Supernieuws voor werklozen: statiegeld wordt niet van Hartz-IV afgetrokken

Screenshot_304

(Door: Kristin von Appen – Vertaling: E.J. Bron)

Als dat geen reden is om te juichen… Het nieuws herinnert aan de presentatie van de Hartz-wetten 15 jaar geleden, die door Peter Hartz, naar wie de wet werd genoemd, met de (onvrijwillige?) cynische zin werden ingeleid: “Dat wordt een mooie dag voor werklozen.” Het actuele nieuws luidt: Statiegeld op lege flessen wordt niet van Hartz-IV afgetrokken…

CompactOnline

Dat geen mens van Hartz-IV kan leven, is een publiek geheim. Maar de opties van het bijverdienen zijn uiterst beperkt gehouden: meer dan € 100,- wordt in mindering gebracht. Dat dwingt behoeftige mensen tot zwartwerken (als ze dat al vinden). “COMPACT-Online” berichtte langere tijd geleden van een behoeftige, die in de voetgangerszone een beetje bij bedelde. Een medewerker van het JobCenter herkende hem en eiste informatie over “het bijverdiende”. Strikt genomen zou hij voor elke bijverdiende € 0,10 een rekening hebben moeten uitschrijven.

Nu kunnen echter in ieder geval de flessenverzamelaars onder de “klanten” van het JobCenter opgelucht ademhalen. De Arbeidsgemeenschap Arbeidsrecht van de Duitse Advocatenvereniging (DAV) liet namelijk weten dat de rechtbank voor sociale zaken Düsseldorf heeft beslist: wie uitsluitend leeft van het verzamelen van flessen heeft desondanks aanspraak op Hartz-IV. En geringe verzamelinkomsten mogen ook niet in mindering worden gebracht door het JobCenter.

Want precies dat had het JobCenter Düsseldorf bij een 53-jarige vrouw geprobeerd. Die tekende hier protest tegen aan. Ze verklaarde dat zij alleen maar door het verzamelen van lege flessen haar inkomen zou genereren. Weliswaar zou er bij haar geen sprake zijn van huurkosten of kosten voor onderkomen, maar ze zou dit geld desondanks nodig zijn. De rechtbank stelde haar in het gelijk. Om er echter niet overdreven gul uit te zien, oordeelde men wel dat de kinderbijslag voor haar dochter wel in mindering gebracht zou mogen worden.

Bron:
www.compact-online.de
Door: Kristin von Appen

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Barbarisme, Duitsland, Rotzakken, verloedering, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

7 reacties op Supernieuws voor werklozen: statiegeld wordt niet van Hartz-IV afgetrokken

 1. Monalisa zegt:

  Mooi kan ik elke week flessen af geven in mijn straatje.

  Like

 2. Tistochwat zegt:

  Alleen als het gaat om de eigen bevolking kijken ze op iedere cent.
  Dat er met miljarden wordt gesmeten t.b.v. asielparasieten maakt niet uit. 👿

  Liked by 3 people

 3. delamontagne zegt:

  Maar ook onder de minder bedeelden komt wel jalouzie voor…………….

  Liked by 1 persoon

 4. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Het is op afstand moeilijk te zien of de uitkeringen in Duitsland leefbaar zijn of niet, als ik naar de Nederlandse uitkeringen kijk dan zie ik toch vooral dat er veelvuldig “gestapeld” wordt.
  Iemand komt bijvoorbeeld in de WW en komt vervolgens tevens in aanmerking voor huursubsidie, kinderbijslag wordt bij mijn weten niet in mindering gebracht.
  In het geval dat iemand alimentatie verschuldigd is mag zijn inkomen niet onder het sociaal minimum uitkomen en dus komt ook de voormalige partner in de problemen.
  Het zijn vaak complexe gevallen en het een is het ander niet.
  Het punt is dat je als buitenstaander heen en weer geslingerd word, er zijn gevallen van mensen die buiten hun schuld tussen wal en schip vallen en die gun je voldoende hulp om hun leven weer op de rit te krijgen maar aan de andere kant zie je ook de mensen die doelbewust de kluit belazeren en daar is elke cent er een teveel.

  Liked by 1 persoon

 5. leo1 zegt:

  Komt een ” handhaver” bij een dakloze in een kartonnen doos langs:
  “heeft u hier wel en vergunning voor ? ”

  sic

  “Leuker kunnen we het niet maken, schofteriger des te meer.”

  Liked by 1 persoon

 6. Aegolius cs zegt:

  Hartz-IV is een dwaalhof voor niet Duitsers in vergelijk met onze bijstandswet.
  Volgens goed Duits gebruik zijn de regels gecompliceerd zoals bijvoorbeeld de vastgestelde vergoeding per vierkante meter woonruimte en het gebruik ervan. Ook acht men dat iedere (minimale) cent in het levensonderhoud wordt gestoken. Ook zomaar een lottoticket kopen en daarna, hoe klein het bedrag zal zijn, verzilverd kan worden, is niet in de lijn van Hartz-IV bekomen gelden en is verboden/zal worden teruggedraaid.
  Een enorme vooruitgang in het land van Merkel is dat vergaard statiegeld wel vrij zal zijn van kortingen/sancties.

  Like

 7. vangie1206j zegt:

  De naam MENS mag dat ONMENS Merkel niet heten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s