JOVD in verlegenheid om racistische en nazistische appjes

(Door: Olof van Joolen en Inge Lengton)

DEN HAAG – In een voor het JOVD-jubileum opgerichte groepsapp is racistisch en nazistisch materiaal gepost. Het gaat onder meer om afbeeldingen van Geert Wilders in een Duits uniform met hakenkruis erop. De jongerenorganisatie van de VVD bevestigt dat het materiaal in de app is rond gegaan. De plaatjes staan in een gespreksgroep waaraan in oktober vorig jaar naar schatting zo’n tweehonderd jonge liberalen deelnamen om van gedachten te wisselen over het 70-jarig jubileum van de VVD-jongeren dat toen werd gevierd. De Telegraaf beschikt over screenshots.

Aan een galg

Deelnemers deelden naast de beeltenissen van Wilders en FVD-leider Baudet bungelend aan een galg onder meer foto’s van Hitler en van voormalig Labour-leider Corbyn die de Hitlergroet lijkt te brengen. Ook komt een plaatje van een zwart jongetje op een fietsje langs met de tekst dat hij sneller gaat rijden omdat de eigenaar van het rijwiel eraan komt. Verder is onder andere een afbeelding te zien van Hitler tussen jonge vrouwen met het woord Gassers erboven. Waarbij de twee s’en die van de SS zijn.

Te zien is dat een lid van de groep zich uitspreekt tegen het delen van nazistisch materiaal. „Dat van die nazi-plaatjes vind ik – als kleinzoon van een Holocaustoverlevende – ook behoorlijk smakeloos moet ik zeggen”, schrijft hij. Daarop krijgt hij bijval maar daarna post een van de leden die regelmatig nazi-materiaal plaatst een nieuwe foto van Hitler.

De jonge liberalen erkennen in een reactie dat in de app ’ongepast materiaal’ is rondgegaan en vinden dit ’onacceptabel’. Het bestuur van de VVD-jongerenafdeling neemt er afstand van, maar stelt dat de app niet is opgericht en beheerd door JOVD.

„Juist om deze reden en om elke schijn van een relatie met de JOVD onmiddellijk te stoppen, is de appgroep toentertijd binnen een uur na het rondgaan van dergelijke berichten opgeheven, door een JOVD’er die zich met dat doel beheerder heeft gemaakt. Vervolgens zijn een aantal JOVD’ers die lid waren van de appgroep hier stevig op aangesproken”, aldus voorzitter Rick Oudshoorn.

De app mag formeel niet van de JOVD zijn geweest, de oprichter is wel een regionaal bestuurder van de beweging, zo blijkt uit de screenshots. Een van de beheerders was de huidige landelijk vicevoorzitter. Aanvullende vragen hierover en vragen over eventuele sancties tegen deelnemende leden wil de JOVD niet beantwoorden. „We hebben niks toe te voegen aan onze statements.” Splinter Chabot was ten tijde van het jubileum nog voorzitter van de liberale jongeren. Wanneer hij wordt geconfronteerd met de appjes krijgt hij het bijna te kwaad. „Ik schrik hier heel erg van. Ik moet bijna huilen als ik dit zie”, zegt de oud-preses. „Ik heb niet in de appgroep gezeten. Ik vind het echt walgelijk. Dit staat mijlenver bij mij vandaan.”

Naamsverandering

Na het jubileumfeest veranderde de naam van de groepsapp van LustrumCongres App in STIJNEN RAID. Het aantal mensen in de groep zou volgens bronnen van deze krant mede uit afschuw van wat er rondging inmiddels zijn afgenomen tot 75. Vorige maand ontstond grote ophef toen leden van de jongerenafdeling van Forum voor Democratie in appgroepen rechts-extremistisch gedachtegoed hebben gedeeld. De partij heeft een onderzoek ingesteld.

Bron:
De Telegraaf
(Premium artikel)

Met dank aan “Blaffertje”

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

11 reacties op JOVD in verlegenheid om racistische en nazistische appjes

 1. wat is de inhoud van app-groepjes van D66, CDA, GL, CU en VVD ?

  Like

 2. guusvelraeds zegt:

  Geert Wilders in nazi uniform is een uiting van Nazisme. Daar zakt mij de broek van af.

  Like

  • Monalisa zegt:

   Het blijkt dat meer partijen in de problemen komen bij de jongere van de vvd en de SP zijn ook niet in orde. Lees eens waar Rutte zijn familie kwam zoek het op, het rondehuis op de Veluwe, Rutte zijn familie is niet zo schoon als wij denken.

   Geliked door 1 persoon

   • Bob zegt:

    Naar wat ik gehoord heb was grootvader
    Rutte in de oorlogs jaren direkteur van de
    Ned.Heide Mij. Nadat joden eerst werkeloos
    werden gemaakt slaven arbeid in zijn
    bedrijf moesten verrichten, vaak zeer slecht
    gevoed, daarna direkt naar Westenbork
    werden vervoerd.
    Vele politici in Europa zijn nazaten van
    dat soort personen.

    Like

   • Groene Leeuw zegt:

    Rutte zijn opa liet duizenden joden afvoeren naar de vernietigingskampen nadat ze als slaaf hun werkzaamheden hadden verricht bij de Nederlandse Heidemaatschappij waar hij eigenaar van was…..

    Like

 3. LUCIA zegt:

  Het zijn jonge testosteronbommen die een beetje zitten te geiten, toegegeven wel smakeloos maar als je met mannen opgegroeid bent, dan weet je dat humor in die levensfase gespeend is van goede smaak.
  Ze hebben gelukkig Niets “verwards”gedaan en daar moeten al die nansyboys en boehroepers ook maar bij stilstaan… had erger gekund… daden i.p.v. woorden maar we leven in een krankzinnige tijd waarin moord en doodslag gepardonneerd wordt als het maar enigzins de schijn draagt van minderheidscultuur problematiek maar fout gedachtengoed bij blanke autochtonen… dan ben je rijp voor de mediabrandstapel !!!

  Like

  • Bas zegt:

   Klopt, die grappen vaak zijn zeer smakeloos en fout, maar daarom juist hilarisch voor de jeugd.
   Serieus moet je zoiets niet nemen, dat is de bedoeling ook niet, ze zijn om te shockeren.
   Ik zie ze wel eens voorbij komen en stiekem vind ik ze ook wel om te lachen, maar adviseer om ze toch niet te gebruiken.

   Zal een voorbeeldje geven:

   Like

 4. Bas zegt:

  Hoezo is Thierry antisemitisch, zijn vriendin is Joods.
  https://pbs.twimg.com/media/En2IS9RXYAALZ3y?format=jpg&name=large

  Like

 5. ronjaspers zegt:

  Er zijn grenzen,ik vind het verschrikkelijk als de nazi,s en de 2de wereldoorlog als beschuldiging of vergelijking erbij gehaald worden.

  Like

 6. Bas zegt:

  Dietse Hertog
  @DietseHertog
  Bart Nijman, eigenaar van Geenstijl beschuldigt Baudet van antisemitisme.
  Bewijzen zijn van ‘horen, zien en zeggen.’
  Wat Nijman niet in lijkt te zien is dat zijn jodenhaat al jarenlang de spuigaten uitloopt, zie onderstaande zwart op wit. Hypocriet!

  https://mobile.twitter.com/DietseHertog/status/1332767193487073280/photo/1

  Like

 7. Bas zegt:

  Steeds weer die vuile, valse framing!!!
  Dit is helemaal GÉÉN hitlergroet!!!!
  Dit gebaar betekent -fuck you-, en niets anders.

  https://tpook.nl/2020/11/29/klabam-hatsjikkiedee-dds-plaatst-oud-hitlergroet-filmpje-van-eva-vlaardingerbroeks-vriendje-dds-haalt-dit-snel-weer-offline/

  KLABAM! HATSJIKKIEDEE! DDS plaatst oud ‘Hitlergroet’-filmpje van Eva Vlaardingerbroeks vriendje, DDS haalt dit snel weer offline.

  Hier hetzelfde gebaar door een voetballer:

  Bruma heeft geen spijt van fuck you-gebaar

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s