Boekbespreking: “NEUROCITY” – de overbevolking van Nederland – ’s lands laatste taboe (John Carver)

Screenshot_2

(Door: “De Club van Tien miljoen”)

Voor Carver is overbevolking net een veenbrand. Nadat de open vuurtjes gedoofd zijn – zaken als zomerdrukte, fileleed, burenoverlast, woningtekort halen even het nieuws en verdwijnen dan weer – smeult de veenbrand door in afwachting van nieuwe oplaaiende vlammen. Nederland is op weg om één grote stad te worden met neurotische inwoners: “Neurocity”. Steeds meer groen moet wijken voor huizenbouw. Immigratie holt het sociale stelsel uit en technologische ontwikkelingen gaan gepaard met een verlies van arbeidsplaatsen.

Carver laat een aantal mensen zelf aan het woord over hun ongemakken in een overvol land. Hij beschrijft de ontwikkeling van Nederland in het industriële tijdperk en het ontstaan van woonwijken buiten de stadskernen, de opeenvolgende immigratiegolven (Indische Nederlanders, gastarbeiders, Surinamers en Antillianen) en het ontstaan van de multiculturele samenleving. Hij laat zien dat de Nederlandse bevolking in vergelijking tot die van andere Europese landen onevenredig hard is gegroeid.

Vervuilde longen maar een volle portemonnee
Dit heeft geleid tot een wildgroei aan flats, rijtjeshuizen en bedrijventerreinen. De toegenomen verkeersdrukte heeft de luchtkwaliteit ernstig verslechterd. Nederland zit in het staartje van de EU-landen als het gaat om milieuvervuiling. Met name fijnstof vormt een ernstige bedreiging van de gezondheid. Het platteland is verworden tot een industrieel complex van agrarische productiebedrijven. De moderne Nederlander is iemand met vervuilde longen, maar met een volle portemonnee. Omwille van die portemonnee worden natuurgebieden neergezet als toeristisch product, in de vorm van recreatiegebieden en attractieparken. In Nederland hangt een permanent behang van ziekmakend lawaai: snelwegen langs woonwijken, scooters daarbinnen, voortrazende trams en treinen, dreunende vrachtwagens en bulderend luchtverkeer.

BV Nederland?
In Nederland heeft de economie het gewonnen van de leefbaarheid en hebben asfalt en beton het gewonnen van natuur en groen. Carver vindt het opmerkelijk dat de politiek het zo heeft laten afweten. Liberale partijen komen op voor de vrijheid van het individu, maar hoe meer mensen, des te minder persoonlijke vrijheid. Milieubewuste partijen moeten toch inzien dat ongebreidelde groei ruimte onttrekt aan de natuur, en christelijke partijen verzaken hun rentmeesterschap over de aarde door een land te laten ontstaan dat je liever niet door wil geven. De overheid wil van Nederland één groot bedrijf te maken. Men heeft het over ‘de BV Nederland’, maar welk ander land zou zichzelf ‘een BV’ noemen?

Toekomstbeeld
Door steeds maar weer nieuwe groepen immigranten toe te laten, koerst het land af op een steeds grotere maatschappelijke tweedeling. Carver voorziet in 2050 een samenleving als in een drukke Aziatische stad: overvolle perrons, treinen, bussen en trams waar mensen ingeperst worden. In hun vrije tijd gaan mensen naar indoor leisure parcs met allerlei vermaak of naar shopping malls. In de grote steden zijn gettoachtige gebieden ontstaan, vergelijkbaar met de huidige Amerikaanse en Franse voorsteden. Ze worden bewoond door miljoenen werkloze immigranten en hun kinderen, voor anderen zijn het no-go areas. Je maatschappelijke kansen worden bepaald door een digitale registratie van je activiteiten. Overtredingen worden automatisch geregistreerd. Burgers scoren min- en pluspunten die van invloed zijn bij het vinden van werk, huisvesting of het ontvangen van social benefits.

Zeespiegelstijging
Ook Carver gaat in op de effecten van een toekomstige zeespiegelstijging. Hij stelt voor Nederland aan te melden als de 17e deelstaat van de Bondsrepubliek, en zodoende de herhuisvesting van miljoenen bewoners van bedreigde of ondergelopen gebieden aan de grote oosterbuur over te laten. Die schaffen das.

John Carver, NEUROCITY – de overbevolking van Nederland – ’s lands laatste taboe. ISBN 9789463183505, 351 pagina’s, € 23,75.

O.a. hier te koop.

Bron:
https://mailchi.mp
(scroll down!)

Geplaatst door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

h/t John Carver

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Demografie, Nederland. Bookmark de permalink .

13 reacties op Boekbespreking: “NEUROCITY” – de overbevolking van Nederland – ’s lands laatste taboe (John Carver)

 1. Sinyo zegt:

  De opeenvolgende immigratiegolven (Indische Nederlanders, gastarbeiders, Surinamers en Antillianen).
  Dat de Indische Nederlanders in dit rijtje van immigratiegolven is vermeld, is voor mij niets anders dan gebrek aan historische kennis. Toen Indonesia onafhankelijk werd, werd van hogerhand aanbevolen “daar” maar te blijven. Het is hier al vol vol vol. (met nog geen 10 miljoen). Diegenen die de Indonesische nationaliteit hadden aangenomen, beseften al ras, dat het verblijf er niet zo paradijselijk was als hen werd voorgespiegeld. Ze konden later wel opteren, dat zij er spijt van hadden gekregen die nationaliteit aan te gaan. Alvorens bij Koninklijk Besluit het Nederlandse Paspoort uitgereikt te krijgen waren deze mensen eerst nog twee jaar stateloos.

  Geliked door 2 people

  • delamontagne zegt:

   *****

   Like

  • delamontagne zegt:

   Dat waren de z.g.n. “spijtoptanten”, gewoon NL-ers geboren uit NL ouders maar in N.O.I
   en nog nooit ervoor in NL geweest.
   Als je er aan terug denkt HOE ZIJ WERDEN BEHANDELD vergeleken met de nu z.g.n. Nieuwe NL-ers, kun je je nog %^^&* aan ergeren………………

   Like

  • Sinyo zegt:

   Ze konden later wel opteren, dat zij er spijt van hadden gekregen die nationaliteit aan te gaan.
   Hier zit dat “discriminerende” woord Spijtoptant reeds in opgesloten. Mijn grootouders waren dat. Toen het ginder economisch achteruit liep, was dat recht evenredig met de agressie tegen hen (De Warga Negara’s / staatsburger Indonesisch)
   De “immigranten” al sinds “mensenheugenis” met erkende Nederlander te zijn uitgerust via een paspoort kregen fl.6000 als voorschot o.a. voor verplichte aanschaf van gebruikte huiswaar, dat tot op de laatste cent moest worden terugbetaald.
   De reactie van velen uit de groep van de Indische Gemeenschap “soedah laat maar ah”. Heeft niks maar dan ook niks te maken met inshallah.

   Like

 2. thea zegt:

  Beperk de kinderbijslag eens tot max 2 kinderen

  Geliked door 2 people

 3. Wim Vreeswijk zegt:

  Prima uiteenzetting, want zo is het !

  Geliked door 2 people

 4. Qvic zegt:

  Het voorstel om Nederland als 17e deelstaat van Duitsland te worden, is helemaal geen voorstel. Want Nederland is sinds 11-05-1940 al een soevereine deelstaat van Duitsland, alleen dat wordt nog steeds verzwegen door de politiek c.q. ons zogenaamde koningshuis. Want Koningin Wilhelmina heeft haar koningschap opgegeven op 10-05-1940 om te kunnen vluchten naar Engeland. In de toenmalige grondwet stond dat het koningschap niet in ballingschap voort gezet kon worden.Toen is de macht over Nederland overgedragen aan de Duitse bezetter en heeft prins Bernard een verzoek aan Hitler gedaan om het regentschap over Nederland te krijgen. Dit verzoek is gehonoreerd door Hitler. Na de oorlog was Koningin Wilhelmina geen koningin meer, maar enkel de voorzitster van Nederland. Dat is nu nog steeds het geval. Koning Alexander is enkel voorzitter van Nederland. Daarom wordt de zogenaamde Bevrijdingsdag van 5 mei enkel door ambtenaren als een vrije nationale dag gevierd en de rest van de bevolking krijgt eens in de 5 jaar daarvoor een vrije dag voor. Want officieel is Nederland ook nooit bevrijd. Want in Wageningen is er door onbevoegde personages het zogenaamde capitulatie verdrag getekend. Hierdoor is het verdrag nooit rechtsgeldig verklaard. Maar dat kon ook eigenlijk niet meer, want onze (ex)koningin was immers niet meer de rechtsgeldige machthebber van Nederland meer. Het huidige koningshuis houdt nog steeds deze schijn hoog, om zo nog steeds van alle gemakken en voordelen van het koningschap te kunnen profiteren ten koste van de gewone burgers.

  Geliked door 2 people

 5. bobzelf zegt:

  ACH JA,
  JE GROEIT OP ,,,,,,,,,
  als kleuter , in een stad met de bijnaam ,,,,,,, ZWART NAZARETH ,,,,,,,
  WAAR de rook van de 400 jenever stokerijen ,,,,,,,,,,,
  altijd boven de stad hangt ,,,,,,,,,
  de raam ,,,, de verbrande erven ,,,,, de zakkendragers ,,,,
  waar je als kleuter ook niet beter wist ,,,,
  dan dat mannen altijd dronken waren ,,,,,,,,,
  vrijdagmiddagen ,,,,,,,, dan zwalkten de meesten richting huis
  LAM ALS EEN GIETER ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  lijkdronken hoorde ik dan ook altijd ,,,,,,
  en als ze per ongeluk de kroeg nog effe inschoten
  werd het weeksalaris ook nog effe weggezopen ,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  maar iedereen straatarm ,,,,, is iedereen rijk ,,,,,,,,,,,
  alle vaders naar de jeneverstokerijen ,,, of naar de scheepswerven
  Wilton Feijenoord ,,,, de gusto ,,,, hvo
  en allemaal op de fiets , ,,,, of als er wat geld gespaard was ,,,, een solex
  DE ECONOMIE MOEST GROEIEN NA DE OORLOG ,,,,,,,, JAAHHHHHHHHHHHHH
  dus ///
  Pernis ,,, incl. het gewoon op klaarlichte dag affakkelen van gas ,,,,,,
  hoezo vuurwerk moet verboden worden whahahahaha , nou toen niet hoor
  ik de fik ermee, ,,,, weg met die rotzooi
  Urenlang zo’n schitterende tientallen meters hoge sis-fakkel
  HOEZO CO=2 ?? STOFDEELTJES ,,, STOFLONGEN ??,,,,,, LUCHTVERVUILING ??,,,,
  de boltek kwam erbij ,,,,,, dat er af en toe iets mis gaat ??
  EEN KNIESOOR DIE DAAR OP LET ???? WHAHAHA
  42 DOOIE KOEIEN IN DE WEI ??????
  JA EN ???
  wel werd er omgeroepen , of u wel snel de deuren en ramen
  goed wilde sluiten ,,,,
  wij ? ,,,
  wij liepen buiten te voetballen ,,,, wat anders ??? er was toch helemaal niks !!!
  DE EUROPOORT 1 EN 2 WERDEN AANGELEGD
  OCH DE OCEAANSTOMERS, EN 400.000 TON BOOTJES MET OLIE ??
  DIE HADDEN GEEN UITSTOOT TOCH ???

  EN GELUKKIG 345 DAGEN PER JAAR ALTIJD ZUID -WESTEN WIND
  DUS BLAAS AL DIE TERINGZOOI MAAR OVER ,,,,,,,
  MAASSLUIS, VLAARDINGEN ,,,,SCHIEDAM EN ROTJEKNOR

  ER IS GEEN ENKEL GEVAAR VOOR DE VOLKSGEZONDHEID . WHAHAHAHAHA

  NOU MOERDIJK ERBIJ , HEMELSBREED , WAT LEKKENDE KERNCENTRALES
  IN BELGIE OP DE GRENS BIJ ANTWERPEN 55 KM SLECHTS HOOR !!!!
  OOOOH JEEEE, ER ZITTEN SCHEURTJES IN ???
  KOM OP NIET ZEIKEN ,, IS GOED SPUL ALLEMAAL
  DAT ALS HET ZEER BINNENKORT MISGAAT DAAR ????
  MET 345 DAGEN ZUID -WESTEN WIND ?????????
  DAN KUNT U HEEL NEDERLAND SLUITEN VOOR DE KOMENDE 70 JAAR,
  ENIG IEDEE WAAR U HEEN GAAT WHAHAHAHAHA
  IK HEB TSERNOBYL GEZIEN !!!
  KAN GEEN KWAAd hoor , schoon spul
  vraag maar aan de japanners , hoe de vissen eruit zien whahahaha
  mooi hoor zo’n horror land whahahahahahaqa

  MAAR DE ECONOMIE MOET WEL AANTREKKEN NATUURLIJK
  SOMMIGE NEMEN GEEN ENKEL RISICO WHAHAHAHA

  ADOLFA HEEFT GEWOON EEN MOOIE GROTE BOERDERIJ GEKOCHT IN URUQUAY
  WHAHAHA
  of daar in de buurt , WIR SCHAFFEN DASS !!!!
  Biertje met DIE TAFELDANSENDE STOEPHOER, EN DIE VOLGEVRETEN FRICANDELLEN TYPHUS FAMILIELIELIELIELIELIE
  die hebben we zelfs een eigen vliegtuig gegeven
  wij ja !! wij
  om rechtstreeks naar Argentinie te vliegen

  EN ZE STAAN NOG TE ZWAAIEN OOK, DIE MONGOLEN , MET HUN ORANJE VLAGGETJES ,,,,,,,,,, WAT EEN HERSENBESCHADIGINGEN ,,,, WHAHAHAH

  NOU TOEN IK 12 WERD , werd besloten om de economie te bevorderen en
  een rondweg om Rotterdam neer te leggen ,
  met de benelux tunnel en de brienenoord
  dus kregen we er na de aanleg , gewoon dwars langs en door woonwijken hoor
  IS GOEIE GEZONDE LUCHT WHAHAHAHA
  ER ZO’N 350.000 auto’s en vrachtauto’s bij ,
  met dagelijks km,s aan files uiteraard zonder uitlaat gassen
  NO PROBLEM , GEWOON PAAR X DIEP SNUIVEN
  MET ZIJN ALLEN ,,,,,,,,,,,,,,,,,,IS HET ZOWEG , WHAHAHAHA
  want ja de ECONOMIE HEEE !!!
  en het achterland moet wel bevoorraad worden
  TOCH ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  DUS ZO ,,,,,, IS UW EENS MOOISTE LANDJE TERWERELD
  NU HET MEEST VERVUILDE STUKKIE PLANEET
  OP UW AARDKLOOT

  DE ECONOMIE HEEFT GEZEGEVIERD !!!
  JAAAAAH ,,,,, WAS BELANGRIJK ,,,,,,,,,,

  BEETJE C.O.P.D ??? NIET ZEIKEN, BEST MAKKELIJK ZO’N FLES ZUURSTOF
  AAN JE INVALIDE KARRETJE
  BEETJE VEEL LONGKANKER ,,,,,,,,,, ????
  HOEZO ,,, HEBBEN WIJ DAT GEDAAN DAN ??? ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  VROEG DOOD ,,,, NOU MOOI TOCH ,,, KAN JE MOOI JE KIST IN !!!
  EN
  om de feestvreugde ,,,,, niet te bederven ,,,,,,,,,,,
  mag u straks op uw 68 e , 69e dan wel 70e met pensioen
  WHAHAHAHAHAHAHAHA
  DUS U KRIJGT EEN BLOEMETJE MEE ALS JE MET JE KRUKKEN DANWEL ROLSTOEL
  HET BEDRIJF UIT GAAT
  EN BUITEN DE POORT STAAT EEN ,,,,,,WAAIBOMENHOUTEN KIST ,,,,,,,,
  WAAR U DAN VOOROVER IN MAG Vallen ,,,,,,,,,
  WAARNA GELIJK DE DEKSEL ER OP GESPIJKERD WORDT !!!!!!

  NIET VAN DE BANK AFKOMEN HOOR, UW FRANSE VRIENDEN GAAN OP HUN 62e

  maar ja die lopen al 61/62 weken buiten , te knokken en te vechten

  DIE WEL, JA

  WAT EEN KUTVOLK DIE NEDERLANDERS ,

  p.s. kleine joke uit de zwart nazareth tijden !!
  man verzuipt , lijkdronken , omdat hij in jenever vat is gevallen
  dus er wordt iemand naar de vrouw gestuurd .
  die opent de deur , en de medewerker ,
  zegt helaas moet ik mededelen ,
  dat uw man is verdronken ,,,,,,,,in de jenever stokery
  Waarop de vrouw vraagt, HEEFT HIJ NOG GELEDEN ??
  WAAROP DE MEDEWERKER , ZEGT
  IK DENK HET NIET
  HIJ IS ER NOG 3 X Uit GEWEEST OM TE PISSEN !!

  IK GROET U ,
  de man die genoten heeft ,,,, van het ooit mooiste kleine landje ter wereld ,,
  en het heeft zien afglijden ,,, naar een bananen republiek
  WAAR ,,,, werkelijk alles wat goed was naar de grote MANITOU is geholpen
  met landverraders en nsbers ,

  EN U HEEFT DAT ALLEMAAL TOEGESTAAN , HUGGIE

  stem nog een keer op dit gajus ,,,,,

  OME BOB

  Geliked door 3 people

 6. Lucky zegt:

  Ondertussen,
  https://www.dagelijksestandaard.nl/2020/01/stik-maar-in-die-stikstof-steeds-meer-boeren-geinteresseerd-in-emigreren/

  Stik maar in die stikstof! Steeds meer boeren geïnteresseerd in emigreren

  Agrarisch makelaar Hendrik-Jan Achterhof legt de hoofdoorzaak voor deze aankomende emigratiegolf wél bij het fosfaatbeleid. Hij zegt het volgende:

  Agrarisch makelaar (ja, het bestaat!) Interfarms merkt op dat steeds meer boeren zich oriënteren op de mogelijkheid om te vertrekken uit Nederland. Waar rond het jaar 2000 nog zo’n 30 boeren per jaar vertrokken, lijken dat er nu al meer dan 75 per jaar te zijn. En men verwacht een verdere toename!

  In de jaren 80 en 90 vertrokken er circa 300 boerengezinnen per jaar. Dit zakte in met 90 procent rond de eeuwwisseling. Maar in 2015, toen het fosfaatbeleid van kracht werd, steeg dit aantal weer flink. Dat betekent ook dat er nog veel meer boeren zijn die weliswaar niet emigreren maar wél de optie serieus overwegen.

  “Dat leidde tot forse kostprijsverhogingen waardoor het voor sommigen onrendabel was om hun bedrijf hier voort te zetten. Ze voelden zich sterk benadeeld, juist omdat ze hadden geïnvesteerd in moderne stallen die voldoen aan alle eisen van milieu en dierenwelzijn. De stikstofproblematiek komt er nu bovenop en leidt tot nieuwe maatregelen die het voor boeren nog moeilijker maken om een gezond bedrijf te voeren.”

  Like

 7. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Ben het er wel mee eens, tikkeltje wrang is dat mijn toenmalige idool Pim Fortuyn het als onvermijdelijk zag en niet per se als nadelig.
  Dat was een van de weinige punten waar ik het met hem oneens was, ten eerste is het wel te vermijden bij gericht beleid en ten tweede is het voor mij een schrikbeeld.
  Helaas komt het schrikbeeld met de dag dichterbij en dan met name in de Randstad.
  Als inwoner van Den Haag heb ik het hier in de ruime omgeving meegemaakt hoe piepkleine dorpjes als Zoetermeer, Pijnacker en Nootdorp tot complete steden uitgroeiden.
  Je zou het niet geloven als je het niet met eigen ogen gaat zien.
  De volgende fase is al ingezet, het tuinbouwgebied in het Westland is ook aan het verstenen, alle dorpen zijn al samengevoegd als zijnde “Gemeente Westland” en stuk voor stuk hebben ze hun nieuwbouwwijken en vergaande plannen voor nóg meer.
  Niks is meer heilig, Monster is zelfs al bezig met een nieuwbouwwijk die ten dele in de duinen ligt.
  Nou ja, één geluk; normaliter ga ik het armageddon dat het gevolg zal zijn niet meer meemaken.

  Geliked door 1 persoon

 8. R Thomasson zegt:

  “WANNEER IN ALLE GEWESTEN VAN DE WERELD ZO TALRIJK ZIJN, DAT ZE ZICH NIET MEER STAANDE KUNNEN HOUDEN WAAR ZE ZIJN, NOCH NAAR ELDERS KUNNEN VLUCHTEN …DAN ZAL DE WERELD ZICHZELF REINIGEN”. (Machiavelli 1469 – 1527)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s