaren ze ook bijeffecten van de drug, schrijft  The Jerusalem Post.

De onderzoeksgroep

De aan Universiteit Ben-Gurion verbonden Shvartzman onderzocht personen die sinds twee jaar reguliere gebruikers van medische cannabis zijn. Daarbij werd gekeken naar sociaaleconomische kenmerken van de patiënten, hun ziekteprofielen, medische indicaties voor het gebruik van wiet, behandelingen die daaraan eventueel voorafgingen, veiligheidsaspecten, bijeffecten, reacties en effectiviteit en het beroep dat gebruikers deden op overige zorginstellingen. Via observaties in klinieken en door telefonische interviews kwam het onderzoek tot stand.

Van de 321 patiënten die niet aan kanker leden was iets meer dan de helft vrouw. De 78 kankerpatiënten waren in 60 procent van de gevallen man. De gemiddelde leeftijd van de onderzoeksgroep lag iets boven de 50 jaar. Zo’n 45 procent van hen was geboren in Israël en iets meer dan de helft was seculier.

Bijeffecten reguliere medicatie

Van de patiënten was 99,6% met wiet gestart wegens het gebrek aan effectiviteit van conventionele medicijnen. Die reguliere medicatie levert bovendien regelmatig bijeffecten op, zo gaf 56% van de gevallen aan.

‘In hoger sferen door wiet’

In Israël werd het geestverruimende plantje door driekwart van de onderzochte patiënten gerookt, terwijl de rest gebruikmaakte van vaporiseren en oliën. Het wietgebruik levert bij ruim 77% bijeffecten op, zoals een droge mond (60.6%), honger (60%), ‘high moods’ (44%), slaperigheid (23%), oververmoeidheid (28.6%), rode ogen (32%) en een wazige blik (13%).

Positieve effecten

Daar staat tegenover dat wietgebruikers in het algemeen minder last blijken te hebben van pijn, misselijkheid en onrust, terwijl hun eetlust en gevoelens van algeheel welbevinden verbeteren. Bijeffecten van de softdrugs of een eventuele gebrekkige effectiviteit ervan zijn zelden redenen om te stoppen met de wiet: binnen de onderzochte periode gebeurde dit in minder dan 1 op 6 gevallen.

Door:
“Driek”
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Israël. Bookmark de permalink .

12 reacties op Israël: “Wiet werkt, maar bijeffecten”

 1. Kanaloa01 zegt:

  In Israël is bewezen dat medicinale cannabis helpt. In Nederland hebben de zogenaamde “onafhankelijke” onderzoekers geoordeeld dat de medicinale Cannabis niet helpt.
  Het zal wel met de sterke lobby van de farmaceutische industrie te maken hebben dat het in Israel, maar ook in Zweden een officieel geneesmiddel is en in Nederland natuurlijk weer niet. Wel de export van medicinale cannabis vergroten maar het helpt dan zogenaamd niet. Wat is Nederland een verschrikkelijk eng landje geworden.

  Geliked door 1 persoon

 2. BertG. zegt:

  Dat zijn geen bijwerkingen, dat noemen ze ook wel stoned zijn.
  En ja, je slaapt er lekker op en je eetlust verbeterd soms.

  Like

 3. Wachteres zegt:

  Driek, je verhaal werkt aanstekelijk. Ik stel voor dat de hele E J.Bron -clan een keer bij elkaar komt en gezamenlijk wiet gaat roken. 😉

  Lijkt me gezellig en wie weet doet het ons ook goed. Ik wil ons huis wel beschikbaar stellen, maar ik weet niet hoe de buren er over denken.

  Geliked door 1 persoon

 4. SaanDeKnikkker zegt:

  Blow al zo`n 40 jaar en voel me prima,ben vrolijk en loop langer met de hond,maar al het op is ben ik sjagerijnig, snel boos (vooral als ik het NOS journaal kijk) en ga steeds vroeger naar bed, die TV program`s zijn vreselijk (NL 1.2.3.,de RTL zenders zijn helemaal niks), er is geen enkel programma die iets toe voegt, en moet haast elke dag aanzien dat er ook, volgens die media, ook goede moslims zijn, wat ik als christen niet geloof omdat er niet èèn moslim is die het voor christenen opneemt, zoals de Paus doet, voeten wassen van moslims vluchtelingen.
  Het zou dus goed zijn als de wiet betaalbaar wordt zodat ik de gehele maand kan blowen, nu kom ik twee weken te kort, en dat is niet goed voor mijn omgeving.

  Geliked door 1 persoon

  • BertG. zegt:

   Dan rook je teveel als je chagrijnig wordt als het op is.
   Dat zie ik bij meer mensen om mij heen die veel roken.
   Ik blow ’s avonds wel eens 1, maar niet dagelijks, soms wel eens een week niet.

   Like

  • Driek zegt:

   @SaanDeKnikkker zegt: Het zou dus goed zijn als de wiet betaalbaar wordt zodat ik de gehele maand kan blowen, nu kom ik twee weken te kort, en dat is niet goed voor mijn omgeving.

   Welnu, beste SaanDeKnikkker, doe die televisie de deur uit, dat geeft meteen al een innerlijke rust, geen ergernis meer over die waardeloze programma’s. En in het voorjaar een paar cannabiszaadjes op het balkon of vensterbank. De wiet is inderdaad erg duur. Probeer eens een waterpijp voor cannabis roken.

   Like

 5. hslot4 zegt:

  Leuk onderzoek maar wel wat kortzichtig of ongelukkig geformuleerd .
  Bijwerkingen of effecten die ze opnoemen zijn geen bijwerkingen maar een gezonde basis voor genezing .
  Droge mond lijdt tot meer consumeren van water en helpt het lichaam te reinigen.
  Hongergevoel doet de mens meer eten en wat heeft een kankerpatient als eerste nodig bij zn fisieke strijdt tegen de ziekt ? gezond voedsel want iemand die kanker heeft 99 van de 100 keer vallen ze af door lichamelijke en geestelijke strijd tegen de ziekte .
  En ik snap dat chocola lekker is als je zo stoned bent als een aap maar gezond is het alleen met mate en zo weinig mogelijk suiker.
  Kwestie an gezond nuchter verstand dus ik zou die bijwerkingen an harte welkom heten.
  En ik zou het niet zo snel als bijwerking classificeren.

  Geliked door 1 persoon

 6. D. G. Neree zegt:

  Ik rook al 45 jaar vanaf het opstaan tot het naar bed gaan en het is een van de beste dingen die me overkomen is in mijn leven.
  Het verbetert mijn humeur, verbetert mijn concentratie en verjaagt de depressies waar ik altijd aan geleden heb. Ik hou van de geur en als het verder medicinale werking heeft dan is dat mooi meegenomen.

  Die “bijverschijnselen” treden vooral in het begin op, zoals plotseling opkomende eetlust, lachbuien en ook een dromerige roes, waarin de fantasie plotseling nieuwe dimensies aanneemt. En soms kan het inderdaad tot een paniekaanval leiden, bij een te hoge dosis. Maar na een tijdje zwakken die “bijverschijnselen” af en leer je het middel beter te gebruiken. Eén nadeel van Hennep is wel, dat men wat apathisch kan worden, doordat men geen zin meer heeft om de stoel uit te komen. Maar dat is iets wat zelf overwonnen moet worden en dat is makkelijk zat: gewoon uit de stoel komen en gaan doen wat je moet doen of je voorgenomen had.

  Het heeft me verder tot diepe inzichten gebracht, waardoor ik beter waarheid van onechtheid kan onderscheiden (het heeft mijn plezier in sommige films waarin slecht geacteerd wordt behoorlijk vergald) Het heeft mijn muziekgevoel verdiept en ook mijn begrip van filosofische kwesties. Kortom: voor mij was het een levensredder.
  Voor verschillende mensen kunnen de effecten iets anders zijn en sommige mensen kunnen niet tegen een verhevigde fantasie, dus iedereen moet het voor zichzel uitzoeken.

  Het is een schande dat het middel zo duur is en dat is alleen maar te danken aan de opiumwet. Deze zorgt ervoor, dat de prijzen omhoog worden gedreven en mensen gecriminaliseerd worden. Door de handhaving van de opiumwet is het in handen gekomen van de georganiseerde misdaad, daarom is de opiumwet zelf een misdadige wet, die misdaad schept in plaats van tegengaat.

  Like

 7. Guardiacivil zegt:

  De reguliere medicijnen zijn een en al chemische samenstellingen, uiteraard in minime hoeveelheden, echter moet je die langer dan drie maanden slikken geeft dit al dusdanige veranderingen in het lichaam dat bijwerkingen optreden die niet zo prettig zijn en zelfs gevaarlijk.
  Medicijnen voor het leven is in feite ook levensverkortend voor de andere organen die er niet voor bedoeld zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s