Smokkel: EU-landen lopen jaarlijks meer dan 12 miljard euro aan belastinggelden mis

Screenshot_1

Met Kroatië zal nu een nieuw land tot de Schengen-zone toetreden. Maar de uitbreiding naar het oosten daarvoor heeft al laten zien dat de EU de daaraan verbonden problemen niet onder controle heeft. De smokkel van drugs en vervalsingen is verder toegenomen. Dit kost de lidstaten jaarlijks 12,2 miljard euro aan belastinginkomsten.

In het kader van de uitbreiding naar het oosten van de EU zijn talrijke landen toegetreden tot de Schengen-zone. Maar de daaraan verbonden vrijheid wordt voortdurend misbruikt. De smokkel neemt in heel Europa toe en de transportwegen van de smokkelwaar verlopen in 80% van de gevallen via het Middellandse Zeegebied en de oostelijke EU-landen. Een economische schade van miljarden is het gevolg. Opnieuw werd er eerst een politieke beslissing doorgedrukt voordat de daarvoor noodzakelijke gelijkschakelingen en juridische eisen in de nieuwe lidstaten waren vervuld. In het geval van Kroatië zet deze trend zich voort. Op 1 juli treedt het land toe tot de EU en in 2015 tot de Schengen-zone.

De eerste landen die de Schengen-akkoorden ondertekenden (Duitsland, Frankrijk, België, Luxemburg en Nederland) hadden aan zichzelf voor het wegvallen van de grenzen strenge regels opgelegd. Maar met iedere uitbreiding van de EU traden nieuwe lidstaten tot de akkoorden toe. De strenge naleving van de regels werd echter verwaarloosd. Een feit, dat tot een enorme toename van de smokkel heeft geleid, die de EU niet onder controle krijgt.

De verschillende belastingtarieven in de EU-landen en de sterk van elkaar afwijkende controles maken deel uit van dit probleem. De internationale megaconcerns dragen hier ook aan bij. Ze bezetten de EU-markt en bedrijven massaal lobbywerk in Brussel. Omdat de aanwezigheid van de reusachtige ondernemingen een markttoegang voor kleine ondernemingen uit Oost-Europese landen zo moeilijk maken, blijft voor hen de zwarte markt vaak het enige alternatief. En zodra de desbetreffende structuren aanwezig zijn, bloeit de smokkel. Dit wordt bijvoorbeeld heel duidelijk bij de smokkel in sigaretten.

Alleen al door de smokkel van sigaretten lopen de lidstaten jaarlijks ongeveer 12,2 miljard euro aan belastinggelden mis. Sinds 2010 zijn dat 34 miljard euro. En op grond van de EU betalen uiteindelijk alle EU-landen voor de belastinguitval in de desbetreffende lidstaten.

In Duitsland bijvoorbeeld is 1 op de 5 sigaretten niet belast. Maar niet alleen de smokkel van merksigaretten in andere EU-landen is het probleem. Veel sigaretten in de EU zijn niet eens merksigaretten, die in Tsjechië bijvoorbeeld op grond van de lagere belasting goedkoper zijn. Een groot deel van de sigaretten op de zwarte markt wordt zelf door de smokkelaars speciaal voor de smokkel geproduceerd en voorzien van afval zoals fijngemalen cd´s, nylondraad, rattenstront en chemisch afval. Daarmee zijn ze dus nog veel schadelijker voor de gezondheid dan normale sigaretten.

Dat de sigarettensmokkel een lucratieve handel is, toont een tunnel, die ontdekt werd aan de Slowaaks-Oekraïnsche grens. Alleen de bouw van deze 700 meter lange tunnel kostte een geschatte miljoen euro. Als de handel in sigaretten niet lucratief zou zijn, zou de illegale bouw van zo´n tunnel überhaupt niet hebben plaatsgevonden.

Maar ook drugs en medicijnen zijn populaire goederen op de Europese zwarte markt. Zo verloopt er via de Balkanlanden een van de belangrijkste routes naar West-Europa voor heroïne met een jaarlijkse marktwaarde van 20 miljard dollar, aldus de VN. Maar echt winstgevend is de handel in de product- en merkenpiraterij. “Hiermee verdienen de handelaren meer dan met drugshandel”, zegt een bron uit ondernemerskringen tegen de Deutsche Mittelstand Nachrichten.

De problemen tonen aan dat je niet allebei kunt hebben: een grenzeloze markt en de totale controle van een kleine groep over alle producten wereldwijd. De enige mogelijkheid om deze beide tegenstellingen te verenigen zou de globale politiestaat zijn.

Bron:

http://www.deutsche-mittelstands-nachrichten.de/2013/05/52166/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Criminaliteit, EU. Bookmark de permalink .

7 reacties op Smokkel: EU-landen lopen jaarlijks meer dan 12 miljard euro aan belastinggelden mis

 1. G.Deckzeijl zegt:

  Niet alleen Kroatië, Bulgarije en Roemenië staan ook op de nominatie om EU-lid te worden.
  Trek je portemonnee maar weer open, dat gaat dezelfde kant op als met Griekenland.

  Like

 2. Willie zegt:

  T enige goeie aan die ”vervalsingen” vind ik de sigaretten : die zijn tenminste niet LIP gemaakt zoals hier, allemaal vergif erin om zogezegd trager te branden, En trouwens,die uit t oostblok zijn VEEL goedkoper hehhehe

  Like

 3. Paardestaart zegt:

  Ik weet niet hoor; dat éen op de vijf sigaretten niet belast is betekent nog altijd dat je de regering moet betalen als je zin hebt éen van die andere vier op te steken.
  Dat de Eu-staten 12 miljard mislopen aan belastinggelden zou ons allemaal worst moeten zijn. Dat is toch zeker alleen maar toe te juichen?
  Dat wij de smokkelaars in het wilde oosten daar scheef om aankijken – of de grieken die grootscheeps de belasting ontduiken teneinde zich staande te houden tegenover hun boefachtige opperhoofden – dàt is pas treurig!
  Het ibetekent dat we nog altijd zó dom en afgunstig zijn dat Verdeel en Heers nog net zo goed werkt als vierduizend jaar geleden..Wat kan het ons schelen dat anderen niet betalen? Dat wíj betalen, dàt is het probleem!

  Wij betalen ons scheel aan belasting omdat we geleerd hebben het fijn te vinden anderman’s geld op te maken..Dat we daarvoor op gangleiders stemmen, die ons uiteindelijk natuurlijk àlles zullen afnemen; dat we hebben toegestaan dat ze ons land ophieven en dat in de toekomst niet alleen Nederlandse hotemetoten ons beroven, maar ook de afstotelijke figuren in Brussel, dat is onze eigen schuld.
  Smokkel er dus maar lekker op los, iedereen die nog het benul heeft om de EUSSR pootje te lichten: dat wij óok eens onze tanden laten zien, en ze allemáal naar kingdom come helpen!

  Like

  • bobzelf zegt:

   Als de sigaretten zoals b.v. Marlboro gewoom 0.98 cent zouden kosten net als hier,
   dan werden ze niet gesmokkeld !
   ook EU , iedereen gelijk , beste paardenstaart , OOK EU !

   Like

 4. Q zegt:

  Het is weer eens als vanouds. Als bijvoorbeeld 1 op de 5 cigaretten die in Duitsland gerookt word uit het buitenland gesmokkeld is (bijv. uit de Tsjechische republiek of Polen) dan is er WEL belasting en accijns over betaald. Alleen niet in Duitsland maar in een ander EU land.

  De grondgedachte achter HET VRIJE VERKEER VAN GOEDEREN EN PERSONEN is dat we er allemaal beter van zouden worden en dat de landen economisch naar elkaar toe zouden groeien.

  Het is nog steeds zo dat bijvoorbeeld elke Nederlander naar België mag gaan, daar 200 cigaretten of 500 gram shag mag kopen en dat mee terug nemen. Zolang het voor eigen gebruik is is dat 100% legaal.

  Het nieuwste is dat je even naar een buitenlandse internetwinkel surft, daar je tabak kopen en gewoon op laten sturen. Als je zo een slof shag koopt in België dan ben je met de 12,50 eypo verzendkosten erbij nog steeds minstens 16,- eypo goedkoper uit als hier in de winkel.

  Maar u raad het al,
  dat is natuurlijk de bedoeling van dat vrije verkeer van goederen en economisch naar elkaar toegroeien. Verboten.
  http://www.tabakexpress.com

  Dus blijven we aangewezen op kofferbakverkoop langs de snelweg. Ik denk namelijk niet dat de Nederlandse tabakaccijns naar de Belgische toe zullen groeien, qua EU.

  Like

 5. Islam can't break my mind. zegt:

  Ik kan het niet erg vinden dat de EU iets misloopt.

  Like

 6. Pingback: Het einde voor Schengen: EU staat herinvoering van de grenzen toe | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s