Repliek: Waarom Jair Bolsonaro zo populair is in Brazilië

(Door: Fernando de Castro – Vertaling: E.J. Bron)

In Brazilië is de conservatieve president Jair Bolsonaro, die in 2018 met 55% van de stemmen werd gekozen, nog steeds extreem populair. In Duitsland wordt hij dankzij eendrachtige media-belastering zelfs door conservatieven negatief bekeken. Ook veel lezers van PI-NEWS bekritiseerden de ontmoeting tussen Bolsonaro en Beatrix von Storch (AfD). Een repliek van de Braziliaanse schrijver Fernando de Castro.

Jair Bolsonaro werd in 2018 na een bijna 20-jarige heerschappij van de corrupte linkse, centralistische partijen gekozen om de rechten van het ongeboren leven en de wapenbezitters te versterken, de infrastructuur van de staat weer op te bouwen en tegelijkertijd meer privé-economie toe te staan.

Sindsdien is hij steeds opnieuw het doelwit van linkse aanvallen, die zijn plannen willen saboteren. Links probeert zijn agenda te ondermijnen met fake-nieuws-campagnes en een golf van klachten voor de rechtbank. Het hoogste gerechtshof, dat nog steeds bestaat uit rechters die door links ingezet werden, valt openlijk de regering Bolsonaro aan en wakkert conflicten aan.

Bolsonaro´s “gevaarlijke corona-politiek”

In de corona-pandemie wilde de regering-Bolsonaro het volk beschermen zonder de economie te verwoesten – de politiek die achteraf het meest effectief is gebleken, bijvoorbeeld in Scandinavië. In april 2020 keurde het congres het noodhulppakket goed, waarmee 40 miljoen Brazilianen aanspraak konden maken op $ 100,- financiële steun, net zoveel als 10 jaar zogenaamde “familieondersteuning” van de voorgaande linkse regering.

In het begin van de pandemie hief het linkse hooggerechtshof echter het gezag van de president op en machtigde regionale gouverneurs en burgemeesters om zelfstandig quarantaine op te leggen. Bolsonaro was altijd tegen de lockdown, want hij begrijpt welke zwaarwegende consequenties die vooral voor arme mensen zal hebben. “De honger doodt meer mensen dan het virus”, aldus de president in 2020.

In de praktijk bleven Bolsonaro echter maar drie maatregelen: 1.) Steden en gemeenten van medicijnen te voorzien; 2.) Geld te sturen; 3.) Versoepelende maatregelen voor te stellen, die de gouverneurs en burgemeesters niet hoefden opvolgen. De president stelde $ 37 miljard voor de corona-hulp beschikbaar.

(Opmerking: Dit van de macht beroven van Bolsonaro stelden de Duitse media dan als “Bolsonaro´s gevaarlijke corona-politiek” voor)

De corona-corruptie van de Bolsonaro-tegenstanders

Terwijl Brazilië 510.000 corona-doden te betreuren had, drukten meerdere gouverneurs en burgemeesters de corona-hulpgelden van de federale regering voor andere doeleinden achterover en er werd een onderzoek naar hen ingesteld door de federale politie.

De gouverneur van Rio de Janeiro, Wilson Witzel (christelijk-sociale partij), raakte zijn mandaat kwijt op grond van geld witwassen, passieve corruptie en de vorming van een criminele vereniging. Volgens de federale politie heeft hij corona-gelden voor ziekenhuisbouw achterover gedrukt.

In de deelstaat Amazonas werd gouverneur Wilson Luna (christelijk-sociale partij) ervan verdacht voor mensen ongeschikte beademingsapparatuur van een wijnhandel gekocht te hebben. Luna is nog in functie, het onderzoek loopt nog.

In de deelstaat Pará werd gouverneur Hélder Barbalho (Braziliaanse Democratische Beweging) ervan beschuldigd veel te dure beademingsapparatuur uit China gekocht te hebben en geld achterover te hebben gedrukt.

In de stad Recife in de deelstaat Pernambuco werden onder de socialistische burgemeester Geraldo Júlio 500 beademingsapparaten aangeschaft, die van een bedrijf voor diergeneeskundige producten gekocht werden, alleen maar op varkens werden getest en niet goed bevonden werden om bij mensen gebruikt te worden. Tegen het bedrijf in diergeneeskundige producten loopt een onderzoek wegens belastingontduiking. Tot de hoofdverdachten behoort de voormalige gevolmachtigde gezondheidszaken van de stad Recife, Jailson Correia, wiens mobiele telefoon door de federale politie in beslag werd genomen.

Moordcijfer met bijna 20% gedaald

Brazilië was met 57.358 moorden in 2018 de droevige wereldtop bij moorden in absolute cijfers, en stond op de 15e plaats in de wereld bij het aantal moorden per hoofd van de bevolking. Tijdens zijn verkiezingscampagne in 2018 sprak Jair Bolsonaro zich steeds uit voor het recht van mondige burgers op zelfverdediging.

Sinds 2005 ignoreerde de linkse regering van Luiz Inácio da Silva van de Arbeiderspartij een volksraadpleging, waarin de burgers het recht op wapenbezit ter zelfverdediging eisten. De regering stond er op het wapenbezit extreem te reguleren, wat tot een enorme stijging van de geweldmisdaden in het land leidde.

Sinds zijn ambtsaanvaarding zet Bolsonaro zich in voor het recht van de burgers op zelfverdediging. Het aantal moorden in Brazilië in 2019 daalde in slechts één jaar tijd met 19% naar 41.635, de laagste stand sinds 2007.

De schandaalvideo

In mei 2020 gaf de linkse rechter Celso de Mello opdracht tot de publicatie van een video van een vertrouwelijke kabinetszitting, waarin Bolsonaro zich heftig voor het recht van de burgers op zelfverdediging uitsprak. Hij bekritiseerde daarin de voormalige minister van Justitie, Sergio Moro, die Bolsonaro er bij zijn aftreden van beschuldigd had het werk van de federale politie te belemmeren.

In de video verdedigde Bolsonaro fel de Braziliaanse democratie en vrijheid: “Ze zouden hier in Brazilië heel gemakkelijk weer een dictatuur kunnen invoeren. De mensen mogen zich niet verzetten en worden thuis opgesloten. Daarom wil ik het recht op wapenbezit garanderen. Dat is de beste garantie dat niet de een of andere hoerenzoon hier een dictatuur opricht.”

Bolsonaro wees er in de video op dat de eerste stap van elke dictatuur de ontwapening van de burgers is: “Daarom moeten de mensen wapens mogen bezitten. Dat is de beste bescherming.”

In april van dit jaar breidde Bolsonaro het recht op wapenbezit uit tot zes wapens per persoon. Drie linkse partijen dienden een klacht in bij het linkse hoogste gerechtshof, waar rechter Rosa Weber de nieuwe beschikking ophief.

Ondanks de linkse belasteringcampagne tegen hem geniet Jair Bolsonaro nog steeds grote populariteit bij de Braziliaanse bevolking. Motorrijders mobiliseren voor hem op demonstraties in het hele land, als hij opduikt op een luchthaven komen er mensenmassa´s bij elkaar om hem toe te juichen.

Een onderzoekscommissie in het parlement moet de corona-politiek van de regering onderzoeken, bestaat zelf echter uit leden zoals Renan Calheiros van de Democratische Beweging, tegen wie acht onderzoeken lopen wegens witwassen en corruptie.

Fernando de Castro is journalist en politiek adviseur.

Bolsonaro´s rooien van het regenwoud door brandstichting”

Opmerking van de redactie: In Brazilië nauwelijks een thema, wordt Jair Bolsonaro in Duitsland in de eerste plaats in verband gebracht met de “vernietiging van het Braziliaanse regenwoud”, een fantoomfenomeen, omdat dit helemaal niet in zijn macht ligt, maar in de eerste plaats in die van de gouverneurs.

Bolsonaro beschuldigt internationale NGO´s ervan met het milieuthema de Braziliaanse soevereiniteit te willen ondermijnen en zelfs zelf brandstichting bedrijven. Brazilianen beschuldigen de buitenlandse NGO´s er eveneens van de Indianen in het Amazonegebied voor politieke doeleinden te misbruiken en zich niet echt te interesseren voor hun welzijn.

Het feit dat de socialistische verkiezingsbedrieger Evo Morales in het naburige Bolivia voor veel grotere branden door onze media nooit bekritiseerd wordt, zou de kritische lezer de oren moeten doen spitsen.

Het feit dat het kappen van de regenwouden in Brazilië sinds het jaar 2000 met twee derde deel is afgenomen, en Bolsonaro zich dit jaar bij de klimaattop voor de bescherming van de regenwouden heeft uitgesproken, wordt eveneens zelden genoemd in de “Tagesschau”.

Bron:
pi-news.net
Door: Fernando de Castro

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Repliek: Waarom Jair Bolsonaro zo populair is in Brazilië

 1. koosv8 zegt:

  LINKS, LIJKT WERELDWIJD HET BREIN TE ZIJN VERGIFTIGD. HET MAAKT NIET UIT WAAR, OVERAL IS DE OVERHEID BEZIG DE BURGERIJ TE NARREN, TE NETEN, EN VRIJHEID AF TE PAKKEN. ZE LIEGEN BEDRIEGEN, STIEKEME AFSPRAKEN, CORDON UITSLUITING, (ook zo democraties) EN ZEER WAARSCHIJNLIJK VERKIEZINGSFRAUDE OP INHEEL VEEL LANDEN ,, WAT GIJ NIET WIL DAT U GESCHIEDT DOE DAT DAN OOK EEN ANDER NIET,, DE RECHTERS GAAN OOK HAND IN HAND MET DE COMMUNISTISCHE MACHTHEBBERS. DUS HET WORDEN ECHT
  VOLKSTRIBUNALE AFREKENINGEN, HET ZAL ANDERS WEER LEIDEN TOT NIETS!!!!

  Like

 2. Jan zegt:

  Staatsgreep in de maak tegen Bolsonaro of liquidatie (zoals in Afrikaanse landen)

  Brazil Under Attack: The Insidious Plot to Remove Anti-Communist Bolsonaro from Office
  https://rairfoundation.com/brazil-under-attack-the-insidious-plot-to-remove-anti-communist-bolsonaro-from-office/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s