Tsjechische geschiedenispolitiek: Sovjet-maarschalk Konev van zijn sokkel gehaald

Screenshot_220

(Vertaling: E.J. Bron)

In het district Praag-6 werd het standbeeld van Sovjet-maarschalk Ivan Konev verwijderd (foto). Onder leiding van Konev was Praag in mei 1945 door het Rode Leger veroverd (“bevrijd”). Het gedemonteerde standbeeld dient nu deel te gaan uitmaken van de tentoonstelling van een gepland “Herdenkingsmuseum van de 20e eeuw”. “Konev werd ten val gebracht, maar Konev zal weer opstaan – echter in het museum”, verklaarde de burgemeester van het district, Ondřej Kolář. Zodoende zouden “de laatste tonen in deze etude” gespeeld zijn.

Duits - Zuerst

Het standbeeld werd pas in 1980 op het Praagse Plein van de Internationale Brigades opgericht. In de afgelopen jaren was het steeds vaker doelwit van vandalisme. Critici zagen in het standbeeld al lange tijd een symbool van de “Sovjet-onderdrukking” en wijzen vooral op de rol van Konev bij de voorbereiding van de Sovjet-invasie in Tsjecho-Slowakije in 1968.

Er komt niet alleen kritiek op de demontage van het standbeeld uit Moskou, maar ook uit het kantoor van de Tsjechische president Miloš Zeman. Diens perswoordvoerder Jiří Ovčáček veroordeelde de verwijdering van het standbeeld: “Tsjechische politieke extremisten hebben vandaag een grote dag en jubelen. Ze vergeten, dronken door de overwinning op het standbeeld, dat een ieder die het kwaad verbreidt het op een bepaald moment van hem verliest en in eindeloze duisternis eindigt.” Hij noemde diegenen die de verwijdering van het standbeeld geëist hadden een “schande voor de Tsjechische Republiek”.

Ook de Russische ambassade in Praag protesteerde bij het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken. Rusland zou de stap beoordelen als “onvriendelijke stap”. “Het is duidelijk dat onder het gedogen van de Tsjechische autoriteiten de veroorzakers van de oorlog met hun provocatieve acties tegen de monumenten de Russisch-Tsjechische betrekkingen willen verslechteren”, zei men.

Bron:
https://zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in gezond realisme, Nationalisme, Patriottisme, Praag, Rusland, Tsjechië. Bookmark de permalink .

13 reacties op Tsjechische geschiedenispolitiek: Sovjet-maarschalk Konev van zijn sokkel gehaald

 1. Jules Vismale zegt:

  Ivan Konev was zelfs ooit bijna in ongenade gevallen bij Jozef Stalin maar hij werd hierna gered door zijn rivaal Georgi Zjoekov! Tijdens de Slag om Berlijn in 1945 vochten hun twee legers, nadat ze de stad omsingelden, zelfs tegen elkaar waarbij er tienduizenden Russen door hun eigen landgenoten werden gedood!
  Zowel Konev en Zjoekov verdienen allebei geen standbeelden omdat zij beiden, doelbewust, een misdadig systeem dienden waarbij zij miljoenen mesen voor hebben opgeofferd en dat soort lui zijn hierdoor GEEN helden!

  Geliked door 3 people

  • J. C. Th. Köhler zegt:

   “…waarbij er tienduizenden Russen door hun eigen landgenoten werden gedood!”

   Is dat nou wat ze bedoelen met de term: “friendly fire”?

   Je lacht je toch te barsten… 🙂

   j.c.th.kohler@ziggo.nl

   Like

   • Jules Vismale zegt:

    Het is bovendien al jarenlang bekend dat Jozef Stalin in 1941 ZELF plannen maakte om Europa binnen te vallen met ‘Operatie Onweer’ om hiermee dit werelddeel communistisch te maken omdat de nazi’s zogezegd al verzwakt waren tegen Engeland!
    Want bij de grens met Duitsland en Rusland stonden aan de Russische kant miljoenen. soldaten en vele duizenden vliegtuigen en tanks die wel geschikt waren voor een potentiële aanvalsoorlog maar waardeloos bleken voor een verdedigingsoorlog! Zo beschikten de Sovjets over duizenden parachutisten en hadden ze alle verdedigingslinies weggehaald!
    Dus we hadden hier in Nederland zelfs de Russen nog als bezitters kunnen hebben gehad want als Stalin eerder had aangevallen dan had hij het Duitsland van Adolf Hitler kunnen verslaan (dan was er vast ook geen Holocaust geweest) maar dan waren wel ontelbare Europeanen door de communisten gedeporteerd of vermoord!

    Like

 2. Pingback: Tsjechische geschiedenispolitiek: Sovjet-maarschalk Konev van zijn sokkel gehaald | Schivor

 3. eurorist zegt:

  Ik zou het echt op prijs stellen als meneer Taljaard’s commentaar hierop.

  Like

 4. Jan zegt:

  …..
  Maarschalk Konev speelde een belangrijke rol bij het bevrijden van Praag van Duitse bezetting aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, waardoor hij een held werd tijdens het communistische tijdperk.
  Zijn latere betrokkenheid bij het onderdrukken van de opstand van 1956 in Boedapest, het bouwen van de Berlijnse muur en de invasie van het Warschaupact in Tsjecho-Slowakije hebben zijn erfenis in twijfel getrokken.
  …..
  Dit is niet de enige controverse over Konev. Een plaquette in het oude stadhuis werd verwijderd tijdens de renovaties voorafgaand aan de viering van oktober 2018 van het 100-jarig jubileum van de oprichting van Tsjecho-Slowakije. Er zijn geen plannen om de plaquette terug te brengen naar zijn oorspronkelijke locatie. De Russische ambassade noemde dit een poging om de geschiedenis te herschrijven.

  De wijk Praag 3 heeft een straat die is vernoemd naar Konev en overweegt ook om de naam te wijzigen, hoewel alle inwoners en bedrijven op straat hun documenten moeten bijwerken.
  Bron news.expats.cz.
  https://www.tsjechie.net/forum/threads/standbeeld-sovjet-maarschalk-konev-in-praag.38698/

  Praag verwijdert standbeeld Sovjetmaarschalk Konev, gaat naar museum van totalitarisme
  ……
  Scherpe reactie van de Russische ambassade. Dreigende woorden en willekeurige kritiek.
  ……..
  “We protesteren sterk tegen het vandalisme van de toegewijde gemeenteambtenaren. We beschouwen dit als een stap die niet vriendelijk is en in directe strijd is met het Verdrag van vriendschap en samenwerking tussen de Russische Federatie en de Tsjechische Republiek in 1993”, zei de Russische ambassade op Facebook. Volgens de ambassade is de bepaling volgens welke de Tsjechische Republiek de bescherming van Russische militaire monumenten op haar grondgebied moet waarborgen, geschonden.
  …..
  https://www.tsjechie.net/forum/threads/standbeeld-sovjet-maarschalk-konev-in-praag.38698/

  Like

  • Jules Vismale zegt:

   Tsjecho-Slowakije werd niettemin al twee keer door de westerse geallieerden verkocht en verraden en dat was in 1938 aan de nazi’s en in 1945 aan de communisten! Helaas hebben veel Tsjechische piloten en soldaten tijdens WO II dan ook de fout gemaakt door te denken dat als zij de geallieerden en Russen steunden tegen de Duitsers zij hun onafhankelijkheid hierna terugkregen en dat is dus in de periode 1938-1990 ook nooit gebeurd!
   Ik kan me daarbij heel goed indenken dat vooral de oudere generatie Tsjechen dit de drie strijdende partijen ook nooit hebben vergeven en ze dus nou ook niet willen worden opgescheept met de islam, moslims, asielzoekers en vluchtelingen! En daarin geef ik ze dan ook groot gelijk!
   Daar komt nog bij dat de westerse geallieerden, de nazi’s en de communisten ook geregeld elkaar steunden van de ene partij tegen de andere waarbij er totaal geen dankbaarheid over en weer was!
   Zo gaven de communisten in de periode 1939-1941 miljoenen tonnen grondstoffen aan de nazi’s cadeau om de westerse geallieerden te bevechten waarna de nazi’s zich alsnog tegen de communisten keerden!
   En in de periode 1942-1944 gaven de westerse geallieerden (VS, Canada en Engeland) weer miljoenen tonnen grondstoffen en wapens aan de Russen cadeau in hun strijd tegen de Duitsers! En de Russen waren hen daar meestal dan ook verre van dankbaar voor omdat die vonden dat zij zoveel bloed, zweet en tranen in die oorlog moesten steken!

   Like

 5. karton zegt:

  Uit zeer betrouwbare bron vernomen : het verwijderen van het standbeeld van Kovev geschiedde op uitdrukkelijk verzoek van Fraskov Timmerfranki. Hij heeft enkele miljoenen euro’s aan Tsjechië beloofd als op de overgebleven sokkel een standbeeld vam hém zal worden geplaatst. Hij wenst als opschrift : Ter ere van Franskov Timmerfranki, de brenger van het nieuwe licht t.w. de EUSSR.

  Geliked door 3 people

 6. andre zegt:

  Konev had geen mondkapje om (psychopaat humor) Maar Konev heeft niet veroverd, wel de nazi’s eruit getrapt net als bij kamp Auschwitz het de Russen waren.die kamp Auschwitz hadden bevrijd! Er zijn trouwens nog meer standbeelden met psychopaat humor verdwenen in Praag.

  Like

 7. henk verhoef zegt:

  praag en oostenrijk zijn niet bevrijd door de russen maar de russen hebben die verdomde dudete moffen gewoon verslagen

  Oostenrijk en de oostenrijkers wilde zo graag stuk van hitlers 3e rijk zijn en sloten zich aan en vochten met de moffen zij aan zij tegen de rest van europa en moorden alleen in rusland een 25 miljoen russen uit

  Neem het en de russen en de yankies nog steeds kwalijk dat ze zoveel moffen hebben laten overleven

  Like

  • bobzelf zegt:

   HUG MIJN JONGEN DIKKE HUG ..

   ONZE “” BEVRIJDERS ” HADDEN EVEN LATER OOK EEN GEWELDIGE
   NIEUWE NAAM IN AMERIKA
   “”EEN ZEKERE WERNER VON BRAUN ”
   was waarschijnlijk met een rubber boot binnen geslopen ??

   DIE TYPHUS USA HEBBEN NOG NOOIT GEDEUGD , !!!

   MAAR DAAR HOOR JE COHEN NIET OVER ,?? TOCH JUDAS ??

   OME VLADIBOB

   Like

 8. bobzelf zegt:

  het eerste wat vermoord wordt in de oorlog ,,IS DE WAARHEID

  75 JAAR LATER EEN KOE IN ZIJN REET KIJKEN ……..

  en nu vladimirich met liefde in hun armen sluiten …

  geinig

  ome bobzelluf

  Like

 9. kampersrene zegt:

  in het museum voor folklore kun je binnen afzienbare tijd het standbeeld bewonderen van Marc Rutte

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s