Met onmiddellijke ingang: Zweden schaft subsidies voor elektrische voertuigen af

(Door: Diep Le – Vertaling: E.J. Bron)

Eerst werd hij verlaagd, nu werd hij compleet afgeschaft: de bonus voor elektrische voertuigen. Zweden heeft met deze bliksemaankondiging menig koper van een elektrische auto gechoqueerd. Wie in Zweden vanaf 8 november een elektrische auto koopt, krijgt geen bonus meer van de staat. Dit had de minister van Milieu in een persmededeling verklaard – slechts één dag voordat de nieuwe wet van kracht wordt. De zogenaamde “klimaatbonus” is vanuit de zienswijze van de nieuwe Zweedse regering ongegrond geworden.

De reden: de kosten voor het bezitten van en het rijden in een elektrische auto zouden ondertussen vergelijkbaar zijn met die van een benzine- of dieselvoertuig. Bovendien wordt ongeveer de helft van alle nieuw gekochte auto´s elektrisch aangedreven. Staatssubsidies zouden daarom niet meer gerechtvaardigd kunnen worden.

Klimaatbonusauto” krijgt nieuwe definitie

Daarvoor gold dat wie een elektrische auto kocht, die minder dan 60 gram CO2 per kilometer uitstoot, kon aanspraak maken op de “klimaatbonus”. Deze definitie werd eveneens gewijzigd: vanaf 1 januari 2023 gelden alleen nog maar nieuwe auto´s met een CO2-uitstoot van minder dan 30 gram per kilometer als “klimaatbonusauto”. Kopers moeten kunnen bewijzen dat de koop of de bestelling voor 8 november had plaatsgevonden, anders staan ze met lege handen.

Omdat de subsidie in de regel niet eerder dan zes maanden na de toelating van de auto wordt uitbetaald, zal de bliksemaankondiging van de regering waarschijnlijk mening eigenaar van een nieuwe auto kunnen treffen.

Nu vreest men dat de korting op de subsidie een negatief effect zou kunnen hebben op de markt voor elektrische auto´s. De branchevereniging Mobility Sweden gaat er van uit dat de afzet van elektrische auto´s krachtig zou afnemen. “We werden tamelijk verrast door deze mededeling”, zei een woordvoerster van de branche. Want eerst had men nog gezegd dat de bonus per 1 januari 2023 van 70.000 kronen naar 50.000 kronen (van ca. € 2900,- naar € 2000,-) verlaagd zou worden. Nu is hij compleet geschrapt.

Terwijl de verkoop van elektrische auto´s sinds vorig jaar dankzij de royale subsidie evenals de sterk gestegen benzine- en dieselprijzen pas goed op gang gekomen was.

Noord-zuid-verschil bij de elektrische mobiliteit

De Scandinavische landen gelden in de internationale vergelijking als voortrekker bij de elektrische mobiliteit. Zoals het autotijdschrift “Autogazette” vaststelt, is er bij de elektrische auto in Europa sprake van een “noord-zuid-verschil”.

In de noordelijke landen hebben zuivere elektrische auto´s een marktaandeel van 15%, terwijl het percentage in het zuiden maar ongeveer 3,8% bedraagt. Noorwegen heeft met afstand het hoogste percentage elektrische auto´s met 74%, gevolgd door IJsland (35%) en Zweden (30%). Duitsland bevindt zich met 9,7% in het middenveld.

Ook bij de innovatie wordt in Zweden krachtig geïnvesteerd. Zo is bijvoorbeeld de Zweedse autoproducent Volvo van plan om tot 2030 elk jaar een nieuwe elektrische auto op de markt te brengen. Kortere oplaadtijden, betere batterijen, die voor een actieradius van tot 1000 km. Moeten zorgen – daaraan wordt nog gewerkt. Volta Truck, een Zweedse Start-up, werkt aan vier elektrische vrachtwagens, die tot 2025 op de markt moeten komen.

Tekort aan laadstations

Omdat steeds meer mensen een elektrische auto kopen, is in Zweden ook het tekort aan openbare laadstations toegenomen. Ondanks een immense investering in de oplaadinfrastructuur zou de uitbreiding de enorme groei van de markt voor elektrische auto´s niet kunnen bijbenen, aldus de nieuwssite “Allt om Elbil”.

Volgens een EU-aanbeveling zou er voor tien elektrische voertuigen minstens één laadstation beschikbaar moeten zijn. Het gemiddelde in Zweden bedraagt dit jaar 24 elektrische auto´s per laadstation. Als men de EU-richtlijn volgt, dan zou het land in totaal 23.500 openbare laadpunten nodig hebben om het huidige bestand aan elektrische auto´s te voorzien.

Bron:
epochtimes.de
Door: Diep Le

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Met onmiddellijke ingang: Zweden schaft subsidies voor elektrische voertuigen af

 1. Ravian zegt:

  Elektrische auto’s zijn zowel een duur als een het milieu schadend uitlaatpijpen verplaatsingsproject.
  Dat de belastingbetaler gedwongen wordt daar aan mee te betalen is de waanzin voorbij.
  Weg met al die aso-bakken.

  Geliked door 3 people

 2. gebochelde zegt:

  en hier in Nederigland wordt de verkoop er van WEER gesubsidieerd……….en van stroomuitval hoor je niet toch ???

  Like

 3. Sinyo zegt:

  Als Elektrotechnisch geschoolde kon je al voorspellen dat het een dure en zinloze aankoop is. Toen was er nog niet eens sprake van een energiecrisis.

  Waar komt de “stroom” vandaan? (Stroom het woord van leken).
  Ja wat een vraag zeg 😡 Uit “dat paaltje” daar.
  Aaahhh dus je vraagt “je eige” niet af hoe en vanwaar de “stroom” in dat paaltje komt.
  Dat interesseert mij toch niet “stroom” is er altijd. . . . . .. 😁
  Dat was ooit het domste wat ik heb aangehoord. De stroom is er altijd. Laat me niet lachen. Als de “stroom” uitvalt breekt de ellende uit😒😡. . .
  Had het al eerder gemeld. Kerncentrales bouwen. . . . reactie daarop n e v e r aa-me-nooit-nie

  Geliked door 2 people

 4. Svalbard zegt:

  Elektrisch rijden. Lijkt mij “leuk” in de winter, vooral in het hoge Noorden, want dan moet je de auto ook elektrisch verwarmen en de ruiten wasemvrij houden. En dan heb ik het nog niet eens over de actieradius, want bij elektrische auto’s neemt die veel sterker af dan bij gewone auto’s.

  Geliked door 1 persoon

 5. ronjaspers zegt:

  Ik las onlangs een artikel waarin stond dat de nieuwste auto,s die boordevol met electronica zitten.Meerdere camera,s en microfoons hebben die de inzittende filmen en afluisteren.ook kunnen ze op afstand auto,s laten stoppen en de deuren vergrendelen.Welkom in de NWO dictatuur.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s